Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023

Κοινωνικός Τουρισμός συνταξιούχων: Τι πρέπει να προσέξουν για παιδιά και συζύγους

Κοινωνικός Τουρισμός συνταξιούχων: Τι πρέπει να προσέξουν για παιδιά και συζύγους

Αλεξάνδρα Κλειδαρά

17/07

2023

07:02

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι συνταξιούχοι που θα υποβάλλουν αίτηση μέχρι αύριο 18 Ιουλίου ώρα 23.59 για τον κοινωνικό τουρισμό της ΔΥΠΑ - ΟΑΕΔ, όσον αφορά τα οφελούμενα μέλη.                                

Οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως έξι διανυκτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων.                                        

                                         Οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν για τις διακοπές τους τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων που βρίσκονται στις νήσους Λέσβο, Χίο, Λέρο, Κω, καθώς και στον νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιήσουν έως δέκα διανυκτερεύσεις.                                    

Οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν για τις διακοπές τους τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων που βρίσκονται στη Νήσο Σάμο και στους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης – Αγ. Άννας του ν. Ευβοίας μπορούν να πραγματοποιήσουν έως δώδεκα (12) διανυκτερεύσεις.                                    

Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική αίτηση στην ψηφιακή πύλη του Δημοσίου (www.gov.gr) για τους νέους χρήστες είναι δυνατή με τους κωδικούς TAXISnet από την εξής διαδρομή: «Σύνδεση στο Σύστημα μέσω πιστοποίησης από την ΑΑΔΕ» - «Είσοδος στην ΑΑΔΕ». Για την υποβολή της αίτησης αναρτώνται στον ιστότοπο καθώς και στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΔΥΠΑ σχετικές οδηγίες. Οι αιτούντες φέρουν την αποκλειστική ευθύνη της πλήρους και ορθής συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής τους αίτησης.                                    

Για τον λόγο αυτό οφείλουν να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην ορθή συμπλήρωση των πεδίων της αίτησης, γιατί τυχόν σφάλματα μπορεί να οδηγήσουν στον αποκλεισμό αυτών ή και ωφελουμένων μελών τους από το πρόγραμμα ή στη μη ορθή μοριοδότησή τους.                                     

Στις αιτήσεις περιλαμβάνονται πληροφορίες που αφορούν στις προϋποθέσεις συμμετοχής, στα ωφελούμενα μέλη και στη μοριοδότηση. Οι πληροφορίες αυτές εξακριβώνονται με αυτεπάγγελτη αναζήτηση από τους αρμόδιους φορείς. Υπάρχουν, ωστόσο, περιπτώσεις κατά τις οποίες η αυτεπάγγελτη αναζήτηση δεν είναι δυνατή. Σε αυτές, οι δικαιούχοι θα πρέπει να επισυνάψουν δικαιολογητικά στις αιτήσεις τους, γιατί χωρίς αυτά μπορεί να αποκλεισθούν οι ίδιοι ή τα ωφελούμενα μέλη τους ή να μην μοριοδοτηθούν ορθά.                                     

Οι δικαιούχοι οφείλουν να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην απάντησή τους στο σημείο αυτό που ερωτώνται, αν επιθυμούν την έκδοση επιταγής για το παιδί τους, γιατί :                                        

- Αν θέλουν να εκδοθεί επιταγή για τέκνο και δεν το δηλώσουν, δεν θα είναι δυνατή η συμμετοχή του στο πρόγραμμα.                                        

                                         - Αν απαντήσουν θετικά για έκδοση επιταγής σε τέκνο και τελικώς δεν χρησιμοποιηθεί η εκδοθείσα επιταγή, θα τους επιβληθεί ως κύρωση η μη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα των δύο επόμενων περιόδων.                                    

Επίσης, δηλώνουν για κάθε παιδί, αν έχει την ιδιότητα ΑμεΑ και αν έχουν οι ίδιοι την γονική μέριμνα αυτού.                                     

Για τους συζύγους:

1. Η συμπλήρωση του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ του συζύγου, μετά το ερώτημα «Είστε έγγαμος/σε σύμφωνο συμβίωσης», δεν σημαίνει ότι δηλώθηκε ως ωφελούμενος στην αίτηση. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ΠΡΟΣΘΗΚΗ αυτού στα ωφελούμενα μέλη.                                        

                                         2.Στην περίπτωση που σύζυγος, ο οποίος πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής, δηλωθεί ως ωφελούμενος του άλλου, δεν μοριοδοτείται ξεχωριστά, αλλά λαμβάνεται υπ’ όψιν μόνο η μοριοδότηση του αιτούντος συζύγου.                                    

Δύο σύζυγοι δικαιούχοι μπορούν να μοριοδοτηθούν ξεχωριστά, αν υποβάλουν ξεχωριστές αιτήσεις. Ο κάθε αιτών πρέπει να ακολουθήσει τα ίδια βήματα που περιγράφονται (να δηλώσει τα ανήλικα παιδιά και τα ωφελούμενα μέλη κοκ), με την μόνη διαφορά ότι δεν πρέπει να δηλώσει και τον άλλο σύζυγο ως ωφελούμενο. Αν οι δύο σύζυγοι υποβάλουν ξεχωριστές αιτήσεις:                                    

- Με την επιλογή του ενός λόγω μοριοδότησης εξασφαλίζεται και η επιλογή του άλλου, ανεξαρτήτως της μοριοδότησής του.                                        

                                         -Τα κοινά ωφελούμενα μέλη (παιδιά και συνοδοί) λαμβάνουν επιταγή στο πλαίσιο της αίτησης του συζύγου με την υψηλότερη μοριοδότηση.                                    

3.Αν, παρά τα προβλεπόμενα, ένας σύζυγος υποβάλει ξεχωριστή αίτηση και δηλωθεί και ως ωφελούμενος του άλλου συζύγου, λαμβάνεται υπόψη η δική του αίτηση.                                    

4. Όταν ο ένας σύζυγος είναι έμμεσα ασφαλισμένο μέλος του άλλου, δεν μπορεί να υποβάλει ξεχωριστή αίτηση, αλλά απαραίτητα πρέπει να δηλωθεί ως ωφελούμενος στην αίτηση του δικαιούχου συζύγου, προκειμένου να εκδοθεί επιταγή και γι’ αυτόν.