Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

ΕΦΚΑ: Πότε μηδενίζουν επικουρικές, εφάπαξ και διεθνείς συντάξεις

ΕΦΚΑ: Πότε μηδενίζουν επικουρικές, εφάπαξ και διεθνείς συντάξεις

Αλεξάνδρα Κλειδαρά

12/07

2023

06:52

 

Το νέο ορόσημο για τον ΕΦΚΑ αποτελεί το τέλος του χρόνου καθώς ΕΦΚΑ και ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στοχεύουν στην εκκαθάριση όσων περισσότερων επικουρικών συντάξεων γίνεται, των εφάπαξ που εκκρεμούν και των διεθνών συντάξεων.                                 

Ειδικότερα ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης ενημερώθηκε χθες για τις εκκρεμείς συντάξεις και συγκεκριμένα για τις διεθνείς συντάξεις που είναι το κομμάτι το οποίο κολλάει.                                    

Αυτή τη στιγμή οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις, δηλαδή οι συντάξεις που είναι πέρα των 90 ημερών, είναι 32.000.

Το πρόβλημα των διεθνών συντάξεων που αυτή τη στιγμή είναι 17.700 είναι ότι δεν εξαρτάται μόνο από τον ΕΦΚΑ παρόλα αυτά από Σεπτέμβριο θα προσπαθήσουν να τρέξουν όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Το στοκ των επικουρικών συντάξεων που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο, σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews είναι 40.000 ενώ τον περασμένο μήνα εκδόθηκαν έξτρα 3.500 αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί ο ΕΦΚΑ και για τις αιτήσεις εφάπαξ που πλέον βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες κάτω από τις 4.000 από 18.000 πέρυσι ενώ επιπλέον 2.500 εφάπαξ δεν μπορούν να αποδοθούν, καθώς οι δικαιούχοι τους χρωστούν στο Δημόσιο και δεν μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα αν δεν ρυθμίσουν την οφειλή τους ή την εξοφλήσουν μετρητοίς.                                    

Τα νέα εφάπαξ μάλιστα θα πρέπει να εκδίδονται σε διάστημα έξι μηνών από την υποβολή της σχετικής αίτησης.

Να σημειωθεί πως για την έκδοση της επικουρικής σύνταξης ισχύει ως ανελαστικός κανόνας προηγουμένως να έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη. Συνεπώς, μηδενίζοντας τις αιτήσεις των κύριων συντάξεων είναι εύκολο πλέον να ξεμπλοκάρουν και σχεδόν όλες οι επικουρικές συντάξεις.                                    

Έχει καθιερωθεί ήδη προθεσμία τριών μηνών για την έκδοση επικουρικής σύνταξης, η οποία ξεκινά με την έκδοση της κύριας σύνταξης, καθώς και προθεσμία έξι μηνών για τη χορήγηση εφάπαξ, με αφετηρία την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος.                                    

Εάν παρόλα αυτά ο εισηγητής δεν έχει εκδώσει την επικουρική σύνταξη λόγω ελλιπών στοιχείων μέσα στον χρόνο που ορίζεται από το νόμο, δηλαδή το τρίμηνο, τότε η επικουρική σύνταξη εκδίδεται με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία στο σύστημα και τα στοιχεία που προσκόμισε ο πολίτης κατά την υποβολή της αίτησης. Ενεργοποιείται ουσιαστικά η fast track διαδικασία (συντάξεις «εμπιστοσύνης»).                                    

Η επαλήθευση των στοιχείων και των δηλώσεων θα γίνεται, σε αυτές τις περιπτώσεις μετά την έκδοση των συντάξεων.                                    

Η μεγάλη βέβαια πρόκληση είναι να μείνει αμείωτος ο ρυθμός έκδοσης των συντάξεων και κυρίως να μην πέσουν τα μολύβια λόγω εκλογών καθώς οι επικείμενες εκλογές αποτελούν και τον μεγάλο κίνδυνο ώστε να μην ολοκληρωθούν οι στόχοι των εκκρεμών συντάξεων. Μάλιστα εάν υπάρξει στάση αναμονής και στον ΕΦΚΑ είναι πολύ πιθανόν να αρχίσουν να συσσωρεύονται και νέες συνταξιοδοτικές υποθέσεις που θα περάσουν το κατώφλι των ληξιπρόθεσμων.                                    

Στοιχεία ΑΤΛΑΣ                                    

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΑΤΛΑΣ για τον Απρίλιο του 2023 εκδόθηκαν 14.720 εγκριτικές αποφάσεις συνταξιοδότησης, 1.381 απορριπτικές, 1.568 έκλεισαν χωρίς απόφαση.

Παράλληλα τον Απρίλιο του 2023 υποβλήθηκαν 13.568 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης ενώ τον Μάρτιο του 2023 είχαν υποβληθεί 19.335 αιτήσεις συνταξιοδότησης. Από τα στοιχεία του ΑΤΛΑΣ προκύπτει ότι το πρώτο 4μηνο του 2023 έχουν ήδη υποβληθεί περίπου 68.500 αιτήσεις συνταξιοδότησης.