Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Σύντομα με σήμανση ως ακατάσχετα τα αναπηρικά προνοιακά επιδόματα στο τραπεζικό σύστημα

Σύντομα με σήμανση ως ακατάσχετα τα αναπηρικά προνοιακά επιδόματα στο τραπεζικό σύστημα
Αθήνα, 15 Απριλίου 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σήμανση αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων ως ακατάσχετων
Τη σήμανση των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων με ειδικούς κωδικούς κατά την κατάθεσή τους στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων ζήτησε από τον ΟΠΕΚΑ και την Ε.Ε.Τ. ο Συνήγορος του Πολίτη, ώστε να υπάρχει άμεση πληροφόρηση των πιστωτικών ιδρυμάτων και να εξαιρούνται τα ποσά αυτά αυτόματα από κάθε ενέργεια σε βάρος αυτών των λογαριασμών.
Ο Συνήγορος προχώρησε στο αίτημα αυτό κατόπιν της έκδοσης της ΚΥΑ Δ12α/Γ.Π.οικ. 68856/2202/2018 (ΦΕΚ 5855/Β), στο άρθρο 11 της οποίας προβλέφθηκε η προστασία των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων από φορολόγηση, κατάσχεση, κρατήσεις ή συμψηφισμό.
Τόσο ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), μέσω του οποίου χορηγούνται πλέον τα αναπηρικά προνοιακά επιδόματα, όσο και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) ανταποκρίθηκαν στο αίτημα, και διαβεβαίωσαν ότι πρόκειται να υπάρξει άμεσα εφαρμογή της ειδικής αυτής σήμανσης με την συνεργασία του φορέα που χειρίζεται το σύστημα πληρωμών.
Παρόμοιο αίτημα έχει απευθύνει ο Συνήγορος και προς τον ΟΑΕΔ, ως προς τα επιδόματα που χορηγούνται στις ευάλωτες ομάδες μέσω του Οργανισμού, ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία των δικαιούχων και η μακρόχρονη αναμονή για επιστροφή κατασχεθέντων ποσών που εμπίπτουν στις προστατευόμενες κατηγορίες.
Η ανταπόκριση του Οργανισμού αναμένεται.
Πληροφορίες: 2131306600, press@synigoros.gr

Συνοδευτικά αρχεία
• Έγγραφο Συνηγόρου
• Έγγραφο ΟΠΕΚΑ
• Έγγραφο Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών
Έγγραφο συνηγόρου του Πολίτη
Χαλκοκονδύλη 17, 104 32 Αθήνα Τηλ: 2131306600 Φαξ: 2107292129 30 Ιανουαρίου 2019 Αριθμ. Πρωτ.: 25***4/4**4/2019 Πληροφορίες: Ειδική Επιστήμονας Μαρία Καραγεώργου (τηλ.:2131306762) ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΚ3Ν ΕΠΙ4ΟΜΑΤ3Ν & ΚΟΙΝ3ΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΑΤΗΣΙ3Ν 30 10170 ΑΘΗΝΑ Υπόψη 4ιοικητή κου Σ. Πλιάκη Θέμα: Επισήμανση αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων ως ακατάσχετων Αξιότιμε κύριε 4ιοικητά, Ο Συνήγορος του Πολίτη στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του κατά το άρ. 103 § 9 του Συντάγματος και το ν.3094/2003 εξετάζει αναφορά του/της *********** σχετικά με την υπηρεσία σας. Ειδικότερα, η αναφερόμενη προσέφυγε στο ΣτΠ επειδή κατασχέθηκε από λογαριασμό της σε πιστωτικό ίδρυμα προνοιακό επίδομα βαριάς αναπηρίας που της χορηγούσε ο 4ήμος Πατρέων. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι τόσο το πιστωτικό ίδρυμα όσο και η 4ΟΥ προέβαλαν τον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη στην κατάθεση του σχετικού ποσού ότι πρόκειται για αναπηρικό προνοιακό επίδομα και ότι, για να αποδεσμευθεί, θα πρέπει η αναφερόμενη να προσκομίσει βεβαίωση στην οποία να αναφέρεται ότι πρόκειται για αναπηρικό προνοιακό επίδομα το οποίο κατατίθεται στον συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό που έχει δεσμευθεί για οφειλές του ετέρου συνδικαιούχου προς το δημόσιο. Η εν λόγω περίπτωση αποτελεί μια εκ των πολλών στις οποίες προβλήθηκε ο αυτός ισχυρισμός. 3στόσο, μετά την θέση σε ισχύ του άρθρου 11 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με αριθμό 412α/Γ.Π.οικ. 68856/2202 (ΦΕΚ 5855/Β/28.12.2018)1, όπου προβλέπεται ρητά πλέον ότι «τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται ως προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία, σύμφωνα με τις διατάξεις της εν λόγω απόφασης, δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος και επομένως δεν φορολογούνται. Επιπλέον το ποσό προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα
με αναπηρία δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση ή κράτηση χαρτοσήμου, δεν κατάσχεται, ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το $ημόσιο, ιδιώτες ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.», ο Συνήγορος του Πολίτη απευθύνεται προς τον φορέα σας, ως υπεύθυνο πλέον για την χορήγηση των εν λόγω επιδομάτων, για να υποβάλει μια πρόταση που θεωρεί ότι θα είναι βοηθητική για την αποφυγή κατασχέσεων επί των επιδομάτων αυτών. Θα πρέπει δηλαδή να θεσμοθετηθεί και κατόπιν να υλοποιηθεί τεχνικά η δυνατότητα η κατάθεση των επιδομάτων αυτών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων στα πιστωτικά ιδρύματα να συνοδεύεται από έναν συγκεκριμένο κωδικό που θα πληροφορεί το πιστωτικό ίδρυμα ότι το συγκεκριμένο ποσό ανήκει στην προστατευόμενη κατηγορία και πρέπει να εφαρμόζονται επ’ αυτού όλα τα προβλεπόμενα στο προαναφερθέν άρθρο. Η διαδικασία αυτή είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να αποφευχθεί η μετέπειτα ταλαιπωρία των πολιτών στο να αναλαμβάνουν οι ίδιοι/-ιες το βάρος να αποδείξουν ότι το ποσό που κατατέθηκε προέρχεται από προστατευόμενο επίδομα. Θα πρέπει δε, η θέσπιση και υλοποίηση της διαδικασίας αυτής να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Κατόπιν των ανωτέρω σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις απόψεις σας επί του θέματος και τις τυχόν ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε. Περαιτέρω, το παρόν κοινοποιείται προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για τις απόψεις της και την συνεργασία της στην υλοποίηση. Για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση θα είμαστε στη διάθεσή σας. Με εκτίμηση Ευανθία Σαββίδη Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη 1 https://www.synigoros.gr/resources/docs/deltio-typoy--6.pdf
Κοινοποίηση: 1. ************* 2. Ελληνική Ένωση Τραπεζών Αμερικής 21Α, 106 72 Αθήνα Υπόψη ΓΓ κας Απαλαγάκη
Έγγραφο ΟΠΕΚΑ
Πληροφορίες
Τηλέφωνο
E-mail
Υπ' όψιν: Βοηθού Συνηγόρου κας Ευανθίας Σαββίδη
 
ΘΕΜΑ: "Ακατάσχετο ττρονοιακών αναπηρικών επιδομάτων" Σχετ.: Το με Αρ. Π ρω τ. 252744/4924/2019 έγγραφο σας
Αναφορικά με την με αρ.πρωτ. 252744/4924/2019 επιστολή σας με Θέμα: «Επισήμανση αναπηρι¬κών προνοιακών επιδομάτων ως ακατάσχετων», σας ενημερώνουμε για τα εξής.
Με τις διατάξεις της αρ. Δ12α/Γ.Π.οικ.68856/2202/28-12-2018 (ΦΕΚ Β'5855) Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, από 1-1-2019 ανατέθηκε στον ΟΠΕΚΑ η αρμοδιότητα χορήγησης προνοια¬κών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία. Η κύρια μέριμνα για την μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση ήταν οι συμπολίτες μας, που ανήκουν στην συγκεκριμένη πληθυσμιακή κατηγορία, να αντιμετωπίζο¬νται με σεβασμό και αξιοπρέπεια, και με ηλεκτρονικές διαδικασίες, έτσι ώστε να διασφαλίζεται αφε¬νός η διαφάνεια και αφετέρου οι συμπολίτες μας να επιβαρύνονται στο ελάχιστο.
Η πρώτη πληρωμή από τον Οργανισμό, έλαβε ήδη χώρα, χωρίς προβλήματα, στις 18 Ιανουαρίου 2019, ενώ στις 20 Φεβρουαρίου έλαβε χώρα η πληρωμή των προνοιακών διατροφικών επιδομάτων.
Στόχος του Οργανισμού είναι, στο άμεσο μέλλον, το σύνολο των πληρωμών, να λαμβάνουν χώρα σε μηνιαία βάση και σε συγκεκριμένη ημερομηνία.
Επιπλέον, λόγω της ιδιαίτερης μέριμνας της Πολιτείας, έχει προβλεφθεί νομοθετικά το ακατάσχετο των συγκεκριμένων επιδομάτων. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο και για την αποφυγή τέτοιων συμ¬βάντων, ήδη με επιστολή του κου Διοικητή προς την ΔΙΑΣ Α.Ε. επισημάνθηκε το γεγονός του ακα¬τάσχετου των συγκεκριμένων επιδομάτων, του μη συμψηφισμού τους με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, ιδιώτες ή πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και η άμεση ανάγκη για τις απαραίτητες εκείνες ενέρ¬γειες ώστε στο εξής να μην υπάρξουν τέτοια συμβάντα.
Με την πεποίθηση ότι οι κοινές μας προσπάθειες θα έχουν ως αποτέλεσμα την εύρυθμη, ισότιμη και αξιοπρεπή αντιμετώπιση των συμπολιτών μας, είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία.
Ο Γενικός Διευθυντής Παροχών Κωνσταντίνος Γεώρμας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΏΝ
Γενικός Γραμματέας
 
Α.«.: •5θ^
Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2019
Κυρία

••*•■ * •• *   $
* ' mm 1

S II
Γν:-.. ά
Μαρία Καραγεώργου Ειδική Επιστήμονας Συνήγορος του Πολίτη
 
Κυρία Καραγεώργου.
Θέμα: Επισήμανση αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων ως ακατάσχετων
Σε συνέχεια της επιστολής σας με αριθμ. πρωτ. 252744/4924/2019 της 30* Ιανουαρίου 2019, την οποία λάβαμε μέσω ταχυδρομείου την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019, 0α θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τη σύμφωνη γνώμη με την πρόταση του ΣτΠ προς τον Διοικητή του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων & Κοινωνικής
Αλληλεγγύης.
Ειδικότερα, θα προτείναμε να αξιοποιηθεί, για την πίστωση των χρηματικών ποσών nou καταβάλλονται ως προνοιακές παροχές σε άτομα με αναπηρία, η διαδικασία που ήδη εφαρμόζεται και για την πίοιωση λοιπών ακατάσχετων κοινωνικών επιδομάτων (ΚΕΑ, επίδομα θέρμανση^ οικονομικές ενισχύσεις πυροπλήκιων, κ Απ.), ήιοι μέσω ενός ή και περισσότερων ειδικών κωδικών Εντολέα Οργανισμού. Η ένταξη Εντολέα Οργανισμού στο σύστημα πληρωμών ΔΙΑΣ γίνεται εντός μιας εργάσιμης ημέρας. Η €ΐ«φάα ΔΙΑΣ, με τη μεγάλη βμπεψία της στη διενέργεια πληρωμών, θα μπορούσε να συντονίθει γρήγορα και αποτελεσματικά τις σχετικές συνεννοήσεις μεταξύ του Οργανισμού προνοιακών Επιδομάτων & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και των πιστωτικών ιδρυμάτων.