Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

Εβελίνα Πρεβέντη: Ανοίγει ένα «σπίτι» πολιτισμού για όλους στη Λάρισα

Εβελίνα Πρεβέντη: Ανοίγει ένα «σπίτι» πολιτισμού για όλους στη Λάρισα

«Ουσιαστικά είναι ο εκδοτικός οίκος, και είναι και ο πολυχώρος τέχνης. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα που «παντρεύονται». Είχα στο μυαλό μου έναν χώρο που θα είναι ανοιχτός, τόσο για τον συγγραφέα, όσο και για τον αναγνώστη, αλλά και για άλλους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στον χώρο της τέχνης, ή και όχι»

Του Λάμπρου Αναγνωστόπουλου

Η Εβελίνα Πρεβέντη γεννήθηκε στη Λάρισα το 1998 και σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Ψυχολογίας. Είναι αριστούχα υπότροφος μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα «Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας» της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και εκπαιδευόμενη στη Ψυχοθεραπευτική Προσέγγιση «Gestalt Foundation». Το 2018 εκδόθηκε η ποιητική συλλογή της με τίτλο «Σκιές στον Ενικό» από τις Eκδόσεις «Γαβριηλίδης».

Το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει «θόρυβο» στην πόλη της Λάρισας καθώς ίδρυσε τον Εκδοτικό Οίκο «ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΡΕΒΕΝΤΗ», που επί της ουσίας θα είναι ένας πολυχώρος τέχνης, ευελπιστώντας παράλληλα πως θα είναι ο πρώτος εκδοτικός οίκος 100% προσβάσιμος σε άτομα με αναπηρίες. Συνομιλήσαμε για ποίηση, για την κίνησή της – εν μέσω κρίσης – να ανοίξει έναν πολυχώρο τέχνης στη Λάρισα, για τα βιβλία που θα κυκλοφορήσουν από τον εκδοτικό της, αλλά και για την τέχνη γενικότερα.

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

Σε ηλικία 20 ετών κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική συλλογή σου. Τι οδηγεί έναν τόσο νέο άνθρωπο να στραφεί στην ποίηση;

Για καλή μου τύχη είχα εκπαιδευτικούς οι οποίοι αγαπούσαν την ποίηση. Αυτή η αγάπη μεταδόθηκε και με ώθησε να διαβάσω ποίηση και αργότερα -αν και δεν το φανταζόμουν- να γράψω. Η πρώτη ποιητική συλλογή ήταν μια έκρηξη συναισθημάτων, όπως γίνεται συνήθως στην εφηβεία. Σε λίγο διάστημα θα κυκλοφορήσει η δεύτερη, η οποία εστιάζει στα τρία τελευταία χρόνια που περάσαμε όλοι μας…

Έχεις μια αξιοσημείωτη μέχρι στιγμής πορεία, πως γεννήθηκε όμως η ιδέα για τις Εκδόσεις «Πρεβέντη»;

Σ’ ευχαριστώ πολύ! Μόλις τελείωσα τις σπουδές μου, βρήκα κατευθείαν δουλειά πάνω στην ειδικότητά μου. Άρχισα να ασχολούμαι στην αρχή με παιδιά μικρότερης ηλικίας και στη συνέχεια ασχολήθηκα με άτομα με αναπηρίες όλων των ηλικιών, αλλά κυρίως ενήλικες. Παρατηρήσαμε ότι όσον αφορά στην ανάγνωση, στην κατανόηση του κειμένου ή και σε κάποια αλλά πρακτικά θέματα γύρω από το βιβλίο, για κάποιους ανθρώπους είναι λίγο πιο δύσκολο. Σκέφτηκα ότι θα ήταν πολύ βοηθητικό να υπάρχει ένας εκδοτικός οίκος στην Ελλάδα στον οποίο όλοι θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στο βιβλίο. Πήγα στην Αθήνα χωρίς να ξέρω κανέναν και άρχισα να κάνω έρευνα, τις πρώτες επαφές μου. Βρήκα το τυπογραφείο, τη γραφίστρια του εκδοτικού, τους επιμελητές βιβλίων και γενικότερα τους συνεργάτες μου.

Δεν μιλάμε ωστόσο για έναν απλό εκδοτικό αλλά για έναν πολυχώρο τέχνης…

Ουσιαστικά είναι ο εκδοτικός οίκος, και είναι και ο πολυχώρος τέχνης. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα που «παντρεύονται». Είχα στο μυαλό μου έναν χώρο που θα είναι ανοιχτός, τόσο για τον συγγραφέα, όσο και για τον αναγνώστη, αλλά και για άλλους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στον χώρο της τέχνης, ή και όχι. Θα ανοίξουμε τον Φεβρουάριο και θα μπορεί όποιος θέλει να έρθει να κοινοποιήσει τις ιδέες του ή να επικοινωνήσει μαζί μας. Ο χώρος ενδείκνυται για παρουσιάσεις βιβλίων, για εκθέσεις, θα υπάρχουν εργαστήρια, ενώ θα μπορούμε να παραχωρήσουμε τον χώρο σε όποιον ενδιαφέρεται για εκδηλώσεις ή meetings. Θα έχει αναγνωστήριο επίσης. Σκοπός μας είναι να υπάρχει ένα «σπίτι» πολιτισμού για όλους μας.

Ήδη έχει κυκλοφορήσει ένα ημερολόγιο το οποίο αγκαλιάζει την παράδοση, αλλά και την καινοτομία. Το καινοτόμο χαρακτηριστικό αυτού του ημερολογίου είναι η πρωτοποριακή χρήση του συστήματος Braille. Θα ήθελες να μας μιλήσεις γι’ αυτό;

Το Ημερολόγιο Sempreviva 2024, εμπεριέχει 12 έργα τέχνης της εικαστικού και Art therapist Έλενας Τονικίδη και αντικατοπτρίζει την Ελλάδα. Το Ημερολόγιο βγήκε και σε μορφή Βraille με επιμέλεια από την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, που τους ευχαριστώ παρά πολύ για την εμπιστοσύνη! Είναι πολύ σημαντικό να μπορούν όλοι οι άνθρωποι να διαβάζουν. Οπότε το να βγάλεις ένα βιβλίο, τυπικό, σε γραφή Braille ή σε μορφή audiobook είναι ένα άνοιγμα προς την κοινωνία και τον πολιτισμό.

Τι άλλο να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον από τις Εκδόσεις «Πρεβέντη»;

Σύντομα θα κυκλοφορήσουν βιβλία με διάφορες θεματικές και ανυπομονούμε! Οι εκδόσεις Πρεβέντη είναι ένας χώρος ασφαλής που μπορείς να μοιραστείς τις σκέψεις σου, τις ιδέες σου, τις προτάσεις σου… είμαστε εδώ για κάθε άνθρωπο.

Info

Γραφεία εκδόσεων Πρεβέντη: 28ης Οκτωβρίου 77

Λάρισα Πολυχώρος τέχνης: Φρούριο, Πάροδος Φιλελλήνων 3-5

www.preventibooks.gr

Social media

Instagram: ekdoseispreventi

Facebook: Εκδόσεις Πρεβέντη

Πηγή: www.larissanet.gr