Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Πρόστιμα σε χιλιάδες αναπήρους, επειδή δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας από τα οποία απαλλάσσονται.




Πρόστιμα σε χιλιάδες αναπήρους, επειδή δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας από τα οποία απαλλάσσονται.
Του Μανώλη Μπασιά.

Χιλιάδες ανάπηροι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας προσαυξημένων με πρόστιμο 100% επειδή δεν είχαν απόφαση των ΚΕΠΑ, που απεργούν εδώ και πολλούς μήνες.
Θα μας φέρεις απόφαση των ΚΕΠΑ, μου είπε υπάλληλος της ΔΟΥ. Όταν απάντησα ότι τα ΚΕΠΑ δεν λειτουργούν και παρά την αίτησή μου εδώ και ένα χρόνο δεν κατόρθωσα να έχω την απόφαση, μου απάντησαν ότι πρέπει να πληρώσω. Απάντησα ότι ο νόμος με απαλλάσσει λόγω αναπηρίας. Η απάντηση ήταν κατηγορηματική, ότι έπρεπε να πληρώσω.

Δεν είναι μεμονωμένη η περίπτωσή μου. Χιλιάδες ανάπηροι είναι παγιδευμένοι και βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα και γιατί όχι και με κατασχέσεις, επειδή δεν λειτουργούν τα ΚΕΠΑ.
Εγώ προβληματίζομαι με τους ανθρώπους του υπουργείου Οικονομικών, που ενώ γνωρίζουν ότι τα ΚΕΠΑ δεν λειτουργούν και ότι οι περισσότεροι ανάπηροι δεν έχουν αποφάσεις τους, γιατί δεν ορίζουν ότι θα ισχύουν και οι παλαιες αποφάσεις των επιτροπών, που ίσχυαν όλα τα χρόνια; Ζητούμε την άμεση επίλυση του ζητήματος.
Οι ανάπηροι χρειάζονται ανθρώπινη αντιμετώπιση και όχι πρόστιμα και κατασχέσεις, κύριοι του Υπουργείου Οικονομικών.
Ζητούμε την παρέμβαση του Πρωθυπουργού και των άλλων κομμάτων για να παύσει αυτή η αντιμετώπισει εις βάρος των αναπήρων.
Τέλος επισυνάπτω τη σχετική με το ζήτημα αυτό επιστολή της ΕΣΑΜΕΑ, που αναφέρεται στους σχετικούς νόμους, και ελπίζω αυτή τη φορά να εισακουσθεί από τους αρμοδίους.

Επιστολή τής Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία τής 16ης Ιανουαρίου 2014 προς τον υπουργό Οικονομικών κύριο Γ. Στουρνάρα, με θέμα: «Εκτελωνισμός αυτοκινήτων των ατόμων με αναπηρία και απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας».
ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα: 16.01.2014
Αρ. Πρωτ: 140

Προς:
κ. Γ. Στουρνάρα, Υπουργό Οικονομικών

ΚΟΙΝ:
- Γραφείο Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά
- Γραφείο Αντιπροέδρου Κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου
- Γραφείο υφυπουργού Οικονομικών  Γ. Μαυραγάνη
- Γ. Γ. Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη
- 18η  Δ/νση Τελωνειακών και Οικονομικών Συστημάτων
- Φορείς-μέλη ΕΣΑμεΑ

Θέμα: Εκτελωνισμός αυτοκινήτων των ατόμων με αναπηρία και απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας  


Κύριε Υπουργέ,

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. κατ’ επανάληψη με πλήθος εγγράφων της σας γνωστοποίησε τα προβλήματα που δημιούργησε η διάταξη του άρθρου 18 του Ν. 4110/13 «Από 1.1.2013 το ποσοστό αναπηρίας καθορίζεται με βάση τη γνωμάτευση των οικείων υγειονομικών επιτροπών του Κ.Ε.Π.Α. και δεν γίνονται δεκτές από τις τελωνειακές αρχές γνωματεύσεις άλλων επιτροπών».

Δυστυχώς η προσπάθειά σας με τη διάταξη του άρθρου 38 του Ν.4141/13 με την οποία γίνονται δεκτές και οι αποφάσεις της ΑΣΥΕ δεν έλυσε κανένα πρόβλημα αφού μέχρι σήμερα ο νόμος αυτός παραμένει ανεφάρμοστος.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία σχετικά με τον εκτελωνισμό των αυτοκινήτων και τα τέλη κυκλοφορίας καθημερινά αυξάνονται, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό λόγω και της απεργίας των γιατρών, τα ΚΕΠΑ δεν λειτουργούν και η αναμονή για εξέταση από τις επιτροπές ξεπερνά τους 12 μήνες.

Κύριε Υπουργέ,

Ύστερα από τα ανωτέρω η ΕΣΑμεΑ ζητά να ανασταλεί η εφαρμογή του εν λόγω μέτρου και να ισχύσει η με αρ. πρ. Φ.80000/ΟΙΚ30002/1896/14.12.2011 εγκύκλιος του πρώην υπουργού Εργασίας κ. Κουτρουμάνη, εφόσον υπάρχει σε ισχύ γνωμάτευση που έχει εκδοθεί από οποιαδήποτε Αρχή, όπως άλλωστε εφαρμόζεται από την Δ/νση Φορολογίας Κεφαλαίου του Υπουργείου σας με το έγγραφο με αρ. πρ. Δ13ΦΜΑΠ1191496ΕΞ2013/12.12.13.

Είναι άδικο και παράλογο η προαναφερόμενη εγκύκλιος να εφαρμόζεται από κάποιες υπηρεσίες του Υπουργείου σας, όπως για παράδειγμα για τη χορήγηση απαλλαγών – ελαφρύνσεων στο έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων (ΕΕΤΑ) και στις φορολογίες κληρονομιών, γονικών παροχών και μεταβιβάσεων ακινήτων και να μην εφαρμόζεται για τον εκτελωνισμό και τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων των ατόμων με αναπηρία!

Για το λόγο αυτό πρέπει να δοθεί άμεση λύση για να σταματήσει επιτέλους η ταλαιπωρία και το απόλυτο αδιέξοδο των ατόμων με αναπηρία που κρατά πλέον πάνω από δύο χρόνια και ζητάμε άμεσα συνάντηση μαζί σας για το φλέγον αυτό θέμα.


Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ