Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ για τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ 2022 Μέρος 28ο

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ για τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ 2022 Μέρος 28ο

Α. Το 2020 Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ:

Σε σχέση με αυτές, το ΕΣΔ θέτει ειδικότερα ως στόχο την αύξηση κατά 20% των δημόσιων διαγωνισμών με αξιοποίηση συμβάσεων κοινωνικής αναφοράς, ώστε να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας ατόμων από ευάλωτες ομάδες, μεταξύ των οποίων και ΑμεΑ, καθώς και την αύξηση κατά 50% των Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης.

Από τις εν λόγω δράσεις, στην πρώτη Ετήσια Έκθεση Πορείας Υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (Νοέμβριος 2021) είχε αναφερθεί η υλοποίηση των εξής, μεταξύ άλλων, με επισπεύδον το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

Δημιουργήθηκαν θέσεις απασχόλησης για τα άτομα με αναπηρία μέσα από την κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα.

1. Είναι σε εξέλιξη συνεργασία με το ΕΚΔΔΑ για την πραγματοποίηση του προγράμματος επιμόρφωσης στελεχών του δημόσιου και της αυτοδιοίκησης σχετικά με τις Δημόσιες Συμβάσεις Κοινωνικής Αναφοράς

2. Πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές συναντήσεις με φορείς της Αυτοδιοίκησης (Δήμος Νέας Σμύρνης, Δήμος Αθηναίων, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας). Προγραμματίζονται νέες συναντήσεις σε συνεργασία με τα 11 Κέντρα Στήριξης Κ.ΑΛ.Ο

iii.            Επίκειται η έκδοση εγκυκλίου για όλα τα ΝΠΔΔ σχετικά με την αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις Δημόσιες Συμβάσεις Κοινωνικής Αναφοράς.

Δεδομένης και της μη έκδοσης έκθεσης υλοποίησης για το Ε.Σ.Δ. από το 2021 μέχρι την ημερομηνία σύνταξης της παρούσας, δεν υπάρχουν επίσημα διαθέσιμα συγκεντρωτικά στοιχεία για την πορεία ή/και τα αποτελέσματα των παραπάνω δράσεων όπως για παράδειγμα αναφορικά με το ποσοστό των δημοσίων συμβάσεων που ανατίθενται με αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις κοινωνικής αναφοράς σε σχέση και με τον στόχο αύξησης του 20% που έθεσε το ΕΣΔ, με το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα επιμόρφωσης στελεχών του ΕΚΔΔΑ σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις κοινωνικής αναφοράς και με την έκδοση εγκυκλίου για όλα τα ΝΠΔΔ σχετικά με την αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις κοινωνικής αναφοράς.