Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

Θεσσαλονίκη: Πωλητήριο στο κτήριο της Σχολής Τυφλών! (ΦΩΤΟ) Ευτυχία Βατάλη

 

Θεσσαλονίκη: Πωλητήριο στο κτήριο της Σχολής Τυφλών! (ΦΩΤΟ)

Ευτυχία Βατάλη

Εξώδικο έστειλε η Εθνική Τράπεζα στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), που είναι υπεύθυνο για τη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης!

Με το εξώδικο, η Εθνική Τράπεζα, που είναι μία εκ των ιδιοκτητών του παλιού διατηρητέου κτηρίου επί της Βασιλίσσης Όλγας, ζητά από το Κέντρο πληροφορίες για την τρέχουσα χρήση του κτηρίου, αλλά και για τις δράσεις και τους ωφελούμενους.

Η εξέλιξη αυτή, που αν μη τι άλλο προκαλεί απορίες, έρχεται λίγο καιρό μετά την αγγελία που ανέβηκε στον αέρα του διαδικτύου για… πωλητήριο στο κτήριο της Σχολής Τυφλών, αγγελία που προκάλεσε αναστάτωση στα άτομα με οπτική αναπηρία στη Θεσσαλονίκη.

Το εξώδικο

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του TheOpinion, η σημερινή διοίκηση του ΚΕΑΤ ζήτησε την άδεια των ιδιοκτητών του κτηρίου, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει στη συντήρησή του. Για τις εργασίες ήταν απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών που είναι τρεις.

Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί στο TheOpinion ο Γιώργος Μητρόπουλος, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και υπεύθυνος για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, σήμερα υπάρχουν τρεις ιδιοκτήτες του εν λόγω οικοπέδου, το οποίο κατέχουν εξ αδιαιρέτου: η Εθνική Τράπεζα, μέλη της οικογένειας Βασιλείου και μια οργάνωση… φάντασμα, το φιλανθρωπικό σωματείο – οργάνωση Προστασίας Τυφλών Βορείου Ελλάδος – Ο Ήλιος (μια οργάνωση που τελεί υπό εκκαθάριση εδώ και… 40 χρόνια!).

Αυτή η οργάνωση διαχειριζόταν πριν από το 1983 το ομώνυμο ιστορικό ίδρυμα της Θεσσαλονίκης. Καθολικός διάδοχός του μετά το 2011, όταν το ίδρυμα περιήλθε στο δημόσιο, είναι το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ). Ωστόσο, το ΚΕΑΤ έχει μεν τη χρήση του διατηρητέου κτηρίου, αλλά δεν είναι συνιδιοκτήτης του, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της προαναφερθείσας οργάνωσης.

Όταν λοιπόν το ΚΕΑΤ ζήτησε την άδεια έστω των δύο συνιδιοκτητών (οικογένεια Βασιλείου και Εθνική τράπεζα) για εργασίες συντήρησης στο παλιό κτήριο, οι μεν Βασιλείου έδωσαν τη συγκατάθεσή τους, η δε Εθνική δεν απάντησε ποτέ.

Στη συνέχεια το ΚΕΑΤ επανήλθε με ένα εξώδικο προς την Εθνική, με το οποίο επανέφερε το θέμα της άδειας για εργασίες συντήρησης με πιο επίσημο τρόπο. Τότε ήταν που η Εθνική «απάντησε» με εξώδικο, που κατά πληροφορίες ζητούσε αναλυτικές πληροφορίες για το ποια ακριβώς χρήση γίνεται στο κτήριο, πόσοι είναι οι ωφελούμενοι των δράσεων, τους λόγους για τους οποίους το Κέντρο ως χρήστης του κτηρίου θέλει να προχωρήσει σε εργασίες κλπ.

Πωλητήριο στη Σχολή Τυφλών

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, περισσότερα από 100 άτομα με οπτική αναπηρία μπαινοβγαίνουν στο διατηρητέο κτήριο για να συμμετέχουν σε εργαστήρια και επιμορφωτικά προγράμματα, ενώ στο ίδιο κτήριο λειτουργούν και τα δημόσια ΙΕΚ.

Είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο η Εθνική Τράπεζα ζητά όλες αυτές τις διευκρινίσεις για να δώσει τη συγκατάθεσή της για εργασίες συντήρησης.

Ο ίδιος αναφέρεται άλλωστε και σε ένα ακόμη περιστατικό που ενδεχομένως συνδέεται με το εξώδικο και αφορά αγγελία που ανέβηκε στο διαδίκτυο για την πώληση τμήματος του οικοπέδου, με τιμή 1.200.000 ευρώ!

Συγκεκριμένα, με επιστολή τους προς τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς, η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών ενημερώνουν ότι «με οργή και αγανάκτηση πληροφορήθηκαν την ανάρτηση σε διαδικτυακό μεσιτικό γραφείο, από τις 20 Ιανουαρίου 2023, της πώλησης του 7/24α εξ’ αδιαιρέτου του οικοπέδου 2541,94 τ.μ. σύμφωνα με τον τίτλο 2463 τ.μ. γεωτεμαχίου, στο οποίο βρίσκεται το ιστορικό διατηρητέο παραδοσιακό κτήριο της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης, καθώς και του 1/3ου επί του οικοπέδου, εμβαδού 1737 τ.μ. με κτηριακές εγκαταστάσεις στην οδό Βασ. Όλγας 32. Το μερίδιο αυτό ανήκει στην Εθνική Τράπεζα εξ’ αδιαιρέτου».

Όπως τονίζουν μεταξύ άλλων, «με περίσσια κοινωνική αναλγησία, στην προαναφερόμενη προβολή της συγκεκριμένης πώλησης, αναφέρεται ότι στο προβαλλόμενο κτήριο λειτουργεί απλά Σχολείο Τυφλών», ενώ «η σχετική ανάρτηση προβαίνει σε μία ακόμη προκλητική ανακρίβεια, ότι το κτήριο είναι ημιτελές και παραλείπει, προφανώς σκόπιμα, να αναφέρει ότι στο συγκεκριμένο διατηρητέο κτήριο στεγάζονται από το 1948 οι υπηρεσίες του πρώην Ιδρύματος Προστασίας Τυφλών “Ο Ήλιος” και από το 2011 το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, ενώ αδιαλείπτως λειτουργούσε και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών».

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην επιστολή, «εμείς οι εκπρόσωποι της αναπηρίας όρασης που αποτελούμε και τους μοναδικούς επίσημους κοινωνικούς εταίρους της πολιτείας για θέματα που αφορούν τον τομέα δράσης μας, προειδοποιούμε ότι κάθε αρνητική για το φορέα εκπαίδευσης των Τυφλών της Μακεδονίας εξέλιξη, θα μας βρει απέναντι σε κάθε είδους μεθόδευση που θα θέσει σε κίνδυνο το εκπαιδευτικό μας σπίτι, το οποίο πλησιάζει να κλείσει έναν αιώνα λειτουργίας. Κατόπιν τούτου, ζητάμε άμεσο ορισμό συνάντησης προκειμένου να συζητηθεί η άμεση διακοπή της επιχειρούμενης πώλησης μέρους του συγκεκριμένου ακινήτου, για λόγους δημοσίου συμφέροντος».