Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κο Π. Μηταράκη με θέμα: Θέματα προς συζήτηση ενόψει προγραμματισμένης συνάντησής μας για τιν Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κο Π. Μηταράκη με θέμα: Θέματα προς συζήτηση ενόψει προγραμματισμένης συνάντησής μας για τις 24/07/2023

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κο Π. Μηταράκη με θέμα: Θέματα προς συζήτηση ενόψει προγραμματισμένης συνάντησής μας για τιν Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κο Π. Μηταράκη με θέμα: Θέματα προς συζήτηση ενόψει προγραμματισμένης συνάντησής μας για τις 24/07/2023

 

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210-5229968  FAX: 210-5229541

e-mail: eoty@otenet.gr

www.eoty.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ΑΡΙΘΜ. 9977/12-12-1932 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ &

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΜΕΛΟΣ  ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ & ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑNΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ: 210-5245001,210-5228333,210-5228365,210-5245578  FAX: 210-5222112

e-mail: pab@otenet.gr                         web site:  www.pst.gr

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 1479/500

Αθήνα,  21/07/2023

ΤΟΜΕΑΣ: Γραμματείας

Προς: Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κο Π. Μηταράκη

Κοιν.: 1) Ε.Σ.Α.μεΑ.

2) Σωματεία – μέλη Ε.Ο.Τ.

Θέμα: Θέματα προς συζήτηση ενόψει προγραμματισμένης συνάντησής μας για τις 24/07/2023.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), και το σωματείο μέλος της Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Π.Σ.Τ.) ενόψει της προγραμματισμένης συνάντησης παραθέτει τα προς συζήτηση θέματα:

Α) Προσβασιμότητα

Για να είναι ένας χώρος προσβάσιμος για τα άτομα με αναπηρία όρασης επιβάλλεται να ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα προσβασιμότητας:

Σχεδιάγραμμα, χάρτης ή μακέτα της κάτοψης του κτιρίου στην είσοδο, τα οποία θα πρέπει να είναι ανάγλυφα ή τρισδιάστατα, και σε χρωματική αντίθεση, με μεγάλους χαρακτήρες και γραφή Braille.

Οδηγοί όδευσης τυφλών σε αντίθεση υφής και χρώματος με το έδαφος, οι οποίοι θα οδηγούν από την είσοδο του κτιρίου σε βασικά σημεία, όπως υποδοχή, γραφείο αξιωματικού υπηρεσίας, ανελκυστήρες, σκάλες κλπ.

Χρωματικές αντιθέσεις σε πόρτες γραφείων και πόμολα για να γίνονται εύκολα αντιληπτά

Πινακίδες γραφείων σε γραφή Braille, σε χρωματική αντίθεση και με μεγάλους ή/και ανάγλυφους χαρακτήρες.

Ανελκυστήρες με φωνητική αναγγελία των ορόφων και κουμπιά στη γραφή Braille και ανάγλυφα, μεγάλα και σε χρωματική αντίθεση.

Προειδοποιητικές επιφάνειες σε αντίθεση υφής και χρώματος πριν από την αρχή μιας σκάλας και αντίστοιχη λωρίδα Stop στο τελείωμα κάθε σκαλιού.

Φωσφορίζουσες ταινίες σε τζάμια, γυάλινες πόρτες, γυάλινα διαχωριστικά όπως επίσης και σε τυχόν κολώνες που υπάρχουν στο χώρο.

Β) Εκπαίδευση

Εκπαίδευση από την Υπηρεσία Κινητικότητας, Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών του προσωπικού σε τεχνικές βλέποντος οδηγού (τεχνικές συνοδείας) αλλά και σε κανόνες σωστής επικοινωνίας και συναλλαγής με άτομα με οπτική αναπηρία. Η εκπαίδευση αυτή θα πρέπει να γίνεται μέσα από σεμινάρια συστηματικά και σε σταθερά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να είναι διαρκής και να εξασφαλίζεται η συνεχής ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση όλου του προσωπικού.

Στη συνέχεια θα είναι σωστό να γίνει μία πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση των αξιωματικών έτσι ώστε να υπάρχει πάντα σε κάθε αστυνομικό τμήμα εξειδικευμένο προσωπικό που να είναι σε θέση να εξυπηρετήσει αποτελεσματικά τους πολίτες με οπτική αναπηρία που προσέρχονται στις υπηρεσίες.

Γ) Ενημέρωση

Μία γενικότερη ενημέρωση μπορεί να γίνει μέσα από τις ακόλουθες δράσεις:

Διανομή φυλλαδίων με τις υπηρεσίες των επισήμων φορέων των ατόμων με οπτική αναπηρία.

Δημιουργία εκπαιδευτικού φυλλαδίου που να αναφέρει επιγραμματικά και μέσα από εικόνες τις βασικές τεχνικές συνοδείας αλλά και κανόνες σωστής συμπεριφοράς και συναλλαγής προς τα άτομα με οπτική αναπηρία.

Δημιουργία μιας κάρτας η οποία θα περιλαμβάνει βασικές οδηγίες και θα υπάρχει στα περιπολικά για πιο άμεση πρόσβαση των αστυνομικών που τύχει να συναντήσουν άτομα με οπτική αναπηρία στη βάρδιά τους ή μετά από κλήση.

Ενημέρωση των στελεχών της άμεσης δράσης ώστε να δίνουν προτεραιότητα, εάν είναι εφικτό, σε κλήσεις ή μηνύματα ατόμων με αναπηρία όρασης, τα οποία βιώνουν μία δύσκολη ή επικίνδυνη κατάσταση όπως π.χ. κλοπή, απειλή, ενδοοικογενειακή βία, αποκλεισμός πρόσβασης, κ.λ.π.

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των αστυνομικών, έτσι ώστε να κινητοποιούνται σε τυχόν παραβάσεις που πέφτουν στην αντίληψή τους και θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα ή δυσχεραίνουν την κίνηση των πεζών με οπτική αναπηρία, όπως πχ. δημόσια έργα χωρίς την κατάλληλη φύλαξη σε δρόμους και πεζοδρόμια, αυτοκίνητα σταθμευμένα σε πεζόδρομους και πεζοδρόμια, οδηγοί όδευσης τυφλών και ράμπες κατειλημμένοι από οχήματα κάθε είδους, κλπ.

Μεταγραφή στη γραφή Braille των βασικών εντύπων της αστυνομίας τα οποία θα μπορούν να αποσταλούν επίσης και με email στους ενδιαφερόμενους.

Μέριμνα ώστε η ιστοσελίδα της αστυνομίας να γίνει προσβάσιμη για τα άτομα με οπτική αναπηρία σύμφωνα με τις προδιαγραφές.

Ενημέρωση των φορέων των ατόμων με οπτική αναπηρία σχετικά με τα επιχειρησιακά κέντρα για την ενδοοικογενειακή βία, προκειμένου να ενημερώσουν τα μέλη τους.

Δημιουργία ενός σύντομου φυλλαδίου στα αγγλικά για την ενημέρωση τυχόν προσφύγων, μεταναστών και τουριστών με οπτική αναπηρία που εισέρχονται στην Ελλάδα, σχετικά με τις υπηρεσίες που μπορούν να λάβουν από τους επίσημους φορείς των τυφλών.

Δ) Για την παραβίαση ερυθρού σηματοδότη σύμφωνα με το άρθρο 6, παρ. 1, εδαφ. β, ε, η, ι του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας να επιβάλλεται στους οδηγούς παραβάτες βαρύτερη ποινή από την προβλεπόμενη, δεδομένου ότι τα άτομα με αναπηρία στην όραση εκτίθενται σε μεγάλο βαθμό σε πολλαπλούς κινδύνους καθημερινά κατά τις μετακινήσεις τους ως πεζοί.

Ε) Εξοικείωση με την αναπηρία όρασης για όλα τα ανωτέρω από την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και την Υπηρεσία Κινητικότητας, Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών σε μία ή δύο επισκέψεις ανά εξάμηνο στη Σχολή Αξιωματικών.

ΣΤ) Τέλος, επιθυμούμε να αναφερθούμε σε ένα διαφορετικής φύσης, αλλά εξίσου σημαντικό για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θέμα. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στην περίπτωση του συναδέλφου μας Ούτσε Οκόμπα από τη Νιγηρία, ο οποίος ζει νόμιμα στην Ελλάδα, έχει μετάσχει της ελληνικής παιδείας μέχρι επιπέδου Α.Ε.Ι. και είναι μονογονιός, αφού ανατρέφει μόνος το γιο του, ο οποίος έχει ελληνική υπηκοότητα. Ο συγκεκριμένος συνάδελφος, κάτοικος Εξαρχείων, προσάγεται συχνά στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων και παρενοχλείται συνεχώς από την Ομάδα Δράσης ενώ περπατά ανύποπτος με το λευκό μπαστούνι στο δρόμο. Επίσης χλευάζεται με την αιτιολογία ότι παριστάνει τον τυφλό, αλλά μάλλον η αιτιολογία για όλα αυτά είναι δυστυχώς το χρώμα του δέρματός του. Την τελευταία φορά πέρσι το καλοκαίρι τον κατηγόρησαν και για απείθεια, ενώ τον είχαν όλο το βράδυ στο κελί του Α.Τ. Εξαρχείων εν μέσω καύσωνα χωρίς νερό και τουαλέτα. Εκκρεμεί το Δικαστήριο για αυτή την υπόθεση του χρόνου, 4/4/2024, με μάρτυρα κατηγορίας τον αστυνομικό της Δράσης, Αθανάσιο Κάλλη του Γεωργίου. Σας παρακαλούμε να γίνει σύσταση/προτροπή στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων όπως και στην ομάδα Δράση που περιπολεί στα Εξάρχεια, να παύσουν οι παρενοχλήσεις και συνεχείς προσαγωγές προς τον Ούτσε Οκόμπα, λόγω της νιγηριανής καταγωγής και της τυφλότητάς του.

Ζ) Χορήγηση άδειας κυκλοφορίας στο δακτύλιο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής στους υπαλλήλους και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.

Με εκτίμηση

Για το Γ.Σ. της Ε.Ο.Τ.

Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Γιαλλούρης

Η Γενική Γραμματέας

Παρασκευή Τσαβαλιά

Για το Δ.Σ. του Π.Σ.Τ.

Ο Πρόεδρος

Δημήτριος Σηφάκης

Η Γενική Γραμματέας

Θεοδώρα Φαρδέλα