Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ για τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ 2022 Μέρος 29ο

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ για τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ 2022 Μέρος 29ο

Β. Το Επικαιροποιημένο Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Μάρτιος 2023):

Πέραν του Ε.Σ.Δ., και στο πλαίσιο του ως άνω σχεδίου δράσης Κ.ΑΛ.Ο, που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (Γενική Γραμματεία Ενίσχυσης της Απασχόλησης), μεταξύ των στρατηγικών στόχων για την ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων έχει τεθεί η ενίσχυση της συμμετοχής των οργανισμών Κ.ΑΛ.Ο. σε δημόσιους διαγωνισμούς (στόχος 2.2), ενώ στο ίδιο σχέδιο σημειώνεται ο εντοπισμός εμποδίων στον τρόπο ανάθεσης έργων από τον δημόσιο τομέα σε οργανισμούς Κ.ΑΛ.Ο. με την πλειοψηφία αυτών να αδυνατεί να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των διαδικασιών (κυρίως με εκείνες που αφορούν την κατάθεση εγγυητικών επιστολών) και με τις κατ’ αποκλειστικότητα συμβάσεις και εν γένει τις κοινωνικά υπεύθυνες δημόσιες συμβάσεις να μην αξιοποιούνται επαρκώς ως εργαλείο καίτοι παρέχονται από το νομοθετικό πλαίσιο ως δυνατότητες. Ομοίως δε και το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Οικονομία (Δεκέμβριος 2021) περιλαμβάνει στα εργαλεία για την βιώσιμη ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας την βελτίωση των ορθών πρακτικών των κοινωνικά υπεύθυνων δημοσίων συμβάσεων. Ειδικότερα, στο προαναφερθέν ελληνικό σχέδιο δράσης Κ.ΑΛ.Ο., προβλέπεται, η υλοποίηση των Δράσεων 6 και 7:

Η Δράση 6 αφορά την αξιοποίηση των Κοινωνικά Υπεύθυνων Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΥΔΣ) στην ανάπτυξη της Κ.ΑΛ.Ο., στοχεύει σε αποτελέσματα όπως ο αυξημένος αριθμός φορέων Κ.ΑΛ.Ο. που θα συμμετέχει σε ΚΥΔΣ και η ενίσχυση της ικανότητας των αναθετουσών αρχών στην υλοποίηση δημόσιων έργων μέσω ΚΥΔΣ, έχει χρονικό ορίζοντα από 01/2023 μέχρι 06/2024 και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό & Κοινωνική Συνοχή 2021-2027».

Η εν λόγω δράση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

1. την ενίσχυση της ΕΑΔΗΣΥ για: -τον εντοπισμό παραδειγμάτων αξιοποίησης ΚΥΔΣ σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ για την άντληση καλών πρακτικών και προτάσεων προσαρμογής/εφαρμογής τους στην Ελλάδα, -τη διερεύνηση του τρόπου εισαγωγής κοινωνικής ρήτρας στην εκτέλεση των Γενικών Δημοσίων Συμβάσεων και τη διαμόρφωση ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου για τις Δημόσιες Συμβάσεις Κοινωνικής Αναφοράς, καθώς υφίσταται περιορισμένη δυνατότητα συμμετοχής στη βάση ικανοποίησης των οικονομικών όρων που τίθενται για τους φορείς Κ.ΑΛ.Ο., -την ανάπτυξη πρότυπων τευχών για ειδικές κατηγορίες συμβάσεων,

2. την εκπόνηση Στρατηγικού Σχεδίου για την εφαρμογή των ΚΥΔΣ,

3. την ενίσχυση της ΕΑΔΗΣΥ για την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού και την παροχή εκπαίδευσης στους Δημοσίους Αγοραστές (σχεδιασμό και την παροχή ταχύρρυθμων προγραμμάτων επιμόρφωσης των στελεχών του δημόσιου τομέα, παροχή ενημερωτικού υλικού (εντύπου και online) για την εφαρμογή τους) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ και την ΕΕΤΑΑ και

4. την προώθηση και διάχυση του Οδηγού «Buy Social» και των 71 καλών πρακτικών που προβάλλει για τις κοινωνικές συμβάσεις.

Ως δείκτες αποτελέσματος/εκροών για την Δράση 6 έχουν οριστεί:

             ο Πλήθος πρότυπων τευχών ΚΥΔΣ που θεσπίζονται

             το Πλήθος των υλοποιηθεισών επιμορφωτικών ενεργειών (καταρτίσεις, ενημερωτικό υλικό) για τα στελέχη του δημόσιου τομέα και

             το Πλήθος των ερωτήσεων/απαντήσεων που υποβάλλονται για τις δημόσιες συμβάσεις.

Η Δράση 7 αφορά την επιμόρφωση των οργανισμών Κ.ΑΛ.Ο. σχετικά με το πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις και περιλαμβάνει την ανάπτυξη και υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος, ώστε να βελτιωθεί η ικανότητα των οργανισμών Κ.ΑΛ.Ο. να επωφεληθούν από τις δημόσιες συμβάσεις, λαμβάνοντας μέρος σε δημόσιους διαγωνισμούς με επιτυχία, στο πλαίσιο συνεργασίας της ΕΑΔΗΣΥ με τη Διεύθυνση Κ.ΑΛ.Ο. και το Μητρώο για τη «γνώση» του πεδίου και την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των φορέων Κ.ΑΛ.Ο. Η δράση έχει χρονικό ορίζοντα από 12/2023 μέχρι 11/2025 και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό & Κοινωνική Συνοχή 2021-2027».

Τα αποτελέσματα που αναμένονται από την υλοποίηση της εν λόγω δράσης είναι ο αυξημένος αριθμός φορέων Κ.ΑΛ.Ο. που συμμετέχει σε ΚΥΔΣ και η αυξημένη γνώση και εμπειρία φορέων Κ.ΑΛ.Ο. σχετικά με τη συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς και την υλοποίηση δημόσιων έργων.

Ως δείκτες αποτελέσματος/εκροών για την Δράση 7 έχουν οριστεί:

             το Πλήθος των εκπαιδευόμενων φορέων Κ.ΑΛ.Ο., που συμμετέχουν / ολοκληρώνουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

             το Πλήθος του ενημερωτικού/εκπαιδευτικού υλικού που παράγεται και διανέμεται σε φορείς Κ.ΑΛ.Ο

             το Πλήθος των ερωτήσεων/απαντήσεων που υποβάλλονται από φορείς Κ.ΑΛ.Ο. στις δημόσιες αρχές υπεύθυνες για τις δημόσιες συμβάσεις και

             το Πλήθος επισκέψεων στο Helpdesk.

Γ. Πέραν των ανωτέρω δύο κειμένων η προώθηση των κοινωνικά υπεύθυνων δημοσίων συμβάσεων έχει εντοπιστεί ως ειδικότερη ανάγκη και στόχος και σε δύο ακόμη επίσημα κείμενα της ελληνικής πολιτείας:

             στο πλαίσιο και της νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη και Μείωση της Φτώχειας (Ιούλιος 2022) (67) που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας (χωρίς ωστόσο αναφορά σε συγκεκριμένες δράσεις ή/και δείκτες) και

             στο σχέδιο δράσης για την Εθνική Στρατηγική για τις Δημόσιες Συμβάσεις περιόδου 2021 – 2025 (ΚΥΑ 58305/2021 ΦΕΚ Β΄/2182/25-5-2021), στου οποίου τους βασικούς άξονες και στόχους έχουν ενταχθεί οι δημόσιες συμβάσεις κοινωνικής αναφοράς (Πυλώνας Γ.7 δράσεις 58-61). Σε αυτό μάλιστα δίδεται ως χρονοδιάγραμμα για την εκπόνηση σχεδίου δράσης και την δημιουργία μηχανισμού για την υποστήριξη των συμβάσεων αυτών ο Ιούνιος του 2023. Στο ίδιο σχέδιο είχε οριστεί ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2022 θα είχε εκδοθεί π.δ. με πρόταση του Υπ. Εργασίας για την υποστήριξη σύναψης συμβάσεων με Κοιν.Σ.Επ. και Κοι.Σ.Π.Ε., το οποίο, ωστόσο, μέχρι τη σύνταξη της παρούσας, δεν είχε εκδοθεί.

1. Διαθέσιμη σε https://ypergasias.gov.gr/koinoniki-allilengyi/ethniki-stratigiki-gia-tinkoinoniki-entaxi-kai-meiosi-tis-ftocheias/. Βλ. ειδικά κεφ. 5.2.