Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ για τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ 2022 Μέρος 24ο

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ για τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ 2022 Μέρος 24ο

2.11.      ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Η Αρχή, σε συνέχεια αναφορών, διερεύνησε και διαμεσολάβησε μεταξύ άλλων σε υποθέσεις σε σχέση με :

             εγκατάλειψη αλλοδαπού νηπίου με αναπηρία σε παιδιατρικό νοσοκομείο

             αναθεώρηση τυπικών σφαλμάτων σε γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ σε σχέση με την πιστοποίηση αναπηρίας ανηλίκων και σε σχέση με ποσοστό αναπηρίας σε παιδί με ακρωτηριασμό κάτω άκρου

             μη λειτουργία ιδρυθείσας Σχολικής Μονάδας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Αθηνών

             έκδοση βεβαιώσεων από νοσοκομεία και επίλυση γραφειοκρατικών εμποδίων σε σχέση με νοσηλευθέντα παιδιά

             μη ανταπόκριση ΕΟΠΥΥ για δαπάνες που αφορούν σε ειδικές θεραπείες παιδιών με αναπηρίες

             φροντίδα νηπίων με αναπηρίες και παροχή εξειδικευμένου προσωπικού σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

3. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Ο Συνήγορος του Πολίτη, ως το Πλαίσιο για την προαγωγή της εφαρμογής της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, έχει ως αποστολή την παρακολούθηση, προαγωγή και προστασία της εφαρμογής της Σύμβασης και των δημοσίων πολιτικών για την αναπηρία. Μεταξύ άλλων, εκφράζει γνώμη για τη συμβατότητα των δημοσίων πολιτικών που προωθούνται σε κεντρικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο και στην Ετήσια Έκθεση που υποβάλλει περιλαμβάνει την αξιολόγηση των δημόσιων πολιτικών, της εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας καθώς και προτεινόμενα μέτρα αντιμετώπισης ελλείψεων και αναγκών που διαπιστώθηκαν (54).

Είναι γεγονός ότι η διάσταση της αναπηρίας έχει αρχίσει και εντάσσεται σε αρκετά κείμενα υιοθέτησης πολιτικών εκ μέρους της Κυβέρνησης (π.χ. σχέδια δράσης, κείμενα εθνικών στρατηγικών). Το σύνολο των εν λόγω πολιτικών, ή τουλάχιστον ο βασικός κορμός αυτών, έχει περιληφθεί από την πολιτεία συγκεντρωτικά στο από 2020 Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ (55). Σύμφωνα με τα οριζόμενα σε αυτό, «τα αποτελέσματα της παρακολούθησης και αξιολόγησης θα διατίθενται σε τυποποιημένη και προσβάσιμη μορφή ετησίως στη δημοσιότητα». Σε εφαρμογή αυτής της πρόβλεψης, η Ετήσια Έκθεση υλοποίησης του Ε.Σ.Δ. για το έτος 2021 κατατέθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2021 από τον τότε Υπουργό Επικρατείας στη Βουλή και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα amea.gov.gr56.

Στην Έκθεση αυτή αναλύονταν οι δράσεις που υιοθετήθηκαν, το 2021, για κάθε έναν από τους έξι πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης (δηλαδή: το κράτος στην υπηρεσία των ατόμων με αναπηρία, προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, προσβασιμότητα, συμμετοχή σε κάθε έκφανση της ζωής, αφύπνιση της κοινωνίας και της δημόσιας διοίκησης και συνέργειες και ανάπτυξη). Ωστόσο, η Ετήσια Έκθεση υλοποίησης του Ε.Σ.Δ. για το έτος 2022 δεν είχε κατατεθεί και δημοσιευθεί έως την ημερομηνία σύνταξης της παρούσας Έκθεσης και άρα δεν είναι γνωστή η πορεία υλοποίησης των σχετικών δράσεων μετά το 2021. Ο Συνήγορος του Πολίτη αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την έκδοση και της Έκθεσης αυτής προκειμένου να καταστούν γνωστά τα αποτελέσματα και το στάδιο υλοποίησης των σχετικών δράσεων που έχουν περιληφθεί στο Ε.Σ.Δ.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και με την ανωτέρω ειδική αρμοδιότητά του, ο Συνήγορος του Πολίτη, στο τμήμα αυτό της Έκθεσης, έχει επιλέξει ορισμένες θεματικές σχετικές με τις πολιτικές που έχουν εξαγγελθεί από την πολιτεία σε επίσημα κείμενα/εργαλεία αυτής (π.χ. σχέδια δράσης, στρατηγικές, χρηματοδοτικά εργαλεία) αναφορικά με την διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και προβαίνει στην αξιολόγησή τους, τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού όσο και υλοποίησης.

54. Άρθρο 72 του ν. 4488/2017.

55. Διαθέσιμο στην ιστοσελίδα https://www.amea.gov.gr/action.

Μία πρώτη αναφορά και αξιολόγηση του Ε.Σ.Δ. έγινε στην Ειδική Έκθεση του Συνηγόρου για τα δικαιώματας των ατόμων με αναπηρίες έτους 2020, σελ. 89 επ..