Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Θέμα: Να αναθεωρήσετε το αποτυχημένο πιλοτικό πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός για ΑμεΑ» που δεν καλύπτει τις ανάγκες των αναπήρων και παραβιάζει την εργατική νομοθεσία για τους Προσωπικούς Βοηθούς.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Aθήνα, 22 Ιανουαρίου 2024

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Θέμα: Να αναθεωρήσετε το αποτυχημένο πιλοτικό πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός για ΑμεΑ» που δεν καλύπτει τις ανάγκες των αναπήρων και παραβιάζει την εργατική νομοθεσία για τους Προσωπικούς Βοηθούς.

Με το νόμο 4837/2021 θεσπίστηκε η πιλοτική εφαρμογή της υπηρεσίας «Προσωπικός βοηθός για Άτομα με Αναπηρία» και από το 2022 ξεκίνησε η πρώτη φάση του προγράμματος για 1.000 ωφελούμενους ΑμεΑ στην Περιφέρεια Αττικής. Η πρώτη φάση του πιλοτικού προγράμματος που ολοκληρώθηκε απέτυχε παταγωδώς, αφού από τα 1.683 ΑμΑ που πληρούσαν τις προϋποθέσεις ένταξης μόνο 1.000 επιλέχθηκαν και μόνο 500 έχουν αυτή τη στιγμή προσωπικό βοηθό. Εδώ και λίγους μήνες έχει ξεκινήσει η δεύτερη πιλοτική φάση στην υπόλοιπη Ελλάδα, χωρίς να έχει προηγουμένως γίνει ενδιάμεση αξιολόγηση στο πρόγραμμα στην Αττική.

Το γεγονός είναι ότι αποκλείστηκαν 683 ανάπηροι που πληρούσαν απολύτως τις προϋποθέσεις ένταξης στο πιλοτικό πρόγραμμα με επίκληση του αλγόριθμου, σε συνδυασμό με πλήθος καταγγελιών αναπήρων που αμφισβητούν το αδιάβλητο της διαδικασίας, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αποκλείστηκαν για λόγους λανθασμένου σχεδιασμού του προγράμματος, οικονομικούς και μη αξιοκρατικούς.

Θεωρούμε επιπλέον πρωτοφανές ότι για τους μόλις 500 προσωπικούς βοηθούς που δουλεύουν ήδη στο πρόγραμμα εδώ και 10 μήνες δεν εμφανίζονται, παρανόμως, στον ΕΦΚΑ τα ένσημά τους, ενώ από τον ΟΠΕΚΑ τους παρακρατείται το 25% της αμοιβής τους ως εργόσημο.

Ερωτάται η κ. Υπουργός

1.

Θα αναθεωρήσετε το αποτυχημένο πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός για τα ΑμεΑ» πολλαπλασιάζοντας και τα κονδύλια ώστε να καλυφθούν όλοι οι ανάπηροι ανά την επικράτεια που δικαιούνται Προσωπικό Βοηθό;

2.

Πότε σκοπεύετε να σταματήσετε να παρανομείτε σε βάρος των Προσωπικών Βοηθών και να τους καταβάλετε τα ένσημά τους;

Η ερωτώσα βουλευτής

Θεανώ Φωτίου