Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. προς την κα Σ. Ζαχαράκη, Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με θέμα: «Αίτημα της Ε.Σ.Α.μεΑ. για μεταβίβαση του οικήματος της Λασκαρίδειου Στέγης στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών για συνέχιση των σκοπών του κληροδοτήματος υπέρ των τυφλών»


Επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. προς την κα Σ. Ζαχαράκη, Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με θέμα: «Αίτημα της Ε.Σ.Α.μεΑ. για μεταβίβαση του οικήματος της Λασκαρίδειου Στέγης στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών για συνέχιση των σκοπών του κληροδοτήματος υπέρ των τυφλών»

Πληροφορίες: Χριστίνα Σαμαρά

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα: 09.02.2024

Αρ. Πρωτ.: 176

ΠΡΟΣ: κα Σ. Ζαχαράκη, Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

ΚΟΙΝ: «Πίνακας Αποδεκτών»

ΘΕΜΑ: «Αίτημα της Ε.Σ.Α.μεΑ. για μεταβίβαση του οικήματος της Λασκαρίδειου Στέγης στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών για συνέχιση των σκοπών του κληροδοτήματος υπέρ των τυφλών»

Κυρία Υπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) όπως γνωρίζετε, αποτελεί την τριτοβάθμια Οργάνωση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα και αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας.

Κύρια αποστολή της είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και η προώθηση, προστασία και απόλαυση των ανθρωπίνων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους.

Όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αυτά κατοχυρώνονται με τη Σύμβαση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, που η χώρα μας μαζί με το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο επικύρωσε με τον Ν. 4074/2012.

Με την παρούσα επιστολή σας μεταφέρουμε το αίτημα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών (Ε.Ο.Τ.) και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (Π.Σ.Τ.) σχετικά με τη μεταβίβαση του οικήματος της Λασκαρίδειου Στέγης στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.) για τη συνέχιση των σκοπών του κληροδοτήματος υπέρ των τυφλών.

Όπως επισημαίνεται και στην υπ’ αριθ. πρωτ. 378/118/07.02.2024 επιστολή της Ε.Ο.Τ. και του Π.Σ.Τ. την οποία σας επισυνάπτουμε, αγανάκτηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο Δήμαρχος Αμαρουσίου έχει ζητήσει τη διάθεση του κληροδοτήματος του «Οίκου Τυφλών» (Λασκαρίδειου Στέγης), για εκμετάλλευση, εάν λάβουμε υπόψη ότι κύριος σκοπός της παραχώρησης της Λασκαρίδειου Στέγης ήταν η εκπαίδευση τυφλών άπορων κορασίδων και η φιλοξενία τους.

Μετά τη δεκαετή διάλυση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, επιδίωξη των φορέων μας είναι να υπαχθεί η Λασκαρίδειος Στέγη στο Κ.Ε.Α.Τ., με σκοπό τη δημιουργία γηροκομείου για τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση, δεδομένου ότι η βούληση της διαθέτιδος ήταν να στεγάζονται εκεί τυφλές άπορες γυναίκες.

Ως εκ τούτου απευθυνόμαστε σε εσάς και ζητάμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την παραχώρηση της Λασκαρίδειου Στέγης στο Κ.Ε.Α.Τ., λαμβάνοντας υπόψη ότι το Κ.Ε.Α.Τ. υλοποιεί ακριβώς τους ίδιους σκοπούς δηλαδή εκπαιδευτικούς και φιλοξενία τυφλών.

Ευελπιστώντας πως θα εξετάσετε άμεσα την προαναφερόμενη πρότασή μας και θα ανταποκριθείτε θετικά, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Συνημμένα σας αποστέλλουμε την υπ’ αριθ. πρωτ. 378/118/07.02.2024 επιστολή της Ε.Ο.Τ. και του Π.Σ.Τ., η οποία αναφέρεται στο εν λόγω ζήτημα.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Β. Κούτσιανος

Πηγή: Ε.Σ.Α.μεΑ.