Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών προς τον Δήμαρχο Αθηναίων, κο Χ. Δούκα με θέμα: Αίτημα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για ορισμό συνάντησης με τον Δήμαρχο Αθηναίων για συζήτηση θεμάτων που αφορούν τους τυφλούς και τα άτομα με μειωμένη όραση.

 

 

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών προς τον Δήμαρχο Αθηναίων, κο Χ. Δούκα  με θέμα: Αίτημα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για ορισμό συνάντησης με τον Δήμαρχο Αθηναίων για συζήτηση θεμάτων που αφορούν τους τυφλούς και τα άτομα με μειωμένη όραση.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210-5229968

e-mail: eoty@otenet.gr

www.eoty.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 9977/12-12-1932 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ &

ΜΕΛΟΣ  ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ &

ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ: 210-5245001,210-5228333,210-5228365,210-5245578

e-mail: pab@otenet.gr                        web site:  www.pst.gr

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 286/76

Αθήνα, 26/01/2024

ΤΟΜΕΑΣ: Γραμματείας

Προς: Δήμαρχο Αθηναίων, κο Χ. Δούκα

Κοιν.: 1) Υπουργό Επικρατείας, κο Σ. Παπασταύρου

2) Δημοτικές παρατάξεις Δήμου Αθηναίων

3) Σωματεία-μέλη Ε.Ο.Τ.

4) Περιφερειακές Ενώσεις Π.Σ.Τ.

 

 

Θέμα: Αίτημα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για ορισμό συνάντησης με τον Δήμαρχο Αθηναίων για συζήτηση θεμάτων που αφορούν τους τυφλούς και τα άτομα με μειωμένη όραση.

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και το σωματείο-μέλος της Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Π.Σ.Τ.) σας συγχαίρουν θερμά για την ανάληψη των καθηκόντων σας, προσδοκούν μια γόνιμη συνεργασία μεταξύ του Δήμου και των φορέων καθ’όλη τη διάρκεια της θητείας σας προς όφελος των τυφλών και των ατόμων με μειωμένη όραση και ζητούν ορισμό συνάντησης μαζί σας, ει δυνατόν με την παρουσία συναρμόδιων αντιδημάρχων, για τη συζήτηση μιας σειράς σημαντικών προβλημάτων που αφορούν τους τυφλούς και τα άτομα με μειωμένη όραση.

• Δράσεις ευαισθητοποίησης, εξοικείωσης με την αναπηρία και κοινωνικής ενσωμάτωσης.

• Δημιουργία γραφείου στον Δήμο το οποίο θα μεριμνά για τη διάχυση της διάστασης της αναπηρίας σε κάθε εκπονούμενο σχέδιο, δράση και έργο.

• Παραχώρηση κτηρίου για τη λειτουργία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του σωματείου-μέλους της Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, φορείς οι οποίοι σήμερα στεγάζονται επί της οδού Βερανζέρου 31, περιοχή εξαιρετικά υποβαθμισμένη και επικίνδυνη ως προς την πρόσβαση για τυφλούς και μη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία των φορέων μας. Επιπλέον, παραχώρηση χώρου πλησίον σταθμού μέσων συγκοινωνίας σταθερής τροχιάς, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως εντευκτήριο και χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων για τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση.

• Επαναφέρουμε την πρόταση των φορέων μας να δοθεί σε μια οδό ή πλατεία του Δήμου Αθηναίων το όνομα «Λουδοβίκος Braille», ώστε να τιμηθεί ο άνθρωπος που επινόησε το σύστημα γραφής και ανάγνωσης Braille και έδωσε πραγματικό φως, γνώση, μόρφωση και ανεξαρτητοποίηση στα άτομα με πρόβλημα όρασης σε όλο τον κόσμο. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, και ειδικότερα η Αθήνα, είναι η μόνη χώρα που δεν έχει δοθεί δρόμος ή πλατεία σε αναγνώριση και τιμή του Γάλλου ευεργέτη των τυφλών και του πολιτισμού.

• Προσαρμογή των προγραμμάτων των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), ώστε να δέχονται τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση στις δραστηριότητές τους, προκειμένου να εξαλειφθεί κατά το δυνατόν ο υπάρχων διαχωρισμός.

• Δημιουργία Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) για τη διαμονή αλλά και την ένταξη στην κοινότητα τυφλών και ατόμων με μειωμένη όραση που αδυνατούν να διαβιώσουν μόνοι τους χωρίς μόνιμη και καθημερινή υποστήριξη. Για τον λόγο αυτό, κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία Δήμου-Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ για διεκδίκηση και παραχώρηση  εκτάσεων και κτιρίων με στόχο την κατασκευή Στεγών Υποστηριζόμενης  Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.), καθώς και αξιοποίηση ακινήτων που ανήκουν στον Δήμο και κονδυλίων ΕΣΠΑ από τους ΟΤΑ Α’ και Β΄ βαθμού.

·         Δημιουργία Κέντρων Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΗΦ) από τον Δήμο Αθηναίων ή συνεργασία Δήμων.

• Ενίσχυση των υφιστάμενων δομών παιδικών σταθμών ολοκληρωμένης φροντίδας, ώστε να καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες παιδιών με αναπηρίες, καθώς και δημιουργία νέων.

• Υποστήριξη από τον Δήμο με κάθε τρόπο της λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας, στα οποία κάθε πολίτης και ιδιαίτερα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως άτομα με αναπηρία κλπ., μπορεί με την προσκόμιση μόνο του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ να πληροφορηθεί για το τυχόν προνοιακό επίδομα που δικαιούται, καθώς και για άλλες τυχόν παροχές, για τις επαγγελματικές ευκαιρίες που προσφέρονται για την κατηγορία του, για τα υπάρχοντα συμβουλευτικά κέντρα ή ιδρύματα που υφίστανται και στα οποία μπορεί να απευθυνθεί κτλ, καθώς και τη δυνατότητα συμμετοχής του σε τρέχοντα ευρωπαϊκά ή ελληνικά προγράμματα επιμόρφωσης ή κατάρτισης.

• Καταγραφή των ατόμων με αναπηρία από τον Δήμο Αθηναίων ώστε να γνωρίζει πόσους αναπήρους δημότες ανά κατηγορία έχει, προκειμένου να προσαρμόζει καλύτερα την κοινωνική του πολιτική και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης την άμεση πρόσβαση της πολιτικής προστασίας στις τηρούμενες καταστάσεις από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων, προκειμένου να παρεμβαίνουν όπου απαιτείται.

• Α) Λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο για την απαλλαγή των τυφλών και των ατόμων με μειωμένη όραση με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω από τα δημοτικά τέλη, συμφώνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 202 του Ν.3463/2006 και μείωση κατά 50% των ατόμων με μειωμένη όραση που έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Β) Ένα δεύτερο επίσης δίκαιο αίτημα το οποίο αφορά τους επίσημους συνδικαλιστικούς φορείς των τυφλών, Ε.Ο.Τ. & Π.Σ.Τ., που στεγάζονται αμφότεροι στην οδό Βερανζέρου 31, Αθήνα, είναι η απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη. Η ικανοποίηση του αιτήματος θα μας απαλλάξει από μία σοβαρή οικονομική δαπάνη, που πολλές φορές έτσι και αλλιώς ικανοποιείται με δυσκολία.

• Ουσιαστική στελέχωση της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου ώστε να μπορεί να στηρίξει τη λειτουργία των προαναφερθεισών δράσεων και προγραμμάτων. Επίσης, πρόσληψη ψυχολόγων για συμβουλευτική γονέων από τη στιγμή που γεννιέται ένα παιδί με αναπηρία ή την αποκτά στην πορεία της ζωής του.

• Επέκταση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και σε τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση που δεν ανήκουν μεν στην τρίτη ηλικία, αλλά χρειάζονται π.χ. ολιγόωρη βοήθεια για τα καθημερινά ψώνια καθώς και επισκέψεις σε γιατρούς, δημόσιες υπηρεσίες κ.ά.

• Διεξαγωγή προγραμμάτων επιμόρφωσης σε συνεργασία με τους φορείς μας, των υπαλλήλων του Δήμου που στελεχώνουν τις Κοινωνικές Υπηρεσίες κατά πρώτον, καθώς και όσων έρχονται σε επαφή με κοινό και επομένως με άτομα με αναπηρία.

• Δημιουργία κατάλληλων υποδομών προσβασιμότητας για την απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων με αναπηρία.

• Δράσεις Προσβασιμότητας

• Προσβασιμότητα των τυφλών και των ατόμων με μειωμένη όραση σε όλες τις υφιστάμενες υποδομές και υπηρεσίες του Δήμου (κτιριακές υποδομές,  πλατείες, παιδικούς σταθμούς, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις) και σε νέες που θα δημιουργηθούν, καθώς επίσης και σε όλες τις δημόσιες  σχολικές μονάδες.

• Θέσπιση κινήτρων όπως ανάρτηση των προσβάσιμων καταστημάτων καφέ, εστιατορίων, ξενοδοχείων, χώρων πολιτισμού (κινηματογράφοι, θέατρα) σε ειδικό κατάλογο αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου, άλλως μείωση των δημοτικών τελών τους ως επιβράβευση.

• Έλεγχος των ήδη υφισταμένων υποδομών ως προς την καταλληλότητά τους και αυστηρή τήρηση των ορθών προδιαγραφών των νέων και υπό κατασκευή υποδομών (π.χ. κλίση ραμπών κτλ), σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

• Τοποθέτηση ηχητικών διατάξεων σε φωτεινούς σηματοδότες κατά προτεραιότητα σε επικίνδυνα σημεία οδών-λεωφόρων, καθώς και σε όλους τους κεντρικούς κόμβους, καθ’ υπόδειξη και κατόπιν αυτοψίας της Υπηρεσίας Κινητικότητας, Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης για άτομα με προβλήματα όρασης του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

• Ενίσχυση του ρόλου της Δημοτικής Αστυνομίας για τη συστηματική δίωξη της παράνομης στάθμευσης και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που παρεμποδίζεται η διέλευση ατόμων με αναπηρία.

• Ανακατασκευή σε βάθος χρόνου των πεζοδρομίων με νέους οδηγούς όδευσης τυφλών και των ραμπών για ΑμεΑ, με τη συνεργασία απαραιτήτως της Υπηρεσίας Κινητικότητας και Προσανατολισμού του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για τους πρώτους, και των φορέων των κινητικά αναπήρων για τις δεύτερες. Δε νοείται π.χ. οδηγός όδευσης σε πεζοδρόμιο ενός μέτρου, ούτε οδηγός όδευσης που οδηγεί σε περίπτερο.

• Καθορισμός χώρων στάθμευσης για ΑμεΑ σε όλους τους δημόσιους χώρους (πλατείες, παιδικές χαρές, κέντρα νεότητας, παιδικοί σταθμοί, σχολεία), καθώς και έξω από τις εγκαταστάσεις των αναπηρικών φορέων. Συγκεκριμένα, υπάρχει μία θέση στάθμευσης για την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και για το σωματείο-μέλος της Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών και δεδομένου ότι οι ανάγκες είναι αυξημένες αιτούμαστε άλλη μία θέση στάθμευσης αναπηρικών αυτοκινήτων έξω από την είσοδο του κτηρίου στο οποίο στεγαζόμαστε στην οδό Βερανζέρου 31, ακριβώς δίπλα από την πρώτη ήδη παραχωρηθείσα.

• Κατά τις συναλλαγές των τυφλών και των ατόμων με μειωμένη όραση με τον Δήμο τα στελέχη των υπηρεσιών εξυπηρέτησης κοινού να κοινοποιούν στους εξυπηρετούμενους όλα τα απαιτούμενα δημόσια έγγραφα σε προσβάσιμη μορφή, π.χ. mail σε μορφή doc. και άλλες προσβάσιμες μορφές αναγνώσιμες από αναγνώστες οθόνης Η/Υ. Επίσης, ενημέρωση των υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης για την υποχρέωσή τους να συμπληρώνουν έντυπα σε τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση.

• Ισότιμη πρόσβαση των τυφλών και των ατόμων με μειωμένη όραση στο ηλεκτρονικό περιβάλλον, ιδίως στον τομέα των επικοινωνιών και των πληροφοριών. Εφαρμογή του Ν.4591/2019 (ΦΕΚ19/Α/12.02.2019) για την προσβασιμότητα των ιστοτόπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημόσιου τομέα (συμπεριλαμβανομένου των Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού).

• Αποστολή των λογαριασμών στους δημότες ή άλλης τυχόν αλληλογραφίας σε προσβάσιμη μορφή για τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση σύμφωνα με το τι έχουν δηλώσει προς τούτο στον Δήμο π.χ. e-mail, sms, γραφή braille ή μεγαλογράμματη γραφή κτλ.

• Στις δημοτικές βιβλιοθήκες δημιουργία κατάλληλου χώρου για την πρόσβαση των τυφλών δημοτών σε Προσβάσιμο Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Υλικό του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας, υπό την προϋπόθεση ύπαρξης υπολογιστή με λογισμικό ανάγνωσης οθόνης καθώς και εξοπλισμού για σάρωση και ανάγνωση βιβλίων.

• Ετήσια συνεισφορά του Δήμου στο Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος για την εκπαίδευση σκύλων οδηγών τυφλών με την υποχρέωση του κέντρου να προσφέρει εκπαιδευμένους σκύλους στους τυφλούς δημότες, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και τη ζήτηση.

Με εκτίμηση

Για το Γ.Σ. της Ε.Ο.Τ.

Ο Πρόεδρος                                                                             Η Γενική Γραμματέας

Νικόλαος Γιαλλούρης                                                 Παρασκευή Τσαβαλιά

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ. του Π.Σ.Τ.

Ο Πρόεδρος                                                                Η Γενική Γραμματέας

Δημήτριος Σηφάκης                                                    Θεοδώρα Φαρδέλα