Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ και επιστολή Ε.Σ.Α.μεΑ.: Προτεραιοποίηση χωρίς οικονομική επιβάρυνση ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στα απογευματινά χειρουργεία- Μοναδική πραγματική λύση η άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ και επιστολή Ε.Σ.Α.μεΑ.: Προτεραιοποίηση χωρίς οικονομική επιβάρυνση ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στα απογευματινά χειρουργεία- Μοναδική πραγματική λύση η άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ!

Αθήνα: 15.02.2024

Αρ. Πρωτ.:           202

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Προτεραιοποίηση χωρίς οικονομική επιβάρυνση ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στα απογευματινά χειρουργεία- Μοναδική πραγματική λύση η άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ!

Ειδική μέριμνα για την προστασία των ατόμων με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση, ώστε να μην επιβαρυνθούν οικονομικά στον προγραμματισμό απογευματινών χειρουργείων, διεκδικεί η ΕΣΑμεΑ, με αφορμή τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή από τους ασφαλισμένους στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), από το υπουργείο Υγείας.

Η επιστολή επισυνάπτεται.

Τα άτομα με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση και τα μέλη των οικογενειών τους αντιμετωπίζουν παράλληλα με τη μακροχρόνια κρίση, το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας στα προϊόντα βασικών αναγκών, την ενέργεια, τα καύσιμα. Το συνεχώς αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία ή και χρόνια πάθηση, οδηγεί σε φτωχοποίηση.

Αυτοί οι πολίτες είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ να αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν μία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για ιατρικές πράξεις που μέχρι σήμερα ήταν δωρεάν, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι αποτελούν την ομάδα του πληθυσμού που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη σε υγειονομική περίθαλψη και φροντίδα.

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης και της πολύμηνης αναμονής των πολιτών για χειρουργικές επεμβάσεις ΔΕΝ πρόκειται να επιλυθεί με αυτή τη ρύθμιση. Αντίθετα,  θα αυξηθούν τα εμπόδια πρόσβασης των πολιτών στα Νοσοκομεία. Μόνη λύση ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στις λίστες χειρουργείων, ο οποίος ξεπερνάει τα δύο έτη, είναι η άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ, με προσλήψεις Ιατρικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, που θα στελεχώσουν τις χειρουργικές αίθουσες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, εφόσον τεθούν σε λειτουργία τα απογευματινά χειρουργεία, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι θα δίνεται η δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω, να εντάσσονται σε απογευματινά χειρουργεία χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή, αλλά και με προτεραιότητα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών χρήζει άμεσης αντιμετώπισης λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης της υγείας τους.

Το κείμενο της επιστολής:

Πληροφορίες: Χριστίνα Σαμαρά

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα: 15.02.2024

Αρ. Πρωτ.:        199

ΠΡΟΣ:   κ. Α. Γεωργιάδη, Υπουργό Υγείας

ΚΟΙΝ:    «Πίνακας Αποδεκτών»

ΘΕΜΑ:  «Να διασφαλιστεί η δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση, να εντάσσονται στα απογευματινά χειρουργεία χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή και με προτεραιότητα»

Κύριε Υπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) όπως γνωρίζετε, αποτελεί την τριτοβάθμια Οργάνωση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα και αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας.

Κύρια αποστολή της είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και η προώθηση, προστασία και απόλαυση των ανθρωπίνων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους. Όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αυτά κατοχυρώνονται με τη Σύμβαση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, που η χώρα μας μαζί με το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο επικύρωσε με τον Ν. 4074/2012.

Με αφορμή τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή από τους ασφαλισμένους στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), διεκδικούμε να υπάρξει ειδική μέριμνα για την προστασία των ατόμων με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση, ώστε να μην επιβαρύνονται οικονομικά στον προγραμματισμό απογευματινών χειρουργείων.

Τα άτομα με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση και τα μέλη των οικογενειών τους, τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, έχουν να αντιμετωπίσουν, παράλληλα με τη μακροχρόνια κρίση, το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας στα προϊόντα βασικών αναγκών, την ενέργεια, τα καύσιμα. Το συνεχώς αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία ή και χρόνια πάθηση, οδηγεί εν τέλει σε φτωχοποίηση.

Θεωρούμε αδιανόητο πολίτες με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση να αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν μία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για ιατρικές πράξεις που μέχρι σήμερα ήταν δωρεάν, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι αποτελούν την ομάδα του πληθυσμού που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη σε υγειονομική περίθαλψη και φροντίδα.

Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης και της πολύμηνης αναμονής των πολιτών για χειρουργικές επεμβάσεις δεν πρόκειται να επιλυθεί με αυτή τη ρύθμιση. Αντίθετα,  θα αυξηθούν τα εμπόδια πρόσβασης των πολιτών στα Νοσοκομεία.

Για να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στις λίστες χειρουργείων, ο οποίος ξεπερνάει τα δύο έτη, χρειάζεται άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ, με προσλήψεις Ιατρικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού και βελτίωση των συνθηκών εργασίας που θα στελεχώσουν τις χειρουργικές αίθουσες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, εφόσον τεθούν σε λειτουργία τα απογευματινά χειρουργεία, κρίνουμε απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι θα δίνεται η δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω, να εντάσσονται σε απογευματινά χειρουργεία χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή, αλλά και με προτεραιότητα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών χρήζει άμεσης αντιμετώπισης λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης της υγείας τους.

Ευελπιστώντας πως θα ανταποκριθείτε άμεσα στο προαναφερόμενο ζήτημα μείζονος σημασίας θέμα για τη ζωή των ατόμων με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και αναμένουμε τις ενέργειές σας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Β. Κούτσιανος