Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Γλουμής (Διοικητής ΟΠΕΚΑ) στο Dnews: Μία αίτηση για όλα τα επιδόματα, πότε έρχονται οι προπληρωμένες κάρτες

Γλουμής (Διοικητής ΟΠΕΚΑ) στο Dnews: Μία αίτηση για όλα τα επιδόματα, πότε έρχονται οι προπληρωμένες κάρτες

Αλεξάνδρα Κλειδαρά

21/11

2023

08:05

 

Ενιαία φόρμα αίτησης για όλες τις παροχές του ΟΠΕΚΑ και αυτοματοποιημένες διαδικασίες απονομής παροχών έρχονται στον ΟΠΕΚΑ, όπως μας αναλύει σε συνέντευξη του στο Dnews ο διοικητής του ΟΠΕΚΑ Κωνσταντίνος Γλούμης.                                

Ο κ. Γλούμης μας εξηγεί ότι στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης θα δημιουργηθεί μία ενιαία φόρμα αίτησης για όλες τις παροχές σε χρήμα και είδος που υλοποιούνται σε εθνικό επίπεδο με όλες τις απαραίτητες διαλειτουργικότητες μεταξύ των σχετικών μητρώων, προκειμένου να αντλούνται αυτοματοποιημένα τα στοιχεία των πολιτών και να μην απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών από αυτούς                                    

Επίσης μας αναλύει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προπληρωμένων καρτών στα επιδόματα και τη λειτουργία του προγράμματος Κάλυψη για 400 ακίνητα που θα καλύπτεται η δαπάνη του ενοικίου για τρία έτη.                                    

• Όπως μαθαίνουμε ο ΟΠΕΚΑ ψηφιοποιείται. Τι θα αλλάξει στην καθημερινότητα του πολίτη που έρχεται σε επαφή με τον ΟΠΕΚΑ;                                    

Ο ΟΠΕΚΑ αποτελεί βασικό πυλώνα υλοποίησης των κοινωνικών πολιτικών του κράτους και έχει συγκεντρώσει ένα μεγάλο αριθμό παροχών και υπηρεσιών που απευθύνονται σε πάνω από 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Αποστολή μας είναι η χορήγηση προνοιακών επιδομάτων και η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας με σκοπό την ισότιμη και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνική ανάπτυξη.                                     

Απώτερος στόχος του ψηφιακού μετασχηματισμού του ΟΠΕΚΑ είναι η διασφάλιση αποτελεσματικής και ισότιμης πρόσβασης σε όλες τις κοινωνικές παροχές, εξυπηρετώντας τον πολίτη ψηφιακά, αυτοματοποιημένα και εξ αποστάσεως. Στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης θα δημιουργηθεί μία ενιαία φόρμα αίτησης για όλες τις παροχές σε χρήμα και είδος που υλοποιούνται σε εθνικό επίπεδο με όλες τις απαραίτητες διαλειτουργικότητες μεταξύ των σχετικών μητρώων, προκειμένου να αντλούνται αυτοματοποιημένα τα στοιχεία των πολιτών και να μην απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών από αυτούς.                                    

Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών, πέρα από την εξυπηρέτηση του πολίτη, την απλοποίηση των διαδικασιών και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας, προσφέρει και το όφελος της ενίσχυσης της διαφάνειας και της λογοδοσίας ενός δημόσιου φορέα απέναντι στην κοινωνία.                                    

Το έργο αυτό είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2025.                                    

ΟΠΕΚΑ

• Κύριε Γλούμη η ψηφιοποίηση θα μειώσει το χρόνο αναμονής για το επίδομα ανασφάλιστων Υπερηλίκων; Πολλοί αναγνώστες μας περιμένουν αρκετό διάστημα για να πάρουν το επίδομα ανασφάλιστου υπερήλικα.                                     

Η ψηφιοποίηση θα δημιουργήσει αυτοματοποιημένες διαδικασίες απονομής των παροχών του Οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης των ανασφάλιστων υπερηλίκων. Όπως γνωρίζετε, κυρία Κλειδαρά, το επίδομα αυτό έχει μεγάλο χρόνο αναμονής διότι το νομοθετικό του πλαίσιο προβλέπει προϋποθέσεις, η συνδρομή των οποίων δεν μπορεί να αντληθεί ψηφιακά, με αποτέλεσμα η αίτηση και τα δικαιολογητικά να προσκομίζονται έγχαρτα και ο φάκελος να είναι ακόμη φυσικός.                                     

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι τα τελευταία χρόνια, με μεγάλη επιβάρυνση του προσωπικού του ΟΠΕΚΑ, έχει γίνει μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η απονομή της συγκεκριμένης παροχής. Ενδεικτικά, τον Ιούνιο του 2022 ελέγχονταν οι αιτήσεις του Σεπτεμβρίου 2020, δηλαδή 22 μήνες από την αίτηση, ενώ σήμερα οι νέες αιτήσεις εκκαθαρίζονται εντός τριών μηνών από την υποβολή τους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος θα επέλθει με την ψηφιοποίηση της διαδικασίας και την απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου, προϋποθέσεις που δρομολογούνται σε συνεργασία με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κυρία Σοφία Ζαχαράκη.                                    

• Τον Δεκέμβριο θα αυξηθεί κατά 8% το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και θα αναπροσαρμοστούν και τα εισοδηματικά κριτήρια. Αυτό σημαίνει ότι θα λάβουν το ΕΕΕ περισσότεροι, υπάρχει κάποια εκτίμηση;                                    

Όπως είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός και υλοποιήθηκε με απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, αυξάνεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα κατά 8% για τις αιτήσεις που θα εγκριθούν από την 1η Δεκεμβρίου 2023. Μετά την αύξηση τα ποσά θα αναπροσαρμοστούν ως εξής:                                     

• 216 ευρώ/μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, αντί για 200 ευρώ,                                        

                                         • 108 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος, αντί για 100 ευρώ                                         

                                         • και 54 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος, αντί για 50 ευρώ.                                    

Παράλληλα, η αύξηση του ΕΕΕ συμπαρασύρει και τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα. Συνεπώς, πέραν της αύξησης του ποσού που θα λάβουν τα ωφελούμενα νοικοκυριά, αναμένεται και αύξηση του αριθμού των δικαιούχων. Λόγω της δυναμικής φύσης του συγκεκριμένου προγράμματος δεν είναι δυνατός ο ακριβής υπολογισμός του αριθμός των ωφελούμενων που θα προκύψουν με την αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων. Ακριβής υπολογισμός θα προκύψει μετά την εφαρμογή του νομοθετικού μέτρου, δηλαδή από το 2024. Πάντως αυτή τη στιγμή, βάσει των στοιχείων της πλατφόρμας του ΕΕΕ οι δικαιούχοι ξεπερνούν τα 205 χιλιάδες νοικοκυριά και συνολικά τους 330 χιλιάδες ωφελούμενους.                                    

• Με το νέο έτος αναμένεται να εφαρμοστεί προπληρωμένη κάρτα σε όλα τα επιδόματα. Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα και πόσο θα επηρεάσει αυτό τους δικαιούχους των επιδομάτων; Χρειάζεται να εκδώσουν νέες κάρτες;                                    

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της προπληρωμένης κάρτας, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η πλειοψηφία των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ θα καταβάλλονται σταδιακά μέσω μιας προπληρωμένης κάρτας. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το 50% του ποσού του επιδόματος σε ηλεκτρονικές πληρωμές και αγορές, ενώ για το υπόλοιπο ποσό παρέχεται η δυνατότητα ανάληψης μετρητών, όπως συμβαίνει ήδη σήμερα με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.                                    

Προβλέπονται, επίσης, κίνητρα για όσους χρησιμοποιούν την προπληρωμένη κάρτα και επιλέγουν να μην κάνουν ανάληψη του υπολοίπου, αλλά να το χρησιμοποιήσουν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, κατά τα πρότυπα της φορολοταρίας της ΑΑΔΕ. Να επισημάνω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι τα επιδόματα αναπηρίας εξαιρούνται από την εφαρμογή της προπληρωμένης κάρτας, καθώς και το επίδομα στέγασης και οι παροχές ανασφάλιστων υπερηλίκων.                                     

Στόχος του μέτρου της προπληρωμένης κάρτας είναι η απλοποίηση και ενιαιοποίηση της διαδικασίας πληρωμής των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ, μειώνοντας το γραφειοκρατικό και διοικητικό κόστος καταβολής τόσο του ωφελούμενου όσο και των φορέων που τα καταβάλλουν. Παράλληλα, η προπληρωμένη κάρτα συμβάλει στην ενθάρρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών προς όφελος των δημοσίων εσόδων.                                    

Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, κ. Κλειδαρά, να σας πω ότι αναμένεται άμεσα η θέσπιση του μέτρου που εντάσσεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, και στη συνέχεια απαιτείται η έκδοση μιας ΚΥΑ με τη διαδικασία, το χρόνο και τρόπο καταβολής και το χρόνο έναρξης καταβολής για κάθε επίδομα. Σε κάθε περίπτωση, υπολογίζεται ότι η εφαρμογή της προπληρωμένης κάρτας θα ξεκινήσει στα μέσα του 2024. Είναι κρίσιμο να σημειώσουμε, όμως, ότι η καθιέρωση της προπληρωμένης κάρτας δεν επηρεάζει τους δικαιούχους των επιδομάτων ως προς τη θεμελίωση του ίδιου του δικαίωματός τους ή ως προς το ποσό που λαμβάνουν, παρά μόνο ως προς τον τρόπο αξιοποίησης του ποσού αυτού, ήτοι μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.                                     

• Το πρόγραμμα «Κάλυψη» σε ποιο στάδιο βρίσκεται. Βλέπουμε ότι καλούνται οι ιδιοκτήτες αλλά ακόμη δεν έχουμε στοιχεία για το πόσες κατοικίες υπάρχουν. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα; θα ξεκινήσει του χρόνου;                                    

Το πρόγραμμα Κάλυψη αποτελεί ένα μέρος της στεγαστικής πολιτικής που εξήγγειλε και έχει αρχίσει να εφαρμόζει η Κυβέρνηση. Στόχος του προγράμματος Κάλυψη είναι η αξιοποίηση ιδιωτικών κατοικιών, που είχαν διατεθεί για τη στέγαση αιτούντων διεθνούς προστασίας.                                     

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αποφάσεις ένταξης για 400 ακίνητα στο Πρόγραμμα σε όλη τη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της δυναμικής φύσης του προγράμματος, 2 εκ των 44 Δήμων συνεχίζουν να τρέχουν προσκλήσεις για εκδήλωση ενδιαφέροντος από υποψήφιους ιδιοκτήτες. Συγκεκριμένα, η ΠΕ του Δυτικού Τομέα έχει ανοιχτή πρόσκληση και η ΠΕ Θεσσαλονίκης έχει δημοσιεύσει για δεύτερη φορά Πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος. Υπάρχουν 44 Δήμοι σε όλη τη χώρα, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα, εκ των οποίων 18 έχουν υπογράψει προγραμματικές συμβάσεις με τους συμπράττοντες φορείς, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και τον ΟΠΕΚΑ.                                    

Το Πρόγραμμα καλύπτει τη δαπάνη του ενοικίου για τρία έτη στους ωφελούμενους και η πρώτη στέγαση πραγματοποιήθηκε στο τέλος Μαΐου του 2023. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 90 στεγασμένα νοικοκυριά και ο αριθμός τους αναμένεται να αγγίξει τα 400 μέχρι το τέλος του έτους.