Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

ΕΡΩΤΗΣΗ της ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑΣ – ΧΑΪΔΩΣ Βουλευτού Β’ Πειραιώς της Ελληνικής Λύσης προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με θέμα: «Προσβασιμότητα για τα ΑμεΑ στις ιστοσελίδες των μονάδων (Τμημάτων των Σχολών και άλλων Δομών και Υπηρεσιών) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.)»

 

ΕΡΩΤΗΣΗ της ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑΣ – ΧΑΪΔΩΣ Βουλευτού Β’ Πειραιώς της Ελληνικής Λύσης προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με θέμα: «Προσβασιμότητα για τα ΑμεΑ στις ιστοσελίδες των μονάδων (Τμημάτων των Σχολών και άλλων Δομών και Υπηρεσιών) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.)»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 16-02-2024

Της: ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑΣ – ΧΑΪΔΩΣ Βουλευτού Β’ Πειραιώς

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Προσβασιμότητα για τα ΑμεΑ στις ιστοσελίδες των μονάδων (Τμημάτων των Σχολών και άλλων Δομών και Υπηρεσιών) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.)»

Κύριε Υπουργέ,

Πριν από δύο χρόνια καταθέσαμε Ερώτηση προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (με αρ. πρωτ. 3254-14/2/2022) σχετικά με τη συμμόρφωση των ιστοτόπων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) με το ν. 4727/2020 («Ψηφιακή Διακυβέρνηση (Ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1024) – Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Ενσωμάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972) και άλλες διατάξεις»), και πιο συγκεκριμένα σε θέματα που αφορούν στην προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ). Σύμφωνα με τις διατάξεις του εν λόγω νομοθετήματος, οι ιστότοποι και οι εφαρμογές για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημοσίου οφείλουν να είναι προσβάσιμες για τα ΑμεΑ, πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων (ν. 4727, άρ. 37 «Πεδίο εφαρμογής ψηφιακής προσβασιμότητας (άρθρο 1 παρ. 2, 3 και 4 της Οδηγίας (EE) 2016/2102)».

Επίσης, σύμφωνα με τον ν. 4727/2020 – Άρθρο 42 Μορφή και περιεχόμενο της δήλωσης προσβασιμότητας, επισημαίνεται ότι: «Οι οργανισμοί του δημόσιου τομέα παρέχουν και επικαιροποιούν χωρίς καθυστέρηση, μόλις επέλθει ουσιώδης μεταβολή και σε κάθε περίπτωση σε ετήσια βάση, λεπτομερή, περιεκτική και σαφή δήλωση προσβασιμότητας για τη συμμόρφωση των ιστοτόπων και των εφαρμογών τους για φορητές συσκευές προς τις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου». Ακόμη, σύμφωνα με το άρθρο 44, αναφορικά με την υποχρέωση δημοσιοποίησης στοιχείων, αναφέρεται ότι: «Οι οργανισμοί του δημόσιου τομέα αναρτούν στον ιστότοπο τους πλήρη στοιχεία για την κατάσταση συμμόρφωσης των ιστοτόπων και των εφαρμογών τους για φορητές συσκευές προς τις διατάξεις του παρόντος». Επίσης, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 3071/ 23 Ιουλίου 2020 (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 3071 23 Ιουλίου 2020) του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης (άρθρο 3β), οι ιστότοποι και οι εφαρμογές για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημοσίου, πρέπει να έχουν αναρτήσει σε εμφανές σημείο επικαιροποιημένη δήλωση προσβασιμότητας, η οποία θα συμμορφώνεται με το πρότυπο που ορίζεται στο άρθρο. Με βάση τις προαναφερόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις οι καταληκτικές ημερομηνίες για τη συμμόρφωση του συνόλου των ιστοτόπων ορίζεται η 23η.09.2020 και η 23η.06.2021 για τις εφαρμογές για φορητές συσκευές.

Στην απάντηση που πήραμε αναφερόταν ότι: «…σας γνωρίζουμε ότι υπάρχουν Οδηγίες Προσβασιμότητας των Ιστοσελίδων του ΕΚΠΑ https://access.uoa.gr/services/e-access/wcag/, οι οποίες απευθύνονται στους διαχειριστές όλων των ιστοσελίδων του ΕΚΠΑ, ώστε αυτές να καταστούν προσβάσιμες σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Οδηγίας (EE) 2016/2102 και 57 αναλυτικές εκθέσεις αξιολόγησης της ψηφιακής προσβασιμότητας του περιεχομένου όλων των ιστοτόπων του ΕΚΠΑ, ώστε αυτές να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της Οδηγίας (EE) 2016/2102. Εν κατακλείδι, σας ενημερώνουμε ότι, το ΕΚΠΑ λειτουργεί δεκάδες ιστοτόπους των μονάδων του (Τμήματα των Σχολών και άλλες δομές και υπηρεσίες του, όπως Πανεπιστημιακή Λέσχη, Μουσεία, Διδασκαλεία Γλωσσών, ΕΛΚΕ, αλλά και πάρα πολλά projects) καθένας από τους οποίους έχει αναπτυχθεί με διαφορετικό τρόπο και διαφορετικά ψηφιακά εργαλεία, και έχει ξεχωριστό διαχειριστή. Ο συνολικός όγκος των ιστοσελίδων του ΕΚΠΑ είναι τεράστιος ο οποίος και ανανεώνεται σε καθημερινή βάση». Στην απάντηση ήταν επισυναπτόμενο αρχείο με τις Δράσεις της Μονάδας Προσβασιμότητας του ΕΚΠΑ στις δράσεις της οποίας περιέχονται και Υπηρεσίες Προώθησης της Προσβασιμότητας για ΑμεΑ (Επίπεδο 3), όμως ως και σήμερα οι ιστοσελίδες (κεντρική και Τμημάτων) δεν είναι προσβάσιμες για τα ΑμεΑ.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Για ποιους λόγους οι ιστοσελίδες (κεντρική και Τμημάτων) του Ε.Κ.Π.Α. δεν έχουν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Οδηγίας (EE) 2016/2102, ώστε να είναι προσβάσιμες από άτομα με αναπηρία;

2. Για ποιους λόγους στον ιστότοπο του Ε.Κ.Π.Α. δεν έχει αναρτηθεί δήλωση προσβασιμότητας;

3. Το γεγονός ότι, το Ε.Κ.Π.Α. λειτουργεί δεκάδες ιστοτόπους των μονάδων του (Τμήματα των Σχολών και άλλες Δομές και Υπηρεσίες), το απαλλάσσει από την υποχρέωσή του να συμμορφωθεί με τις κείμενες και ισχύουσες διατάξεις του νόμου;

4. Πώς σκοπεύετε να παρέμβετε, ώστε οι ιστοσελίδες των μονάδων (Τμημάτων των Σχολών και άλλων Δομών και Υπηρεσιών) του Ε.Κ.Π.Α. να εναρμονιστούν με τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ – ΧΑΪΔΩ

Πηγή: www.hellenicparliament.gr