Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

«Μπουκέτο» παροχών στις σχολές του ΟΑΕΔ

«Μπουκέτο» παροχών στις σχολές του ΟΑΕΔ
Διευρύνεται η υποχρεωτική ποσόστωση υπέρ ευάλωτων ομάδων (πολύτεκνων, ανάπηρων κ.ά.) στις προσλήψεις που αφορούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) και γίνονται μέσω ΑΣΕΠ. Με την προτεινόμενη διάταξη τα προστατευόμενα πρόσωπα, δηλαδή οι πολύτεκνοι, οι ανάπηροι με ποσοστό 50% και άνω, όσοι έλαβαν μέρος στην εθνική αντίσταση κ.ά. θα δικαιούνται πλέον το 10% των προσλήψεων που γίνονται σε ΝΠΙΔ μέσω ΑΣΕΠ όπως συμβαίνει στον δημόσιο τομέα.
Του ΓΙΑΝΝΗ ΦΩΣΚΟΛΟΥ.
Δέσμη οκτώ ρυθμίσεων που αφορά στον ΟΑΕΔ, τις σχολές και τα προγράμματά του περιλαμβάνει το

νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εργασίας. Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για προσλήψεις επικουρικού προσωπικού σε προνοιακούς φορείς. Στις επερχόμενες ρυθμίσεις αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας, Κώστας Μπάρκας.
«Δυστυχώς, οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αφήσει τις σχολές του ΟΑΕΔ στην τύχη τους. Από τη δική μας πλευρά, τόσο η ηγεσία του υπουργείου όσο και η διοίκηση του ΟΑΕΔ έχουμε εντάξει στους στόχους μας την αναβάθμιση αυτών των σχολών. Ήδη ολοκληρώνεται η διαδικασία με την οποία οι ωρομίσθιοι καθηγητές γίνονται πλέον αναπληρωτές. Επίσης, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού, αυξάνεται η αποζημίωση στο πλαίσιο της μαθητείας του ΟΑΕΔ. Αυτές όλες είναι παρεμβάσεις στον αντίποδα αυτών που διεκδικεί η ΝΔ, η οποία μέσω του κυβερνητικού της προγράμματος φαίνεται να υπόσχεται κατάργηση των σχολών αυτών» δήλωσε ο κ. Μπάρκας.
Αναλυτικά στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται οι εξής ρυθμίσεις:
1. Επεκτείνεται το δικαίωμα λήψης άδειας φροντίδας τέκνου και στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς του ΟΑΕΔ, κατ’ αναλογία προς τα ισχύοντα για τους αναπληρωτές αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας. Ειδικότερα, θεσπίζονται το δικαίωμα χρήσης μειωμένου διδακτικού ωραρίου κατά δύο ώρες την εβδομάδα, καθώς και το δικαίωμα απαλλαγής από πρόσθετες υπηρεσίες, όπως η συμμετοχή στην προετοιμασία και την πραγματοποίηση εορταστικών, αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, η επίβλεψη σχολικών γευμάτων, η εκτέλεση διοικητικών εργασιών κ.λπ. Εναλλακτικά, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δικαιούνται άδεια με αποδοχές, διάρκειας 3,5 μηνών, η οποία χορηγείται αποκλειστικά μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας. Για λόγους ισότητας, η άδεια φροντίδας τέκνου χορηγείται σε όλους τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, ανεξαρτήτως φύλου.
2. Διευρύνονται τα εργασιακά δικαιώματα των ωρομίσθιων καθηγητών του ΟΑΕΔ που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για να γίνουν αναπληρωτές καθηγητές μειωμένου ωραρίου, όπως συμβαίνει και στο υπουργείο Παιδείας. Ειδικότερα με την προωθούμενη διάταξη δίνεται στον ΟΑΕΔ η δυνατότητα να προσλαμβάνει, εκτός από πλήρους ωραρίου, και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς μειωμένου ωραρίου. Αυτό σημαίνει πως οι περίπου 500 ωρομίσθιοι μπορούν να αναβαθμιστούν σε αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου αν έχουν από 9 έως 15 ώρες την εβδομάδα, κάτι που στην πράξη σημαίνει πως θα μπορούν πλέον να αμείβονται για τις αργίες κ.λπ. Οι ωρομίσθιοι είναι κατά περίπου 80% τα ίδια πρόσωπα κάθε χρόνο. Ενώ μέχρι σήμερα αμείβονται ως ωρομίσθιοι μόνο με την ημέρα εργασίας, τώρα ως αναπληρωτές θα αμείβονται και για τις μέρες των αργιών.
3. Εισάγονται νέες ειδικότητες στις σχολές του ΟΑΕΔ, με στόχο να κατοχυρωθούν οι συγκεκριμένες ειδικότητες έναντι μελλοντικών διορισμών. Ειδικότερα, προστίθενται στον κλάδο ΤΕ και ΔΕ του εκπαιδευτικού προσωπικού των σχολών και κέντρων του ΟΑΕΔ οι εξής ειδικότητες:
Ο κλάδος ΔΕ Εξειδικευμένων Τεχνιτών προστίθενται οι ειδικότητες του Γουνοποιού, Αγιογράφου, Δερματοτεχνίτη, Κεραμικής, με σκοπό να καλυφθούν οι εργαστηριακές ανάγκες των σχολών στις αντίστοιχες ειδικότητες και Εικαστικών - Ψυχαγωγίας, ειδικότητα αναγκαία στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Εφήβων και Νέων με Ειδικές Ανάγκες Θεσσαλονίκης.
Ο κλάδος ΔΕ 06 Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού με την ειδικότητα του Διερμηνέα Νοηματικής Γλώσσας, για την κάλυψη διαρκών εκπαιδευτικών αναγκών στη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ Αθηνών, καθώς σημαντικός αριθμός των φοιτούντων πάσχουν από κώφωση ή βαρηκοΐα. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στον ΟΑΕΔ να προσλαμβάνει ωρομίσθιο εκπαιδευτικό προσωπικό, εκτός αυτών των ειδικοτήτων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) στα οποία υλοποιούνται ταχύρρυθμα προγράμματα και σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης.
4. Από τον ΟΑΕΔ απορροφάται το σύνολο της αύξησης που έρχεται στην επιδότηση των μαθητευόμενων στις σχολές ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ. Η ημερήσια αμοιβή ισούται με το 75% του κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Μετά την κατάργηση του υποκατώτατου και την αύξηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, επαναπροσδιορίζεται νομοτεχνικά η επίμαχη διάταξη ώστε το σύνολο της αύξησης να απορροφηθεί από τον Οργανισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 75% παραμένει αλλά πλέον υπολογίζεται στο νέο κατώτατο ημερομίσθιο των 29,04 ευρώ. Συνεπώς, από 17,12 ευρώ η ημερήσια επιδότηση αυξάνεται στα 21,78 ευρώ. Την αύξηση των 4,66 ευρώ την απορροφά ο ΟΑΕΔ. Επίσης ο ΟΑΕΔ μπορεί να επιδοτεί τους σπουδαστές των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας (ΕΠΑΣ) του, οι οποίοι πραγματοποιούν πρακτική άσκηση ή μαθητεία σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με ποσό έως το 50% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Προς εναρμόνιση με το ισχύον πλαίσιο που εφαρμόζεται στα ΕΠΑΛ, το ποσό της επιδότησης που θα καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ στους μαθητευόμενους των ΕΠΑΣ θα καθορίζεται στην εκάστοτε ετήσια ΚΥΑ με την οποία θα ρυθμίζεται η μαθητεία για τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική χρονιά.
Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου-σκούπα δεν θα αποκλείονται από το επίδομα ανεργίας εποχικοί υπάλληλοι, ενώ λαμβάνεται μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες.
Ειδικότερα:
5. Παύουν οι περιορισμοί που απέκλειαν από την τακτική επιδότηση ανεργίας τους ωφελούμενους των προγραμμάτων εποχικής επιχορήγησης ξενοδοχείων από τον ΟΑΕΔ. Αναλυτικά, υπενθυμίζεται πως κάθε χρόνο υλοποιείται από τον ΟΑΕΔ πρόγραμμα επιχορήγησης των εποχικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, με σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Από την 1η Νοεμβρίου έως την 28η Φεβρουαρίου του επόμενου έτους, ο ΟΑΕΔ καταβάλλει στις επιχειρήσεις αυτές για όσους εργαζόμενους θα δικαιούνταν τακτική επιδότηση ανεργίας ποσό που αντιστοιχεί στις επιπλέον ημέρες απασχόλησης και ασφάλισής τους.

Το πλαφόν
6. Μέχρι σήμερα οι ημέρες επιδοτούμενης απασχόλησής τους λογίζονταν ως ημερήσια επιδόματα ανεργίας και συμπεριλαμβάνονταν στον περιορισμό σύμφωνα με τον οποίο «τα ημερήσια επιδόματα που καταβάλλονται σε διάστημα τεσσάρων ετών δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 400». Έτσι κάποιοι εποχικά επιδοτούμενοι υπάλληλοι αποκλείονταν από το τακτικό επίδομα ανεργίας αν απολύονταν. Με την προτεινόμενη ρύθμιση, ευνοούνται οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων επιχορήγησης εποχικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, καθώς παύουν να λογίζονται οι ημέρες απασχόλησής τους ως ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
7. Διευρύνεται η υποχρεωτική ποσόστωση υπέρ ευάλωτων ομάδων (πολύτεκνων, ανάπηρων κ.ά.) στις προσλήψεις που αφορούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) και γίνονται μέσω ΑΣΕΠ. Με την προτεινόμενη διάταξη τα προστατευόμενα πρόσωπα, δηλαδή οι πολύτεκνοι, οι ανάπηροι με ποσοστό 50% και άνω, όσοι έλαβαν μέρος στην εθνική αντίσταση κ.ά. θα δικαιούνται πλέον το 10% των προσλήψεων που γίνονται σε ΝΠΙΔ μέσω ΑΣΕΠ όπως συμβαίνει στον δημόσιο τομέα. Η αναπροσαρμογή του καθεστώτος παρακρατήσεων θέσεων εργασίας αναμένεται να επιφέρει αύξηση των θέσεων που παρακρατούνται για τα άτομα των ειδικών κατηγοριών. Καθορίζεται επίσης η διαδικασία που ακολουθούν οι υποψήφιοι για διορισμό ή πρόσληψη σε θέσεις εργασίας φορέων του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ απλουστεύεται η διαδικασία με την οποία γίνεται η μηχανογραφική επεξεργασία των αιτήσεων και συντάσσονται οι πίνακες μοριοδότησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ. Η ισχύουσα διάταξη έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια πολλών θέσεων για τα άτομα ειδικών κατηγοριών. Περαιτέρω, εάν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας σύνταξης του τελικού πίνακα εξακολουθούν να υφίστανται κενές θέσεις, αυτές καλύπτονται αποκλειστικά από πολύτεκνους γονείς η αίτηση των οποίων έχει κριθεί ως έγκυρη αλλά δεν εμφανίζονται ως επιτυχόντες στον τελικό πίνακα και για τις οποίες κατέχουν τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα. Επίσης, αποσαφηνίζεται πως στην περίπτωση κατά την οποία ο ενδιαφερόμενος ανήκει σε δύο ή περισσότερες κατηγορίες προστασίας, λαμβάνει μόνο προσαύξηση 20% λόγω υπαγωγής του και σε άλλες κατηγορίες προστασίας, χωρίς να μοριοδοτείται σωρευτικά και η δεύτερη κατηγορία προστασίας.
Παρατείνεται έως τις 15 Ιουνίου η προθεσμία έκδοσης των προκηρύξεων που αφορούν στις 341 οργανικές θέσεις προσωπικού σε Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Ευρυτανίας, στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), στο Εθνικό Ιδρυμα Κωφών (ΕΙΚ), καθώς και στα παραρτήματά τους, με σκοπό τη μόνιμη κάλυψη των πάγιων αναγκών τους σε μόνιμο προσωπικό, λόγω του μεγάλου αριθμού των προκηρυχθησόμενων θέσεων ανά εποπτευόμενο φορέα.
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για προσλήψεις επικουρικού προσωπικού σε προνοιακούς φορείς.
Αναλυτικά:
8. Προβλέπονται οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία πρόσληψης επικουρικού προσωπικού Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης για την κάλυψη των αναγκών των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας και των παραρτημάτων τους, του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Παπάφειο Θεσσαλονίκης και του Θεραπευτηρίου Χρονιών Παθήσεων Ευρυτανίας, του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) και του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών (ΕΙΚ). Μετά την έκδοση της έγκρισης της αρμόδιας Επιτροπής, ο αρμόδιος κάθε φορά φορέας εκδίδει προκήρυξη που τελεί υπό την έγκριση του ΑΣΕΠ. Κάθε προκήρυξη, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του οικείου φορέα και του ΑΣΕΠ, αναλυτικά αναφέρει τον αριθμό ανά κατηγορία και ειδικότητα του προσωπικού που πρόκειται να προσληφθεί.

Πίνακες κατάταξης
Οι αιτήσεις των υποψηφίων υποβάλλονται στον οικείο φορέα, ο οποίος τις αξιολογεί και συντάσσει προσωρινούς πίνακες κατάταξης προσληπτέων και απορριπτέων, οι οποίοι δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του και αποστέλλονται στον ΑΣΕΠ μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για έλεγχο νομιμότητας. Δικαίωμα ένστασης αναγνωρίζεται στους αιτούντες και ασκείται ενώπιον του ΑΣΕΠ μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 10 ημερών από την επόμενη της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων. Το ΑΣΕΠ διενεργεί τον έλεγχο νομιμότητας και τον κατ’ ένσταση έλεγχο μέσα σε έναν μήνα από την πάροδο της προθεσμίας υποβολής των ενστάσεων και η απόφασή του κοινοποιείται στον φορέα, προκειμένου αυτός να καταρτίσει τον οριστικό πίνακα προσληπτέων. Επίσης, προβλέπεται ότι αμέσως μετά την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων προσληπτέων διενεργούνται προσωρινές προσλήψεις από τους φορείς, με την επιφύλαξη αναμόρφωσης του πίνακα στην περίπτωση που κάποιος από τους προσωρινώς προσληφθέντες δεν περιλαμβάνεται στους οριστικούς πίνακες.

Πηγή: Εφημερίδα «Έθνος»