Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

ΚΚΕ: «Οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους, τα πρώτα θύματα των πλειστηριασμών»

ΚΚΕ: «Οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους, τα πρώτα θύματα των πλειστηριασμών»

Για τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση όσον αφορά τους πλειστηριασμούς πρώτης και δεύτερης κατοικίας κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ αυτών και η βουλευτής Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση οι ανάπηροι και οι οικογένειες τους είναι τα πρώτα θύματα των πλειστηριασμών, δίνοντας μία σειρά από παραδείγματα – πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερο επιβεβαιώνεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που χάνουν τα σπίτια τους από τις τράπεζες και τα funds είναι οι ανάπηροι, οι χρόνιοι πάσχοντες και οι οικογένειές τους. Προκάλεσε πανελληνίως την κατακραυγή η σύλληψη οικογένειας με ΑμεΑ πριν λίγες μέρες στου Ζωγράφου, επειδή δε δέχτηκαν να εγκαταλείψουν το πατρικό τους σπίτι, το οποίο είχε αγοραστεί από FUND. Η αγριότητα έφτασε στο απόγειό της αφού σύρθηκε η οικογένεια στο Α.Τ., στη ΓΑΔΑ και στην συνέχεια στο αυτόφωρο. Όπως και παραμονές των Χριστουγέννων στα Άνω Πετράλωνα πάλι ΑμεΑ ήταν η οικογένεια που πετάχτηκε στο δρόμο. Σε αυτά προστίθεται και η περίπτωση του ανάπηρου ηλικιωμένου, που εκδιώχθηκε από το σπίτι του πριν λίγους μήνες στη Χαλκιδική.

Μελετώντας το ιστορικό όλων των περιπτώσεων αναδεικνύεται ως βασική αιτία της αδυναμίας της οικογένειας να αποπληρώσει το δάνειο ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που προέκυψε στην οικογένεια, η αναπηρία ή η απώλεια ανθρώπου που με τη δουλειά του στήριζε την οικογένεια, όπως στην περίπτωση των Άνω Πετραλώνων, επιβεβαιώνοντας αυτό που συνάγεται και από τα ίδια τα στατιστικά στοιχεία τόσο της ΕΛΣΤΑΤ όσο και της EUROSTAT, ότι δηλαδή η αναπηρία είναι μια απ’ τις βασικές αιτίες «φτωχοποίησης», εξαθλίωσης των εργατικών-λαϊκών οικογενειών. Άλλωστε, μέσα απ’ τα στοιχεία προκύπτει ότι το 50% των οικογενειών αυτών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Μόνο και μόνο αυτό το στατιστικό στοιχείο κονιορτοποιεί τις διακηρύξεις της Κυβέρνησης, της ίδιας της Ε.Ε αλλά και όσων τους στηρίζουν περί προστασίας των «ευάλωτων», των αδύναμων οικογενειών.

Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για να στηρίξει τις οικογένειες αυτές που πετάχτηκαν ή κινδυνεύουν να πεταχτούν στο δρόμο. Δε μπορούν στο όνομα της προστασίας της κερδοφορίας των τραπεζών και των funds άνθρωποι, πολύ περισσότερο ανάπηροι, χρόνιοι πάσχοντες, ηλικιωμένοι, άνεργοι, παιδιά να πετιούνται στο δρόμο, γεγονός που αποτελεί ότι πιο προσβλητικό και επικίνδυνο για την αξιοπρέπειά τους αλλά και την ίδια τους τη ζωή. Τράπεζες και funds έχουν ενισχυθεί επανειλημμένα με την καταλήστευση του ελληνικού λαού με δεκάδες δις με τις συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις στα χρόνια της κρίσης.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

– Να σταματήσει αυτό το αίσχος και πιο συγκεκριμένα να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί και οι εξώσεις σε ανάπηρους και χρόνιους πάσχοντες και σε κάθε λαϊκή οικογένεια, να ξαναγυρίσουν στο σπίτι τους οι οικογένειες με τους ανάπηρους στα Άνω Πετράλωνα, στου Ζωγράφου και σε όλες τις άλλες ανάλογες περιπτώσεις (πχ. Χαλκιδική).

– Να ακυρωθεί κάθε πράξη που τους αφαιρεί την ιδιοκτησία. Σε περίπτωση που τα σπίτια έχουν ήδη αγοραστεί με πλειστηριασμό να επιστραφούν τα χρήματα στους αγοραστές από τα funds.

– Να εξασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση δωρεάν και ασφαλής κατοικία σε όλες αυτές τις οικογένειες.

– Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί πρώτης και δεύτερης κατοικίας και οι επαγγελματικοί χώροι των αυτοαπασχολουμένων, ελεύθερων επαγγελματιών και βιοτεχνών.

Πηγή: www.aeolos.tv