Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016

Υπουργείο Οικονομικών: Διευκρινίσεις για τον ΕΝΦΙΑ


 Υπουργείο Οικονομικών: Διευκρινίσεις για τον ΕΝΦΙΑ
Οι απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ θα ισχύουν ακριβώς όπως και πέρυσι. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή όσοι έχουν εισοδήματα από υψηλούς τόκους. Δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το ύψος των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή άνεργοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80%,  ανεξάρτητα του ύψους των τόκων που έχουν.
Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ των πολιτών, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή δημοσιεύματα στα οποία γίνεται λόγος για βαρύ λογαριασμό του εν λόγω φόρου.
«Προς αποκατάσταση της αλήθειας», όπως λέει, διευκρινίζει:
Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ των πολιτών. Αυτό γίνεται επειδή παρατηρήθηκε σωρεία λαθών στις δηλώσεις των πολιτών οι οποίοι και καλούνται το επόμενο διάστημα να διορθώσουν τις δηλώσεις τους.
Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε πέντε δόσεις και όχι σε τέσσερις, με την πρώτη δόση στο τέλος Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, τα δημοσιεύματα που γράφουν για Αύγουστο δεν ισχύουν.
Ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι. «Όσα δημοσιεύματα μιλούν για αύξηση του συνολικού ποσού του ΕΝΦΙΑ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Υπάρχει, βέβαια, ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.
Οι απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ θα ισχύουν ακριβώς όπως και πέρυσι. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή όσοι έχουν εισοδήματα από υψηλούς τόκους.
Δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το ύψος των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή άνεργοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80%,  ανεξάρτητα του ύψους των τόκων που έχουν.

Πηγή: http://www.businessnews.gr/
 Εδώ όμως πρέπει να προσθέσω ότι επειδή υπάρχουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ελάχιστοι ανάπηροι θα επωφεληθούν από την απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ