Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Τα άρθρα 34 και 60 του νέου αθλητικού νόμου 4603/2019.

Τα άρθρα 34 και 60 του νέου αθλητικού νόμου 4603.
Το άρθρο 34 του νέου νόμου 4603 με τίτλο επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού και άλλες διατάξεις.
Για καλύτερη κατανόηση προτάσσουμε την αιτιολογική έκθεση του άρθρου.
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Στο νόμο 4603 του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού και άλλες διατάξεις»
Άρθρο 34 Τροποποίηση άρθρου 29 ν. 2725/1999
Η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που συστάθηκε με την παράγραφο 9 του άρθρου 29 του ν. 2725/1999 (περίπτ. Α') και λειτουργεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παραπάνω παράγραφο και στο π.δ. 22/2004 (Α' 16) που εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση αυτής. Αποτελεί τον εκπρόσωπο της χώρας μας στη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή (Δ.Π.Ε.) και τον υπεύθυνο φορέα για την ανάπτυξη και διάδοση του Παραολυμπιακού κινήματος στην Ελλάδα καθώς και για την επιλογή, συγκρότηση και αποστολή των εθνικών ομάδων στους Παραολυμπιακούς αγώνες. Ταυτόχρονα συμβάλλει δυναμικά στην κοινωνικοποίηση και ισότιμη ενσωμάτωση στην κοινωνία των ατόμων με αναπηρία, αλλά και στην πλήρη αποδοχή και ισότιμη αντιμετώπισή τους από την κοινωνία, μέσω του αθλητισμού.
Με το παρόν άρθρο επιτυγχάνεται και κατοχυρώνεται ο εκδημοκρατισμός της εκπροσώπησης στην ολομέλεια της διοίκησης του παραπάνω ανώτατου οργάνου του Παραολυμπιακού κινήματος, όπως η εκπροσώπηση αυτή ορίσθηκε στην περίπτ. Α' της παρ. 9 του άρθρου 29 του ν. 2725/1999 και στο άρθρο 5 του π.δ. 22/2004 που εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση της παραγράφου 9, το οποίο επίσης τροποποιείται με το προτεινόμενο άρθρο 60.
Ειδικότερα, με την παρ. 1 του προτεινόμενου άρθρου τροποποιείται το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης Α' της παρ. 9 του άρθρου 29 του ν. 2725/1999 και αυξάνεται ο αριθμός των αντιπροσώπων της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ.) που θα μετέχει στην ολομέλεια της διοίκησης της Ε.Π.Ε., οι οποίοι αντιπρόσωποι θα εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση της παραπάνω ομοσπονδίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού αυτής. Ορίζεται επίσης ότι ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστικών με Αμαξίδιο (Ο.Σ.Ε.Κ.Α.) που θα μετέχει στο παραπάνω όργανο διοίκησης, θα εκλέγεται ομοίως από τη Γενική Συνέλευση της ομοσπονδίας αυτής, σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού της καθώς επίσης και ότι ο μη εν ενεργεία Παραολυμπιονίκης που θα μετέχει στο παραπάνω όργανο, θα εκλέγεται πλέον από τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών (Σ.Ε.Π.), σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού του αντί του μέχρι σήμερα ορισμού του από τον Υπουργό Πολιτισμού. Ταυτόχρονα μειώνονται τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στο παραπάνω όργανο διοίκησης της Ε.Π.Ε. και ορίζονται μέχρι σήμερα με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού. Με τον τρόπο αυτό, οι ανωτέρω φορείς του αθλητισμού θα μπορούν να εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους που θα μετέχουν στην ολομέλεια της διοίκησης της Ε.Π.Ε., κατόπιν διαδικασίας αρχαιρεσιών, σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού τους.
Με την παρ. 2 του προτεινόμενου άρθρου ορίζεται μεταβατική περίοδος για την εφαρμογή της νέας εκπροσώπησης των παραπάνω αθλητικών φορέων στην ολομέλεια της διοίκησης της Ε.Π.Ε., σύμφωνα με την παράγραφο 1.
Τό άρθρο 34 του νόμου
Άρθρο 34
Τροποποίηση του άρθρου 29 του ν. 2725/1999
   1. Το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης Α' της παρ. 9 του άρθρου 29 του ν. 2725/1999, τροποποιείται ως εξής:
   «Στην Ολομέλεια της Διοίκησης (Ο.Δ.) της Ε.Π.Ε. μετέχουν έντεκα (11) μέλη ως ακολούθως:
   α) Οκτώ (8) αντιπρόσωποι της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ.), οι οποίοι εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση της Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ., σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού της, και εκπροσωπούν όλες τις κατηγορίες αναπηριών, όπως αυτές προβλέπονται από τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή (Δ.Π.Ε.).
   β) Ένας (1) εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο (Ο.Σ.Ε.Κ.Α.) που εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση της Ο.Σ.Ε.Κ.Α. σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού της.
   γ) Ένας (1) μη εν ενεργεία Παραολυμπιονίκης, ο οποίος εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών (Σ.Ε.Π.), σύμφωνα με το καταστατικό του.
   δ) Μία (1) προσωπικότητα κύρους από τον χώρο του αθλητισμού που ορίζεται με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού.».
   2. Η παράγραφος 1 ισχύει για τη σύνθεση της Ολομέλειας που θα αναδειχθεί, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 5 του π.δ. 22/2004 (Α' 16) πριν τη λήξη της θητείας της παρούσας, το Φεβρουάριο του έτους 2021. Η παρούσα Ολομέλεια λειτουργεί ως έχει μέχρι την ανάδειξη της νέας, σύμφωνα με τα ανωτέρω.
Άρθρο 60
Αιτιολογική έκθεση
Άρθρο 60
Τροποποίηση άρθρου 5 π.δ. 22/2004 (Α' 16)
Με την παρ. 1 του παρόντος άρθρου επαναλαμβάνεται η ρύθμιση της παρ. 1 του άρθρου 34 του σχεδίου νόμου, ώστε η νέα εκπροσώπηση των μελών που μετέχουν στην ολομέλεια της διοίκησης της Ε.Π.Ε. να ορίζεται εκτός από την παρ. 9 του άρθρου 29 του ν. 2725/1999, σύμφωνα με την οποία συστάθηκε η Ε.Π.Ε. και ορίστηκαν τα μέλη που μετέχουν στην ολομέλεια διοίκησής της και στο άρθρο 5 του π.δ. 22/2004, που εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση της παραγράφου αυτής, για τη ρύθμιση μεταξύ άλλων, θεμάτων που αφορούν την οργάνωση και τη διοίκηση του παραπάνω νομικού προσώπου.
Περαιτέρω, με την παρ. 2, ορίζεται η διαδικασία με την οποία αποκτούν την ιδιότητά τους τα μέλη της ολομέλειας της διοίκησης της Ε.Π.Ε. σύμφωνα με τη νέα σύνθεση αυτής, ενώ με την παράγραφο 3 ορίζεται η μεταβατική περίοδος εφαρμογής των παραπάνω διατάξεων.
Το άρθρο του νόμου
Άρθρο 60
Τροποποίηση του άρθρου 5 του π.δ. 22/2004 (Α' 16)
   1. Η παρ. 1 του άρθρου 5 του π.δ. 22/2004 (Α' 16) «Οργάνωση και λειτουργία της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής», τροποποιείται ως εξής:
   «1. την Ολομέλεια της Διοίκησης (Ο.Δ.) της Ε.Π.Ε. μετέχουν έντεκα (11) μέλη ως ακολούθως:
   α) Οκτώ (8) αντιπρόσωποι της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ.), οι οποίοι εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση της Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ. σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού αυτής και εκπροσωπούν όλες τις κατηγορίες αναπηριών, όπως αυτές προβλέπονται από τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή (Δ.Π.Ε.).
   β) Ένας (1) εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο (Ο.Σ.Ε.Κ.Α.) που εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση της Ο.Σ.Ε.Κ.Α. σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού αυτής.
   γ) Ένας (1) μη εν ενεργεία Παραολυμπιονίκης, ο οποίος εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών (Σ.Ε.Π.) σύμφωνα με το καταστατικό αυτού.
   δ) Μία (1) προσωπικότητα κύρους από τον χώρο του αθλητισμού που ορίζεται με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού.».
   2. Η παρ. 5 του άρθρου 5 του π.δ. 22/2004, τροποποιείται ως εξής:
   «5. Τα μέλη της Ολομέλειας της Διοίκησης αποκτούν την ιδιότητά τους, ως ακολούθως:
   α) Μέχρι το τέλος του μηνός Ιανουαρίου του επομένου έτους των θερινών Παραολυμπιακών Αγώνων, η Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ, η Ο.Σ.Ε.Κ.Α. και ο Σύλλογος Ελλήνων Παραολυμπιονικών (Σ.Ε.Π.) εκλέγουν σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 τους αντιπροσώπους τους, με τους αναπληρωτές τους.
   β) Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, ο εκπρόσωπος της Γ.Γ.Α. και ο οριζόμενος από τον αρμόδιο για τον αθλητισμό Υπουργό, γνωστοποιούνται στη Γραμματεία της Ε.Π.Ε. εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του μηνός Φεβρουαρίου και μέχρι τέλους του ίδιου μήνα, η Ολομέλεια της Διοίκησης, μετά από πρόσκληση του εκ των μελών της εκπροσώπου της Γ.Γ.Α., συνέρχεται στα γραφεία της Ε.Π.Ε., συγκροτείται σε σώμα και εκλέγει, μεταξύ των μελών της, την Εκτελεστική Επιτροπή σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7 του παρόντος.».
   3. Οι παράγραφοι 1 και 2 ισχύουν για τη σύνθεση της Ολομέλειας που θα αναδειχθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 5 του π.δ. 22/2004 (Α' 16) πριν τη λήξη της θητείας της παρούσας, τον Φεβρουάριο του έτους 2021. Η παρούσα Ολομέλεια λειτουργεί ως έχει μέχρι την ανάδειξη της νέας σύμφωνα με τα ανωτέρω.