Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Μόνο προς τα πάνω μπορεί να αλλάξει τα ποσοστά αναπηρίας η δευτεροβάθμια επιτροπή

Μόνο προς τα πάνω μπορεί να αλλάξει τα ποσοστά αναπηρίας η δευτεροβάθμια επιτροπή
        Δήμητρα Συμεωνίδου     
Απόφαση ανάσα για χιλιάδες ασφαλισμένους με αναπηρία εξέδωσε το  Α΄  Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς αναλύοντας τη νομοθεσία αποφάνθηκε ότι οι δευτεροβάθμιες υγειονομικές επιτροπές που επιλαμβάνονται υποθέσεων ασφαλισμένων δεν μπορούν να μειώσουν το ποσοστό αναπηρίας το οποίο έκριναν ότι έχουν οι πρωτοβάθμιες επιτροπές υγείας του ασφαλιστικού οργανισμού.
 Η απόφαση αυτή λύνει έναν γρίφο για πολλούς ασφαλισμένους με αναπηρία οι οποίοι προσέφευγαν στις δευτεροβάθμιες επιτροπές ελπίζοντας να αυξηθεί το ποσοστό αναπηρίας και άρα να πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη, όμως έβλεπαν πως αυτά τελικά μειώνονταν, χωρίς μάλιστα να έχει υποβάλλει αντίθετη προσφυγή ο οργανισμός.
 Το δικαστήριο αναφέρει στο σκεπτικό της υπ΄  αριθ. 29/2017 απόφαση του ότι η δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή  δεν δύναται να καταστήσει χειρότερη τη θέση» της υποψηφίας συνταξιούχου:
 «...όταν η δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή κρίνει επί προσφυγής ασφαλισμένου του Ι.Κ.Α.-Τ.Ε.Α.Μ. κατά γνωματεύσεως της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, η οποία (προσφυγή)  δεν δύναται να καταστήσει χειρότερη τη θέση αυτού, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ρητή αντίθετη ρύθμιση στη νομοθεσία του ως εν λόγω  Ιδρύματος, ούτε προκύπτει άλλωστε από τη νομοθεσία αυτή η δυνατότητα της δευτεροβάθμιας υγειονομικής επιτροπής να καταστήσει χειρότερη τη θέση του προσφεύγοντος ασφαλισμένου».
 Μάλιστα αναφέρουν πως η μοναδική περίπτωση μείωσης του ποσοστού είναι να προσφύγει ο ασφαλιστικός οργανισμός κατά της απόφασης της πρωτοβάθμιας επιτροπής ζητώντας να μειωθεί το ποσοστό αναπηρίας και η προσφυγή να γίνει δεκτή.
Η περίπτωση ανάπηρου στη Ροδόπη
 Η απόφαση αυτή μπορεί να έχει αντίκτυπο και στη Ροδόπη, αφού ήδη το Σωματείο ΑμεΑ Ροδόπης ενημερώθηκε για την περίπτωση αναπήρου με σκλήρυνση κατά πλάκας, ο οποίος ενώ σύμφωνα με το πόρισμα της πρωτοβάθμιας επιτροπής είχε αναπηρία σε ποσοστό 67%, το ποσοστό αυτό στη δευτεροβάθμια επιτροπή μειώθηκε στο 50%. Το διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της έκδοσης πορισμάτων από τις δύο επιτροπές δεν ήταν μεγάλη, με τον πρόεδρο του Σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης Τρύφωνα Καρούντζο να μας εξηγεί «όταν έχεις έναν άνθρωπο με πρώτη διάγνωση σκλήρυνση κατά πλάκας και στο χρόνο επάνω αλλάζεις το ποσοστό αναπηρίας από 67% σε 50% κάτι δεν πάει καλά εκεί».