Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Αγωνιστική κινητοποίηση της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017


 Αγωνιστική κινητοποίηση της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017
ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ
ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 210-5229968  FAX: 210-5229541
e-mail: eoty@otenet.gr
www.eoty.gr
Αθήνα, 28/02/2017
ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 147
ΤΟΜΕΑΣ: Γραμματείας
ΠΛΗΡ.: Βιβή Τσαβαλιά
Προς: Πρωθυπουργό της Χώρας κο Α. Τσίπρα
Κοιν.:
1) Αρχηγούς Πολιτικών Κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων
2) Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κο Ι. Δραγασάκη
3) Υπουργό Επικρατείας κο Α. Φλαμπουράρη
4) Υπουργό Επικρατείας κο Χ. Βερναρδάκη
5) Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου
6) Ε.Σ.Α.μεΑ.
7) Σωματεία-μέλη Ε.Ο.Τ.
Θέμα: Αγωνιστική κινητοποίηση της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017.
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, ο επίσημος κοινωνικός εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία και την αγωνία των τυφλών και των ατόμων με προβλήματα όρασης της Χώρας, εξαιτίας της αλγεινής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης τα τελευταία 7 χρόνια, επιθυμεί να συναντηθεί μαζί σας, αφού προσπάθησε μετ’ επιτάσεως να λάβει διαβεβαιώσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών κο Τσακαλώτο με τα υπ’ αριθμ. 895/24-11-2016, 914/2-12-2016 και 13/12-01-2017 έγγραφα και Εργασίας κα Αχτσιόγλου με τα υπ’ αριθμ. 902/28-11-2016 και 11/12-01-2017 έγγραφα, αλλά μάταια, προκειμένου να δεσμευτείτε για τη μη περαιτέρω επιδείνωση των βιοτικών μας συνθηκών και για τη διασφάλιση των όποιων εναπομεινάντων κεκτημένων:  
1) Να μη θιγούν τα προνοιακά επιδόματα τυφλότητας, να συνεχίσουν να χορηγούνται με τις ίδιες προϋποθέσεις και να μην τεθούν εισοδηματικά κριτήρια στη χορήγησή τους, δεδομένου ότι καλύπτουν πρόσθετες ανάγκες της αναπηρίας και όχι στενά βιοποριστικές.
2) Να μην γίνει καμιά παραπέρα περικοπή στους μισθούς, κύριες και επικουρικές συντάξεις και να διατηρηθεί η προσωπική διαφορά στους τυφλούς συνταξιούχους.
3) Να διατηρηθεί το αφορολόγητο σε μισθούς, συντάξεις και πάγιες αντιμισθίες.
4) Να απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ η πρώτη κατοικία, η οποία ανήκει κατά πλήρη ή υψηλή κυριότητα ή επικαρπία σε τυφλό.
5) Να στηριχθεί η Ειδική Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, να εισαχθεί ο πολύ σημαντικός θεσμός της πρώιμης παρέμβασης (0-5 ετών), να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό οι ΣΜΕΑΕ, τα ΚΕΔΔΥ και ο θεσμός της παράλληλης στήριξης, ο οποίος θα καλύπτει όλο το ωράριο από την πρώτη έως την τελευταία ημέρα του σχολικού έτους, και να χορηγηθεί άμεσα ο απαιτούμενος τεχνολογικός εξοπλισμός σε τυφλούς μαθητές και φοιτητές.
6) Να εφαρμοστεί η διάταξη του Ν.2643/98 για κατ’ έτος Ειδική Προκήρυξη για τυφλούς τηλεφωνητές και να επεκταθεί και σε νέα επαγγέλματα.
Κύριε Πρωθυπουργέ, η παρατεταμένη και περιρρέουσα ρευστότητα σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας, οι συνεχείς περικοπές με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η ουσιαστική κατάρρευση του προνοιακού συστήματος και του συστήματος υγείας, και οι συνεχείς και ανεξέλεγκτες απαιτήσεις των δανειστών έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανασφάλεια, αγωνία και αβεβαιότητα στους συναδέλφους, τόσο για το παρόν, όσο και για το άμεσο μέλλον, και για το λόγο αυτό ζητούμε την ημέρα της κινητοποίησής μας να μας συναντήσετε και να δεσμευτείτε για τα προαναφερθέντα δίκαια αιτήματά μας.

Με εκτίμηση
Για το Γενικό Συμβούλιο τής Ε.Ο.Τ.
Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Γιαλλούρης
Η Γενική Γραμματέας
Παρασκευή Τσαβαλιά



 

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Θεατρική Παράσταση Φάρου Τυφλών της Ελλάδος


 Θεατρική Παράσταση Φάρου Τυφλών της Ελλάδος
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Θεατρική Ομάδα του «ΦΑΡΟΥ ΤΥΦΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ», θα παρουσιάσει την Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου 2017 και ώρα 19.00μμ μία παράσταση αφιερωμένη σε ιστορίες γυναικών στην αίθουσα εκδηλώσεων Αθηνάς 17, στην Καλλιθέα. Πρόκειται για 2 μονόπρακτα του Τένεσση Ουίλιαμς, «Το πορτρέτο μιας Μαντόννας» & «Η Λαίδη Φθειροζόλ».
Η τιμή εισιτηρίου ανέρχεται στα 5 ευρώ και για κρατήσεις θέσεων παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με την Γραμματεία και την Κοινωνική Υπηρεσία στο 210-9415222.
Λίγα λόγια για την ομάδα:
Το Θεατρικό Εργαστήρι του Φάρου Τυφλών της  Ελλάδος ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2007 και αποτελείται αμιγώς από τυφλούς ενήλικες με αγάπη στην θεατρική τέχνη. Έχει στο ενεργητικό του αξιόλογες παραστάσεις, καθώς έχει ανεβάσει αποσπάσματα από κλασικά έργα όπως «Ο Φιλάργυρος» και «Γιατρός με το στανιό» του Μολιέρου,  «Φιλουμένα Μαρτουράνο» του Εντουάρτο ντε Φίλιππο, ο μονόλογος «Γύρισα σπίτι» του Ντάριο Φο, «Τρόμος  και Αθλιότητα του Γ’ Ράιχ» Μπέρτολ Μπρέχτ και άλλα πολλά.
Η Θεατρική Ομάδα με πολύ κέφι και μεράκι, απέδειξε ότι έχει την δυναμική για ποιότητα και μόνον ανοδική μπορεί να είναι η πορεία της στα καλλιτεχνικά δρώμενα του χώρου αυτού!
Έχει δώσει παραστάσεις τόσο στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος όσο και στο Ίδρυμα Κακογιάννη, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας, στον αύλειο χώρο της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών στην Πλάκα, ενώ φιλοδοξεί να παρουσιάσει το έργο της στο ευρύ κοινό αποδεχόμενη προσκλήσεις Πολιτιστικών και Δημοτικών φορέων.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή κυρίως για τα μέλη της ομάδας μας, που ως ερασιτέχνες της θεατρικής  τέχνης προσεγγίζουν και βιώνουν μέσα από την διαφορετικότητά τους δημιουργικές εμπειρίες, που τις αποδίδουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο.
Σας περιμένουμε.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση,  την θεατρική ομάδα και πιθανές συνεργασίες, μπορείτε να επικοινωνείτε  με την Υπεύθυνη Πολιτιστικών και μέλος της θεατρικής ομάδας κα Γεωργία Ρουκουτάκη στο 6945373081.
- Διατίθεται χώρος στάθμευσης-
Την όλη επιμέλεια της παράστασης έχει ο κος Περικλής Ματαράγκας.
Lighthouse for the Blind of Greece
17 Athinas Str., Kallithea,
Athens GR 17673 Greece
Tel.: (+30)210 9415222
Fax: (+30)210 9415271
Email: info@fte.org.gr
Web: www.fte.org.gr


 

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Γενικό Επιτελείο Στρατού: Κατ’ εξαίρεση τοποθετήσεις για κοινωνικούς λόγους


 Γενικό Επιτελείο Στρατού: Κατ’ εξαίρεση τοποθετήσεις για κοινωνικούς λόγους
Σε εφαρμογή του άρθρου 75 του Ν. 3421/2005 «Περί Στρατολογίας των Ελλήνων», οι οπλίτες που έχουν γονέα με βαριά κινητική αναπηρία τουλάχιστον σε ποσοστό 67% και άνω ή είναι τυφλός, μετά την αρχική εκπαίδευση υπηρετούν πλησίον της κατοικίας των γονέων τους, εφ΄ όσον υπάρχει Μονάδα ή στην πλησιέστερη Μονάδα, υπό την προϋπόθεση ότι συνοικούν με τους γονείς τους.
Σε εφαρμογή του άρθρου 75 του Ν. 3421/2005 «Περί Στρατολογίας των Ελλήνων» στις παρακάτω κατηγορίες δεν εφαρμόζεται η προβλεπόμενη πορεία τοποθετήσεων:
1. Οι οπλίτες που έχουν γονέα με βαριά κινητική αναπηρία τουλάχιστον σε ποσοστό 67% και άνω ή είναι τυφλός, μετά την αρχική εκπαίδευση υπηρετούν πλησίον της κατοικίας των γονέων τους, εφ΄ όσον υπάρχει Μονάδα ή στην πλησιέστερη Μονάδα, υπό την προϋπόθεση ότι συνοικούν με τους γονείς τους.
2. Ο ένας από τους δύο αδελφούς που εκπληρώνουν ταυτόχρονα τη στρατιωτική τους υποχρέωση στις τάξεις των Ενόπλων δυνάμεων, μετά από την αρχική εκπαίδευση υπηρετεί στο τόπο συμφερόντων του, εφ΄ όσον υπάρχει Μονάδα ή στην πλησιέστερη αυτής. Οι δίδυμοι αδελφοί εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις στην ίδια Μονάδα του τόπου συμφερόντων τους, εφ΄ όσον υπάρχει Μονάδα ή στην πλησιέστερη αυτής.
3. Οι οπλίτες που ήταν χρήστες ναρκωτικών ουσιών και αποδεδειγμένα έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο απεξάρτησης των σε εγκεκριμένο θεραπευτικό πρόγραμμα, τοποθετούνται μετά το πέρας της αρχικής εκπαιδεύσεως σε Μονάδες πλησίον του Θεραπευτικού Κέντρου - Κοινότητας απ΄ όπου απεξαρτήθηκαν, εφ΄ όσον το ζητήσουν οι ίδιοι μετά την κατάταξη τους και αποδεικνύεται από επίσημα έγγραφα.
Επιπλέον των ανωτέρω οι οπλίτες που αντιμετωπίζουν ένα ή περισσότερα από τα «όλως εξαιρετικά» παρακάτω κοινωνικά προβλήματα, δύνανται να υποβάλουν δια μέσου των ΚΕΝ που κατετάγησαν, μόνο οι ίδιοι, αίτηση για κατ’ εξαίρεση τοποθέτηση, μετά την ολοκλήρωση της αρχικής ή ειδικής εκπαίδευσης, προκειμένου να υπηρετήσουν πλησίον της κατοικίας των γονέων τους, εφόσον υπάρχει Μονάδα ή στην πλησιέστερη Μονάδα, υπό την προϋπόθεση ότι συνοικούν με τους γονείς τους.

Πίνακας δικαιολογητικών που απαιτούνται για την ένταξη των οπλιτών στο άρθρο 75 του Ν. 3421/2005 και υποβολής κοινωνικών προβλημάτων της ΠαΔ 4-4/2010/ΓΕΣ/ΔΟΘ.
Περιγραφή κατηγορίας / Δικαιολογητικά.
1) Οι οπλίτες που έχουν γονέα με βαριά κινητική αναπηρία τουλάχιστον σε ποσοστό άνω του 67% ή είναι τυφλός, μετά την βασική εκπαίδευση υπηρετούν πλησίον της κατοικίας των γονέων τους, εφ’ όσον υπάρχει Μονάδα ή στην πλησιέστερη Μονάδα,
• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (έκδοση εντός τελευταίου μήνα)
• Βεβαίωση από Δημόσια Αρχή (κρατικό νοσοκομείο ή ασφαλιστικό φορέα) για την πάθηση (συγκεκριμένα και όχι γενικά όπως κοινή νόσος) και το ποσοστό αναπηρίας (έκδοση εντός τελευταίου έτους).
• Βεβαίωση Δήμου ή Κοινότητας ότι συνοικούν μετά του γονέα (έκδοση εντός τελευταίου μήνα).
2) Ο ένας από τους δύο αδελφούς που εκπληρώνουν ταυτόχρονα τη στρατιωτική τους υποχρέωση στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά από την Αρχική εκπαίδευση υπηρετεί στο τόπο συμφερόντων του, εφ’ όσον υπάρχει Μονάδα του Ο – Σ στο οποίο ανήκει ή στην πλησιέστερη αυτής
• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (έκδοση εντός τελευταίου μήνα)
• Υπεύθυνη δήλωση του οπλίτη που παραχωρεί το δικαίωμα στον αδελφό του
• Υπεύθυνη δήλωση του οπλίτη που θα κάνει χρήση του δικαιώματος.
• Βεβαίωση της Μονάδας ότι υπηρετούν κανονικά οι παραπάνω οπλίτες
3) Δίδυμοι που κατατάσσονται υπηρετούν στο τόπο συμφερόντων τους, εφ’ όσον υπάρχει Μονάδα του Ο – Σ στο οποίο ανήκουν
• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (έκδοση εντός τελευταίου μήνα)
4) Οι οπλίτες που ήταν χρήστες ναρκωτικών ουσιών και αποδεδειγμένα έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο απεξάρτησης των σε εγκεκριμένο θεραπευτικό πρόγραμμα, τοποθετούνται μετά το πέρας της Αρχικής Εκπαίδευσης, σε Μονάδες πλησίον του Θεραπευτικού Κέντρου – Κοινότητας απ’ όπου απεξαρτήθηκαν,
• Βεβαίωση εγκεκριμένου κέντρου απεξάρτησης ότι παρακολούθησε κανονικά το πρόγραμμα και έχει ολοκληρώσει τον κύκλο απεξάρτησης
5) Πρόσφατος θάνατος γονέα (εντός 2 ετών)
• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης(έκδοση εντός τελευταίου μήνα)
• Ληξιαρχική πράξη θανάτου γονέα
6) Οπλίτες έγγαμοι ή άγαμοι με αναγνωρισμένο παιδί ή παιδιά.
• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης(έκδοση εντός τελευταίου μήνα)
7) Τέκνα ή αδέρφια θανόντων στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής.
• Βεβαίωση θανάτου ένεκα της υπηρεσίας, του οικείου κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων
8) Οπλίτες των οποίων ένας εκ των δύο γονέων ή αδελφός – αδελφή πάσχουν από ανίατες ασθένειες (καρκίνος, aids, λευχαιμία, σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσος Crohn, ελκώδης κολίτιδα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα, altshaimer, άνοια, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου).
• Πιστοποιητικό από Δημόσια Αρχή (κρατικό νοσοκομείο ή ασφαλιστικό φορέα) περί της αναπηρίας, του είδους της πάθησης (νόσου) και της σοβαρότητας της πάθησης (ποσοστό αναπηρίας) του γονέα ή των αδελφών(έκδοση εντός τελευταίου έτους ή να ισχύει σύμφωνα με τα αναγραφόμενα).
• Βεβαίωση Δήμου ή κοινότητας, ότι συνοικούν μετά του γονέα και αδελφών(έκδοση εντός τελευταίου μήνα).
• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης(έκδοση εντός τελευταίου μήνα).
9) Οπλίτες των οποίων αδελφός ή αδελφή είναι τυφλός ή πάσχουν από βαριά κινητική αναπηρία τουλάχιστον σε ποσοστό 67% και άνω
• Πιστοποιητικό από Δημόσια Αρχή (κρατικό νοσοκομείο ή ασφαλιστικό φορέα) περί της αναπηρίας, του είδους της πάθησης (νόσου) και της σοβαρότητας της πάθησης (ποσοστό αναπηρίας) του γονέα ή των αδελφών(έκδοση εντός τελευταίου μήνα ή να ισχύει σύμφωνα με τα αναγραφόμενα).
• Εκκαθαριστικό Εφορίας
• Βεβαίωση Δήμου ή κοινότητας, ότι συνοικούν μετά του γονέα και αδελφών(έκδοση εντός τελευταίου μήνα).
• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης(έκδοση εντός τελευταίου μήνα).
10) Οπλίτες των οποίων ένας εκ των δύο γονέων ή αδελφός – αδελφή πάσχουν από μόνιμη βαριά αναπηρία με ανικανότητα αυτοεξυπηρέτησης
• Πιστοποιητικό από Δημόσια Αρχή (κρατικό νοσοκομείο ή ασφαλιστικό φορέα) περί της αναπηρίας, του είδους της πάθησης (νόσου) και της σοβαρότητας της πάθησης (ποσοστό αναπηρίας) του γονέα ή των αδελφών(έκδοση εντός τελευταίου μήνα ή να ισχύει σύμφωνα με τα αναγραφόμενα).
• Εκκαθαριστικό Εφορίας
• Βεβαίωση Δήμου ή κοινότητας, ότι συνοικούν μετά του γονέα και αδελφών(έκδοση εντός τελευταίου μήνα).
• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης(έκδοση εντός τελευταίου μήνα).
11) Οπλίτης έγγαμος με σύζυγο εγκυμονούσα.
• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (έκδοση εντός τελευταίου μήνα).
• Βεβαίωση από γυναικολόγο για την πιστοποίηση της κύησης (έκδοση εντός τελευταίου μήνα).
12) Πρόσφατος θάνατος τέκνου οπλίτη (εντός 2 ετών).
• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης(έκδοση εντός τελευταίου μήνα).
• Ληξιαρχική πράξη θανάτου τέκνου.
13) Οπλίτες με τον έναν ή και τους δύο γονείς υπερήλικες (άνω των 70 ετών).
• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (έκδοση εντός τελευταίου μήνα).
14) Οπλίτες των οποίων γονείς ή αδέρφια πάσχουν από νευρωτικές - ψυχωτικές διαταραχές με έκπτωση λειτουργικότητας σε ποσοστό 67% και άνω.
• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (έκδοση εντός τελευταίου μήνα).
• Βεβαίωση από Δημόσια Αρχή (κρατικό νοσοκομείο ή ασφαλιστικό φορέα) για την πάθηση (συγκεκριμένα και όχι γενικά όπως κοινή νόσος) και το ποσοστό αναπηρίας (έκδοση εντός τελευταίου έτους).
• Βεβαίωση Δήμου ή Κοινότητας ότι συνοικούν μετά του γονέα ή αδελφού (έκδοση εντός τελευταίου μήνα).
15) Οπλίτες των οποίων οι γονείς ή αδέλφια πάσχουν από εγκεφαλικές νόσους που προκαλούν παράλυση σε ποσοστό 67% και άνω με βαριά κινητική αναπηρία.
• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (έκδοση εντός τελευταίου μήνα).
• Βεβαίωση από Δημόσιο Νοσοκομείο για την πάθηση (συγκεκριμένα και όχι γενικά όπως κοινή νόσος) και το ποσοστό αναπηρίας (έκδοση εντός τελευταίου έτους).
• Βεβαίωση Δήμου ή Κοινότητας ότι συνοικούν μετά του γονέα ή αδελφού (έκδοση εντός τελευταίου μήνα).
16) Οπλίτες των οποίων οι γονείς ή αδέλφια έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων (εντός 2 ετών).
• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (έκδοση εντός τελευταίου μήνα).
• Βεβαίωση από Δημόσιο ή Ιδιωτικό Νοσοκομείο για την πραγματοποιηθείσα μεταμόσχευση (έκδοση εντός τελευταίου έτους).
• Βεβαίωση Δήμου ή Κοινότητας ότι συνοικούν μετά του γονέα ή αδελφού (έκδοση εντός τελευταίου μήνα).
17) Οπλίτες με γονείς ή αδέλφια νεφροπαθείς υπό αιμοκάθαρση - περιτοναϊκή κάθαρση.
• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (έκδοση εντός τελευταίου μήνα).
• Βεβαίωση από Δημόσιο ή Ιδιωτικό Νοσοκομείο για την πάθηση (συγκεκριμένα και όχι γενικά όπως κοινή νόσος) και το ποσοστό αναπηρίας (έκδοση εντός τελευταίου έτους).
• Βεβαίωση Δήμου ή Κοινότητας ότι συνοικούν μετά του γονέα ή αδελφού (έκδοση εντός τελευταίου μήνα).
18) Οπλίτες με γονείς ή αδέλφια που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι.
• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (έκδοση εντός τελευταίου μήνα).
• Βεβαίωση από Δημόσιο ή Ιδιωτικό Νοσοκομείο για την πάθηση (συγκεκριμένα και όχι γενικά όπως κοινή νόσος) και το ποσοστό αναπηρίας (έκδοση εντός τελευταίου έτους).
• Βεβαίωση Δήμου ή Κοινότητας ότι συνοικούν μετά του γονέα ή αδελφού (έκδοση εντός τελευταίου μήνα).
19) Οπλίτες με άπορους γονείς.
• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (έκδοση εντός τελευταίου μήνα).
• Ε1 και Ε9 τελευταίου έτους πατέρα, μητέρας, ιδίου και αδελφών.
• Εκκαθαριστικό εφορίας τελευταίου έτους πατέρα, μητέρας, ιδίου και αδελφών.
• Βεβαίωση απορίας αρμόδιου φορέα.
20) Οπλίτες με άνεργους και τους δύο γονείς/άνεργο γονέα μονογονεϊκής οικογένειας.
• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (έκδοση εντός τελευταίου μήνα).
• Ε1 και Ε9 τελευταίου έτους πατέρα, μητέρας, ιδίου και αδελφών.
• Εκκαθαριστικό εφορίας τελευταίου έτους πατέρα, μητέρας, ιδίου και αδελφών.
• Φωτοαντίγραφα καρτών ανεργίας.
Επιπλέον τα παρακάτω κοινωνικά προβλήματα θα συνεκτιμώνται και θα συνεξετάζονται με τα λοιπά κοινωνικά προβλήματα, ώστε σε περίπτωση που αυτά συνολικά, λόγω της σοβαρότητας ή της ιδιαιτερότητάς τους, χαρακτηρίζονται από μία «ΟΛΩΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ» κοινωνική ευαισθησία, οι οπλίτες θητείας με χαμηλό εισόδημα, θα ικανοποιούνται και θα τοποθετούνται κατ’ εξαίρεση σε Μονάδες πλησίον του τόπου κατοικίας τους:
(1) Οπλίτες με μέλη οικογενειών άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης.
(2) Οπλίτης που είναι προστατευόμενο τέκνο γονέα, ο οποίος γονέας έχει συνολικά τρία προστατευόμενα τέκνα.
(3) Οπλίτες με μακροχρόνια άνεργο γονέα.
(4) Οπλίτες που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω.

Πηγή: https://katataxi.army.gr/
 

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Κανονικά τα επιδόματα στους ανάπηρους εργαζόμενους των ΚΟΙΝΣΕΠ


 Κανονικά τα επιδόματα στους ανάπηρους εργαζόμενους των ΚΟΙΝΣΕΠ
Κανονικά συνεχίζουν να χορηγούνται τα προνοιακά επιδόματα που προβλέπονται για ανάπηρους εργαζόμενους που απασχολούνται σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), σύμφωνα με όσα ορίζει η εγκύκλιος της αν. υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης θ. Φωτίου.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο στο άρθρο 34, παρ. 2 του ν. 4430/ 2016 «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις», «εργαζόμενοι στους συνεταιρισμούς εργαζομένων και στις ΚΟΙΝΣΕΠ, οι οποίοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και λαμβάνουν επίδομα πρόνοιας ή επιδόματα επανένταξης ή οποιασδήποτε μορφής νοσήλιο ή παροχή ή σύνταξη ως έμμεσα ασφαλισμένοι, συνεχίζουν να εισπράττουν τις παροχές αυτές ταυτόχρονα με την αμοιβή τους από την ΚΟΙΝΣΕΠ ή τον Συνεταιρισμό Εργαζομένων».
Επιπλέον, υπενθυμίζεται πως το άρθρο 13 του ν. 4331/2015 προβλέπει ότι «τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) τα οποία συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης, ενίσχυσης της απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης ή/και εργαζόμενοι σε ΚΟΙΝΣΕΠ του ν. 4019/2011 και λαμβάνουν επίδομα πρόνοιας ή επιδόματα επανένταξης ή οποιοσδήποτε μορφής νοσήλιο ή παροχή, δεν χάνουν αυτές τις παροχές, αλλά συνεχίζουν να τις ει-σπράττουν ταυτόχρονα και α-θροιστικά με την αποζημίωση από τη συμμετοχή τους στα προγράμματα αυτά ή/και την αμοιβή τους από την απασχόληση στην ΚΟΙΝΣΕΠ».

Πηγή: Εφημερίδα «Η Αυγή»
Τελειώνω με την παράγραφο 2 του άρθρου 34 του νόμου 4430
Άρθρο 34
   2. Εργαζόμενοι στους Συνεταιρισμούς Εργαζομένων και στις Κοιν.Σ.Επ., οι οποίοι ανήκουν στις Ευάλωτες Ομάδες Πληθυσμού και λαμβάνουν επίδομα πρόνοιας ή επιδόματα επανένταξης ή οποιασδήποτε μορφής νοσήλιο ή παροχή ή σύνταξη ως έμμεσα ασφαλισμένοι, συνεχίζουν να εισπράττουν τις παροχές αυτές ταυτόχρονα με την αμοιβή τους από την Κοιν.Σ.Επ. ή το Συνεταιρισμό Εργαζομένων.

Μόνο προς τα πάνω μπορεί να αλλάξει τα ποσοστά αναπηρίας η δευτεροβάθμια επιτροπή

Μόνο προς τα πάνω μπορεί να αλλάξει τα ποσοστά αναπηρίας η δευτεροβάθμια επιτροπή
        Δήμητρα Συμεωνίδου     
Απόφαση ανάσα για χιλιάδες ασφαλισμένους με αναπηρία εξέδωσε το  Α΄  Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς αναλύοντας τη νομοθεσία αποφάνθηκε ότι οι δευτεροβάθμιες υγειονομικές επιτροπές που επιλαμβάνονται υποθέσεων ασφαλισμένων δεν μπορούν να μειώσουν το ποσοστό αναπηρίας το οποίο έκριναν ότι έχουν οι πρωτοβάθμιες επιτροπές υγείας του ασφαλιστικού οργανισμού.
 Η απόφαση αυτή λύνει έναν γρίφο για πολλούς ασφαλισμένους με αναπηρία οι οποίοι προσέφευγαν στις δευτεροβάθμιες επιτροπές ελπίζοντας να αυξηθεί το ποσοστό αναπηρίας και άρα να πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη, όμως έβλεπαν πως αυτά τελικά μειώνονταν, χωρίς μάλιστα να έχει υποβάλλει αντίθετη προσφυγή ο οργανισμός.
 Το δικαστήριο αναφέρει στο σκεπτικό της υπ΄  αριθ. 29/2017 απόφαση του ότι η δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή  δεν δύναται να καταστήσει χειρότερη τη θέση» της υποψηφίας συνταξιούχου:
 «...όταν η δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή κρίνει επί προσφυγής ασφαλισμένου του Ι.Κ.Α.-Τ.Ε.Α.Μ. κατά γνωματεύσεως της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, η οποία (προσφυγή)  δεν δύναται να καταστήσει χειρότερη τη θέση αυτού, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ρητή αντίθετη ρύθμιση στη νομοθεσία του ως εν λόγω  Ιδρύματος, ούτε προκύπτει άλλωστε από τη νομοθεσία αυτή η δυνατότητα της δευτεροβάθμιας υγειονομικής επιτροπής να καταστήσει χειρότερη τη θέση του προσφεύγοντος ασφαλισμένου».
 Μάλιστα αναφέρουν πως η μοναδική περίπτωση μείωσης του ποσοστού είναι να προσφύγει ο ασφαλιστικός οργανισμός κατά της απόφασης της πρωτοβάθμιας επιτροπής ζητώντας να μειωθεί το ποσοστό αναπηρίας και η προσφυγή να γίνει δεκτή.
Η περίπτωση ανάπηρου στη Ροδόπη
 Η απόφαση αυτή μπορεί να έχει αντίκτυπο και στη Ροδόπη, αφού ήδη το Σωματείο ΑμεΑ Ροδόπης ενημερώθηκε για την περίπτωση αναπήρου με σκλήρυνση κατά πλάκας, ο οποίος ενώ σύμφωνα με το πόρισμα της πρωτοβάθμιας επιτροπής είχε αναπηρία σε ποσοστό 67%, το ποσοστό αυτό στη δευτεροβάθμια επιτροπή μειώθηκε στο 50%. Το διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της έκδοσης πορισμάτων από τις δύο επιτροπές δεν ήταν μεγάλη, με τον πρόεδρο του Σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης Τρύφωνα Καρούντζο να μας εξηγεί «όταν έχεις έναν άνθρωπο με πρώτη διάγνωση σκλήρυνση κατά πλάκας και στο χρόνο επάνω αλλάζεις το ποσοστό αναπηρίας από 67% σε 50% κάτι δεν πάει καλά εκεί».

Δικαίωση στο ΣτΕ για ασφαλισμένη που επιτροπή του ΙΚΑ μείωσε το ποσοστό αναπηρίας της

Δικαίωση στο ΣτΕ για ασφαλισμένη που επιτροπή του ΙΚΑ μείωσε το ποσοστό αναπηρίας της
ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
Απόφαση για την αποτίμηση των ποσοστών αναπηρίας εξέδωσε το Α’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίνοντας επί συγκεκριμένης υπόθεσης, που έφθασε στο ανώτατο δικαστήριο, ότι οι δευτεροβάθμιες επιτροπές του ΙΚΑ δεν μπορούν να μειώσουν το ποσοστό αναπηρίας, που έχει προσδιοριστεί από την πρωτοβάθμια επιτροπή του ίδιου ασφαλιστικού φορέα, όταν την προσφυγή ασκεί μόνον ο ενδιαφερόμενος ασφαλισμένος και όχι ο ασφαλιστικός φορέας.
Με άλλα λόγια, δεν επιτρέπεται η χειροτέρευση της θέσης του ασφαλισμένου από την κρίση της δευτεροβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, αν η προσφυγή έγινε μόνον από τον ασφαλισμένο και όχι και από τον ασφαλιστικό φορέα που μπορεί - και αυτός - κατά νόμο να προσφύγει.
Βίντεο
Η υπόθεση που απασχόλησε το δικαστήριο, αφορούσε μία 58χρονη ασφαλισμένη από το ΙΚΑ που είχε υποβάλει αίτηση για να λάβει σύνταξη και παραπέμφθηκε στην πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή που γνωμοδότησε ότι έπασχε από συγκεκριμένο ποσοστό, 50%, αναπηρίας που προσδιορίστηκε ιατρικώς επακριβώς, όπως προβλέπεται, άλλωστε από τον νόμο.
Στη συνέχεια, η 58χρονη προσέφυγε στην δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή ελπίζοντας σε γνωμάτευση που θα της έδινε μεγαλύτερο ποσοστό αναπηρίας, όμως συνέβη το αντίθετο. Το ποσοστό προσδιορίστηκε στο 25%.
Η ένσταση της 58χρόνης κατά της απόφασης της δευτεροβάθμιας υγειονομικής επιτροπής απορρίφθηκε και υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας με την υπ΄αριθμ. 29/2017 απόφασή τους αποφάνθηκαν ότιη δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή υπό προϋποθέσεις, δεν δύναται να καταστήσει χειρότερη τη θέση της υποψηφίας συνταξιούχου.
Οπως διαλαμβάνουν στην απόφασή τους οι σύμβουλοι Επικρατείας, προβλέπεται η δυνατότητα του ασφαλιστικού οργανισμού να ασκήσει προσφυγή κατά της γνωματεύσεως της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό της ιατρικής αναπηρίας του ασφαλισμένου.
Επομένως, υπογραμμίζεται στην δικαστική απόφαση, «σε περίπτωση που η δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή, επιλαμβανόμενη προσφυγής μόνο του ασφαλισμένου, κρίνει ότι η ιατρική του αναπηρία πρέπει να προσδιορισθεί σε ποσοστό υψηλότερο εκείνου που προσδιόρισε η πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή, θα δεχθεί την προσφυγή κατά της γνωματεύσεως της τελευταίας ως άνω επιτροπής και θα καθορίσει το κατά την κρίση της προσήκον ποσοστό της ιατρικής αναπηρίας του ασφαλισμένου».
Διαφορετικά, καταλήγει η απόφαση του ΣτΕ, «αν δηλαδή κρίνει ότι η εν λόγω αναπηρία θα έπρεπε να προσδιορισθεί στο αυτό ή και σε χαμηλότερο ποσοστό, θα απορρίψει την προσφυγή, με συνέπεια να οριστικοποιηθεί το ποσοστό της ιατρικής αναπηρίας του ασφαλισμένου, που προσδιορίστηκε από την πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή».

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Καθορισμός των όρων, προϋποθέσεων, δικαιολογητικών και διαδικασίας απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης αυτοκινήτων που παραλαμβάνονται από πολύτεκνους γονείς και γονείς με τρία τέκνα

Καθορισμός των όρων, προϋποθέσεων, δικαιολογητικών και διαδικασίας απαλλαγής από το
τέλος ταξινόμησης αυτοκινήτων που παραλαμβάνονται από πολύτεκνους γονείς και γονείς με
τρία τέκνα.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
Τεύχος Β’ 538/22.02.2017
(5)
Καθορισμός των όρων, προϋποθέσεων, δικαιο-
λογητικών και διαδικασίας απαλλαγής από το
τέλος ταξινόμησης αυτοκινήτων που παραλαμ-
βάνονται από πολύτεκνους γονείς και γονείς με
τρία τέκνα.
  Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Tις διατάξεις του άρθρου 36 του ν.

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Μέχρι τις 2 Μαρτίου η υποβολή αίτησης για τις πανελλαδικές


 Μέχρι τις 2 Μαρτίου η υποβολή αίτησης για τις πανελλαδικές
20-02-2017
Όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2017 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές.
Η προθεσμία ορίζεται από την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου ως και την Πέμπτη 2 Μαρτίου για όλους τους υποψηφίους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία Αίτηση-Δήλωση.
Ο υποψήφιος μπορεί να προμηθεύεται την Αίτηση – Δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή του είτε από το διαδίκτυο, είτε από το Λύκειό του. Στη συνέχεια  θα συμπληρώνει την Αίτηση - Δήλωση σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και θα προσέρχεται στο Λύκειό του, για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή της. Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr, στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, αναρτώνται τα κατά περίπτωση υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης και οι σχετικές εγκύκλιοι που περιγράφουν πλήρως τη διαδικασία και τα αναλυτικά δικαιολογητικά για κάθε κατηγορία υποψηφίου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, μαθητής ή απόφοιτος). Επίσης, αποστέλλονται ήδη στα Λύκεια οι σχετικές εγκύκλιοι με τα αντίστοιχα υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης.
Υπενθυμίζεται  ότι όλοι οι ως άνω  μαθητές και απόφοιτοι (υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προφορικά ή γραπτά κατά  περίπτωση, πρέπει ως τις 2 Μαρτίου να υποβάλουν και σχετική αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Λύκειό τους.
Με την ευκαιρία ενημερώνουμε τους υποψηφίους:
1. Με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, από το 2017 κι εφεξής, υποψήφιοι από ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑΛ συμμετέχοντας στις  πανελλαδικές εξετάσεις τεσσάρων μαθημάτων (δύο μαθήματα γενικής παιδείας και δύο μαθήματα ειδικότητας) σε κοινή ύλη και κοινά θέματα μπορούν να διεκδικήσουν κοινό ειδικό ποσοστό θέσεων στα Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), Σχολή Αστυφυλάκων, Σχολή Πυροσβεστών, Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Ειδικά, οι υποψήφιοι με τις πανελλαδικές εξετάσεις των εσπερινών ΕΠΑΛ διεκδικούν εναλλακτικά α) είτε το ανωτέρω κοινό ειδικό ποσοστό σε Πανεπιστήμια, ΤΕΙ ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), Σχολή Αστυφυλάκων, Σχολή Πυροσβεστών, Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. β) είτε ξεχωριστό ποσοστό θέσεων των εσπερινών ΕΠΑΛ ΜΟΝΟ σε ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, ΑΕΝ.
2. Κατά την υποβολή της Αίτησης-Δήλωσης, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι στο μηχανογραφικό δελτίο του Ιουνίου θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν εκτός από τις Σχολές και Τμήματα που αντιστοιχούν στον τομέα εξέτασής τους, επιπλέον και μία Κοινή Ομάδα Σχολών.
3. Από το ακαδημαϊκό έτος 2017-8 θα λειτουργήσουν δύο νέα τμήματα Πανεπιστημίων και συγκεκριμένα το Τμήμα Τουριστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τα δύο νέα Τμήματα θα ενταχθούν στο 5ο  επιστημονικό πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική) για τους υποψηφίους των ΓΕΛ, και στον Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ. Για την εισαγωγή στα δύο νέα Τμήματα, δεν θα απαιτηθεί φέτος εξέταση σε ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας, για να μην προκληθεί αναστάτωση στους υποψηφίους, καθώς η σχετική ρύθμιση νομοθετήθηκε στο μέσο της σχολικής χρονιάς.
4. Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τα ΤΕΦΑΑ και θα συμμετάσχουν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποχρεωτικά θα συμμετάσχουν και στις πρακτικές δοκιμασίες (υγειονομική εξέταση και αγωνίσματα).

5. Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για  τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού πρέπει  να υποβάλουν αίτηση απευθείας στο Στρατό, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική ή στο Εμπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις  προκηρύξεις  που θα εκδώσουν τα αρμόδια Υπουργεία και να κριθούν ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις. Οι παραπάνω προκηρύξεις θα διατίθενται από τα Στρατολογικά Γραφεία, τα Αστυνομικά Τμήματα, την Πυροσβεστική και τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές αντίστοιχα.
6. Υποψήφιοι για το 10%  (χωρίς νέα εξέταση)  μπορούν  να είναι μόνο όσοι εξετάστηκαν πανελλαδικά το 2015 ή το 2016 (με τα ημερήσια ΓΕΛ ή με τα ημερήσια ΕΠΑΛ). Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, δεν θα υποβάλουν Αίτηση-Δήλωση το Φεβρουάριο, αλλά απευθείας μηχανογραφικό δελτίο.

7. Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης των ΓΕΛ εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων χωρίς εξετάσεις), έχουν ήδη αποκτήσει  το πιστοποιητικό της πάθησής τους από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές των νοσοκομείων. Αυτοί οι μαθητές, εφόσον δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, θα καταθέσουν μηχανογραφικό σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν αργότερα.

Τις σχετικές εγκυκλίους και τα αντίστοιχα υποδείγματα, από αύριο Τρίτη 21-2-2017, οι υποψήφιοι μπορούν να τα αναζητούν στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr, στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.

Πηγή: http://www.minedu.gov.gr/

Εγκύκλιος Υπουργού Φωτίου με ΘΕΜΑ: Γνωστοποίηση διατάξεων του άρθρου 50 παρ. 3 του ν. 4430/2016

Εγκύκλιος Υπουργού Φωτίου με ΘΕΜΑ: Γνωστοποίηση διατάξεων του άρθρου 50 παρ. 3 του ν. 4430/2016
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 21 - 02 - 2017
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ KAI
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Αρ. Πρωτ.: Δ24α/Φ.32/Γ.Π.οικ.7921/178
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Α.μεΑ.
ΤΜΗΜΑ Α΄

thireos
Ταχ. Δ/νση : Σταδίου 29
Ταχ. Κώδικας : 10110
Πληροφορίες : Γουλίδης Σταύρος
Τηλέφωνο : 210-5281105
Fax  : 210-5281113
Email :  sgoulidis@yeka.gr


ΠΡΟΣ: Όλους τους Δήμους της χώρας
(Δ/νσεις Πρόνοιας, Πίνακας αποδεκτών)
ΘΕΜΑ: Γνωστοποίηση διατάξεων του άρθρου 50 παρ. 3 του ν. 4430/2016

Με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 50 του ν.

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Νόμος υπ’ αριθμ. 4452/2017: Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις


 Νόμος υπ’ αριθμ. 4452/2017: Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις
Για την καλύτερη κατανόησή σας παρεμβάλλω πρώτα τμήματα από την εισηγητική έκθεση του νόμου
και ακολούθως αυτό το κείμενο του νόμου
Μανώλης Μπασιάς

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
στο σχέδιο νόμου «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις»
 Αρθρο 11
Με το παρόν άρθρο ρυθμίζονται θέματα ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Αναλυτικά:
Με την παράγραφο 1 τροποποιούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις μείωσης του αριθμού των μαθητών σε σχολική τάξη γενικού σχολείου, σε περίπτωση που φοιτούν σε αυτή μαθητές με διαγνωσμένη από αρμόδιο δημόσιο φορέα αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με σκοπό την ορθολογική κατανομή των μαθητών σύμφωνα με τις πραγματικές εκπαιδευτικές τους ανάγκες. Επιπλέον, προβλέπεται για πρώτη φορά η απαλλαγή από την εξέταση ή η μη προσμέρτηση του βαθμού της διδασκόμενης δεύτερης ξένης γλώσσας των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ρύθμιση που αναμένεται να έχει ευεργετική επίδραση στη σχολική επίδοση των συγκεκριμένων μαθητών.
Με την παράγραφο 2 καθορίζεται ο τρόπος πιστοποίησης της επάρκειας της γνώσης της γραφής Braille.
Με την παράγραφο 3 προβλέπεται, προς πρόδηλο συμφέρον και προστασία των μαθητών, ότι οι αιτήσεις των γονέων ή κηδεμόνων του μαθητή για υποστήριξη από ειδικό βοηθό ή από σχολικό νοσηλευτή θα πρέπει να συνοδεύονται από βιογραφικό σημείωμα των προτεινόμενων προσώπων. Επιπλέον, τα προτεινόμενα πρόσωπα υποβάλουν στον Διευθυντή της σχολικής μονάδας αντίγραφο του ποινικού τους μητρώου. Κατά αυτόν τον τρόπο, ο Διευθυντής και ο σύλλογος διδασκόντων της οικείας σχολικής μονάδας διευκολύνονται ουσιωδώς κατά την διατύπωση της προβλεπόμενης από την οικεία διάταξη γνώμη τους.
Με την παράγραφο 4 θεραπεύεται ένα υφιστάμενο νομοθετικό κενό και καθορίζεται με σαφήνεια ο ελάχιστος και ο ανώτατος αριθμός μαθητών ανά τμήμα στα Ειδικά Νηπιαγωγεία και στα Ειδικά Δημοτικά Σχολεία.
Με την παράγραφο 5 θεραπεύεται ομοίως ένα υφιστάμενο νομοθετικό κενό και καθορίζεται με σαφήνεια ο ελάχιστος και ο ανώτατος αριθμός μαθητών ανά τμήμα στα γυμνάσια ΕΑΕ και στα λύκεια ΕΑΕ.
Με την παράγραφο 6 καθορίζεται το κατώτατο όριο μαθητών ανά τμήμα που δύναται σε εξαιρετικές περιπτώσεις να λειτουργήσουν τα Ειδικά Επαγγελματικά Γυ- μνάσια-Λύκεια και τα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
Με την παράγραφο 7 ρυθμίζεται μια χρόνια εκκρεμότητα σχετικά με την ανάγκη εξεύρεσης κατάλληλης σχολικής στέγης για τις ΣΜΕΑΕ, οι οποίες αποτελούν σχολικές μονάδες διατοπικού και διαδημοτικού χαρακτήρα και παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς της σχολικής μονάδας , αν: α) δεν λειτουργεί η ΣΜΕΑΕ λόγω έλλειψης κτηρίου και β) υπάρχει καταλληλότερη σχολική στέγη στον όμορο Δήμο. Η μεταφορά αυτή πραγματοποιείται με Απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ύστερα από σύμφωνη γνώμη των οικείων Δήμων και σχετική εισήγηση του αρμόδιου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης
Με την παράγραφο 8 ρυθμίζονται θέματα αποσπάσεων των τακτικών αιρετών του ΕΕΠ και ΕΒΠ, προκειμένου να διευκολυνθούν στην άσκηση των καθηκόντων τους.
Αρθρο 13
Με το παρόν άρθρο ρυθμίζονται ζητήματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αναλυτικά:
Με το παρόν άρθρο ρυθμίζονται επείγοντα ζητήματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αναλυτικά:
Με την παράγραφο 1 του προτεινόμενου άρθρου αντικαθίσταται η παρ. 1 του άρθρου 35 του ν. 3794/2009 (Α' 156), η οποία αφορά την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις υποψηφίων καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε ποσοστό 5%. Η αντικατάσταση αυτή είναι απαραίτητη κατόπιν της υπ' αρίθμ. 5350/ 25.10.2016 Αποφάσεως του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, με την οποία μεταβλήθηκε η κατηγοριοποίηση των ήδη προβλεπομένων παθήσεων, προστέθηκαν και άλλες παθήσεις στο ειδικό αυτό ποσοστό, αφαιρέθηκε μία και θεσπίσθηκαν κάποιες επιπρόσθετες προϋποθέσεις σε ήδη προβλεπόμενες ασθένειες.
Τονίζεται ότι η ανωτέρω αντικατάσταση θα ισχύσει από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, προκειμένου μαθητές και γονείς να ενημερωθούν εγκαίρως και να μην αιφνιδιασθούν σχετικά με τις προαναφερθείσες μεταβολές των παθήσεων. Επιπλέον, η διαδικασία εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 35 του ν. 3794/2009 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 20172018 έχει ήδη ξεκινήσει και έχουν ήδη υποβληθεί στις αρμόδιες Επιτροπές που λειτουργούν σε δημόσια νοσοκομεία οι σχετικές αιτήσεις των υποψηφίων. Κατά συνέπεια, οι αρχές της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των ιδιωτών επιτάσσουν να εφαρμοσθεί στο σύνολό της η υπ' αρίθμ. 5350/25.10.2016 Απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 και εφεξής.
Με την παράγραφο 2 θεσπίζεται μία εξαιρετική, ευνοϊκή ρύθμιση που αφορά την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε ποσοστό 5% για τα ακαδημαϊκά έτη 20162017 και 2017-2018, η οποία κρίνεται απαραίτητη για τους ακόλουθους λόγους: Κατ' αρχάς, όπως προαναφέρθηκε η διαδικασία εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 35 του ν. 3794/2009 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 έχει ήδη ξεκινήσει και έχουν ήδη υποβληθεί οι σχετικές αιτήσεις των υποψηφίων. Επιπλέον, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κρίνει ότι είναι παιδαγωγικά και κοινωνικά επιβεβλημένο να εφαρμοσθούν το συντομότερο δυνατόν οι επιπρόσθετες παθήσεις που εντάσσονται στην ανωτέρω απόφαση του ΚΕΣΥ, προς πρόδηλο όφελος των μαθητών.
Ως εκ τούτου προτείνεται για τα ακαδημαϊκά έτη 2016-2017 και 2017-2018 να εφαρμοσθούν μόνον οι επιπρόσθετες παθήσεις που εντάσσονται στην ανωτέρω απόφαση του ΚΕΣΥ.
Με την παράγραφο 3 υποπαράγραφο Α' αντικαθίσταται η παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 4186/2013 (Α'193), η οποία αφορά την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. ή κατόχων ισότιμων τίτλων Επαγγελματικού Λυκείου. Με τη νέα ρύθμιση προστίθεται η δυνατότητα συγκρότησης κοινής ομάδας Τμημάτων Σχολών ΤΕΙ, των Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Σχολής Αστυφυλάκων, της Σχολής Πυροσβεστικής και των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, όπως και αντίστοιχης κοινής ομάδας Τμημάτων Σχολών ΑΕΙ, στα οποία θα έχουν πρόσβαση οι εν λόγω υποψήφιοι ανεξάρτητα από τον τομέα από τον οποίο αποφοιτούν. Ο λόγος συγκρότησης των δύο κοινών ομάδων είναι το γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένα Τμήματα και Σχολές που δεν μπορεί να αντιστοιχηθούν με τομείς των ΕΠΑ.Λ.. Οι αντιστοιχίες τμημάτων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με τους τομείς των ΕΠΑ.Λ., όπως και η σύνθεση των κοινών ομάδων Τμημάτων Σχολών, θα καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που θα εκδίδεται ύστερα από γνώμη τριμελούς επιτροπής. Στην παρούσα ρύθμιση προβλέπονται και τα μέλη της τριμελούς επιτροπής. Με την υποπαράγραφο Β' επαναφέρεται η ρύθμιση για ξεχωριστό ποσοστό θέσεων εισαγωγής 1% των κατόχων απολυτηρίου Εσπερινού ΕΠΑ.Λ.. Πρόκειται για αναγκαία ρύθμιση με στόχο να δοθούν ανάλογες ευκαιρίες πρόσβασης στη συγκεκριμένη κατηγορία υποψηφίων για λόγους κοινωνικής ισότητας. Οι υποψήφιοι των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. θα μπορούν να επιλέξουν τη συμμετοχή τους στις ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις, είτε μαζί με τους υποψηφίους των ΕΠΑ.Λ., όπως περιγράφονται στην υποπαράγραφο Α' της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, είτε μόνο με το ειδικό ποσοστό που περιγράφεται στην παρούσα υποπαράγραφο του παρόντος άρθρου. Με την υποπαράγραφο Γ' ορίζεται ότι σε κάθε περίπτωση η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων θα είναι κοινά για τους υποψηφίους από τα ημερήσια και τα εσπερινά ΕΠΑ.Λ..
Εν τέλει επαναλαμβάνεται η υπάρχουσα ρύθμιση περί προσδιορισμού του είδους των εξεταζόμενων μαθημάτων και των συντελεστών τους, τα οποία θα καθορίζονται περαιτέρω με υπουργική απόφαση που θα δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διεξάγονται, σε πανελλαδικό επίπεδο με θέματα από την εξεταστέα ύλη της τελευταίας τάξης του Λυκείου και προκύπτουν αποκλειστικά από κεντρική επιτροπή εξετάσεων.
 Νόμος υπ’ αριθμ. 4452/2017: Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις
Άρθρο 11 «Ρύθμιση θεμάτων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης» και άρθρο 13 «Ρύθμιση θεμάτων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» του νόμου υπ’ αριθμ. 4452, ο οποίος δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 15 Φεβρουαρίου 2017.
ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
15 Φεβρουαρίου 2017
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ
Αρ. Φύλλου 17
NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4452
Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ
ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Άρθρο 11
Ρύθμιση θεμάτων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης
1.α) Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3699/2008 (Α΄ 199), όπως το εδάφιο αυτό αντικαταστάθηκε με την παρ. 15 του άρθρου 28 του ν. 4186/2013 (Α΄ 193), καταργείται και στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 6 προστίθενται εδάφια ως εξής:
«Οι μαθητές με διαγνωσμένες από αρμόδιο δημόσιο φορέα (ΚΕΔΔΥ, Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, Δημόσιο Νοσοκομείο) αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι οποίοι φοιτούν σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, μπορεί να κατανέμονται σε τμήματα της ίδιας τάξης της οικείας σχολικής μονάδας, ως εξής:
α) Ο αριθμός των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που προβλέπονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 3 και στην παράγραφο 2 του άρθρου 3, εκτός των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών, όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία, δεν μπορεί να είναι ανώτερος του ενός (1) ανά τμήμα. Αν ύστερα από την κατανομή των μαθητών σε τμήματα της ίδιας τάξης προκύπτει ότι ο αριθμός των μαθητών του προηγούμενου εδαφίου είναι ανώτερος του ενός (1), ο αριθμός των μαθητών του τμήματος μπορεί να μειώνεται και να υπολείπεται συνολικά κατά τρεις (3) μαθητές από το μέγιστο προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις αριθμό μαθητών ανά τμήμα.
β) Ο αριθμός των μαθητών με διαγνωσμένες ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία, δεν μπορεί να είναι ανώτερος των τεσσάρων (4) ανά τμήμα. Αν ύστερα από την κατανομή των μαθητών σε τμήματα της ίδιας τάξης προκύπτει ότι ο αριθμός των μαθητών του προηγούμενου εδαφίου είναι ανώτερος των τεσσάρων (4), ο αριθμός των μαθητών του τμήματος μπορεί να μειώνεται και να υπολείπεται συνολικά κατά τρεις (3) μαθητές από το μέγιστο προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις αριθμό μαθητών ανά τμήμα, εφόσον στο σχολείο δεν λειτουργεί Τμήμα Ένταξης.
Η κατά τα προηγούμενα εδάφια μείωση πραγματοποιείται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου Διευθυντή Εκπαίδευσης.
Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης κατά τη διατύπωση της εισήγησης λαμβάνει υπόψη του σχετική απόφαση του συλλόγου διδασκόντων και γνώμη του σχολικού συμβούλου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και του αρμόδιου σχολικού συμβούλου Παιδαγωγικής Ευθύνης.».
β) Στο άρθρο 6 του ν. 3699/2008, ύστερα από την παράγραφο 3 προστίθεται παράγραφος 3Α, ως εξής:
«3.Α. Για τους μαθητές που φοιτούν σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, με διαγνωσμένη από αρμόδιο δημόσιο φορέα (ΚΕΔΔΥ, Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, Δημόσιο Νοσοκομείο) αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, κατόπιν σχετικού αιτήματος των ασκούντων τη γονική μέριμνα δεν υπολογίζεται ο βαθμός εξέτασης της διδασκόμενης δεύτερης ξένης γλώσσας στο γενικό βαθμό προαγωγής ή απόλυσης.».
γ) Η ισχύς της παρούσας παραγράφου άρχεται το σχολικό έτος 2017-2018.
2. Στο τέλος της παρ. 3 του άρθρου 7 του ν. 3699/2008, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ.10 του άρθρου 28 του ν. 4186/2013 (Α΄193), προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Ομοίως ισχύουν οι βεβαιώσεις πιστοποίησης επάρκειας της γραφής Braille που χορηγούνται:
α) από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών,
β) από το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τις οποίες πιστοποιείται η επιτυχής παρακολούθηση του μαθήματος «Εργαστήριο γραφής και ανάγνωσης στον κώδικα Braille» και γ) από το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με κατεύθυνση, εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες, με τις οποίες πιστοποιείται η επιτυχής παρακολούθηση του μαθήματος «Εργαστήριο Εκμάθησης της Braille».».
3. Στο τέλος της παρ. 4 του άρθρου 7 του ν. 3699/2008, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 18 του άρθρου 28 του ν. 4186/2013, προστίθενται εδάφια ως εξής:
«Οι αιτήσεις των γονέων ή κηδεμόνων των μαθητών για υποστήριξη από ειδικό βοηθό ή από σχολικό νοσηλευτή είτε αυτοί φοιτούν σε γενικό σχολείο είτε σε ΣΜΕΑΕ, συνοδεύονται από βιογραφικό σημείωμα των προτεινόμενων προσώπων. Τα προτεινόμενα πρόσωπα υποβάλλουν στον Διευθυντή της σχολικής μονάδας αντίγραφο του ποινικού τους μητρώου.».
4. Στο τέλος της περίπτωσης α΄ της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 3699/2008, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 82 του ν. 4368/2016 (Α΄ 21), προστίθενται εδάφια ως εξής:
«Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα των Ειδικών Νηπιαγωγείων και των Ειδικών Δημοτικών Σχολείων ορίζεται από κατ’ ελάχιστον τέσσερις (4) έως κατ’ ανώτατο όριο επτά (7) μαθητές. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο αριθμός μπορεί να μειώνεται με κατώτατο όριο τους τρεις (3) μαθητές ανά τμήμα, με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου Διευθυντή Εκπαίδευσης. Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης κατά τη διατύπωση της εισήγησης λαμβάνει υπόψη του σχετική απόφαση του συλλόγου διδασκόντων, καθώς και γνώμη του οικείου ΚΕΔΔΥ και του σχολικού συμβούλου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.».
5. Στο τέλος της περίπτωσης β΄ της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 3699/2008, όπως τροποποιήθηκε με την περίπτωση β΄ της παρ. 2 του άρθρου 56 του ν. 3966/2011 (Α΄118), προστίθενται εδάφια, ως εξής:
«Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα των γυμνασίων ΕΑΕ και λυκείων ΕΑΕ ορίζεται από κατ’ ελάχιστον πέντε (5) έως κατ’ ανώτατο όριο εννέα (9) μαθητές. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο αριθμός μπορεί να μειώνεται με κατώτατο όριο τους τρεις (3) μαθητές ανά τμήμα, με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου Διευθυντή Εκπαίδευσης.
Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης κατά τη διατύπωση της εισήγησης λαμβάνει υπόψη του σχετική απόφαση του συλλόγου διδασκόντων, καθώς και γνώμη του οικείου ΚΕΔΔΥ και του σχολικού συμβούλου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.».
6.α) Στο τέλος της υποπερίπτωσης αα΄ της περίπτωσης γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 3699/2008, όπως η περίπτωση γ΄ αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 48 του ν. 4415/2016 (Α΄159), προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Το κατώτατο όριο του αριθμού των μαθητών σε εξαιρετικές περιπτώσεις είναι οι τρεις (3) μαθητές ανά τμήμα.».
β) Στο τέλος της υποπερίπτωσης ββ΄ της περίπτωσης γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 3699/2008, όπως η περίπτωση γ΄ αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 48 του ν. 4415/2016, προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Το κατώτατο όριο του αριθμού των μαθητών σε εξαιρετικές περιπτώσεις είναι οι τρεις (3) μαθητές ανά τμήμα.».
7. Στην παρ. 7 του άρθρου 34 του ν. 3699/2008 προστίθεται περίπτωση ζ΄ ως εξής:
«ζ) μεταφέρεται η έδρα ΣΜΕΑΕ σε όμορο δήμο και μετονομάζεται αναλόγως, αν δεν λειτουργεί η ΣΜΕΑΕ λόγω έλλειψης κτιρίου ή υπάρχει καταλληλότερη σχολική στέγη σε όμορο δήμο, ύστερα από: α) εισήγηση του αρμόδιου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, β) σύμφωνη γνώμη του δήμου στον οποίο έχει ιδρυθεί ή λειτουργεί η ΣΜΕΑΕ και γ) βεβαίωση του όμορου Δήμου περί παραχώρησης κατάλληλου κτιρίου για τη στέγαση της ΣΜΕΑΕ και βεβαίωση της διεύθυνσης οικονομικών υπηρεσιών περί κάλυψης των λειτουργικών εξόδων της ΣΜΕΑΕ.».
8. Η παρ. 6 του άρθρου 45 του π.δ. 1/2003 (Α΄ 1) αντικαθίσταται ως εξής:
«Οι τακτικοί αιρετοί του ΚΥΣΕΕΠ εφόσον ανήκουν οργανικά εκτός του Νομού Αττικής, δύνανται να αποσπώνται κατόπιν αίτησής τους σε ΣΜΕΑΕ ή ΚΕΔΔΥ της περιοχής Αττικής. Οι τακτικοί αιρετοί του ΠΥΣΕΕΠ δύνανται να αποσπώνται κατόπιν αίτησής τους σε ΣΜΕΑΕ ή ΚΕΔΔΥ της έδρας της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.».

Άρθρο 13
Ρύθμιση θεμάτων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
1.α) Η παρ. 1 του άρθρου 35 του ν. 3794/2009 (Α΄156), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 24 του άρθρου 39 του ν. 4186/2013 (Α΄ 193) και όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου έκτου του ν. 4218/2013 (Α΄268), αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«1. Οι υποψήφιοι των παρακάτω αναφερόμενων κατηγοριών εισάγονται χωρίς εξετάσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης πλην του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας, του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και των Τμημάτων Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Δυτικής Μακεδονίας, καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε ποσοστό 5%, εφόσον είναι κάτοχοι τίτλου απόλυσης από Λύκειο ή αντίστοιχο Σχολείο της ημεδαπής ή αλλοδαπής: τυφλοί, με μειωμένη οπτική οξύτητα (με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%), κωφοί, κωφάλαλοι, πάσχοντες από συγγενείς αιμολυτικές αναιμίες που υποβάλλονται σε μεταγγίσεις ή έχουν σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις που προσδίδουν αναπηρία 67% και άνω (μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, πολυμεταγγιζόμενοι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, συγγενής αιμολυτική αναιμία λόγω έλλειψης πυρουβικής κινάσης, αναιμία Diamond Blackfan), πάσχοντες από συγγενή υδροκεφαλία με μόνιμη τεχνητή παροχέτευση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού (shunt), συνοδευόμενη και από άλλες διαμαρτίες, όπως αραχνοειδής κύστη με φαινόμενα επιληπτικής κρίσης, πάσχοντες από μυϊκή δυστροφία Duchenne, από βαριά αγγειακή δυσπλασία του εγκεφαλικού στελέχους, από κακοήθεις νεοπλασίες (λευχαιμίες, λεμφώματα, συμπαγείς όγκους με εξατομικευμένη κρίση της Επιτροπής Εξέτασης Ενστάσεων υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ποσοστό 5%), από το σύνδρομο του Budd Chiari, από τη νόσο του Fabry, από βαριά ινοκυστική νόσο (παγκρέατος, πνευμόνων), από σκλήρυνση κατά πλάκας, από βαριά μυασθένεια θεραπευτικώς αντιμετωπιζόμενη με φαρμακευτική αγωγή, νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, πάσχοντες από συγγενική αιμορραγική διάθεση - αιμορροφιλίες και υποβαλλόμενοι σε θεραπεία με παράγοντες πήξεως, υποβληθέντες σε μεταμόσχευση μυελού των οστών ή μεταμόσχευση κερατοειδούς χιτώνος, καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων, νεφρού, παγκρέατος, λεπτού εντέρου, πάσχοντες από ινσουλινοεξαρτώμενο νεανικό διαβήτη τύπου 1, πάσχοντες από σύνδρομο Evans, με κινητικά προβλήματα προσδίδοντα αναπηρία τουλάχιστον 67%, πάσχοντες από φαινυλκετονουρία, από συγγενή θρομβοφιλία και υποβάλλονται σε θεραπεία αντιπηκτικής αγωγής διά βίου, από αρρυθμογόνο δυσπλασία δεξιάς κοιλίας με εμφυτευμένο απινιδωτή, καθώς και από τη νόσο Gaucher, πάσχοντες από σύμπλοκες συγγενείς καρδιοπάθειες χειρουργηθείσες ή μη, πάσχοντες από υπερτροφικού τύπου μυοκαρδιοπάθεια, πάσχοντες από πνευμονική αρτηριακή υπέρταση διαπιστωθείσα με δεξιό καθετηριασμό, πάσχοντες από σοβαρή πνευμονική ίνωση οποιασδήποτε αιτιολογίας, από ιδιοπαθή κοιλιακή ταχυκαρδία με τοποθέτηση απινιδωτή, πάσχοντες από γλυκογονιάσεις, πάσχοντες από κίρρωση ήπατος με επιβεβαιωμένη πυλαία υπέρταση, πάσχοντες από πυλαία υπέρταση λόγω υποπλασίας πυλαίας φλέβας, από τη νόσο του Crohn με ιστολογική επιβεβαίωση, πάσχοντες από τη νόσο Wilson, από το σύνδρομο πολλαπλής νευρινωμάτωσης (Recklinchausen) με συστηματική προσβολή, από πολλαπλούν μυέλωμα, από σαρκοείδωση υπό μείζονα ανοσοκατασταλτική θεραπεία λόγω προσβολής πνεύμονος ή/και ΚΝΣ, από αυτοάνοση ηπατίτιδα υπό μείζονα ανοσοκατασταλτική θεραπεία, υποβληθέντες σε λαρυγγεκτομή ολική, πάσχοντες από κρανιοφαρυγγίωμα του εγκεφάλου, από συστηματικό ερυθηματώδη λύκο υπό μείζονα ανοσοκατασταλτική θεραπεία λόγω προσβολής νεφρών ή/και ΚΝΣ ή/και ορογόνων υμένων ή/και αίματος, από συστηματική σκληροδερμία με διάχυτη δερματική προσβολή, πάσχοντες από ελκώδη κολίτιδα που λαμβάνουν μείζονα ανοσοκατασταλτική αγωγή ή έχουν λάβει μείζονα ανοσοκατασταλτική αγωγή στο παρελθόν και συνεχίζουν με διαφορετική φαρμακευτική αγωγή, ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα που έχουν υποβληθεί σε ολική πρωκτοκολεκτομή και μόνιμη ειλεοστομία ή υφολική κολεκτομή με ειλεοπρωκτική αναστόμωση απευθείας ή με δημιουργία ειλεεικής νεοληκύθου, πάσχοντες από αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία ή αυτοάνοση θρομβοπενία υπό μείζονα ανοσοκατασταλτική θεραπεία, πάσχοντες από το σύνδρομο Klippel Feil, από νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα με συνεχή ενεργότητα μετά την ηλικία των 14 ετών παρά τη βιολογική θεραπεία, πάσχοντες από σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS) υπό αντιρετροϊκή θεραπεία (με εξατομικευμένη κρίση της Επιτροπής Εξέτασης Ενστάσεων υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ποσοστό 5%), πάσχοντες από νυκτερινή παροξυσμική αιμοσφαιρινουρία με ανάγκη τακτικών μεταγγίσεων σε χρόνια βάση, πάσχοντες από διάφορα σπάνια συγγενή, κληρονομικά ή επίκτητα σύνδρομα - νοσήματα όταν εκφράζονται με σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις που προσδίδουν αναπηρία τουλάχιστον 80% εξεταζόμενοι κατά περίπτωση, πάσχοντες από το σύνδρομο Klipper Trenaunay-Weber, από βλεννοπολυσακχαρίδωση τύπου 6, πάσχοντες από δερματομυοσίτιδα υπό μείζονα ανοσοκατασταλτική θεραπεία, πάσχοντες από σύνδρομο Mukle Wells (συμπτωματική νόσος με συμβατική κλινική εικόνα με διάγνωση επιβεβαιωμένη από παιδίατρο με ειδική εμπειρία στα ρευματικά νοσήματα, γενετική επιβεβαίωση μεταλλαγής στην κρυοπυρίνη NALP3 επιθυμητή όχι απαραίτητη, αφού δεν υπάρχουν σε όλους τους ασθενείς, θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες λ.χ. αναστολείς της Ιντερλευκίνης IL-1), πάσχοντες από σοβαρό κληρονομικό αγγειοοίδημα εργαστηριακά επιβεβαιωμένο με αναπηρία τουλάχιστον 67%, πάσχοντες από καλοήθη όγκο γέφυρας εγκεφάλου με αναπηρία τουλάχιστον 67%, πάσχοντες από ρήξη ανευρύσματος με αιμορραγία και υδροκέφαλο με αναπηρία τουλάχιστον 67%.».
β) Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019.
2. Ειδικά, για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 εισάγονται χωρίς εξετάσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης πλην του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας, του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και των Τμημάτων Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Δυτικής Μακεδονίας, σε ποσοστό 5% καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων εκτός από τους υποψηφίους που ανήκουν σε μία από τις κατηγορίες που προβλέπονται στην παρ.1 του άρθρου 35 του ν. 3794/2009, όπως ισχύει πριν από την αντικατάστασή του με το παρόν, και οι υποψήφιοι των παρακάτω αναφερόμενων κατηγοριών: από συγγενή αιμολυτική αναιμία λόγω έλλειψης πυρουβικής κινάσης, από αναιμία Diamond Blackfan, πάσχοντες από το σύνδρομο Klipper Trenaunay-Weber, από βλεννοπολυσακχαρίδωση τύπου 6, πάσχοντες από δερματομυοσίτιδα υπό μείζονα ανοσοκατασταλτική θεραπεία, πάσχοντες από σύνδρομο Mukle Wells (συμπτωματική νόσος με συμβατική κλινική εικόνα με διάγνωση επιβεβαιωμένη από παιδίατρο με ειδική εμπειρία στα ρευματικά νοσήματα, γενετική επιβεβαίωση μεταλλαγής στη κρυοπυρίνη NALP3 επιθυμητή όχι απαραίτητη, αφού δεν υπάρχουν σε όλους τους ασθενείς, θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες λ.χ. αναστολείς της Ιντερλευκίνης IL-1), πάσχοντες από σοβαρό κληρονομικό αγγειοοίδημα εργαστηριακά επιβεβαιωμένο με αναπηρία τουλάχιστον 67%, πάσχοντες από καλοήθη όγκο γέφυρας εγκεφάλου με αναπηρία τουλάχιστον 67%, πάσχοντες από ρήξη ανευρύσματος με αιμορραγία και υδροκέφαλο με αναπηρία τουλάχιστον 67%, εφόσον: α) είναι κάτοχοι τίτλου απόλυσης από Λύκειο ή αντίστοιχο σχολείο της ημεδαπής ή αλλοδαπής και β) πιστοποιηθούν από τις απαιτούμενες Ειδικές Επταμελείς Επιτροπές.
Ειδικά, για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 εισάγονται με τη διαδικασία του προηγούμενου εδαφίου στις ανωτέρω Σχολές καθ’ υπέρβαση του ποσοστού 5% οι υποψήφιοι που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο προηγούμενο εδάφιο ασθένειες, εκτός από αυτές της παρ. 1 του άρθρου 35 του ν. 3794/2009 όπως ισχύει, πριν από την αντικατάστασή του με το παρόν, σε αιτούμενη σχολή ή τμήμα, εφόσον έχουν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό μορίων των εισαχθέντων με αυτή την κατηγορία του έτους αυτού.
3.α) Η παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 4186/2013 (Α΄193), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 10 του άρθρου 66 του ν. 4386/2016 (Α΄83), αντικαθίσταται ως εξής:
«1.Α.αα) Οι κάτοχοι πτυχίου ΕΠΑΛ, εφόσον κατέχουν απολυτήριο δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών Επαγγελματικού Λυκείου ή απολυτήριο Γενικού Λυκείου και οι κάτοχοι ισότιμων τίτλων Επαγγελματικού Λυκείου έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των ΤΕΙ, που είναι αντίστοιχα ή συναφή με τους τομείς από τους οποίους αποφοιτούν. Επίσης, απόφοιτοι όλων των τομέων των ΕΠΑΛ έχουν δικαίωμα εισαγωγής σε κοινή ομάδα που περιλαμβάνει Τμήματα Σχολών ΤΕΙ, Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, Σχολή Αστυφυλάκων, Σχολή Πυροσβεστικής και Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού. Η εισαγωγή τους γίνεται σε ειδικό ποσοστό θέσεων του συνολικού αριθμού εισακτέων, που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ή και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού. Ειδικά, για τις σχολές των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης το ειδικό ποσοστό θέσεων είναι κατά προσέγγιση ανάλογο του ποσοστού του αριθμού των υποψηφίων ΕΠΑΛ σε σχέση με το σύνολο των υποψηφίων.
ββ) Οι συμμετέχοντες στις ανωτέρω ειδικές εξετάσεις έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν θέσεις και σε τμήματα σχολών των Πανεπιστημίων, σε ειδικό ποσοστό 1% επιπλέον των θέσεων του συνολικού αριθμού εισακτέων σε τμήματα που είναι αντίστοιχα ή συναφή με τους τομείς από τους οποίους αποφοιτούν, καθώς και σε κοινή ομάδα Τμημάτων Σχολών Πανεπιστημίων στην οποία εισάγονται απόφοιτοι όλων των τομέων.
γγ) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη τριμελούς επιτροπής, καθορίζονται οι αντιστοιχίες τμημάτων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με τους τομείς των ΕΠΑΛ, η σύνθεση της κοινής ομάδας, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια που είναι αναγκαία για την εφαρμογή της παρούσας υποπαραγράφου. Η τριμελής επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και αποτελείται από τον Πρόεδρο της ΑΔΙΠ, ως Πρόεδρο, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ως μέλη. Με την απόφαση συγκρότησης της Επιτροπής ορίζονται και τα αναπληρωματικά μέλη.
Β. Ειδικά, για τους υποψηφίους των Εσπερινών ΕΠΑΛ που κατέχουν απολυτήριο Εσπερινών ΕΠΑΛ και συμμετέχουν στις ανωτέρω ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις αποδίδονται επιπλέον θέσεις σε ποσοστό 1% επί του συνολικού αριθμού εισακτέων στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, στις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού και σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των ΤΕΙ. Οι υποψήφιοι από τα εσπερινά ΕΠΑΛ μπορούν κατά την υποβολή της αίτησης δήλωσής τους να επιλέξουν τη συμμετοχή τους στις ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις, είτε μαζί με τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ όπως περιγράφονται στην υποπαράγραφο Α΄ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, είτε μόνο με το ειδικό ποσοστό που περιγράφεται στην παρούσα υποπαράγραφο του παρόντος άρθρου.
Γ. Στις περιπτώσεις και των δύο ανωτέρω υποπαραγράφων Α΄ και Β΄ η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για τους υποψηφίους από τα ημερήσια και τα εσπερινά ΕΠΑΛ.
Το σύνολο των υποψηφίων εξετάζονται σε τέσσερα (4) μαθήματα της Γ΄ Τάξης Ημερήσιων και Δ΄ Τάξης-Εσπερινών ΕΠΑ.Λ., από τα οποία δύο (2) μαθήματα γενικής παιδείας με συντελεστή βαρύτητας 1,5 και δύο (2) μαθήματα ειδικότητας με συντελεστή βαρύτητας 3,5 τα οποία καθορίζονται με υπουργική απόφαση που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διεξάγονται, σε πανελλαδικό επίπεδο με θέματα από την εξεταστέα ύλη της τάξης αυτής που τίθενται αποκλειστικά από κεντρική επιτροπή εξετάσεων.».
β) Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται από το σχολικό έτος 2016-2017.
4.α) Η παρ. 33 του άρθρου 39 του ν. 4186/2013, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 40 του ν. 4342/2015 (Α΄143), αντικαθίσταται ως εξής:
«33. Οι κάτοχοι απολυτηρίου οποιουδήποτε τύπου Λυκείου που παρέχει πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι επιθυμούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε Τμήμα, Σχολή ή Εισαγωγική Κατεύθυνση των Πανεπιστημίων, ΤΕΙ, Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, ΑΣΠΑΙΤΕ, Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.), Σχολών της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, καθώς και της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, εφόσον έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕΛ ή ημερήσιων ΕΠΑΛ, μπορούν να μετέχουν για την εισαγωγή τους στο 10% των θέσεων εισακτέων κάθε Τμήματος, Σχολής ή Εισαγωγικής Κατεύθυνσης, χωρίς νέα εξέταση, με βάση τη βαθμολογία της τελευταίας εξέτασής τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, στα ειδικά μαθήματα και στις πρακτικές δοκιμασίες για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το δικαίωμα αυτό δεν αφορά τους υποψηφίους που συμμετείχαν σε πανελλαδικές εξετάσεις, διεκδικώντας θέσεις επιπλέον αριθμού εισακτέων και μπορεί να ασκηθεί το επόμενο και το μεθεπόμενο έτος του έτους τελευταίας εξέτασης στα ανωτέρω πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ειδικά μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Οι θέσεις που αντιστοιχούν στο 10% του αριθμού εισακτέων, κατανέμονται σε ποσοστό 60% για τους συμμετάσχοντες στις εν λόγω εξετάσεις το αμέσως προηγούμενο έτος και σε ποσοστό 40% για όσους έχουν συμμετάσχει στην εξεταστική διαδικασία δύο (2) έτη, πριν από το έτος υποβολής νέου μηχανογραφικού χωρίς νέα εξέταση.
Με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, καθώς και των συναρμόδιων Υπουργών, όπου απαιτείται, καθορίζονται τα ειδικότερα ποσοστά επί του αριθμού των εισακτέων ανά κατηγορία.».
β) Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται από το σχολικό έτος 2016-2017.
5. Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 43 του ν. 4186/2013 (Α΄193), η φράση «, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Σ.Α.Π.Ε. και του Σ.Α.Τ.Ε.» αντικαθίσταται από τη φράση «, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη της Τριμελούς Επιτροπής που προβλέπεται στην περίπτωση γγ΄ της υποπαραγράφου Α΄ της παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 4186/2013».
6.α) Στην κατηγορία των αλλοδαπών-αλλογενών που προβλέπεται στην υποπερίπτωση iv της περίπτωσης α΄ της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 2525/1997 (Α΄188), όπως ισχύει, υπάγονται και οι απόφοιτοι των ξένων σχολείων που εδρεύουν και λειτουργούν νομίμως στην ημεδαπή, εφόσον σωρευτικώς: αα) οι ίδιοι και κανένας από τους δύο τους γονείς δεν έχουν ελληνική καταγωγή, ββ) έχουν παρακολουθήσει με πλήρη φοίτηση τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου και γγ) είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που τους παρέχει δυνατότητα εισαγωγής σε Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που εδρεύουν στη χώρα της οποίας το πρόγραμμα σπουδών ακολουθούν τα εν λόγω ξένα σχολεία.
β) Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται από το σχολικό έτος 2016-2017.
7. Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 50 του ν. 4415/2016 (Α΄ 159) αντικαθίσταται ως εξής: «Η εν λόγω τροποποίηση ισχύει για τους εισακτέους με την ως άνω ειδική κατηγορία των ακαδημαϊκών ετών 2016-2017 και εφεξής».
8. Στο πρώτο εδάφιο της περίπτωσης α΄ της παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 3027/2002 (Α΄152), μετά τις λέξεις «ή με το σύστημα των γενικών εξετάσεων», προστίθενται οι λέξεις «ή με το σύστημα εισαγωγής του ν. 4186/2013».
9. Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 6 της Φ.151/24463/Β6/2009 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Β΄ 422) αντικαθίσταται ως εξής:
«γ) Μέχρι δέκα (10) μέλη ΕΠ/ΤΕΙ ή ΑΣΠΑΙΤΕ ή Σχολικούς Συμβούλους κλάδων σχετικών με τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ή Καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.».

Άρθρο 36
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσί-
ευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν
ορίζεται διαφορετικά σε επιμέρους διατάξεις του.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου
του Κράτους.
Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2017
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Οι Υπουργοί
Εσωτερικών
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ
Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ
Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΩΤΑΚΗΣ
Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΑΞΕΒΑΝΑΚΗΣ
Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΟΥΡΑΡΙΣ
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ
Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
ΟΥΡΑΝΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ
Οικονομικών
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ
Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ
Υγείας
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ
Διοικητικής Ανασυγκρότησης
ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ
Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΛΥΔΙΑ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ
Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2017
Ο επί της Δικαιοσύνης Υπουργός
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ
Για να κατεβάσετε ολόκληρο τον νόμο σε προσβάσιμη μορφή pdf στον υπολογιστή σας, κάντε κλικ στον ακόλουθο σύνδεσμο:
http://www.minedu.gov.gr/publications/docs2017/Ν.4452-17.pdf.

Πηγή: http://www.minedu.gov.gr/

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Εγκύκλιος με ΘΕΜΑ: «Γνωστοποίηση των διατάξεων των άρθρων 2 και 7 του ν. 4387/2016»



ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Εγκύκλιος με ΘΕΜΑ: «Γνωστοποίηση των διατάξεων των άρθρων 2 και 7 του ν. 4387/2016»
 Κ.Υ.Α. 153734/2016/0092/2017: Εθνική σύνταξη. Γνωστοποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Εισοδηματικής Πολιτικής
ΤΜΗΜΑ Β: Συνταξιοδοτικής Πολιτικής
Ταχ.Δ/νση: Κάνιγγος 29, 101 10 Αθήνα
Τηλέφωνο:210-3329703-272
Fax:213-212 6778
E-mail:dne@glk.gr
2. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
α. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ & ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ (Δ 13)
ΤΜΗΜΑ:Β΄
Πληροφορίες: Στ. Γιωτάκου
Τηλέφωνο: 210 3368112
β. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΩΝ (Δ 14)
ΤΜΗΜΑ: Α΄
Πληροφορίες: Ε. Ράπτη
Τηλέφωνο: 210 3368112
Ταχ. Δ/νση: Σταδίου 29
Ταχ. Κώδικας: 10110 Αθήνα
Φαξ: 210 33 68 120
ΑΔΑ: 6ΔΥ7Η-8Θ3
Αθήνα 10 Φεβρουαρίου 2017
Αρ. Πρωτ.: 153734/2016/0092
ΠΡΟΣ: Ως πίνακας αποδεκτών
ΘΕΜΑ: «Γνωστοποίηση των διατάξεων των άρθρων 2 και 7 του ν. 4387/2016»
Σας γνωρίζουμε ότι στο ΦΕΚ A’ 85/12.05.2016 δημοσιεύθηκε ο νόμος 4387/2016 «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας - Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού συστήματος - Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις». 

ΑΡΘΡΟ 2
Εννοιολογικοί προσδιορισμοί
Με το αρ. 2 του ν. 4387/2016, εισάγονται οι εννοιολογικοί προσδιορισμοί των δύο τμημάτων της σύνταξης, το άθροισμα των οποίων αποτελεί, από την έναρξη ισχύος του νόμου, τη σύνταξη γήρατος, αναπηρίας και θανάτου. 
Στην παράγραφο 2 του κοινοποιούμενου άρθρου, ορίζεται η έννοια της εθνικής σύνταξης, η οποία δεν χρηματοδοτείται από ασφαλιστικές εισφορές, αλλά απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και καταβάλλεται από 1/1/2017 από τον ΕΦΚΑ με τους όρους και προϋποθέσεις, όπως ορίζονται στο άρθρο 7 του εν λόγω νόμου και θα αναλυθούν παρακάτω. 
Στην παράγραφο 3, προσδιορίζεται αντίστοιχα η έννοια του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης, το οποίο υπολογίζεται βάσει των αποδοχών επί των οποίων καταβλήθηκαν εισφορές και του ποσοστού αναπλήρωσης, σύμφωνα με τους πίνακες του άρθρου 8 του εν λόγω νόμου, με τους όρους και προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο αυτό και θα αναλυθούν σε άλλη εγκύκλιό μας. 
Το ποσό της σύνταξης, που προκύπτει από το άθροισμα των ως άνω τμημάτων, καταβάλλεται ανά μήνα. 
Στην παράγραφο 5 του κοινοποιούμενου άρθρου, ορίζεται ότι η ως άνω σύνταξη (αποτελούμενη από την εθνική και την ανταποδοτική σύνταξη), αποσκοπεί στην εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης σε όλους τους ασφαλισμένους, εγκαθιδρύοντας ένα στενό δεσμό μεταξύ παροχής, εισφορών και εισοδήματος, με αποτέλεσμα η παροχή να αντιστοιχεί στο επίπεδο διαβίωσης που διήγε ο ασφαλισμένος κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου. (Το κράτος έχει πλήρη εγγυητική υποχρέωση όχι μόνο για την κάλυψη της δαπάνης της εθνικής σύνταξης από τη φορολογία, αλλά και πλήρη εγγυητική υποχρέωση για το σύνολο των ασφαλιστικών παροχών και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ταμείων). 

ΑΡΘΡΟ 7
«Εθνική Σύνταξη» Δικαιούχοι
Στην παράγραφο 1, ορίζεται ότι δικαιούχοι της εθνικής σύνταξης, είναι όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις. 
Προϋποθέσεις χορήγησης της Εθνικής Σύνταξης σε συνταξιούχους λόγω γήρατος
Στην παράγραφο 2 ορίζονται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της Εθνικής Σύνταξης σε όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα λόγω γήρατος. 
Ειδικότερα:
1. Βασική προϋπόθεση (πέραν της θεμελίωσης του σχετικού δικαιώματος όπως προβλέπεται για κάθε φορέα ασφάλισης) αποτελεί η μόνιμη και νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα για τουλάχιστον 15 έτη, μεταξύ του 15ου έτους της ηλικίας και του έτους κατά το οποίο συμπληρώνεται το προβλεπόμενο κατά περίπτωση όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης. 
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που η αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος υποβάλλεται μετά τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, ο έλεγχος ως προς την πλήρωση ή μη της ανωτέρω προϋπόθεσης ελάχιστου χρόνου μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα, επεκτείνεται μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. 
2. Για κάθε χρόνο που υπολείπεται των 40 ετών διαμονής στην Ελλάδα μεταξύ του 15ου έτους της ηλικίας και του έτους που συμπληρώνεται το κατά περίπτωση όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης λόγω γήρατος ή το έτος υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, το ποσό της εθνικής σύνταξης μειώνεται κατά 1/40. 
3. Οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 4387/2016 συμπληρώνονται με τις διατάξεις της παρ. 2β του άρθρου 27, με τις οποίες προβλέπεται ότι η ανωτέρω μείωση κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των 40 ετών διαμονής στην Ελλάδα μεταξύ του 15ου έτους της ηλικίας και του έτους που συμπληρώνεται το κατά περίπτωση όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης ή του έτους υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, δεν εφαρμόζεται για όσους συνταξιοδοτούνται με τις διατάξεις του τέταρτου εδαφίου της παρ. 1α των άρθρων 1 και 26 του Π.Δ. 169/2007 (τυφλοί, παραπληγικοί, πάσχοντες από Βήτα ομόζυγο μεσογειακή ή δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, που υποβάλλονται σε μετάγγιση κλπ). 
Για την κατηγορία αυτή συνταξιούχων, απαιτείται μόνο η προϋπόθεση της μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα για τουλάχιστον 15 έτη μεταξύ του 15ου έτους της ηλικίας και του έτους υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης με τις ειδικές διατάξεις του τέταρτου εδαφίου της παρ. 1α των άρθρων 1 και 26 του Π.Δ. 169/2007, δεδομένου ότι στις περιπτώσεις αυτές δεν απαιτείται η συμπλήρωση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1
Ασφαλισμένος συμπληρώνει το Δεκέμβριο του 2016 τις ελάχιστες προϋποθέσεις πλήρους συνταξιοδότησης λόγω γήρατος (15 έτη ασφάλισης και 67ο έτος της ηλικίας) και μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία έχει συμπληρώσει 25 έτη διαμονής στην Ελλάδα. Ο εν λόγω ασφαλισμένος συνεχίζει να εργάζεται και υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης το 2019. Στην περίπτωση αυτή ο έλεγχος της διαμονής γίνεται μέχρι το 2019, οπότε ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει 28 έτη διαμονής. 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2
Συνταξιούχος λόγω γήρατος, ο οποίος εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα στο 40ο έτος της ηλικίας του και θα λάβει σύνταξη με 15 έτη ασφάλισης στο 67ο έτος της ηλικίας. Από το 40ο έτος έως το 67ο έτος έχει 27 έτη διαμονής στη χώρα και ως εκ τούτου υπολείπονται 13 χρόνια έως τα απαιτούμενα σαράντα χρόνια διαμονής.
Το ποσό της εθνικής σύνταξης πάνω στο οποίο θα υπολογιστεί η μείωση του 1/40 θα είναι το ποσό των 345,60 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στα 15 χρόνια ασφάλισης, όπως αναλύεται κατωτέρω στην παρ. 6 του κοινοποιούμενου άρθρου. 
Επομένως, το ως άνω ποσό θα μειωθεί κατά 13/40 (13 είναι τα έτη που υπολείπονται έως τη συμπλήρωση των 40 ετών διαμονής) και ως εκ τούτου θα λάβει ως εθνική σύνταξη το ποσό των 233,28 ευρώ. 
Εάν όμως η αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος υποβληθεί όταν ο ασφαλισμένος θα έχει συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας, δηλαδή 3 έτη μετά τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, τότε τα έτη διαμονής είναι 30, και συνεπώς η εθνική σύνταξη θα μειωθεί κατά 10/40 και ο εν λόγω ασφαλισμένος θα λάβει ως εθνική σύνταξη το ποσό των 276,48 ευρώ. 
Ποσό εθνικής σύνταξης στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος
Με τις διατάξεις της παρ. 3 προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις καταβολής μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, δηλαδή σε όριο ηλικίας μικρότερο από το κατά περίπτωση προβλεπόμενο όριο για πλήρη σύνταξη, το ποσό της εθνικής σύνταξης καταβάλλεται μειωμένο κατά 1/200 για κάθε μήνα (ή 6% για κάθε έτος) που υπολείπεται του αντίστοιχου ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης. 
Σε καμία περίπτωση το ποσοστό μείωσης της εθνικής σύνταξης δεν υπερβαίνει το ποσοστό μείωσης που αντιστοιχεί σε πέντε έτη ηλικίας (60 μήνες), ενώ δεν επιβάλλεται το επιπλέον ποσοστό μείωσης ύψους 10% που προβλέπεται από τις διατάξεις της περίπτωσης 3 της υποπαραγράφου Ε.3 της παραγράφου Ε του άρθρου 2 του ν.4336/2015 και το άρθρο 2 της αριθ. Φ11321/οικ.47523/1570/23-10-2015 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 2311, Β΄). 
Σημειώνουμε ότι σε περίπτωση σώρευσης μειώσεων λόγω διαμονής και λήψης μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, το ποσό της Εθνικής Σύνταξης που προκύπτει κατά περίπτωση σύμφωνα με τα έτη ασφάλισης βάσει της παρ. 6 του κοινοποιούμενου άρθρου 7, μειώνεται αρχικά βάσει των ετών διαμονής που υπολείπονται των 40 ετών και στη συνέχεια βάσει του ποσοστού μείωσης λόγω λήψης μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος. 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 3
1) Ασφαλισμένος με 40 έτη διαμονής στην Ελλάδα, με θεμελιωμένο δικαίωμα σε μειωμένη σύνταξη γήρατος (15 έτη ασφάλισης και συμπληρωμένο το 62ο έτος της ηλικίας) θα λάβει ως εθνική σύνταξη το ποσό των 241,92 ευρώ. 
Και τούτο διότι για τα 15 έτη ασφάλισης το ποσό της εθνικής σύνταξης (μειούμενο κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών) είναι 345,60 ευρώ. Επιπλέον και δεδομένης της μειωμένης σύνταξης γήρατος κατά 5 έτη (όριο ηλικίας πλήρους σύνταξης το 67ο έτος), το ποσό της εθνικής θα μειωθεί κατά 6% για κάθε έτος που υπολείπεται του πλήρους ορίου ηλικίας και συνεπώς το ποσό της εθνικής σύνταξης που θα δικαιωθεί ο ως άνω ασφαλισμένος θα είναι 241,92 (345,60 - 345,60 Χ 30%). 
2) Ασφαλισμένος με 25 έτη διαμονής στην Ελλάδα, με θεμελιωμένο δικαίωμα σε μειωμένη σύνταξη γήρατος (15 έτη ασφάλισης και συμπληρωμένο το 62ο έτος της ηλικίας) θα λάβει ως εθνική σύνταξη το ποσό των 151,20 ευρώ. 
Και τούτο διότι 345,60 ευρώ είναι το ποσό της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί στα 15 έτη ασφάλισης και δεδομένου ότι ο ασφαλισμένος είχε 25 έτη διαμονής στην Ελλάδα το εν λόγω ποσό θα μειωθεί κατά 15/40 (ήτοι 216 ευρώ) και κατόπιν 30% περαιτέρω μείωση (5 έτη νωρίτερα συνταξιοδότηση από το πλήρες όριο ηλικίας), δηλαδή 151,20 ευρώ. 

ΠΟΣΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΛΟΓΩ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
Με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 7, σε συνδυασμό με αυτές της παρ. 2α του άρθρου 27, ορίζονται τα ποσοστά αναπηρίας, για τα οποία προβλέπονται μειώσεις στο ποσό της εθνικής σύνταξης για τους συνταξιούχους οι οποίοι θα λάβουν σύνταξη λόγω αναπηρίας και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις άμεσης καταβολής της σύνταξης, ως ακολούθως: 
α) από 67% έως και 79,99, χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης και
β) από 50% έως και 66,99%, χορηγείται το 50% της εθνικής σύνταξης. 
Σε περίπτωση νέας κρίσης από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές, το ύψος της εθνικής σύνταξης αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τα ανωτέρω και βάσει του νέου ποσοστού αναπηρίας. 
Στους συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, χορηγείται το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης. 
Εξαίρεση από τις ανωτέρω προσαρμογές των ποσοστών αναπηρίας, αποτελούν όσοι συνταξιοδοτούνται με τις διατάξεις της παρ. 1α των άρθρων 1 και 26 του Π.Δ. 169/2007 ή με βάση διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτές (τυφλοί, πάσχοντες από Βήτα ομόζυγο μεσογειακή ή δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, που υποβάλλονται σε μετάγγιση κλπ). 
Αυτό σημαίνει ότι η ως άνω κατηγορία συνταξιούχων, θα λάβει το δικαιούμενο σύμφωνα με τα προεκτεθέντα ποσό της εθνικής σύνταξης, ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας, εφόσον διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα για τουλάχιστον 15 έτη μεταξύ του 15 έτους της ηλικίας και του έτους υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης βάσει του τέταρτου εδαφίου της παρ. 1α των άρθρων 1 και 26 του Π.Δ. 169/2007. 
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Στο σημείο αυτό και δεδομένου ότι στους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας, δεν ελέγχεται η νόμιμη και μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα και, ως εκ τούτου, ούτε και η προϋπόθεση της 15ετούς ασφάλισης, το ποσό της εθνικής σύνταξης, το οποίο θα περιοριστεί περαιτέρω βάσει του βαθμού αναπηρίας, είναι το εξής: 
α) Για όσους έχουν μέχρι 15 έτη ασφάλισης, το ποσό της εθνικής σύνταξης είναι το ποσό των 345,60 ευρώ, το οποίο αφορά σε συνταξιούχο με 15 τουλάχιστον έτη ασφάλισης, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στην παρ. 6 του αρ. 7. 
β) Για όσους έχουν από 15 έως και 19,9 έτη ασφάλισης, το ποσό της εθνικής σύνταξης είναι το ποσό που προκύπτει κατ’ εφαρμογή της παρ. 6 του κοινοποιούμενου άρθρου. 
γ) Για όσους έχουν από 20 έτη ασφάλισης και άνω, το ποσό της εθνικής σύνταξης είναι το ποσό των 384 ευρώ. 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 4
1) Συνταξιούχος λόγω αναπηρίας με ποσοστό 80% και 6 έτη ασφάλισης, θα λάβει ως εθνική σύνταξη το ποσό των 345,60 ευρώ. 
2) Συνταξιούχος λόγω αναπηρίας με ποσοστό 80% και 25 χρόνια ασφάλισης, θα λάβει το ποσό των 384 ευρώ. 
3) Συνταξιούχος λόγω αναπηρίας με ποσοστό 70% και 6 έτη ασφάλισης, θα λάβει ως εθνική σύνταξη το ποσό των 259,2 ευρώ, (345,60X75%) 
4) Συνταξιούχος λόγω αναπηρίας με ποσοστό 70% και 25 έτη ασφάλισης, θα λάβει ως εθνική σύνταξη το ποσό των 288 ευρώ (384X75%) 
5) Συνταξιούχος λόγω αναπηρίας με ποσοστό 55% και 6 έτη ασφάλισης, θα λάβει ως εθνική σύνταξη το ποσό των 172,9 ευρώ (345,60X50%). 
6) Συνταξιούχος λόγω αναπηρίας με ποσοστό 55% και 25 έτη ασφάλισης, θα λάβει ως εθνική σύνταξη το ποσό των 192 ευρώ (384X50%). 
7) Συνταξιούχος λόγω αναπηρίας με ποσοστό 67% και 18 έτη ασφάλισης, θα λάβει ως εθνική σύνταξη το ποσό των 276,48 ευρώ (368,64X75%). 

Χορήγηση εθνικής σύνταξης σε περίπτωση σώρευσης συντάξεων
Με τις διατάξεις της παρ. 5 ρυθμίζεται το ύψος της Εθνικής Σύνταξης που χορηγείται σε περίπτωση σώρευσης συντάξεων. Ειδικότερα, προβλέπεται η καταβολή μίας εθνικής σύνταξης, το ύψος της οποίας διαφοροποιείται ανάλογα με το εάν ο συνταξιούχος, ή τα δικαιοδόχα πρόσωπα σε περίπτωση συνταξιοδότησης λόγω θανάτου, δικαιούται να λάβει πέραν της μίας κύριας σύνταξης. Σε περίπτωση συνταξιούχου ή δικαιούχου δύο πλήρων κύριων συντάξεων, χορηγείται το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης. Σε περίπτωση συνταξιούχου ή δικαιούχου μίας πλήρους και μίας μειωμένης κύριας σύνταξης, χορηγείται το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης. Σε περίπτωση συνταξιούχου ή δικαιούχου δύο μειωμένων κύριων συντάξεων, χορηγείται το ποσό της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε κάθε μία, όμως το άθροισμα του δεν μπορεί να υπερβαίνει το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης. 
Περισσότερες οδηγίες για την αντιμετώπιση αυτών των περιπτώσεων θα σας δοθούν με νεότερη εγκύκλιο, στην οποία θα αναλύονται τα θέματα του άρθρου 36 του ν. 4387/2016 για την παράλληλη ασφάλιση. 

Πλήρες ποσό εθνικής σύνταξης
Με τις διατάξεις της παρ. 6 ορίζεται ότι για την πρώτη εφαρμογή του νόμου το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης είναι 384 ευρώ μηνιαίως και καταβάλλεται ακέραιο εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης και επιπλέον 40 έτη διαμονής στην Ελλάδα. 
Εξαιρούνται οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας, για τους οποίους, όπως αναλύθηκε ανωτέρω, δεν απαιτείται η προϋπόθεση της διαμονής στην χώρα, καθώς και οι συνταξιοδοτούμενοι με τις διατάξεις του τέταρτου εδαφίου της παρ. 1α των άρθρων 1 και 26 του Π.Δ. 169/2007 ή με βάση διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτές, για τους οποίους απαιτείται μόνο η 15ετής νόμιμη και μόνιμη διαμονή. 
Το ποσό της εθνικής σύνταξης βαίνει μειούμενο κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών, εφόσον ωστόσο έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. 
Ειδικότερα:
• Για 15 έτη ασφάλισης, το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης είναι 345,60 ευρώ
• Για 16 έτη ασφάλισης, 353,28 ευρώ
• Για 17 έτη ασφάλισης, 360,96 ευρώ
• Για 18 έτη ασφάλισης, 368,64 ευρώ
• Για 19 έτη ασφάλισης, 376,32 ευρώ και
• Από 20 έτη ασφάλισης και άνω 384,00 ευρώ
Σημειώνουμε ότι σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης και επίσης δεν συμπληρώνει ακέραιο έτος ασφάλισης, ως εθνική σύνταξη λαμβάνεται το ποσό που αντιστοιχεί στα ακέραια έτη και για τους λοιπούς μήνες ή και ημέρες ασφάλισης λαμβάνει αναλογία. 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 5
Ασφαλισμένος υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης, έχοντας συμπληρώσει 17 έτη ασφάλισης, 8 μήνες και 15 ημέρες. Το ποσό της εθνικής σύνταξης για 17 έτη ασφάλισης, ανέρχεται σε 360,96 ευρώ. 
Για το χρόνο ασφάλισης πέραν των 17 ετών, δηλαδή για τους 8 μήνες και 15 ημέρες (8 μήνες x 25 ημέρες ασφάλισης + 15 ημέρες ασφάλισης = 215 ημέρες ασφάλισης) θα λάβει ως εθνική σύνταξη το ποσό των 5,50 ευρώ [(368,64 -360,96) x 215/300]. Συνεπώς, το συνολικό ποσό της εθνικής σύνταξης για 17 έτη ασφάλισης, 8 μήνες και 25 μέρες ανέρχεται σε 366,46 ευρώ (360,96 + 5,50 = 366,46 ευρώ). 
Ποσό Εθνικής Σύνταξης για όσους συνταξιοδοτούνται βάσει του τέταρτου εδαφίου της παρ. 1α των άρθρων 1 και 26 του Π.Δ. 169/2007 
Για όσους συνταξιοδοτούνται με τις διατάξεις του τέταρτου εδαφίου της παρ. 1α των άρθρων 1 και 26 του Π.Δ. 169/2007, το ποσό της εθνικής σύνταξης, είναι, σε κάθε περίπτωση, αυτό που αντιστοιχεί στα 20 έτη ασφάλισης, κατ’ εφαρμογή της παρ. 6 του άρθρου 7, σε συνδυασμό και με τις διατάξεις του άρθρου 8 παρ. 2α’ (τελευταίο εδάφιο) του ν. 4387/2016, για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης των ανωτέρω προσώπων. 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 6
Ασφαλισμένος που υποβάλλει αίτηση για να συνταξιοδοτηθεί λόγω γήρατος με τις ειδικές διατάξεις του τέταρτου εδαφίου της παρ. 1α των άρθρων 1 και 26 του Π.Δ. 169/2007, με 20ετή διαμονή στην Ελλάδα και 17 έτη ασφάλισης, θα λάβει ως εθνική σύνταξη το πλήρες ποσό αυτής, δηλαδή 384 ευρώ. 
Συνυπολογισμός πλασματικών ετών
Σε περίπτωση που για τη συνταξιοδότηση του ασφαλισμένου λαμβάνεται υπόψη και πλασματικός χρόνος, χωρίς εξαγορά, ο οποίος αξιοποιείται μόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, ο χρόνος αυτός συνυπολογίζεται για τη διαμόρφωση του ποσού της εθνικής σύνταξης, όχι όμως και για αυτό της ανταποδοτικής. 
Εξυπακούεται ότι οι πλασματικοί χρόνοι, οι οποίοι αναγνωρίζονται κατόπιν εξαγοράς, για τη θεμελίωση και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης, συνυπολογίζονται στη διαμόρφωση τόσο της εθνικής όσο και της ανταποδοτικής σύνταξης. 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 7
Για ασφαλισμένο, αναγνωρίζεται πλασματικός χρόνος 200 ημερών χωρίς εξαγορά (αρ. 40 του ν. 2084/1992), προκειμένου να συμπληρώσει τα 15 έτη ασφάλισης και να δικαιωθεί σύνταξης με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας. Στην περίπτωση αυτή το ποσό της εθνικής σύνταξης είναι 345,60 ευρώ. 
Αναπροσαρμογή της εθνικής σύνταξης
Από 1/01/2017 η εθνική σύνταξη αναπροσαρμόζεται κατ’ έτος, με κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και δεν υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 14 παρ. 3 του ν. 4387/2016. 
Ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Αναστάσιος Πετρόπουλος
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών
Γεώργιος Xουλιαράκης
Ακριβές Αντίγραφο
Ο Τμηματάρχης Διεκπεραίωσης

Πηγή: https://www.forin.gr/




Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Στο μικροσκόπιο η αναπροσαρμογή κριτηρίων του ΕΝΦΙΑ για ευπαθείς ομάδες




 Στο μικροσκόπιο η αναπροσαρμογή κριτηρίων του ΕΝΦΙΑ για ευπαθείς ομάδες
Του Γιώργου Παλαιτσάκη.

Το κείμενο αυτό αποτελεί απάντηση σ' αυτούς που χωρίς να γνωρίζουν ισχυρίζονται ότι οι ανάπηροι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ. Είναι βέβαιο ότι πρέπει να υπάρξει απαλλαγή των βαριά αναπήρων από τα κριτήρια του ΕΝΦΙΑ και κατά συνέπεια και από τον ΕΝφΦΙΑ.


Από το μικροσκόπιο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών περνούν ορισμένες διατάξεις της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας εξαιτίας των οποίων εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικά ασθενείς φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλλουν αδίκως υπέρογκα ποσά Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και φόρου εισοδήματος. Στόχος είναι οι διατάξεις αυτές να τροποποιηθούν και αδικίες να αρθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσπάθειες εστιάζονται στην επίλυση δύο συγκεκριμένων προβλημάτων. Το ένα αφορά τον τρόπο προσδιορισμού του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος το οποίο λαμβάνεται υπ’ όψιν για να διαπιστωθεί εάν ένα νοικοκυριό πληροί ή όχι το εισοδηματικό κριτήριο που προβλέπει η σχετική νομοθεσία για τη μερική ή ολική απαλλαγή του από τον ΕΝΦΙΑ. Ο τρόπος με τον οποίο προσδιορίζεται το εισόδημα αυτό έχει ως συνέπεια να χάνουν τη μερική ή ολική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χιλιάδες φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά πραγματικά εισοδήματα, κυρίως άνεργοι, ολικά ανάπηροι, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι. Το δεύτερο πρόβλημα αφορά σε μια στρέβλωση που υπάρχει στις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, η οποία έχει ως συνέπεια την υπερφορολόγηση χιλιάδων ανέργων, φοιτητών, νοικοκυριών και γενικότερα υποαπασχολούμενων πολιτών με πάρα πολύ χαμηλά εισοδήματα.
Αναλυτικά οι αδικίες που σκοπεύει να επιλύσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με νομοθετικές παρεμβάσεις είναι οι ακόλουθες:
1. Εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, ανάπηροι, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά ετήσια εισοδήματα χάνουν κάθε χρόνο το δικαίωμα να απαλλαγούν από το 50% ή το 100% του ΕΝΦΙΑ και καλούνται να πληρώσουν κανονικά ολόκληρο τον φόρο. Ο λόγος είναι ότι η πρώην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) και νυν Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εφαρμόζει ένα «κόλπο» με το οποίο το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα καθενός από τους φορολογούμενους αυτούς «φουσκώνει» υπέρμετρα και εν τέλει εμφανίζεται να είναι μεγαλύτερο από το ισχύον κατά περίπτωση όριο για τη χορήγηση της μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ.
Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ συμπεριλαμβάνουν στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάθε φορολογούμενου, το οποίο λαμβάνεται υπ’ όψιν για να διαπιστωθεί εάν αυτός είναι δικαιούχος μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, ακόμη και εισοδήματα τα οποία είναι έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα, όπως οι αποζημιώσεις απολύσεων, καθώς επίσης και ποσά κοινωνικών παροχών τα οποία δεν φορολογούνται και δεν υπόκεινται καν σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης, όπως είναι τα επιδόματα στήριξης τέκνων, τα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%. Στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάθε φορολογούμενου που λαμβάνεται υπ’ όψιν για να διαπιστωθεί εάν δικαιούται ή όχι την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ συνυπολογίζονται επίσης τα επιδόματα ανεργίας, το ΕΚΑΣ και τα προνοιακά επιδόματα των αναπήρων.
Όλα αυτά τα ποσά προστίθενται στα λοιπά εισοδήματα των φορολογουμένων τα οποία υπόκεινται κανονικά σε φόρο ή φορολογούνται αυτοτελώς, δηλαδή στους μισθούς, στις συντάξεις, στα ενοίκια, στα κέρδη από επιχειρήσεις, στους τόκους καταθέσεων κ.λπ. Στη συνέχεια, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, προστίθεται στο άθροισμα που προκύπτει και τυχόν επιπλέον διαφορά εισοδήματος λόγω υψηλών τεκμηρίων διαβίωσης. Η διαφορά αυτή, όμως, προκύπτει από τη σύγκριση του συνολικού εισοδήματος που προσδιορίζουν τα τεκμήρια με το άθροισμα των εισοδημάτων που υπόκεινται κανονικά σε φόρο, στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται τα εισοδήματα τα οποία είναι έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα, ούτε τα ποσά των κοινωνικών παροχών τα οποία δεν φορολογούνται και δεν υπόκεινται καν σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ούτε τα επιδόματα ανεργίας, το ΕΚΑΣ και τα προνοιακά επιδόματα των αναπήρων. Με το υπολογιστικό αυτό «τρικ», στις περισσότερες περιπτώσεις φτωχών οικογενειών, τα συνολικά ποσά καθαρού ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος «φουσκώνουν» υπέρμετρα, σε εξωπραγματικά επίπεδα, και ξεπερνούν τα σχετικά χαμηλά όρια ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος που έχουν τεθεί ως προϋποθέσεις για τη χορήγηση των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της χώρας.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι να καλούνται κάθε χρόνο να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του ΕΝΦΙΑ εκατοντάδες χιλιάδες φτωχοί Έλληνες πολίτες, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν πληγεί από τα σκληρά μέτρα λιτότητας των μνημονίων της περιόδου 2010­2016.
Το «κόλπο» με το οποίο «φουσκώνουν» τεχνητά τα ετήσια οικογενειακά εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων φτωχών νοικοκυριών, έτσι ώστε σε πολλές περιπτώσεις να υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα ανώτατα όρια για τη χορήγηση των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ, βασίζεται στην υπ’ αριθμόν ΠΟΛ. 1212/24­92015 απόφαση της ΓΓΔΕ για τον καθορισμό της διαδικασίας χορήγησης απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ.
Η απόφαση αυτή έχει εκδοθεί με σκοπό να καθορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής των διατάξεων των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 7 του νόμου 4223/2013, οι οποίες προβλέπουν ότι:
α) Δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι κάθε φορολογούμενος που πληροί τις εξής προϋποθέσεις:
• Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
• Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
• Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.
β) Στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω θα χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
• Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
• Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
Ο στρεβλός τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα χιλιάδων φορολογουμένων, όπως περιγράψαμε παραπάνω, σχεδιάζεται να διορθωθεί με νομοθετική παρέμβαση.
2. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι αποκτούν πενιχρά εισοδήματα από ενοίκια και ταυτόχρονα κάποια πολύ μικρά ποσά αμοιβών από περιστασιακή απασχόληση, το ύψος των οποίων είναι μικρότερο από το συνολικό ποσό των ενοικίων, φορολογούνται για την πρόσθετη φορολογητέου εισοδήματος που προκύπτει λόγω τεκμηρίων όχι με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών, αλλά με την κλίμακα φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών. Το αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνονται με εξωπραγματικά ποσά φόρου εισοδήματος που αδυνατούν να αποπληρώσουν. Ειδικότερα, κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων των συγκεκριμένων φορολογουμένων, επειδή το συνολικό πραγματικό δηλωθέν εισόδημα είναι πολύ χαμηλό, οι αρμόδιες υπηρεσίες λαμβάνουν υπ’ όψιν ως βάση υπολογισμού του φόρου εισοδήματος το ποσό που προκύπτει βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης, καθώς αυτό είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό δηλωθέν. Οι αρμόδιες υπηρεσίες προσδιορίζουν το ύψος του τελικού φορολογητέου εισοδήματος λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τους άγαμους ή των 2.500 ευρώ για τους έγγαμους φορολογούμενους και προσθέτοντας στο ποσό αυτό τυχόν επιπλέον ποσά τεκμηρίων διαβίωσης, εφόσον ο φορολογούμενος διαμένει σε κατοικία ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρηθείσα ή εφόσον κατέχει και κάποιο Ι.Χ. αυτοκίνητο. Συνήθως δηλαδή τα ποσά των τεκμαρτών φορολογητέων εισοδημάτων που προκύπτουν για τους φορολογούμενους αυτούς υπερβαίνουν τα 5.000 ευρώ.
Ως εδώ τίποτα το μεμπτό. Από κει και πέρα, όμως, οι φορολογούμενοι αυτοί «εκτελούνται» κυριολεκτικά καθώς, έτσι όπως έχουν ερμηνευτεί οι διατάξεις που ισχύουν αυτή τη στιγμή, η πρόσθετη διαφορά τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος που προκύπτει πρέπει να φορολογείται όχι σαν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες (όπως θα περίμενε κανείς για τις περιπτώσεις των φορολογουμένων με πολύ χαμηλά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση), αλλά σαν εισόδημα από επιχειρηματικές δραστηριότητες. Εφαρμόζεται δηλαδή όχι η ευνοϊκή κλίμακα υπολογισμού του φόρου, η οποία ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και προβλέπει αφορολόγητο όριο εισοδήματος από 8.636 έως 9.545 ευρώ, αλλά η κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από επιχειρηματικές δραστηριότητες βάσει της οποίας το φορολογητέο εισόδημα υπόκειται σε φόρο υπολογιζόμενο με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ. Συνεπώς, βάσει των διατάξεων που ισχύουν αυτή τη στιγμή, σε κάθε τέτοια περίπτωση η πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος που έχει προκύψει βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης φορολογείται με 22%. Στη συνέχεια δε επί του φόρου που προκύπτει επιβάλλεται και προκαταβολή φόρου, η οποία πλέον υπολογίζεται με συντελεστή 100%. Ως εκ τούτου, έτσι όπως είναι διαμορφωμένες αυτή τη στιγμή οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, για έναν φορολογούμενο με πολύ χαμηλό εισόδημα από ενοίκια και με πενιχρές αμοιβές από περιστασιακή απασχόληση, η πρόσθετη διαφορά εισοδήματος που προκύπτει βάσει τεκμηρίων φορολογείται με τελικό συντελεστή 44%. Τυχόν διατήρηση των διατάξεων αυτών ως έχουν θα έχει ως αποτέλεσμα να επιβληθούν φέτος εξωπραγματικοί φόροι εισοδήματος σε χιλιάδες φορολογούμενους αυτών των περιπτώσεων.
Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει νομοθετική παρέμβαση ώστε και στις περιπτώσεις των φορολογουμένων αυτών η πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος που προκύπτει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων διαβίωσης να φορολογείται με την ευνοϊκή κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 8.636 ­ 9.545 ευρώ.

Πηγή: Εφημερίδα «Η Ναυτεμπορική»

Παραίτηση από τα πνευματικά δικαιώματα για ΑμεΑ από το ΔΕΚ


 Παραίτηση από τα πνευματικά δικαιώματα για ΑμεΑ από το ΔΕΚ
Η παραίτηση από τα πνευματικά δικαιώματα που έχει σκοπό να διευκολύνει άτομα με προβλήματα όρασης να αποκτήσουν πρόσβαση στη λογοτεχνία έλαβε το πράσινο φως από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ).
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλέον ελεύθερη να επικυρώσει την Συνθήκη του Μαρρακές (2013), η οποία απαιτεί από τις χώρες να επιτρέπουν την αναπαραγωγή δημοσιεύσεων χωρίς την άδεια του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων, έτσι ώστε άτομα με προβλήματα όρασης να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά.
Οκτώ κράτη μέλη (Φινλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο), δήλωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη σύναψη της Συνθήκης, οπότε η Κομισιόν προσέφυγε στο ΔΕΚ.
Σε μια γνωμοδότηση η οποία εκδόθηκε σήμερα (14 Φεβρουαρίου), το δικαστήριο του Λουξεμβούργου δήλωσε ότι η Επιτροπή έχει πράγματι το δικαίωμα να ενεργεί εξ ονόματος των κρατών μελών, όχι επειδή η Κομισιόν έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για την εμπορική πολιτική αλλά επειδή η Συνθήκη επηρεάζει αρκετούς από τους κοινούς κανόνες.
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία πνευματικών δικαιωμάτων επιτρέπει στα κράτη μέλη της ΕΕ τη δυνατότητα να εισάγουν την υποχρέωση που ορίζει η Συνθήκη του Μαρρακές. Το Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επιλογή αυτή παρέχεται από τη νομοθεσία της ΕΕ και ότι η ΕΕ έχει αποκλειστική αρμοδιότητα όσον αφορά τις διεθνείς συμφωνίες που επηρεάζουν ή μεταβάλλουν το πεδίο εφαρμογής των κοινών κανόνων της.
Η δήλωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρει ότι «τη στιγμή που η συνθήκη έχει συναφθεί, όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να εισαγάγουν την εξαίρεση ή τον περιορισμό για τα άτομα με αναπηρία».
Προσέθεσε ότι «δεδομένου ότι η Συνθήκη του Μαρρακές μπορεί να επηρεάσει την οδηγία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ή να μεταβάλει την εμβέλειά της, το Δικαστήριο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ΕΕ έχει αποκλειστική αρμοδιότητα και ότι η ΕΕ μπορεί να συνάψει την συνθήκη».
Η Επιτροπή εξουσιοδοτήθηκε το 2012 από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις του Μαρρακές και ενέκρινε τη συνθήκη στις 27 Ιουνίου 2013. Η συνθήκη απαιτεί την επικύρωση από 20 συμβαλλόμενα μέρη για να τεθεί σε ισχύ, κάτι το οποίο επιτεύχθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016. όμως, η Κομισιόν έχει καθυστερήσει την οποιαδήποτε πρόοδο και το Συμβούλιο της Ευρώπης την έχει ήδη κατηγορήσει για την κωλυσιεργία της αυτή. Η σημερινή γνωμοδότηση θα επιταχύνει κατά κάποιο τρόπο τη διαδικασία.

Πηγή: https://www.sofokleous10.gr/