Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Επίκαιρη Ερώτηση της ΚΟ του ΚΚΕ προς την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας : Για τα παιχνίδια με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κτηριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

 

Επίκαιρη Ερώτηση της ΚΟ του ΚΚΕ προς την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας : Για τα παιχνίδια με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κτηριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Επίκαιρη Ερώτηση της ΚΟ του ΚΚΕ προς την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Για τα παιχνίδια με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κτηριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η Εθνική Τράπεζα βγάζει προς πώληση το μερίδιό της, μετά από 60 χρόνια, στο κεντρικό κτήριο της σχολής τυφλών Θεσσαλονίκης (Παράρτημα ΚΕΑΤ). Κτήριο που στεγάζει το μοναδικό Ειδικό Δημοτικό Σχολείο για τυφλούς και παιδιά με προβλήματα όρασης στην Β. Ελλάδα.

Την ίδια ώρα το διατηρητέο κτήριο «Αμπέτειο Μέλαθρο», της σχολής τυφλών στη Καλλιθέα (Θησέως 210), μένει εδώ και 24 χρόνια αναξιοποίητο μετά τις ζημιές που υπέστη από το σεισμό του ’99, όταν οι υπάρχουσες υπηρεσίες του ΚΕΑΤ και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας ασφυκτιούν από την έλλειψη χώρων. Την ίδια στιγμή, και αυτό το κτίριο, είναι αντικείμενο διεκδίκησης για αλλαγή χρήσης, από τον δήμο Καλλιθέας αλλά και το ινστιστούτο αναπηρίας της ΕΣΑΜΕΑ.

Τα συγκεκριμένα προβλήματα είχε αναδείξει το ΚΚΕ και με την 2128/07.02.23 ερώτηση, που οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν τις θέσεις του.

Να σημειωθεί πως ειδικά στην Αθήνα, όλα τα προηγούμενα χρόνια, αναπτύχθηκαν σημαντικές κινητοποιήσεις της ΣΕΑΑν, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΑΤ στην Καλλιθέα, για να αξιοποιηθεί προς όφελος των τυφλών και αυτό το κτήριο, αλλά όλες οι κυβερνήσεις κώφευαν επιλεκτικά.

Αδήριτη είναι η ανάγκη, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ανάπτυξης νέων τμημάτων για την εκπαίδευση και αποκατάσταση των τυφλών παιδιών και αυτών με προβλήματα όρασης. Όπως και η δημιουργία γυμνασίου και λυκείου για τυφλούς στην Ελλάδα που δεν υπάρχει κανένα, νέες σύγχρονες επαγγελματικές σχολές και τμήματα για την εκπαίδευση και αποκατάσταση παιδιών με προβλήματα όρασης αλλά και με άλλες αναπηρίες, επέκταση υπαρχόντων τμημάτων, όπως η ανάγκη ανάπτυξης του τυπογραφείου, για βιβλία Braille και βιβλίων σε μεγέθυνση για τα παιδιά με μερική όραση.

Τεράστιες οι ευθύνες όλων διαχρονικά των μέχρι και σήμερα κυβερνήσεων, που ενώ γνώριζαν τις παραπάνω εκκρεμότητες και προβλήματα, δεν έδωσαν ουσιαστικές λύσεις στα ζητήματα των σχολών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:

-Να ακυρωθεί η «διαδικασία πώλησης» του μεριδίου της ΕΤΕ ΑΕ στο κεντρικό κτήριο και των οικοπεδικών εγκαταστάσεων της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης και να περάσει και τυπικά στην ιδιοκτησία του ΚΕΑΤ – Παράρτημα Θεσσαλονίκης, και να δοθούν οι αναγκαίες κρατικές πιστώσεις, για να γίνουν οι ανάλογες μελέτες με κατεπείγοντα χαρακτήρα για την ανέγερση νέων σύγχρονων κτηριακών εγκαταστάσεων για τις ανάγκες εκπαίδευσης και αποκατάστασης των τυφλών της Β. Ελλάδας, καθώς οι υπάρχουσες είναι και ακατάλληλες και επικίνδυνες.

– Να γίνει πλήρως λειτουργικό το «Αμπέτειο Μέλαθρο», για την εκπλήρωση των σκοπών του ΚΕΑΤ, σταματώντας κάθε συζήτηση για την παραχώρηση του σε οποιονδήποτε τρίτο και την αλλαγή χρήση του προς όφελος διαφόρων ιδιωτών και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και επικουρικοί εργαζόμενοι, καθώς να γίνουν και όλες οι απαραίτητες προσλήψεις, για να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες.

Ο Βουλευτής

Δελής Γιάννης

Πηγή: www.kke.gr