Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

Φ. Βαρδακαστάνης: “Το κράτος θα έπρεπε εδώ και κάποια χρόνια να έχει δημιουργήσει κατάλληλες υποδομές για τα ΑμεΑ”

Φ. Βαρδακαστάνης: “Το κράτος θα έπρεπε εδώ και κάποια χρόνια να έχει δημιουργήσει κατάλληλες υποδομές για τα ΑμεΑ”

Ταραχή έχει προκαλέσει τις τελευταίες μέρες, η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με την οποία επιτρέπει στα μέσα μαζικής μεταφορά και τα ΚΤΕΛ να αρνούνται την επιβίβαση σε άτομα με αναπηρία, όταν κρίνουν ότι η υποδομή του οχήματος ή η μεταφορά του ατόμου με αναπηρία δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια.

Όπως ορίζει ο νέος Κανονισμός Δικαιωμάτων Επιβατών τακτικών και έκτακτων γραμμών με οδικά μέσα δημόσιας μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ) και μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ), κάθε πολίτης, και ιδιαίτερα τα άτομα με αναπηρία ή άτομα με μειωμένη κινητικότητα, δικαιούται όπως επιβιβαστεί και κάνει χρήση, χωρίς καμία άμεση ή έμμεση διάκριση, των δημόσιων οδικών μέσων μεταφοράς και μέσων σταθερής τροχιάς καταβάλλοντας το εκ της νομοθεσίας οριζόμενο, ανά κατηγορία μεταφορικού μέσου, κόμιστρο.

Την ίδια στιγμή όμως, αναφέρεται ρητώς πως επιτρέπεται η άρνηση κράτησης και έκδοσης εισιτηρίων καθώς και η άρνηση επιβίβασης σε άτομα λόγω αναπηρίας ή μειωμένης κινητικότητας κατ’ εξαίρεση, σε περίπτωση που αυτό δεν είναι ασφαλές και λειτουργικά εφικτό «και προκειμένου οι μεταφορείς να συμμορφωθούν προς τις ισχύουσες απαιτήσεις ασφαλείας που ορίζει το διεθνές, ενωσιακό ή εθνικό δίκαιο και τις απαιτήσεις υγείας και ασφαλείας που ορίζουν οι αρμόδιες αρχές ή στις περιπτώσεις όπου ο σχεδιασμός του οχήματος ή η υποδομή, συμπεριλαμβανομένων των στάσεων λεωφορείων και των τερματικών σταθμών ή χώρων αφετηρίας».

Υπουργείο Μεταφορών: Επιτρέπεται η άρνηση επιβίβασης ΑμεΑ σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αν οι υποδομές δεν είναι κατάλληλες

Για την ανακοίνωση αυτή, αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί για τα άτομα με αναπηρία μίλησε στην ΗΜΕΡΑ, ο κ. Φίλιππος Βαρδακαστάνης, πρόεδρος του σωματείου ΑμεΑ “Οι Ποπολάροι”. “Αυτός ο κανονισμός της επιβίβασης των ατόμων με αναπηρία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, έχει βγει από το 2011 από την Ε.Ε., μετά από αγώνες του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος. Τώρα, η Ελλάδα είδε ότι υπάρχουν προβλήματα με κάποιους οδηγούς και έβγαλε την οδηγία. Το κράτος θα έπρεπε εδώ και κάποια χρόνια να έχει δημιουργήσει υποδομές, να υπάρχει τουλάχιστον στα δημόσια μέσα μεταφοράς, πρόσβαση σε ΑμεΑ και άτομα με κινητικά προβλήματα, πράγμα το οποίο δεν έχει γίνει. Και επειδή έχουν δημιουργηθεί κάποια προβλήματα, έβγαλαν αυτή την οδηγία-κανονισμό για να καλύψουν τα νώτα τους. Το κράτος δεν έχει μεριμνήσει τόσα χρόνια γιατί είναι δύσκολο να φτιάξει λεωφορείο προσβάσιμο σε ΑμεΑ. Πρέπει να έχει ράμπα, να έχει χώρο ειδικό για τα ΑμεΑ”.

Υπόμνημα στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα προβλήματα

Ενόψει της επόμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Βαρδακαστάνης σημείωσε ότι το σωματείο θα ετοιμάσει ένα υπόμνημα με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ στο νησί ώστε να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις η νέα δημοτική αρχή. “Θα ετοιμάσουμε ένα έγγραφο. Δεν αλλάζει τίποτα εάν δεν γίνουν υποδομές και εάν δεν φτιαχτούν τα κτήρια για να έχουν πρόσβαση τα ΑμεΑ. Η πόλη είναι απροσπέλαστη και τελείως αφιλόξενη για άτομα με κινητικά προβλήματα. Πεζοδρόμια σπασμένα, με καφάσια, ρούχα, ράμπες κλεισμένες από αυτοκίνητα, τα πάρκινγκ των αναπήρων πιασμένα από Ι.Χ. Δεν υπάρχει σεβασμός και αποδοχή. Τα έχω συζητήσει με τον κ. Στασινόπουλο όταν ήταν Αντιπεριφεριάρχης. Τα έχω συζητήσει με την Τροχαία, το Λιμενικό Ταμείο, με όλους, αλλά τα αποτελέσματα είναι τα ίδια εδώ και 3-4 χρόνια. Καταφέραμε και κάναμε επιτέλους το Πνευματικό Κέντρο προσβάσιμο, μετά από μεγάλες προσπάθειες, ενέργειες και συζητήσεις. Αλλά είμαστε ακόμα πολύ πίσω”.

Πηγή: www.imerazante.gr