Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

ΕΡΩΤΗΣΗ του Χήτα Κωνσταντίνου, Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Λύσης στην κ. Υπουργό Εσωτερικών με θέμα: «Μετατροπή των συμβάσεων εργαζομένων με αναπηρία στα προγράμματα ΕΚΟ – ΔΥΠΑ από ορισμένου χρόνου σε αορίστου»

 

ΕΡΩΤΗΣΗ του Χήτα Κωνσταντίνου, Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Λύσης στην κ. Υπουργό Εσωτερικών με θέμα: «Μετατροπή των συμβάσεων εργαζομένων με αναπηρία στα προγράμματα ΕΚΟ – ΔΥΠΑ από ορισμένου χρόνου σε αορίστου»

Θεσσαλονίκη, 6/2/2024

Του:       Χήτα Κωνσταντίνου, Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:   Την κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ:  «Μετατροπή των συμβάσεων εργαζομένων με αναπηρία στα προγράμματα ΕΚΟ – ΔΥΠΑ από ορισμένου χρόνου σε αορίστου»

Κυρία Υπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) σε επιστολή της, η οποία σας κοινοποιήθηκε πρόσφατα, εκφράζει το δίκαιο αίτημά της να υπάρξει πρόβλεψη μέσω νομοθετικής ρύθμισης στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι με αναπηρία, καθώς και οι γονείς, κηδεμόνες και τα τέκνα αυτών. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο πρόβλημα που προέκυψε με τον Νόμο 5056/2023, σύμφωνα με τον οποίο το μόνιμο προσωπικό, το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου, οι νομικοί σύμβουλοι και οι δικηγόροι με σχέση έμμισθης εντολής, που απασχολούνται τις καταργούμενες Δημοτικές Κοινωφελείς Επιχειρήσεις και άλλα Ν.Π.Ι.Δ. καθίσταται αυτοδικαίως προσωπικό του Δήμου και παρέχει τις υπηρεσίες του με την ίδια σχέση εργασίας ή έμμισθης εντολής και οι συμβάσεις μίσθωσης έργου συνεχίζουν να υλοποιούνται από τον Δήμο μέχρι τη λήξη τους. Ωστόσο, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι Δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα να μετατρέπουν τις εν λόγω συμβάσεις από ορισμένου σε αορίστου, όπως συνέβαινε στην περίπτωση των καταργούμενων οργανισμών. Συνέπεια της αδυναμίας αυτής είναι να μην είναι εφικτή η απρόσκοπτη συνέχιση της εργασίας των εργαζόμενων ατόμων με αναπηρία ή των εργαζόμενων που προστατεύουν άτομα με αναπηρία μετά τη λήξη της σύμβασής τους στους Δήμους και στα Προγράμματα ΕΚΟ ΔΥΠΑ, ακόμα και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες αμφότερες οι πλευρές επιθυμούν τη συνέχιση της συνεργασίας τους και εφόσον οι ανάγκες για την κάλυψη των θέσεων αυτών εξακολουθούν να υφίστανται. Στα πλαίσια λοιπόν της προώθησης και προστασίας των ανθρωπίνων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους, τα άτομα με αναπηρία ζητούν από μέρους σας και από μέρους της Κυβέρνησης τη διενέργεια των απαραίτητων ρυθμίσεων, προκειμένου να καταστεί εφικτό να συνεχίσουν να εργάζονται οι ίδιοι και τα άτομα που τους προστατεύουν, σε θέσεις στις οποίες αποδεδειγμένα υπάρχει η ανάγκη συνεχούς κάλυψής τους στα Προγράμματα ΕΚΟ – ΔΥΠΑ.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου τα άτομα αυτά να απολαμβάνουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην εργασία, χωρίς να αναγκάζονται να αναζητούν νέα εργασιακή στέγη, εφόσον οι ανάγκες κάλυψης των θέσεων αυτών στους Δήμους στους οποίους εργάζονται εξακολουθούν να υφίστανται;

2. Δεσμεύεστε να προβείτε στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που εξασφαλίζουν τη δυνατότητα να παραμένουν αυτά τα άτομα στις θέσεις που καλύπτουν, εφόσον οι ανάγκες κάλυψης των θέσεων αυτών εξακολουθούν να υφίστανται στους Δήμους; Πρόκειται να δώσετε τη δυνατότητα στον εκάστοτε Δήμο να συνεχίζει τη συνεργασία του με τα άτομα αυτά, μετατρέποντας τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου, εφόσον αμφότερες οι πλευρές το επιθυμούν και εφόσον καλύπτονται με αυτόν τον τρόπο πάγιες ανάγκες των διαφόρων υπηρεσιών των Δήμων;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Πηγή: www.hellenicparliament.g