Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ και επιστολές Ε.Σ.Α.μεΑ.: Αίτημα για συνάντηση με Κ. Χατζηδάκη για οικονομικές ενισχύσεις, επιδόματα, συντάξεις, φοροαπαλλαγές, ΕΝΦΙΑ κ.α.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ και επιστολές Ε.Σ.Α.μεΑ.: Αίτημα για συνάντηση με Κ. Χατζηδάκη για οικονομικές ενισχύσεις, επιδόματα, συντάξεις, φοροαπαλλαγές, ΕΝΦΙΑ κ.α.

Αθήνα: 21.07.2023

Αρ. Πρωτ.:           1168

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Αίτημα για συνάντηση με Κ. Χατζηδάκη για οικονομικές ενισχύσεις, επιδόματα, συντάξεις, φοροαπαλλαγές, ΕΝΦΙΑ κ.α.

Με δύο επιστολές στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στον υπουργό Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη και στον υφυπουργό Οικονομικών Θ. Θεοχάρη, η ΕΣΑμεΑ επισημαίνει τα άκρως κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους, αρμοδιότητας υπ. Οικονομικών.

Το βέβαιο γεγονός είναι ότι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους έχουν να αντιμετωπίσουν, παράλληλα με την μακροχρόνια οικονομική κρίση και την κρίση της πανδημίας, ένα άνευ προηγουμένου κύμα ακρίβειας στα προϊόντα, την ενέργεια, τα καύσιμα κ.α., η οποία καθιστά αδύνατη ακόμα και την κάλυψη των βασικών καθημερινών τους αναγκών. Να ληφθεί υπόψη επίσης ότι οι συντάξεις των ατόμων με αναπηρία είναι στην πλειονότητά τους χαμηλές, ενώ μικρός είναι και ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία που εργάζεται. Σε όλα τα ανωτέρω πρέπει να συνδυαστεί το δυσβάστακτο πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία.

Ως εκ τούτου θεωρείται επιβεβλημένη, όσο ποτέ άλλοτε, η πολιτική και οικονομική υποστήριξη. Αναλυτικά τα αιτήματα στις επιστολές που επισυνάπτονται. Παρατίθεται μέρος αυτών συνοπτικά:

• Εναρμόνιση της αύξησης των επιδομάτων των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σύμφωνα με τις αυξήσεις που δίνονται στις συντάξεις κάθε έτος.

• Μη περικοπή της σύνταξης σε περίπτωση απασχόλησης συνταξιούχων λόγω αναπηρίας.

• Διπλασιασμός της οικονομικής ενίσχυσης που θα χορηγηθεί με σκοπό την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους των νοικοκυριών λόγω της σημαντικής αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή, όταν πρόκειται για άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση.

• Διπλασιασμός της οικονομικής διευκόλυνσης που θα χορηγηθεί σε νέους ηλικίας 18 και 19 ετών, όταν πρόκειται για νέους με αναπηρία ή χρόνια πάθηση.

• Προστασία από πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας που ανήκει σε άτομα με αναπηρία, ή στα πρόσωπα που έχουν στην οικογένειά τους άτομα με βαριές αναπηρίες, εφόσον αυτή ιδιοκατοικείται, καθώς και τη μη πώληση στεγαστικού ή καταναλωτικού δανείου που ανήκει σε άτομα με αναπηρία σε ξένα funds.

• Αύξηση του ακατάσχετου ποσού σε λογαριασμό μισθού ή σύνταξης ατόμων με αναπηρία στο ύψος των 5.000 ευρώ, λόγω αυξημένων αναγκών εξ αιτίας της αναπηρίας τους.

• Αναπροσαρμογή της αποζημίωσης για τη μετακίνηση αιμοκαθαιρόμενων Νεφροπαθών και μεταγγιζόμενων με Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία) και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, προς και από τις μονάδες αιμοκάθαρσης και τις μονάδες μετάγγισης αίματος, σύμφωνα με τις αυξήσεις στα ποσά που συνδέονται με τις μετακινήσεις αυτές, όπως είναι τα καύσιμα, τα εισιτήρια και τα κόμιστρα των ταξί.

• Επαναφορά στον Κρατικό Προϋπολογισμό, του κωδικού του προγράμματος διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, που υλοποιεί η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος βάσει των ΦΕΚ 1708/2006 και 1808/2006.

• Απαλλαγή των ατόμων με αναπηρία από τα τεκμήρια του εισοδήματος. Να μην φορολογείται το τεκμαρτό εισόδημα των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό από 50% και άνω, παρά μόνο το πραγματικό.

• Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για την πρώτη κατοικία όλων των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 50%, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και των οικογενειών που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με βαριά αναπηρία από τον ΕΝΦΙΑ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

• Λήψη προστατευτικών φορολογικών μέτρων για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις με ποσοστό αναπηρία 50% και άνω που έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα.

• Επαναφορά του άρθρου 18 του ν. 4172/2013 που προέβλεπε μείωση φόρου από ιατρικές δαπάνες, για τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, καθώς και διεύρυνση αυτού.

• Αύξηση της έκπτωσης από τον επιβαλλόμενο φόρο εισοδήματος των ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 67% τουλάχιστον, το οποίο για χρονικό διάστημα πέραν της δεκαετίας πλέον βρίσκεται καθηλωμένο στα 200 ευρώ. Επιπρόσθετα, ζητάμε την επίλυση των σοβαρών ζητημάτων που έχουν προκύψει αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων που ισχύουν για την απαλλαγή των ατόμων με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας.

• Κατάργηση των περιορισμών συννοσηρότητας σε άτομα με αυτισμό (εφόσον αυτός συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις ή νοητική αναπηρία ή οργανικό ψυχοσύνδρομο) από το άρθρο 16 του ν. 1798/1988, ως απαραίτητης προϋπόθεσης των δικαιούχων για χρήση της ρύθμισης για απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς και αντικατάσταση του όρου «αυτισμός» με τη σύγχρονη ορολογία «Διαταραχές αυτιστικού φάσματος».

• Στην Κ.Υ.Α. που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 5083 στις 04.11.2021 αναφορικά με την αντιστοίχιση των παθήσεων του άρθρου 16 του ν.1798/1988 με τον Ε.Π.Π.Π.Α.:

α) να αναφερθεί ρητά, ότι ισχύει για τα ΚΕ.Π.Α. να ισχύει και για την Α.Σ.Υ.Ε., καθώς επίσης να προβλεφθεί ότι οι αποφάσεις γνωστοποίησης αναπηρίας που έχουν ήδη εκδοθεί από την Α.Σ.Υ.Ε. σύμφωνα με την καταργούμενη ΚΥΑ, με τις οποίες γινόταν αντιστοίχιση των παθήσεων που ορίζονται στο άρθρο 16 του ν. 1798/1988 με τον Ε.Π.Π.Π.Α., θα συνεχίσουν να είναι σε ισχύ και

β) να καταργηθεί η απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχουν περισσότερες των δύο εισαγωγών σε νοσοκομείο λόγω κρίσεων κατ’ έτος, για τους πάσχοντες από Δρεπανοκυτταρική και Μικροδρεπανοκυτταρική Νόσο, για να καταστούν ξανά δικαιούχοι της απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας και ταξινόμησης.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά τον άμεσο ορισμό συνάντησης με την ηγεσία του υπ. Οικονομικών.

Το κείμενο της επιστολής προς τον κ. Κ. Χατζηδάκη, Υπουργό Οικονομικών:

Πληροφορίες: Χριστίνα Σαμαρά

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα: 21.07.2023

Αρ. Πρωτ.:           1162

ΠΡΟΣ:   κ. Κ. Χατζηδάκη, Υπουργό Οικονομικών

ΚΟΙΝ:    «Πίνακας Αποδεκτών»

ΘΕΜΑ:  «Ζητείται ορισμός συνάντησης με τον Υπουργό για θέματα ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που αφορούν στο Υπουργείο Οικονομικών »

Κύριε Υπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) –που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας- με το παρόν έγγραφό της εύχεται κάθε επιτυχία στο έργο που έχετε να επιτελέσετε από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και τους πολίτες της, προσδοκώντας ότι από τη θέση αυτή θα προστατέψετε με συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές μία από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακά ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους.

Είναι γεγονός ότι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους έχουν να αντιμετωπίσουν, παράλληλα με την μακροχρόνια οικονομική κρίση και εν συνεχεία την κρίση της πανδημίας, ένα άνευ προηγουμένου κύμα ακρίβειας στα προϊόντα, την ενέργεια, τα καύσιμα κ.α., η οποία καθιστά αδύνατη ακόμα και την κάλυψη των βασικών καθημερινών τους αναγκών, εάν ληφθούν υπόψη οι χαμηλές συντάξεις τους, καθώς και το γεγονός ότι μικρός αριθμός ατόμων με αναπηρία εργάζονται, σε συνδυασμό με το δυσβάστακτο πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία τους.

Ως εκ τούτου θεωρούμε επιβεβλημένη, όσο ποτέ άλλοτε, την πολιτική και οικονομική υποστήριξη, ειδικά αυτή την περίοδο, με τις ενεργειακές ανατιμήσεις οι οποίες  επιφέρουν αυξήσεις στα βασικά αγαθά και τις υπηρεσίες, ως εξής:

1. Εναρμόνιση της αύξησης των επιδομάτων των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σύμφωνα με τις αυξήσεις που δίνονται στις συντάξεις κάθε έτος

Για να υπάρξει ουσιαστική στήριξη στα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους την τρέχουσα περίοδο, κρίνουμε απαραίτητο να υπάρξει αύξηση των επιδομάτων με τον ίδιο συντελεστή αύξησης που δίνονται στις συντάξεις της παρ. 4 του άρθρου 14 του ν.4387/2016 σύμφωνα με την Α.Π. 126331/28.12.2022 ΚΥΑ (Β’ 6949).

2. Μη περικοπή της σύνταξης σε περίπτωση απασχόλησης συνταξιούχων λόγω αναπηρίας, οι οποίοι είναι μετέωροι, διότι δεν υπάγονται ούτε στον ν.612/1977, που δεν γίνεται καμία περικοπή σύνταξης σε περίπτωση εργασίας, αλλά ούτε στο άρθρο 27 του ν. 4670/2020, σύμφωνα να με το οποίο καταβάλλονται μειωμένες οι συντάξεις σε ποσοστό 30% των συνταξιούχων που αναλαμβάνουν εργασία.

3. Διπλασιασμός της οικονομικής ενίσχυσης που θα χορηγηθεί με σκοπό την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους των νοικοκυριών λόγω της σημαντικής αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή, όταν πρόκειται για άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω, βάσει ΚΕΠΑ ή από υγειονομική επιτροπή πιστοποίησης/γνωμάτευσης αναπηρίας ή άλλη αρμόδια αρχή, η οποία εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της και με προσαύξηση 50% των εισοδηματικών κριτηρίων, λόγω του επιπλέον κόστους που επιφέρει η αναπηρία/ χρόνια πάθησή τους.

4. Διπλασιασμός της οικονομικής διευκόλυνσης που θα χορηγηθεί σε νέους ηλικίας 18 και 19 ετών, όταν πρόκειται για νέους με αναπηρία ή χρόνια πάθηση με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω βάσει ΚΕΠΑ ή από υγειονομική επιτροπή πιστοποίησης/γνωμάτευσης αναπηρίας ή άλλη αρμόδια αρχή, η οποία εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της και ανεξάρτητως εισοδήματος, λόγω του επιπλέον κόστους που επιφέρει η αναπηρία/ χρόνια πάθησή τους.

5. Προστασία από πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας που ανήκει σε άτομα με αναπηρία, ή στα πρόσωπα που έχουν στην οικογένειά τους άτομα με βαριές αναπηρίες, εφόσον αυτή ιδιοκατοικείται, καθώς και τη μη πώληση στεγαστικού ή καταναλωτικού δανείου που ανήκει σε άτομα με αναπηρία σε ξένα funds.

6. Αύξηση του ακατάσχετου ποσού σε λογαριασμό μισθού ή σύνταξης ατόμων με αναπηρία στο ύψος των 5.000 ευρώ, λόγω αυξημένων αναγκών εξ αιτίας της αναπηρίας τους.

7. Αναπροσαρμογή της αποζημίωσης για τη μετακίνηση αιμοκαθαιρόμενων Νεφροπαθών και μεταγγιζόμενων με Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία) και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, προς και από τις μονάδες αιμοκάθαρσης και τις μονάδες μετάγγισης αίματος, σύμφωνα με τις αυξήσεις στα ποσά που συνδέονται με τις μετακινήσεις αυτές, όπως είναι τα καύσιμα, τα εισιτήρια και τα κόμιστρα των ταξί.

8. Επαναφορά στον Κρατικό Προϋπολογισμό, του κωδικού του προγράμματος διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, που υλοποιεί η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος βάσει των ΦΕΚ 1708/2006 και 1808/2006.

Ως εκ τούτου, ζητάμε τον άμεσο ορισμό συνάντησης μαζί σας για να σας αναλύσουμε περαιτέρω τα προαναφερόμενα ζητήματα.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Β. Κούτσιανος

Το κείμενο της επιστολής προς τον κ. Θ. Θεοχάρη, Υφυπουργό Οικονομικών:

Πληροφορίες: Χριστίνα Σαμαρά

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα: 21.07.2023

Αρ. Πρωτ.:           1163

ΠΡΟΣ:   κ. Θ. Θεοχάρη, Υφυπουργό Οικονομικών

ΚΟΙΝ:    «Πίνακας Αποδεκτών»

ΘΕΜΑ:  «Ζητείται ορισμός συνάντησης με τον Υφυπουργό για φορολογικά  θέματα ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις»

Κύριε Υφυπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) –που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας- με το παρόν έγγραφό της εύχεται κάθε επιτυχία στο έργο που έχετε να επιτελέσετε από τη θέση του Υφυπουργού Οικονομικών, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και τους πολίτες της, προσδοκώντας ότι από τη θέση αυτή θα προστατέψετε με συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές μία από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακά ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους.

Είναι γεγονός ότι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους έχουν να αντιμετωπίσουν, παράλληλα με την μακροχρόνια οικονομική κρίση και εν συνεχεία την κρίση της πανδημίας, ένα άνευ προηγουμένου κύμα ακρίβειας στα προϊόντα, την ενέργεια, τα καύσιμα κ.α., η οποία καθιστά αδύνατη ακόμα και την κάλυψη των βασικών καθημερινών τους αναγκών, εάν ληφθούν υπόψη και το δυσβάστακτο πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία τους.

Ως εκ τούτου θεωρούμε επιβεβλημένη, όσο ποτέ άλλοτε, την πολιτική και οικονομική υποστήριξη, ειδικά αυτή την περίοδο, με τις ενεργειακές ανατιμήσεις οι οποίες  επιφέρουν αυξήσεις στα βασικά αγαθά και τις υπηρεσίες, ως εξής:

1. Απαλλαγή των ατόμων με αναπηρία από τα τεκμήρια του εισοδήματος. Να μην φορολογείται το τεκμαρτό εισόδημα των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό από 50% και άνω, παρά μόνο το πραγματικό.

2. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για την πρώτη κατοικία όλων των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 50%, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και των οικογενειών που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με βαριά αναπηρία από τον ΕΝΦΙΑ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

3. Λήψη προστατευτικών φορολογικών μέτρων για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις με ποσοστό αναπηρία 50% και άνω που έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα.

4. Εξαίρεση τον συλλόγων εκπροσώπησης ατόμων με αναπηρία, οι οποίοι είναι μέλη της Ε.Σ.Α.μεΑ. από τα έξοδα τελωνίου και το φόρο που προκύπτει από την διαδικασία του εκτελωνισμού για την προμήθεια τεχνικών βοηθημάτων τα οποία διευκολύνουν την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία.

5. Επαναφορά του άρθρου 18 του ν. 4172/2013 που προέβλεπε μείωση φόρου από ιατρικές δαπάνες, για τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, καθώς και διεύρυνση αυτού.

6. Εξαίρεση από τον Φ.Π.Α των προϊόντων που παράγουν τα Προστατευμένα Εργαστήρια Ατόμων με Αναπηρία, όπως ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος, κ.α.

7. Αύξηση της έκπτωσης από τον επιβαλλόμενο φόρο εισοδήματος των ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 67% τουλάχιστον, το οποίο για χρονικό διάστημα πέραν της δεκαετίας πλέον βρίσκεται καθηλωμένο στα 200 ευρώ.

Επιπρόσθετα, ζητάμε την επίλυση των σοβαρών ζητημάτων που έχουν προκύψει αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων που ισχύουν για την απαλλαγή των ατόμων με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας.

1. Τη συμπερίληψη οχημάτων που ανήκουν στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και στις Β/βάθμιες και Α/βάθμιες Οργανώσεις ατόμων με αναπηρία, που ανήκουν στη δύναμή της, τα οποία χρησιμοποιούνται για την μεταφορά ή εξυπηρέτηση των μελών τους, στις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 1798/1988, που ισχύουν για την απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας.

2. Κατάργηση του απαρχαιωμένου όρου «είναι ανίκανοι για εργασία και έχουν ανάγκη βοήθειας», από το άρθρο 16 του ν. 1798/1988 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 72 του ν. 4758/2020, ως απαραίτητης προϋπόθεσης των δικαιούχων για χρήση της ρύθμισης για απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας.

3. Κατάργηση των περιορισμών συννοσηρότητας σε άτομα με αυτισμό (εφόσον αυτός συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις ή νοητική αναπηρία ή οργανικό ψυχοσύνδρομο) από το άρθρο 16 του ν. 1798/1988, ως απαραίτητης προϋπόθεσης των δικαιούχων για χρήση της ρύθμισης για απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς και αντικατάσταση του όρου «αυτισμός» με τη σύγχρονη ορολογία «Διαταραχές αυτιστικού φάσματος».

4. Στην Κ.Υ.Α. που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 5083 στις 04.11.2021 αναφορικά με την αντιστοίχιση των παθήσεων του άρθρου 16 του ν.1798/1988 με τον Ε.Π.Π.Π.Α. κρίνουμε απαραίτητο:

α) να αναφερθεί ρητά στην εν λόγω ΚΥΑ, ότι ισχύει για τα ΚΕ.Π.Α. να ισχύει και για την Α.Σ.Υ.Ε., καθώς επίσης να προβλεφθεί ότι οι αποφάσεις γνωστοποίησης αναπηρίας που έχουν ήδη εκδοθεί από την Α.Σ.Υ.Ε. σύμφωνα με την καταργούμενη ΚΥΑ, με τις οποίες γινόταν αντιστοίχιση των παθήσεων που ορίζονται στο άρθρο 16 του ν. 1798/1988 με τον Ε.Π.Π.Π.Α., θα συνεχίσουν να είναι σε ισχύ και

β) να καταργηθεί η απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχουν περισσότερες των δύο εισαγωγών σε νοσοκομείο λόγω κρίσεων κατ’ έτος, για τους πάσχοντες από Δρεπανοκυτταρική και Μικροδρεπανοκυτταρική Νόσο, για να καταστούν ξανά δικαιούχοι της απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας και ταξινόμησης. Επειδή οι ασθένειες αυτές δεν είχαν καταχωρηθεί στις παθήσεις που έπαιρναν Ποσοστό Αναπηρίας επ’ αορίστου από τα ΚΕΠΑ, με το ΦΕΚ Β΄ 2710/2013 ου αφορά στο δικαίωμα της απαλλαγής από Τέλη Κυκλοφορίας και Ταξινόμησης, είχε μπει ο περιορισμός (να υπάρχουν περισσότερες των δύο εισαγωγών σε νοσοκομείο λόγω κρίσεων κατ’ έτος). Από το 2018 όμως, που οι εν λόγω παθήσεις εντάχθηκαν σε αυτές που λαμβάνουν Ποσοστό Αναπηρίας επ’ αόριστον από τις Επιτροπές των ΚΕΠΑ, κρίνουμε απαραίτητο να διορθωθεί το ΦΕΚ B’ 2710/2013 ώστε να δικαιούνται απαλλαγή από τα τέλη ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας χωρίς περιορισμούς.

Ως εκ τούτου, ζητάμε τον άμεσο ορισμό συνάντησης μαζί σας για να σας αναλύσουμε περαιτέρω τα προαναφερόμενα ζητήματα.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Β. Κούτσιανος