Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Οι «άφαντες» αυξήσεις στις συντάξεις φέρνουν αλλαγές στις ΕΑΣ

Οι «άφαντες» αυξήσεις στις συντάξεις φέρνουν αλλαγές στις ΕΑΣ

Αλεξάνδρα Κλειδαρά

15/01

2024

07:29

Μέχρι το καλοκαίρι με σχετικό νομοσχέδιο η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου θα αναμορφώσει την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ).                                

Σύμφωνα με τον διοικητή του ΕΦΚΑ Αλέξανδρο Βαρβέρη η κυβέρνηση θα φέρει το σχετικό νομοσχέδιο και θα αφορά 400.000 συνταξιούχους με συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.                                    

Στόχος είναι να καταστεί δικαιότερη η επιβάρυνση 400.000 συνταξιούχων, κυρίως των ΔΕΚΟ και του δημοσίου που εισπράττουν συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.                                    

Το πρόβλημα που δημιουργεί η ΕΑΣ είναι ότι η κράτηση μηδενίζει σε πολλές περιπτώσεις την αύξηση των συντάξεων. Αυτό διαπιστώθηκε από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και ήδη συζητούνται προτάσεις για δικαιότερη κατανομή και πάντως για μείωση της ΕΑΣ σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.                                    

Σήμερα η ΕΑΣ πιάνει όλο το ποσό με 9 κλίμακες, που ξεκινούν από τα 1.400 ευρώ και άνω με ποσοστά 3%, 6%, 7%, 9%, 10%, 12%, 13% και 14%. Το νέο σύστημα μπορεί να έχει 4 κλίμακες με ποσοστά (ενδεικτικά) 12%, 15%, 25%, και 28% επί της διαφοράς σύνταξης της κάθε κλίμακας.

Αυτό σημαίνει ότι η αναμόρφωση της εισφοράς (πρόκειται για μια κρυφή φορολόγηση) θα οδηγήσει σε αυξήσεις στην κατηγορία αυτή των συνταξιούχων.                                    

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews θα συσταθεί επιτροπή με αρμόδιους από το υπουργείο Εργασίας και Οικονομικών, προκειμένου να εξετασθούν όλα τα πιθανά σενάρια αναμόρφωσης της κλίμακας με ουδέτερο δημοσιονομικά αποτέλεσμα.                                    

Στόχος των παρεμβάσεων θα αποτελέσει, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου, η εκ νέου αναμόρφωση των κλάσεων που έχουν θεσπιστεί από το 2010 και να γίνουν δικαιότερες και πιο αναλογικές σε σχέση με το εισόδημα των συνταξιούχων.                                    

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που βρίσκονται στο τραπέζι :

Στο πρώτο σενάριο εξετάζεται η αλλαγή της αρχιτεκτονικής της ΕΑΣ, ώστε αυτή να μην επιβάλλεται από το «πρώτο ευρώ» αλλά μόνο στο ποσό που υπερβαίνει το πλαφόν κάθε κλιμακίου, όπως δηλαδή ακριβώς συμβαίνει και με τους φορολογικούς συντελεστές στην φορολογία εισοδήματος.                                    

Για παράδειγμα, σύνταξη 1.500 ευρώ, έχει σήμερα ΕΑΣ 3%, η οποία επιβάλλεται σε όλο το ποσό και είναι 45€. Αν όμως επιβάλλεται μόνο στο ποσό που υπερβαίνει τα 1.400€, δηλαδή στα 100€ με έναν κάπως αυξημένο συντελεστή – π.χ. 10% – τότε το ποσό της εισφοράς μειώνεται, για παράδειγμα, στα 10€.                                     

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μείωση των συντελεστών της ΕΑΣ από το δεύτερο κλιμάκιο και πάνω. Η λογική σε αυτό το σενάριο είναι πως με το ισχύον σύστημα ο συντελεστής διπλασιάζεται από το πρώτο στο δεύτερο κλιμάκιο, δηλαδή αυξάνεται απότομά από το 3% στο 6%.                                    

Η προωθούμενη ρύθμιση προβλέπει αναλογικότερο τρόπο μετάβασης από κλιμάκιο σε κλιμάκιο, ώστε η περικοπή να είναι πιο ομαλή και πιο δίκαιη.                                    

Ειδικότερα, οι νέοι συντελεστές ΕΑΣ τους οποίους προβλέπει το εν λόγω σενάριο για τα πρώτα 4 κλιμάκια είναι οι εξής:

• 1.400€ - 1.700€: 3%                                        

• 1.701€ - 2.000€: 4% (από 6%)                                        

• 2.000€ - 2.300€: 5% (από 7%)                                        

• 2.300€ - 2.600€: 6% (από 9%).                                        

Πρόκειται για ένα μέτρο που τέθηκε σε ισχύ το 2010, με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων να εκτιμούν πως τα έσοδα στον «κουμπαρά» έχουν φθάσει τα επίπεδα των 9 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η ΕΑΣ αφορά περισσότερους από 750.000 συνταξιούχους, οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν από την 1.1.2024 και μετά, καθώς κάποιοι θα αλλάξουν κλιμάκιο λόγω της αύξησης 3% που έχει προγραμματιστεί να δοθεί στις συντάξεις.                                    

Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι υψηλοσυνταξιούχοι και ΕΦΚΑ εισφέρουν στον «κουμπαρά» αλληλεγγύης των γενεών (ΑΚΑΓΕ) περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ, τα μισά είναι απευθείας από τις «τσέπες» των συνταξιούχων και τα υπόλοιπα τα εισφέρει ο ΕΦΚΑ. Στόχος είναι η δημιουργία και διατήρηση ενός κεφαλαίου που θα βοηθήσει σε δύσκολες εποχές στην προστασία των συνταξιοδοτικών παροχών. Να σημειωθεί ότι και από την αντίστοιχη εισφορά στις επικουρικές προστίθενται περί τα 120 εκατ. ευρώ ετησίως.                                    

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στο ΑΚΑΓΕ, τον «κουμπαρά» αλληλεγγύης των γενεών, έχουν πλέον σωρευτεί κεφάλαια ύψους 12-14 δισ. ευρώ. Πρόκειται για σημαντικό ποσό, το οποίο δεν «αντέχει» να καλύψει ετησίως ο προϋπολογισμός.                                    

Για παράδειγμα νέος συνταξιούχος με σύνταξη 1.395 ευρώ δεν έχει κράτηση ΕΑΣ γιατί είναι κάτω από τα 1.400 ευρώ. Με την αύξηση κατά 3% που πήρε για το 2024 η σύνταξή του θα φτάσει στα 1.436,85 ευρώ και θα έχει την κράτηση ΕΑΣ της πρώτης κλίμακας με 3%. Πρακτικά η αύξηση μηδενίζεται λόγω ΕΑΣ.                                     

Η αύξηση που θα πάρει είναι 41,85 ευρώ, αλλά λόγω της ΕΑΣ η σύνταξή του θα γυρίσει στα 1.400 ευρώ, και το όφελος του θα είναι μόλις 5 ευρώ.