Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ για τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ 2022 Μέρος 18ο

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ για τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ 2022 Μέρος 18ο

2.4.         ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΨΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΟΡΑΣΗΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΑΣΚΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΤΟΥΣ

Με έγγραφα διαμεσολάβησης προς τον ΟΠΕΚΑ υπέρ της αποδοχής σχετικών ενστάσεων, ο Συνήγορος του Πολίτη υποστήριξε ότι δεν είναι σύννομη η μείωση, με βάση υπηρεσιακό έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας το 2020, του προνοιακού επιδόματος που καταβάλλει ο ΟΠΕΚΑ στους έχοντες αναπηρία όρασης που ασκούν επαγγελματικά την επιστήμη του πτυχίου τους ενώ παράλληλα λαμβάνουν την ειδική σύνταξη του άρθρου 1 του Ν. 612/1977. Το αιτιολογικό της μείωσης ήταν ότι αυτά τα πρόσωπα με αναπηρία όρασης εμπίπτουν στην προβλεπόμενη στην κρίσιμη ΚΥΑ κατηγορία των συνταξιούχων. Η Ανεξάρτητη Αρχή υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι οι ίδιες οι διατάξεις που θέσπισαν υψηλότερου ύψους ενίσχυση υπέρ όσων προσώπων με αναπηρία όρασης ασκούν επαγγελματικά την επιστήμη του πτυχίου τους καθιστούσαν σαφές ότι στόχευαν στην αντιμετώπιση των ιδιαίτερων αναγκών που η αναπηρία αυτή δημιουργεί ως προς την άσκηση της επιστήμης τους και ότι έτσι παρέχεται ένα κίνητρο ώστε εν γένει τα άτομα με αναπηρία όρασης να σπουδάζουν και ακολούθως να ενεργοποιούνται επαγγελματικά αξιοποιώντας το πτυχίο τους (47).

Εν τέλει, με το άρθρο 69 του Ν. 4997/2022 αποκαταστάθηκε το ύψος της προνοιακής ενίσχυσης προς την κατηγορία αυτών των προσώπων στο ύψος που χορηγούνταν πριν από το 2020 σε όλους τους έχοντες αναπηρία όρασης που ασκούν επαγγελματικά την επιστήμη του πτυχίου τους, αλλά και προβλέφθηκε ότι θα αποδοθούν αναδρομικά οι διαφορές ποσών ενίσχυσης σε βάθος τριετίας, μετά από αίτησή τους, και ότι οι σχετικές εκκρεμείς ενδικοφανείς διαδικασίες και δίκες καταργούνται.

47. ΦΥ. 280753, 282927, 320120.