Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Όλα τα νέα μέτρα του υπουργείου Εργασίας, τι θα ισχύσει για εργαζόμενους συνταξιούχους και για σύνταξη με οφειλές - Εθνικό Σχέδιο στον τουρισμό

Όλα τα νέα μέτρα του υπουργείου Εργασίας, τι θα ισχύσει για εργαζόμενους συνταξιούχους και για σύνταξη με οφειλές - Εθνικό Σχέδιο στον τουρισμό

Αλεξάνδρα Κλειδαρά

07/07

2023

 

Όλα τα νέα μέτρα του υπουργείου Εργασίας - Τι θα ισχύσει για εργαζόμενους συνταξιούχους και για οφειλέτες που θέλουν να βγουν στη σύνταξη                                

Μία σειρά μέτρων που θα λάβει άμεσα το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων. Ειδικότερα ανακοίνωσε:                                    

1. Εργαζόμενοι συνταξιούχοι                                    

«Η εργασία εντός συνταξιούχου μπορεί να γίνει για λόγους ανάγκης και για να βελτιώσει το εισόδημά του, μπορεί να γίνει όμως και για πολλούς άλλους λόγους, ακόμα και για καθαρά ψυχολογικούς. Δεν μπορεί αυτή του η ανάγκη να τιμωρείται με την παρακράτηση του 30% από τη σύνταξη για την οποία έχει εργαστεί μια ολόκληρη ζωή. Λεπτομέρειες της ρυθμίσεως θα ανακοινώσουμε τις επόμενες μέρες μαζί με τους αρμόδιους Υφυπουργούς, τον κύριο Τσακλόγλου και τον κύριο Σπανάκη, ώστε να δώσουμε ακριβώς τις παραμέτρους όπως πρέπει να είναι και να διασκεδάσουμε και τις ανησυχίες κάποιων πολύ λίγων που είδαν ορισμένα προσχέδια που δόθηκαν στη δημοσιότητα και ανησύχησαν ότι μπορεί τελικά να έχουν εκείνοι ζημία. Με τους κόφτες που θα βάλουμε δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει οποιαδήποτε ζημία».                                    

2. Σύνταξη με οφειλές                                     

«Μια δεύτερη μεγάλη αδικία που ιδιαίτερα με απασχολεί είναι οι χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες, στους οποίους έχει συμβεί το εξής: πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές για πάρα πολλά χρόνια, όμως για διαφόρους λόγους στο τέλος του εργασιακού τους βίου τα πράγματα δεν πήγανε καλά. Όταν λοιπόν ήρθε η ώρα να βγουν στη σύνταξη, είχαν χρέος στον ΕΦΚΑ. Σήμερα το καθεστώς λέει ότι αν έχεις χρέος μέχρι 20 χιλιάδες ευρώ, τότε εκδίδεται η σύνταξή σου και σου παρακρατείται το χρέος αυτό σε 60 δόσεις, έτσι ώστε σε 60 μήνες να έχεις εξοφλήσει αυτό το χρέος προς το ταμείο. Εάν όμως έχεις 20 χιλιάδες και ένα ευρώ, τότε δεν μπορείς να πάρεις ποτέ σύνταξη. Πρέπει να πληρώσεις τη διαφορά από τις 20 χιλιάδες και πάνω εφάπαξ και μόνο αν πληρώσεις αυτή τη διαφορά μπορείς μετά να κάνεις αίτηση και να μπεις στη ρύθμιση των 60 δόσεων για τις 20 χιλιάδες.                                    

»Τι σημαίνει αυτό; Ότι χιλιάδες συμπολίτες μας που έχουν συμπληρώσει 25, 27 ή 28 χρόνια, δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη και ζουν με μηδέν σύνταξη ή με προνοιακή σύνταξη εάν περάσουν το σχετικό όριο ηλικίας. Αυτό είναι μια μεγάλη κοινωνική αδικία. Το κράτος δεν μπορεί να έρχεται να εκδικηθεί κάποιον στον οποίον η ζωή τα έφερε άσχημα στο τέλος του εργασιακού του βίου. Το επόμενο διάστημα θα δουλέψουμε με τους συνεργάτες μου να βρούμε λύση και να την παρουσιάσουμε στην εθνική αντιπροσωπεία. Μια δίκαιη λύση που θα δίνει διέξοδο σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι πραγματικά δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν αυτή τη διαφορά και να μπορέσουν στα αλήθεια να απολαύσουν στο τέλος της ζωής τους αυτά τα οποία δικαιούνται».                                    

3. Εθνικό Σχέδιο Δράσης για εργαζόμενους στον τουρισμό                                     

«Με τον αρμόδιο Υφυπουργό Βασίλη Σπανάκη είμαστε σε καθημερινή επαφή για να παρουσιάσουμε άμεσα και στους κοινωνικούς εταίρους και στους συλλόγους των εργαζομένων ένα συγκροτημένο εθνικό σχέδιο δράσης, αλλά και νομοθετικές πρωτοβουλίες, που θα διασφαλίσουν τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων κυρίως στον τουρισμό, όπου εκεί οι συνθήκες είναι πραγματικά σε πολλές περιπτώσεις εντελώς απαράδεκτες, αλλά βεβαίως και σε επαγγέλματα τα οποία έχουν τελικά ένα πολύ μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας.                                     

»Για παράδειγμα, οι συνάνθρωποί μας που δουλεύουν ως ντελίβερι θα έχετε διαπιστώσει ότι πολλοί από αυτούς είτε τραυματίζονται είτε δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις χάνουν ακόμα και τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα κατά την άσκηση αυτής της εργασίας. Άρα, λοιπόν οι συνθήκες ζωής των εργαζομένων και η ασφάλεια των εργαζομένων θα αποτελέσει κεντρικό πυλώνα της κυβερνητικής μας πολιτικής. Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε σε συνεργασία με τους συλλόγους των εργαζομένων παραδείγματος χάρη όλες τις νομοθετικές προβλέψεις του παρελθόντος για τις αθλητικές δραστηριότητες των εργαζομένων και να φέρουμε μια νέα, πιο σύγχρονη κουλτούρα στον τρόπο εργασίας και στην αύξηση της παραγωγικότητας μέσα στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα».