Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

Καμία επανάπαυση, καμία αναμονή. Αγώνας τώρα για την προστασία της Σχολής Τυφλών στη Θεσσαλονίκη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων Θεσσαλονίκης

Καμία επανάπαυση, καμία αναμονή. Αγώνας τώρα για την προστασία της Σχολής Τυφλών στη Θεσσαλονίκη

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων Θεσσαλονίκης

 

Η Εθνική Τράπεζα απέσυρε το πωλητήριο που είχε ανεβάσει για το μερίδιό της στο ιστορικό κτίριο της Σχολής Τυφλών στη Θεσσαλονίκη. Το έκανε κάτω από το βάρος της δράσης των φορέων που οδήγησαν και σε κινητοποίηση έξω από τα κεντρικά της την Τρίτη 25/7.

Όταν το θέμα έφτασε στη Βουλή, η αρμόδια Υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση «βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με την Τράπεζα», ότι «υπάρχει διάθεση συνεργασίας» και ότι το μερίδιό της «δεν πρόκειται να πουληθεί». Ωστόσο λίγες ημέρες νωρίτερα, η Εθνική Τράπεζα απέστειλε εξώδικο στο παράρτημα του ΚΕΑΤ στη Θεσσαλονίκη. Απαίτησε αναλυτικές πληροφορίες τη  χρήση του κτιρίου, πόσοι είναι οι ωφελούμενοι των δράσεων κ.α., ώστε ως συνιδιοκτήτης να παραχωρήσει άδεια (την οποία δεν έδινε εδώ και καιρό παρότι της ζητήθηκε από το ΚΕΑΤ), ώστε να προχωρήσουναναγκαίες εργασίες συντήρησης! Μάλιστα μετά τα πωλητήρια και τα εξώδικα, ο εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας που συναντήθηκε με τους φορείς στην κινητοποίηση δήλωσε «παντελή άγνοια» για το θέμα.

Λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη ότι:

·         Για αντίστοιχα κτίρια του ΚΕΑΤ στην Αθήνα υπάρχει έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον όπως άλλωστε παραδέχτηκε και η Υπουργός στη συζήτηση στη Βουλή, ενώ το ιστορικό κτίριο στη Βασ. Όλγας στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί φιλέτο για τα κοράκια λόγω της τοποθεσίας του.

·         Όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά υποβαθμίζουν την Ειδική Αγωγή, κλείνοντας και συγχωνεύοντας ειδικά σχολεία και διατηρώντας δραματικά κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

·         Συγκεκριμένα η Σχολή Τυφλών χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο(απαράδεκτες εγκαταστάσεις, έλλειψη εκπαιδευτικού και άλλου επιστημονικού προσωπικού) και κυρίως είναι υποβαθμισμένη σε σχέση με τις σημερινές ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρίες όρασης.

Αυτό το κράτος πετσοκόβει συνεχώς τη χρηματοδότηση για την Πρόνοια και αφήνει παιδιά και ΑμεΑ δίχως σχολεία και εκπαιδευτικούς, αφήνει αβοήθητους ανθρώπους απέναντι στις φυσικές καταστροφές και αντί να στηρίζει τη λαϊκή οικογένεια βοηθά εκείνους που της κλέβουν τα σπίτια.

Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη ότι το ίδιο κράτος θα έχει τη βούληση να προστατεύσει τη Σχολή Τυφλών και το μοναδικό ειδικό σχολείο για παιδιά με προβλήματα όρασης στην περιοχή. Προφανώς δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη ούτε στις τράπεζες αφού είναι οι ίδιες που πετάνε φτωχές οικογένειες, ακόμα και ηλικιωμένους με αναπηρίες έξω από τα σπίτια τους, όπως έγινε πρόσφατα στη Χαλκιδική και αλλού.

Για αυτό καλούμε τους φορείς της πόλης σε επαγρύπνηση, να μην δημιουργηθεί αναμονή από τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης η οποία πριν λίγο καιρό διαβεβαίωνε και ότι είναι «πανέτοιμη για την αντιπυρική περίοδο»!Το κτίριο του ΚΕΑΤ και το ειδικό σχολείο συνεχίζουν να βρίσκονται σε κίνδυνο και όπως αποδείχτηκε μόνο ο οργανωμένος αγώνας μπορεί να το προφυλάξει.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους ανθρώπους με αναπηρία και τις οικογένειές τους να συμμετέχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του ΚΕΑΤ (Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 32), την Τρίτη 1 Αυγούστου, στις 19:30 το απόγευμα.

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων Θεσσαλονίκης

Σωματείο Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή Κ. Μακεδονίας

--