Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ για τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ 2022 Μέρος 20ο

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ για τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ 2022 Μέρος 20ο

2.6.         ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΣΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ (49)

Ο Συνήγορος του Πολίτη διαμεσολάβησε προς τον e-ΕΦΚΑ για την ηλεκτρονική αποστολή συνταξιοδοτικών πράξεων σε ενδιαφερόμενο ΑμεΑ που είχε αιτηθεί την ηλεκτρονική αποστολή και αποκλειστική ηλεκτρονική επικοινωνία με τον φορέα βάσει του άρθρου 29 ν. 4727/2020.

Ο Συνήγορος του Πολίτη υποστήριξε ότι στο θέμα αφορούν περισσότερα άρθρα της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και ειδικά αυτό της προσβολής προσωπικότητας και αξιοπρέπειας όταν δεν ικανοποιείται αίτημα ηλεκτρονικής αποστολής σε πολίτη με αναπηρία, από υπηρεσία που κατ’ εξοχήν γνωρίζει την ύπαρξη και τη φύση της αναπηρίας, λόγω του ασφαλιστικού δικαιώματος που έχει ασκήσει ο πολίτης. Η αγνόηση της αναπηρίας παραβιάζει βασική πρόβλεψη της Σύμβασης και ειδικά μέσω παραπομπής σε κλείσιμο ραντεβού και επιτόπια παραλαβή, αυτοπρόσωπη ή δι’ εξουσιοδοτημένου προσώπου, παραβιάζει στοιχειώδη αρχή επικοινωνίας και προδίδει αδυναμία ανταπόκρισης στα αιτούμενα. Όταν μάλιστα πρόκειται για αίτημα που θα μπορούσε να υποβάλει ο κάθε πολίτης, φαίνεται να επιβαρύνεται αντί να διευκολύνεται ο πολίτης με αναπηρία. Ιδίως όσον αφορά τους πολίτες με αναπηρία, η μη ικανοποίηση του αιτήματος για αποκλειστικά ηλεκτρονική επικοινωνία οδηγεί αναγκαστικά σε εκπροσώπηση του ΑμεΑ από τρίτο πρόσωπο. Η εκπροσώπηση αυτή, όταν δεν έχει επιλεγεί, παρακωλύει την ανάπτυξη της προσωπικότητας και μειώνει την αυτονομία του ατόμου.

Περί της γνωστοποίησης των αποφάσεων χορήγησης παροχών εκκρεμούν και άλλα ζητήματα, για τα οποία έχουν αναληφθεί ενέργειες, ειδικά για αποφάσεις που παρεκκλίνουν από τα οριζόμενα στη νομοθεσία και για τις οποίες παρακωλύεται ο έλεγχος νομιμότητας.

49. ΦΥ 318900.