Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών με θέμα: Προτάσεις της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για τη μεγαλύτερη δυνατή προσβασιμότητα των τυφλών και των ατόμων με μειωμένη όραση στην πλατφόρμα Ertflix και πρόταση για υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την προσβασιμότητα των ως άνω ατόμων σε όλες τις σελίδες και πλατφόρμες της ΕΡΤ.


Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών με θέμα: Προτάσεις της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για τη μεγαλύτερη δυνατή προσβασιμότητα των τυφλών και των ατόμων με μειωμένη όραση στην πλατφόρμα Ertflix και πρόταση για υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την προσβασιμότητα των ως άνω ατόμων σε όλες τις σελίδες και πλατφόρμες της ΕΡΤ.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210-5229968

e-mail: eoty@otenet.gr

www.eoty.gr

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.:         250

Αθήνα, 23/01/2024

ΤΟΜΕΑΣ: Γραμματείας

ΠΛΗΡ.: Βιβή Τσαβαλιά

Προς: 1) Τεχνικό Διευθυντή ΕΡΤ, κο Ι. Βουγιουκλάκη

2) Διευθύντρια Ψηφιακών Μέσων, κα Ε. Καταλαγαριανού

3) Διευθυντή Ψηφιακών Υποδομών, κο Π. Ρώτα

4) Μέλος ομάδας ERTflix, κο Ν. Πιτσιδιανάκη

Κοιν.: Σωματεία-μέλη Ε.Ο.Τ.

Θέμα: Προτάσεις της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για τη μεγαλύτερη δυνατή προσβασιμότητα των τυφλών και των ατόμων με μειωμένη όραση στην πλατφόρμα Ertflix και πρόταση για υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την προσβασιμότητα των ως άνω ατόμων σε όλες τις σελίδες και πλατφόρμες της ΕΡΤ.

Αξιότιμη/οι κυρία/κύριοι,

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ) μετά τη διαδικτυακή συνάντηση της Παρασκευής 12 Ιανουαρίου 2024 για την έκφραση απόψεων τόσο των φορέων της τυφλότητας όσο και μεμονωμένων ατόμων σχετικά με την ακουστική περιγραφή της σειράς «Έρημη χώρα» που προβάλλεται στην πλατφόρμα Ertflix, καθώς και για την προσβασιμότητα αυτής καθαυτής της πλατφόρμας σε μέσους χρήστες τυφλούς ή άτομα με μειωμένη όραση, σας αποστέλλει την έκθεση του τεχνικού μας συμβούλου κου Κωνσταντίνου Μιχαλόπουλου, με την ελπίδα ότι οι παρατηρήσεις-προτάσεις θα ληφθούν σοβαρά υπόψη και προσδοκεί παράλληλα να έχουμε μια μόνιμη συνεργασία στον τομέα της ψηφιακής προσβασιμότητας όλων των σελίδων και των πλατφορμών της ΕΡΤ.

Έχοντας υπόψη το διαφημιστικό της ΕΡΤ για Προσβασιμότητα για όλους και με την ευκαιρία της ενσωμάτωσης δυο τηλεοπτικών σειρών με ακουστική περιγραφή, «Το βραχιόλι της φωτιάς» και την «Έρημη χώρα», προσπαθήσαμε για λογαριασμό της Εθνικής Ομοσπονδίας τυφλών να  πλοηγηθούμε στην ιστοσελίδα και να καταγράψουμε τα πιθανά προβλήματα προσβασιμότητας, καθώς και την χρηστικότητα της ιστοσελίδας. Καταλήξαμε λοιπόν στα ακόλουθα συμπεράσματα – παρατηρήσεις, τις οποίες σας παραθέτουμε κατωτέρω και σας παρακαλούμε να τις λάβετε σοβαρά υπόψη σας, ώστε να αποτελέσουν οδηγό για την καλύτερη προσβασιμότητα της σελίδας για τυφλούς και  άτομα με μειωμένη όραση:

• Η σελίδα πληροί τα βασικά κριτήρια προσβασιμότητας για την πλοήγηση με αναγνώστη οθόνης, σε υπολογιστή με περιηγητή Google Chrome και λογισμικό ανάγνωσης οθόνης το NVDA. Οι παρατηρήσεις που παραθέτουμε είναι σε σχέση με τη δόμηση της σελίδας, καθώς και με την ευκολία που μπορεί κάποιος επισκέπτης της σελίδας να βρει αυτό που θέλει.

• Στην αρχική σελίδα του Ertflix (www.ertflix.gr) δεν υπάρχει σε εμφανές σημείο ο σύνδεσμος Προσβασιμότητα για όλους, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί άμεσα να βρει τις σειρές που υπάρχουν με ακουστική περιγραφή.

• Μπαίνοντας στο κουμπί Αναζήτηση και γράφοντας Προσβασιμότητα για όλους, εμφανίζονται τα αποτελέσματα, όπου ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν και οι προαναφερθείσες σειρές. Όμως για παράδειγμα, για να βρούμε τη σειρά «Έρημη χώρα», πληκτρολογώντας στην Αναζήτηση το όνομα της σειράς, μας δίνει αποτελέσματα όπου υπάρχει η σειρά με ακουστική περιγραφή και χωρίς. Αυτό όμως που δυσκολεύει τον χρήστη είναι πως δεν υπάρχει κάποια ξεκάθαρη περιγραφή που πρέπει να πατήσουμε ώστε να μεταβούμε στα επεισόδια με ακουστική περιγραφή. Επίσης, σε κάθε επεισόδιο υπάρχει το κουμπί Παρακολουθείστε, όπου ο χρήστης μπορεί να μεταβεί χρησιμοποιώντας τους κατάλληλους πληκτρισμούς, αλλά κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής υπάρχουν κάποια κουμπιά, όπως Παύση, Σίγαση, το ρυθμιστικό για να προχωρήσουμε μπροστά ή πίσω το επεισόδιο, στα οποία πρέπει να πάμε με το πλήκτρο Tab ή τα βέλη. Εδώ θα μπορούσαν να υπάρχουν κάποια πλήκτρα συντόμευσης, ώστε πατώντας τον αντίστοιχο συνδυασμό να μας κάνει την επιθυμητή ενέργεια.

• Στην αρχική σελίδα, για παράδειγμα μετά την επικεφαλίδα Ελληνικές σειρές, υπάρχουν κάποια Slide με τον τίτλο της σειράς και μετά από δυο ή τρείς σειρές υπάρχει ένα κουμπί Ολίσθησης προς τα δεξιά. Αντιστοίχως, όταν έχουμε προχωρήσει σε επόμενες σειρές, κάτω από την επικεφαλίδα εμφανίζεται ένα κουμπί Ολίσθησης προς τα αριστερά. Είναι κατανοητό γιατί υπάρχουν αυτά τα κουμπιά για όσους βλέπουν. Όμως αν πατήσουμε το κουμπί Ολίσθηση προς τα δεξιά, θα πρέπει να ανέβουμε προς τα πάνω για να βρεθούμε για παράδειγμα στην τέταρτη ελληνική σειρά. Αν θέλετε να διατηρήσετε το κουμπί, τότε πατώντας το, η εστίαση θα πρέπει να πηγαίνει αυτόματα στο πρώτο αποτέλεσμα μετά την επικεφαλίδα.

• Όταν από το μενού επιλέξουμε μια κατηγορία, πχ. Ντοκιμαντέρ, πρέπει να πάμε στην αρχή της σελίδας και μετά, με το κατάλληλο πλήκτρο πλοήγησης, να μεταβούμε στην επικεφαλίδα Ντοκιμαντέρ. Και εδώ ισχύει το ίδιο για τα κουμπιά Ολίσθησης.

• Υπάρχουν μέσα στη σελίδα σύνδεσμοι που η περιγραφή τους δεν είναι κατανοητή. Θα πρέπει το Label να είναι απολύτως κατανοητό, ώστε να ξέρει ο χρήστης τι πρέπει να επιλέξει. Το ίδιο συμβαίνει και σε κάποια κουμπιά που δε διαβάζει το τι είναι.

Συμπερασματικά, ενώ η σελίδα του Ertflix καλύπτει τις απαιτήσεις προσβασιμότητας σε μεγάλο βαθμό, υπάρχει ανάγκη για κάποιες βελτιώσεις που θα καταστήσουν τη σελίδα απολύτως προσβάσιμη και χρηστική για τους τυφλούς και  τα άτομα με μειωμένη όραση. Σε αυτή όμως τη βελτίωση θα πρέπει να είμαστε παρόντες κατά κάποιον τρόπο, ώστε να συμπεριλάβετε στις αλλαγές τις πραγματικές μας ανάγκες, ούτως ώστε το αποτέλεσμα να είναι το αρτιότερο.

Ως Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, θα σας προτείναμε να έχουμε μια πιο στενή συνεργασία, τόσο στο επίπεδο των συμβουλών – υποδείξεων των αναγκών μας όσο και στο επίπεδο των δοκιμών, σαν συνεργάτης σας. Αυτό κατά τη γνώμη μας μπορεί να επιτευχθεί με ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ μας και να προχωρήσουμε άμεσα στις βελτιώσεις. Εννοείται πως το ίδιο μπορεί να γίνει και για τις υπόλοιπες ιστοσελίδες της ΕΡΤ καθώς και για τις εφαρμογές που έχετε ή θα κατασκευάσετε για συσκευές αφής. Θεωρούμε δε, πως η ΕΡΤ παρέχει ένα αγαθό, πολύτιμο στους Έλληνες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των τυφλών και των ατόμων με μειωμένη όραση, το οποίο πληρώνεται από το σύνολο των φορολογουμένων, και ως εκ τούτου επιβάλλεται να είναι καθολικά προσβάσιμο σε όλες τις εκφάνσεις του.

Με εκτίμηση

Μιχαλόπουλος Κωνσταντίνος

Τεχνικός σύμβουλος Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών

Εκπαιδευτής Υπολογιστών σε άτομα με πρόβλημα όρασης

Προγραμματιστής – Αναλυτής συστημάτων υπολογιστών

Certifier  Professional Trainer ECDL

Με εκτίμηση

Για το Γ.Σ. της Ε.Ο.Τ.

Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Γιαλλούρης

Η Γενική Γραμματέας

Παρασκευή Τσαβαλιά