Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Δελτίο Τύπου της Περιφερειακής Ένωσης Κεντρικής Μακεδονίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών σχετικά με την πώληση του ακινήτου στο οποίο βρίσκεται το παράρτημα του Κ.Ε.Α.Τ. Θεσσαλονίκης

 

Δελτίο Τύπου της Περιφερειακής Ένωσης Κεντρικής Μακεδονίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών σχετικά με την πώληση του ακινήτου στο οποίο βρίσκεται το παράρτημα του Κ.Ε.Α.Τ. Θεσσαλονίκης

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 9977/12-12-1932 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ &

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ &

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ &

ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 10432 ΑΘΗΝΑ – ΤΗΛ. 210-5228333, 5228365, 5245001, 5245455, 5245578, FAX: 210-5222112

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΕΔΡΑ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Βασ. Όλγας 114 – 546 43 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΤΗΛ. ΚΕΝΤΡΟ 2310-250111 FAX: 2310-250677

pst8pekm@gmail.com

ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ: 324

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 24-07-2023

Τομέας Γραμματείας

ΠΡΟΣ: Μ.Μ.Ε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών-Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας είναι ο επίσημος φορέας εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία όρασης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αποτελεί την μεγαλύτερη Περιφερειακή Ένωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, ο οποίος ιδρύθηκε το 1932 και είναι μέλος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών (Ε.Ο.Τ.) και επίτιμο μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.).

Με οργή και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε την από 20 Ιανουαρίου 2023 ανάρτηση σε διαδικτυακό μεσιτικό γραφείο της πώλησης του ποσοστού 7/24α του εξ’ αδιαιρέτου οικοπέδου, στο οποίο βρίσκεται το ιστορικό διατηρητέο παραδοσιακό κτήριο της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης, καθώς και του 1/3ου του οικοπέδου με κτηριακές εγκαταστάσεις της Σχολής Τυφλών επίσης στην οδό Βασ. Όλγας 32.

Το προς πώληση μερίδιο ανήκει στην Εθνική Τράπεζα εξ’ αδιαιρέτου, ενώ αντίστοιχα τα 2/3α ποσοστά ανήκουν στο υπό εκκαθάριση φιλανθρωπικό Σωματείο Οργάνωση Προστασίας Τυφλών «Ο Ήλιος», το οποίο πριν από το 1983 διαχειριζόταν το ομώνυμο ιστορικό ίδρυμα της Θεσσαλονίκης. Στο συγκεκριμένο διατηρητέο κτήριο στεγάζονται από το 1948 οι υπηρεσίες του πρώην Ιδρύματος Προστασίας Τυφλών «Ο Ήλιος» και από το 2011 που δημοσιοποιήθηκε το Ίδρυμα καθολικός διάδοχος είναι το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), ενώ αδιαλείπτως λειτουργεί και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών.

Ενώ τους τελευταίους μήνες το Κ.Ε.Α.Τ.  επανειλημμένα  έχει  ζητήσει από την Εθνική Τράπεζα και τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες να συναινέσουν προκειμένου να προχωρήσει στην αποκατάσταση των χώρων τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες νομικές και πολεοδομικές διαδικασίες, δεν υπήρξε ανταπόκριση μέχρι σήμερα.

Αξίζει να επισημανθεί ότι επιπλέον σε όλες τις υποχρεώσεις τακτοποίησης πολεοδομικών διευθετήσεων και νομιμοποιήσεων, ουδέποτε συμμετείχαν οικονομικά ανάλογα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας τους οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες, αφήνοντας όλο το βάρος στους διοικούντες χρήστες και κατέχοντες τους χώρους και τις κτηριακές εγκαταστάσεις της Σχολής Τυφλών, δηλαδή το Κ.Ε.Α.Τ.

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και αντίδραση όλων των τυφλών της Χώρας στην απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να προβεί στην πώληση του ποσοστού της επί του οικοπέδου όπου επί 75 συναπτά έτη εδρεύει και λειτουργεί αδιαλείπτως ο μοναδικός φορέας εκπαίδευσης τυφλών της Βόρειας Ελλάδας. Προειδοποιούμε ότι κάθε αρνητική για το φορέα εκπαίδευσης των Τυφλών της Βόρειας Ελλάδας εξέλιξη, θα μας βρει απέναντι σε κάθε είδους μεθόδευση που θα θέσει σε κίνδυνο το εκπαιδευτικό μας σπίτι, το οποίο πλησιάζει να κλείσει έναν αιώνα λειτουργίας.

Απαιτούμε την άμεση επέμβαση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την επίλυση αυτού του ζωτικής σημασίας για εμάς θέματος.

Με εκτίμηση,

Για τη Διοικούσα Επιτροπή

Ο Πρόεδρος                                                      Η Γενική Γραμματέας

Χρήστος Κεσόγλου                                         Αικατερίνη Λορέντζου