Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Στο Δημόσιο θα προσληφθούν 1.050 ΑμεΑ το 2017


 Στο Δημόσιο θα προσληφθούν 1.050 ΑμεΑ το 2017
Συνολικά 1.050 προσλήψεις ατόμων με αναπηρία στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ προγραμματίζονται από την κυβέρνηση για το 2017, σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις προσλήψεις ΑμεΑ, που ενσωματώθηκε στον νόμο για την κινητικότητα του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα και είναι ο νόμος 4440 το άρθρο 25, που αναρτήσαμε προηγουμένως.
Ο αριθμός των 1.050 προσλήψεων αντιστοιχεί στο 15% των 7.000 διορισμών μόνιμου προσωπικού που μπορεί να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση την επόμενη χρονιά, ο οποίος είναι σχεδόν τριπλάσιος από τον αριθμό ατόμων με αναπηρία που προσελήφθησαν στο Δημόσιο από το 1998 έως και το 2016 με τον νόμο 2643/1998.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα 18 χρόνια με το θεσμικό πλαίσιο περί προστατευόμενων κοινωνικών ομάδων υπολογίζεται ότι προσλήφθηκαν από 1.400 έως 1.600 άτομα στο Δημόσιο, στους οποίους περιλαμβάνονται πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ΑμεΑ κ.ά. Από το σύνολο των προσλήψεων των 1.600 ατόμων ειδικών κοινωνικών κατηγοριών υπολογίζεται ότι περίπου 500-600 είναι άτομα με αναπηρία. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο 0,25% του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων και καταγράφει αναντιστοιχία με βάση την αναλογία των ατόμων με αναπηρία στο σύνολο των πολιτών που υπολογίζονται στο 10% του ενεργού πληθυσμού της χώρας , δηλαδή περίπου 1 εκατ. πολίτες.
Μέχρι στιγμής το Δημόσιο προέβλεπε ποσοστό 5% των θέσεων κάθε προκήρυξης για άτομα ειδικών κοινωνικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων και των ΑμεΑ, όπου απαιτούνταν χρονοβόρες διαδικασίες για έκδοση ειδικών προκηρύξεων, σύσταση επιτροπών για την εξέταση δικαιολογητικών και υπό την προϋπόθεση οι υποψήφιοι να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο από την επόμενη χρονιά προβλέπει ριζικές αλλαγές στις προσλήψεις ανθρώπων με αναπηρία και των μελών οικογενειών που έχουν υπό τη φροντίδα τους ανθρώπους με βαριά αναπηρία. Σύμφωνα με τον νόμο για την κινητικότητα, το 15% των προκηρυσσόμενων θέσεων μονίμων υπαλλήλων και εργαζομένων με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), ανάμεσα σε όλες τις κατηγορίες εκπαίδευσης και κατά περιφερειακή ενότητα, φορέα, κλάδο ή ειδικότητα, θα καλύπτεται από άτομα με αναπηρία.
Ειδικότερα, το 10% των θέσεων θα καλύπτεται από ανθρώπους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% και το 5% των θέσεων από μέλη οικογενειών (γονείς, αδέλφια, σύζυγοι, τέκνα) ανθρώπων με αναπηρία 67% και άνω - κατ΄ εξαίρεση όταν τα άτομα πάσχουν από νοητική στέρηση ή αυτισμό, απαιτείται ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% (η άσκηση του δικαιώματος από ένα μέλος της οικογένειας αυτομάτως αποκλείει τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας). Απαραίτητη προϋπόθεση, η αναπηρία να έχει διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
Συνάντηση: Την Παρασκευή μέλη από τις Ομοσπονδίες των ΑμεΑ είχαν συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας, Χριστόφορο Βερναρδάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να καταθέσουν τα αιτήματά τους για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους. Είχε προηγηθεί πορεία περίπου 1.500 ατόμων με αναπηρία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου, εν όψει της Εθνικής Ημέρας ΑμεΑ, που τιμάται στις 3 Δεκεμβρίου. Ο κ. Βερναρδάκης ανακοίνωσε ότι πέραν της εισαγωγής ποσόστωσης 15% στην κάλυψη θέσεων μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, η κυβέρνηση θα εξετάσει τα αιτήματά τους στο πλαίσιο διυπουργικής επιτροπής που θα συσταθεί γι΄ αυτό τον σκοπό υπό την προεδρία του κ. Βερναρδάκη και στην οποία θα συμμετέχουν επίσης οι υπουργοί Υγείας Αμ. Ξανθός, Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου και η αν. υπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου.
Συντάξεις και επιδόματα: Στη διυπουργική επιτροπή θα τεθούν όλα τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος, μεταξύ των οποίων η αντίθεση στο κόψιμο των επιδομάτων και στις περικοπές των συντάξεων, τα «λουκέτα» σε δομές που φιλοξενούν ή απασχολούν παιδιά με νοητική αναπηρία κ.λπ.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ.

Πηγή: Εφημερίδα «Έθνος»