Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών με θέμα: Προτάσεις της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για τη μεγαλύτερη δυνατή προσβασιμότητα των τυφλών και των ατόμων με μειωμένη όραση στη σελίδα της Cosmote και πρόταση για υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την προσβασιμότητα των ως άνω σε όλες τις σελίδες και εφαρμογές της Cosmote.

 

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών με θέμα: Προτάσεις της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για τη μεγαλύτερη δυνατή προσβασιμότητα των τυφλών και των ατόμων με μειωμένη όραση στη σελίδα της Cosmote και πρόταση για υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την προσβασιμότητα των ως άνω σε όλες τις σελίδες και εφαρμογές της Cosmote.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210-5229968

e-mail: eoty@otenet.gr

www.eoty.gr

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.:  350

Αθήνα, 02/02/2024

ΤΟΜΕΑΣ: Γραμματείας

ΠΛΗΡ.: Βιβή Τσαβαλιά

Προς: 1) κο Φίλιππο Μελισσουργό,

Ε-commerce Tribe Leader

NEW DIGITAL BUSINESS DEVELOPMENT & E-COMMERCE DIRECTOR OTE GROUP

2) κα Mαρία Μαραγκού,

Senior Project Manager

Υποδ/νση eCommerce, Products & Telecom Σταθερής & Κινητής

Δ/νση Νew Digital Business Development, eCommerce & Consumer IoT Σταθερής & Κινητής

Κοιν.: Σωματεία-μέλη Ε.Ο.Τ.

Θέμα: Προτάσεις της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για τη μεγαλύτερη δυνατή προσβασιμότητα των τυφλών και των ατόμων με μειωμένη όραση στη σελίδα της Cosmote και πρόταση για υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την προσβασιμότητα των ως άνω σε όλες τις σελίδες και εφαρμογές της Cosmote.

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ) σας αποστέλλει την αξιολόγηση του τεχνικού μας συμβούλου κου Κωνσταντίνου Μιχαλόπουλου με την ελπίδα ότι οι παρατηρήσεις-προτάσεις θα ληφθούν σοβαρά υπόψη και προσδοκεί παράλληλα να έχουμε μια μόνιμη συνεργασία στον τομέα της ψηφιακής προσβασιμότητας των σελίδων και των εφαρμογών της Cosmote.

Αξιολόγηση προσβασιμότητας για σελίδα Cosmote

Η αξιολόγηση έγινε από υπολογιστή με λειτουργικό Windows 11 και με περιηγητή Google Chrome. Επίσης χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό ανάγνωσης οθόνης NVDA.

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της Τεχνικής Υπηρεσίας της Εθνικής Ομοσπονδίας τυφλών, ζητήθηκε αξιολόγηση της σελίδας της εταιρείας Cosmote (www.cosmote.gr) προς την προσβασιμότητα αλλά και ως προς τη χρηστικότητα. Μετά από διεξοδικό έλεγχο καταλήξαμε στα ακόλουθα συμπεράσματα:

Η σελίδα πληροί πολλά από τα κριτήρια προσβασιμότητας, όπως επικεφαλίδες (Headings) που διευκολύνουν τον χρήστη με λογισμικό ανάγνωσης οθόνης, αλλά δεν επαρκούν αυτά. Και ο λόγος είναι πως δεν υπάρχουν επικεφαλίδες σε σημεία που θα διευκόλυναν τον χρήστη κατά την πλοήγησή του. Παρακάτω θα αναφέρουμε πιο αναλυτικά κάποια παραδείγματα, ώστε να γίνει κατανοητό το πρόβλημα.

Στην αρχική σελίδα, σε κάποιο σημείο το λογισμικό ανάγνωσης διαβάζει Togle navigation και όταν πατήσουμε διάστημα ανοίγει ένα πεδίο όπου μας λέει «Ψάχνεις για». Βλέπουμε πως ο χρήστης δε γνωρίζει από πριν πως σε αυτό το σημείο είναι η αναζήτηση.

Για να συνδεθείς με τους κωδικούς χρήστη (αριθμό τηλεφώνου ή mail) στη σελίδα της Cosmote, πρέπει να πάμε από την αρχική σελίδα σε ένα σύνδεσμο, όπου το λογισμικό ανάγνωσης μας διαβάζει  user_female_portrait, πράγμα που δεν υποδηλώνει καθαρά πως εδώ είναι η είσοδος στις υπηρεσίες.

Στην προσπάθεια για παράδειγμα να πραγματοποιήσω ένα διακανονισμό μιας οφειλής, μπήκα στον σύνδεσμο My Cosmote. Εδώ δεν υπάρχει κάποια επικεφαλίδα, ώστε να φτάσω στις συνδέσεις μου, επομένως προχωρούσα με το βέλος. Όταν επιτέλους βρήκα τη σύνδεση και συνεχίζοντας την πλοήγηση βρήκα τον σύνδεσμο Άλλες επιλογές. Εκεί λοιπόν πατώντας πήγα στον σύνδεσμο Διακανονισμός. Στο επόμενο βήμα πάτησα στον σύνδεσμο Λήψη pin και προχωρώντας πληκτρολόγησα το pin. Σε αυτό το σημείο δυστυχώς δεν υπήρχε κάποιο κουμπί ή σύνδεσμος που να λέει πχ. Επιβεβαίωση. Τελικά πλοηγούμενος και ψάχνοντας πάτησα σε ένα σύνδεσμο που δεν περιέγραφε κάτι και εκεί πάτησα χωρίς να ξέρω τι θα γίνει. Ευτυχώς ήταν η σωστή επιλογή και προχώρησα στον διακανονισμό. Δε θα συνεχίσω την περιγραφή, παρόλο που υπήρξαν και άλλες δυσκολίες. Σκοπός αυτής της περιγραφής είναι σας δείξω με έναν απλό τρόπο τη δυσκολία ενός τυφλού ατόμου να πλοηγηθεί στη σελίδα σας. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα αν κάποιος θέλει να δει τα πακέτα σύνδεσης που έχει, να κάνει ανανέωση συμβολαίου κλπ.

Σε αυτό το σημείο, θα προτείναμε μια συνάντηση από κοντά, ώστε να σας δείξουμε με τη μεγαλύτερη σαφήνεια τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην πλοήγηση στην ιστοσελίδα σας. Πιστεύουμε πως η Cosmote, που είναι ο μεγαλύτερος πάροχος σταθερής, κινητής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης στη χώρα μας, θα ανταποκριθεί στο αίτημά μας και λαμβάνοντας υπόψη το κοινωνικό προφίλ της εταιρείας σας καθώς και την ευαισθησία σας, θα πετύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση.

Επίσης, θα θέλαμε να σας προτείνουμε να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Cosmote και της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, ώστε σε κάθε νέο σχεδιασμό είτε της ιστοσελίδας σας είτε των εφαρμογών σας, να είμαστε πολύτιμοι συνεργάτες σας σε θέματα προσβασιμότητας για τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση.

Με εκτίμηση

Μιχαλόπουλος Κωνσταντίνος

Τεχνικός σύμβουλος Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών

Εκπαιδευτής Υπολογιστών σε άτομα με πρόβλημα όρασης

Προγραμματιστής – Αναλυτής συστημάτων υπολογιστών

Certifier  Professional Trainer ECDL

Με εκτίμηση

Για το Γ.Σ. της Ε.Ο.Τ.

Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Γιαλλούρης

Η Γενική Γραμματέας

Παρασκευή Τσαβαλιά