Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Δελτίο Τύπου της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για τα αποτελέσματα της συνάντησης με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα Σ. Ζαχαράκη στις 22/11/2023

Δελτίο Τύπου της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για τα αποτελέσματα της συνάντησης με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα Σ. Ζαχαράκη στις 22/11/2023

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210-5229968

e-mail: eoty@otenet.gr

www.eoty.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ΑΡΙΘΜ. 9977/12-12-1932 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ &

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΜΕΛΟΣ  ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ & ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑNΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ: 210-5245001, 210-5228333, 210-5228365, 210-5245578

e-mail: pab@otenet.gr                          web site:  www.pst.gr

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 2369/762

ΤΟΜΕΑΣ: Γραμματείας                                                                Αθήνα, 24/11/2023

ΠΛΗΡ.: Βιβή Τσαβαλιά

Δελτίο Τύπου της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για τα αποτελέσματα της συνάντησης με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα Σ. Ζαχαράκη στις 22/11/2023

Στην συνάντηση που είχαν οι φορείς μας σε εξαιρετικό κλίμα στις 22/11/2023 η κα Υπουργός πήρε καταρχήν θετική θέση για όλα τα αιτήματα που της εκθέσαμε.

Συγκεκριμένα:

1. Σχετικά με την τύχη της Λασκαριδείου Στέγης στο Μαρούσι εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της σχετικά με το αίτημα μας για περιαγωγή στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.) με σκοπό τη δημιουργία οίκου ευγηρίας για τυφλούς και προς τούτο δεσμεύθηκε να έχει επαφές τόσο με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κο Κ. Χατζηδάκη όσο και με τον Δήμαρχο Αμαρουσίου κο Θ. Αμπατζόγλου.

2. Ως προς το αίτημα για αυτόματη κατ’ έτος αύξηση του προνοιακού επιδόματος τυφλότητας από τον ΟΠΕΚΑ σε ίσο ποσοστό με αυτό που θα λαμβάνουν οι συνταξιούχοι και εργαζόμενοι σύμφωνα με τις εκάστοτε εξαγγελίες της Κυβέρνησης ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στον κρατικό προϋπολογισμό και ως εκ τούτου δεν μπορεί να δεσμευθεί.

3. Όσον αφορά την διακοπή προνοιακού επιδόματος αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ λόγω της λήψης των τυφλών δικαιούχων μέρους της σύνταξης θανόντος γονέος δεσμεύθηκε να οριστεί συνάντηση με την Διοίκηση του ΟΠΕΚΑ προκειμένου να λήξει η προφανής αδικία.

4. Όσον αφορά τους συναδέλφους οι οποίοι εργάζονται ελάχιστες μέρες το μήνα όπως οι μουσικοί κ.λπ., δεσμεύθηκε ότι θα  μελετηθεί με το συναρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης το ενδεχόμενο να εξακολουθήσουν να συγκαταλέγονται στην κατηγορία των ανέργων επιδοματούχων του ΟΠΕΚΑ, ακόμα κι αν ασφαλίζονται για τις λίγες αυτές ημέρες εργασίας προκειμένου να εξακολουθήσουν να λαμβάνουν ολόκληρο το επίδομα τυφλότητας από τον ΟΠΕΚΑ.

5. Σε σχέση με τον Προσωπικό Βοηθό η Υπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα κονδύλια ούτε για την αύξηση του ποσοστού των τυφλών επί του συνόλου των συμμετεχόντων στο Πρόγραμμα αλλά ούτε και για την επέκταση του σε δικαιούχους ηλικίας άνω των 65 ετών.

6. Όσον αφορά το νέο Οργανισμού του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.) η Υπουργός επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δήλωσε ότι είναι υπέρ της δημιουργίας σύγχρονου Οργανισμού ο οποίος θα στελεχώνει ουσιαστικά το Κέντρο για την ουσιαστική παροχή των πολύτιμων υπηρεσιών του προς τα άτομα με οπτική αναπηρία της χώρας και δεσμεύθηκε να αναλάβει προς τούτο σχετικές πρωτοβουλίες.

7. Ως προς την χορήγηση από τον ΟΠΕΚΑ του επιδόματος τυφλότητας δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι αυτό θα εξακολουθήσει να χορηγείται μέσω του Τραπεζικού Λογαριασμού των δικαιούχων και όχι με ψηφιακή προπληρωμένη κάρτα. Επίσης κατανόησε την ανάγκη με τον ίδιο τρόπο να χορηγούνται σε δικαιούχους με οπτική αναπηρία τυχόν άλλα επιδόματα που δικαιούνται από τον ΟΠΕΚΑ όπως π.χ. επίδομα παιδιού λόγω της μη προσβασιμότητας των POS αφής που κυκλοφορούν στην αγορά σε χρήστες με οπτική αναπηρία.

8. Ως προς την χορήγηση Δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού σε συνταξιούχους με οπτική αναπηρία που προέρχονται από τον Ιδιωτικό Τομέα, οι οποίο είναι και οι μόνοι συνταξιούχοι που δεν δικαιούνται από κανένα πρόγραμμα vouchers δεσμεύθηκε να προωθήσει το δίκαιο αίτημα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τους τυφλούς δικαιούχους και τους συνοδούς τους.

9. Τέλος η Υπουργός κατανόησε την ανάγκη των συνταξιούχων με οπτική αναπηρία που έχουν ανήλικα παιδιά να έχουν το δικαίωμα να τα εγγράφουν σε ΚΔΑΠ και βρεφονηπιακούς σταθμούς ωστόσο διευκρίνισε ότι πρέπει να γίνει αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου του Προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής».

Με εκτίμηση

Για το Γ.Σ. της Ε.Ο.Τ.

Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Γιαλλούρης

Η Γενική Γραμματέας

Παρασκευή Τσαβαλιά

Για το Δ.Σ. του Π.Σ.Τ.

Ο Πρόεδρος

Δημήτριος Σηφάκης

Η Γενική Γραμματέας

Θεοδώρα Φαρδέλα