Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κο Δ. Παπαστεργίου με θέμα: Επαναφορά αιτήματος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για ορισμό συνάντησης, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που αφορούν το χώρο των τυφλών και των ατόμων με μειωμένη όραση αρμοδιότητας Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κο Δ. Παπαστεργίου με θέμα: Επαναφορά αιτήματος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για ορισμό συνάντησης, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που αφορούν το χώρο των τυφλών και των ατόμων με μειωμένη όραση αρμοδιότητας Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210-5229968  FAX: 210-5229541

e-mail: eoty@otenet.gr

www.eoty.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ΑΡΙΘΜ. 9977/12-12-1932 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ &

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΜΕΛΟΣ  ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ & ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑNΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ: 210-5245001,210-5228333,210-5228365,210-5245578

e-mail: pab@otenet.gr                          web site:  www.pst.gr

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 72/16

Αθήνα, 10/01/2024

ΤΟΜΕΑΣ: Γραμματείας

Προς: Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης,  κο Δ. Παπαστεργίου

Κοιν.:    1) Υπουργό Επικρατείας κο Σ. Παπασταύρου

2) Ε.Σ.Α.μεΑ.

3) Σωματεία – μέλη Ε.Ο.Τ.

4) Περιφερειακές Ενώσεις Π.Σ.Τ.

Θέμα: Επαναφορά αιτήματος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για ορισμό συνάντησης, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που αφορούν το χώρο των τυφλών και των ατόμων με μειωμένη όραση αρμοδιότητας Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), και το σωματείο-μέλος της Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Π.Σ.Τ.)  επαναφέρουν το αίτημά τους για ορισμό συνάντησης μαζί σας προκειμένου να συζητηθούν τα παρακάτω αιτήματα αρμοδιότητάς σας που αφορούν το χώρο των τυφλών:

1) Η ψηφιακή επικοινωνία του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες έχει αναπτυχθεί ραγδαία καταφανώς τα τελευταία χρόνια με πολλές νέες πλατφόρμες. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε και η πλατφόρμα www.gov.gr και το emvolio.gov.gr  οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες ωστόσο διαπιστώνουμε ότι δεν είναι εύκολα προσβάσιμες σε τυφλούς και σε άτομα με μειωμένη όραση και χρήζουν άμεσα βελτίωσης ως προς την προσβασιμότητά τους. Συγκεκριμένα από τις 1483 παρεχόμενες υπηρεσίες της σελίδας gov.gr μόνο οι 14 είναι προσβάσιμες για τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση και επομένως απαιτείται μέριμνα εκ μέρους του υπουργείου ώστε να καταστούν προσβάσιμες και οι λοιπές δεδομένου ότι τεχνικώς αυτό είναι δυνατό και η διευκόλυνση του πολίτη είναι μεγάλη.

2) Είναι αδήριτη ανάγκη άμεσης προσαρμογής των ιστοτόπων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα ώστε να καταστούν απολύτως προσβάσιμοι σε τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση. Είναι απαράδεκτο π.χ. το taxisnet που περιέχει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα να μην είναι απόλυτα προσβάσιμο σε τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση και να είναι αναγκασμένοι οι τελευταίοι, παρά τη θέλησή τους, να χρησιμοποιούν προς τούτο τρίτο άτομο προκειμένου να πλοηγηθούν σε αυτό. Επίσης, δύσκολα προσβάσιμη είναι η ιστοσελίδα της Βουλής, hellenicparliament.gr και αυτή της ΗΔΙΚΑ, idika.gr κ.ο.κ.

3) Προσφάτως δημιουργήθηκε στην Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών υπηρεσία εξυπηρέτησης, υποστήριξης και εκπαίδευσης από απόσταση σε θέματα υπολογιστών και συσκευών αφής (tablet/κινητών) σε τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση, δεδομένου ότι η εκπαίδευση στην ηλεκτρονική προσβασιμότητα στα προαναφερθέντα άτομα μπορεί να γίνει μόνο από εκπαιδευτή ειδικά καταρτισμένο στην εκπαίδευση χρήσης Η/Υ αποκλειστικά μέσω πληκτρολογίου. Προκειμένου η ως άνω πολύτιμη υπηρεσία να καταστεί βιώσιμη και να εξυπηρετεί όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους η Ε.Ο.Τ. αιτείται μηνιαίας επιχορήγησης, το ύψος της οποίας θα καθορίσετε εντός του πλαισίου των δυνατοτήτων σας.

4) Κρίνεται επιβεβλημένη η επιχορήγηση των φορέων μας προκειμένου να υλοποιηθεί  εξειδικευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης νέων εκπαιδευτών στην χρήση Η/Υ, tablet και κινητών ώστε να μπορούν να εκπαιδεύουν τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση, το οποίο μπορεί να υλοποιηθεί στην έδρα των γραφείων μας καθώς υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός.

5) Θεωρούμε πολύ άδικο οι Έλληνες τυφλοί να πληρώνουν φόρο υπέρ της ΕΡΤ τη στιγμή που το προσφερόμενο προϊόν από την τελευταία δεν είναι προσβάσιμο σε αυτούς, δηλαδή δεν υπάρχει ακουστική περιγραφή στις σειρές και στις ταινίες που προβάλλει ούτε φωνητική ανάγνωση υποτίτλων ούτε καν στα δελτία ειδήσεων. Οι ίδιες προϋποθέσεις πρέπει να ισχύσουν και για τα ιδιωτικά κανάλια προκειμένου να διαθέτουν μόνιμη άδεια λειτουργίας. Επιβάλλεται να τεθεί χρονικό όριο για υλοποίηση το συντομότερο δυνατό του συνόλου του προγράμματος της ΕΡΤ καθώς και ποσοστού του προγράμματος των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

6) Κρίνουμε αναγκαίο ότι το ΕΣΡ επιβάλλεται να τιμωρεί παραδειγματικά με αυστηρά πρόστιμα κανάλια ή ραδιοφωνικούς σταθμούς, τα οποία κατά τη διάρκεια εκπομπής λόγου, διαφήμισης ή άλλης προβολής προσβάλουν την προσωπικότητα τυφλού ή άλλου ατόμου με αναπηρία.

7) Προτείνουμε τη δημιουργία στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ιστοσελίδας στην οποία θα προβάλλονται-διαφημίζονται ιδιωτικές ιστοσελίδες οι οποίες πληρούν απολύτως τις προϋποθέσεις προσβασιμότητας WCAG σε επίπεδο τουλάχιστον ΑΑ.

7) Σας καλούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα συνεργασίας με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών ως τεχνικού συμβούλου για την καλύτερη δυνατή  διαμόρφωση  των ιστοσελίδων του δημοσίου τομέα όχι μόνο ως προς το τεχνικό κομμάτι της προσβασιμότητας αλλά κυρίως ως προς το τμήμα της χρηστικότητας δηλαδή της πλοηγησιμότητας του μέσου τυφλού ή με μειωμένη όραση χρήστη σε αυτές προκειμένου να απολάβει των προσφερόμενων υπηρεσιών χωρίς επιπρόσθετη βοήθεια βλέποντος ατόμου.

9) Είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί η Οδηγία (ΕΕ) 2019/882 «Σχετικά με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών», καθώς και το Π.Δ.Τ.Ε. 2577/2006-ΦΕΚ 59/Α/20.3.2006 «Πλαίσιο αρχών λειτουργίας και κριτηρίων αξιολόγησης της οργάνωσης και των Συστημάτων Εσωτερικού Ελέγχου των πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων και σχετικές αρμοδιότητες των διοικητικών τους οργάνων» για όλες τις υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, προς τη διευκόλυνση τυφλών και ατόμων με μειωμένη όραση.

10) Θεωρούμε απαράδεκτη την ανάρμοστη συμπεριφορά των «Ελληνικών Ταχυδρομείων» απέναντι στους τυφλούς και στα άτομα με μειωμένη όραση της χώρας και τη παραβίαση εκ μέρους τους σειράς εγκυκλίων με παγκόσμια εμβέλεια.

Συγκεκριμένα, θεωρούμε εντελώς απαράδεκτο να παρακρατά από τους τυφλούς συναδέλφους συνταξιούχους του Ο.Γ.Α. και τους δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων του Ο.Π.Ε.Κ.Α. 7,00 ευρώ κάθε φορά που ο αρμόδιος υπάλληλος τους παραδίδει τη μηνιαία σύνταξη και τα αναπηρικά επιδόματα. Είναι μια τακτική που καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια και θεωρούμε ότι είναι εκβιαστική δεδομένου ότι άνθρωποι που κατοικούν σε απομονωμένα χωριά δεν έχουν άλλο τρόπο να εισπράξουν τη σύνταξη τους και δεν είναι πρέπον να πληρώνουν με τον τρόπο αυτό μέρος του μισθού του ταχυδρομικού υπαλλήλου.

Δεύτερον, παρατηρούμε με αγανάκτηση τα τελευταία χρόνια ότι τα «Ελληνικά Ταχυδρομεία» παραβιάζουν κατάφωρα τη νομοθεσία σχετικά με τη δωρεάν αποστολή επιστολών και βιβλίων στη γραφή Braille ως έχουν υποχρέωση σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 41252 ΕΞ 2021 – ΦΕΚ 5479/Β/25-11-2021, την οποία και σας επισυνάπτουμε. Ο φορείς μας έχουν αποστείλει βιβλία ξένων γλωσσών στη γραφή Braille καθώς και προσκλήσεις στην ίδια γραφή για Γενικές Συνελεύσεις κ.λ.π. τα οποία είτε έχουν απωλεσθεί, είτε έχουν παραδοθεί με καθυστέρηση ενός ή δύο μηνών!

Και οι δύο προαναφερθείσες περιπτώσεις, αφενός μεν η παρακράτηση 7,00 ευρώ για τη καταβολή συντάξεων σε τυφλούς δικαιούχους του Ο.Γ.Α. και τους δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων του Ο.Π.Ε.Κ.Α. και αφετέρου η συχνή απώλεια ή σχεδόν μονίμως υπερβολική καθυστέρηση κατά την παράδοση εντύπων σε γραφή Braille επιβάλλεται να σταματήσουν πάραυτα έτσι ώστε τα ΕΛ.ΤΑ. να συνεχίσουν να παρέχουν ομαλά και απαρέγκλιτα το έργο της εξυπηρέτησης των πολιτών μέσα στα πλαίσια και του κοινωνικού τους ρόλου.

Με τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας για άμεσο ορισμό συνάντησης, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση

Για το Γ.Σ. της Ε.Ο.Τ.

Ο Πρόεδρος                                                                             Η Γενική Γραμματέας

Νικόλαος Γιαλλούρης                                                 Παρασκευή Τσαβαλιά

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ. του Π.Σ.Τ.

Ο Πρόεδρος                                                                Η Γενική Γραμματέας

Δημήτριος Σηφάκης                                                    Θεοδώρα Φαρδέλα