Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 2022 Μέρος – 5ο

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 2022 Μέρος – 5ο

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

(…)

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

(…)

Υπουργείο Εσωτερικών & Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων & Υπουργείο Υγείας

Για την εφαρμογή της τηλεργασίας στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα

• Την άμεση έκδοση των κανονιστικών πράξεων δυνάμει του άρθρου 19 του Ν. 4807/2021 και του άρθρου 5 παρ. 3β του Ν. 3846/2010 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 67 του Ν.4808/2021.

• Οι κατ’ εξοσιοδότηση κανονιστικές να αφορούν τη ρύθμιση θεμάτων τεχνικού χαρακτήρα και να μη περιορίζουν το δικαίωμα για τηλεργασία όπως αυτό θε- μελιώνεται από το νομικό πλαίσιο. Σε ό,τι αφορά ειδικά τα άτομα με αναπηρία, οι κατ’ εξουσιοδότηση κανονιστικές δεν θα πρέπει να περιορίζουν το δικαίωμα για εύλογη προσαρμογή όταν αυτό θα ήταν ενδεδειγμένο μέτρο με βάση το δίκαιο της ΕΕ και της ΣΔΑμεΑ.

• Η εξειδίκευση των προβλημάτων υγείας να είναι ενδεικτική και να αφήνεται πάντα περιθώριο για εξατομικευμένη εκτίμηση των συνθηκών της κάθε περί- πτωσης.

• Η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Υγείας, στην οποία θα εξειδικεύονται για τους απασχολούμενους με μόνιμα ή πρόσκαιρα προβλήματα υγείας στο δημόσιο τομέα τα προβλήματα υγείας, τα χρονικά όρια τηλεργασίας, τα απαραίτητα δικαιολογητικά, καθώς και η διαδικασία αξιολόγη- σης και πιστοποίησης των εν λόγω προβλημάτων υγείας (βλ. άρθρο 19 παρ. 3 του Ν. 4807/2021) δέον να είναι αντίστοιχη της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας.

• Σε ό,τι αφορά τους γονείς παιδιών μέχρι 12 ετών και φροντιστές, την έκδοση συμπληρωματικών ρυθμίσεων για την τηλεργασία στον δημόσιο τομέα, που να ικανοποιούν τις απαιτήσεις του άρθρου 31 του Ν. 4808/2021, δεδομένου ότι ο Ν. 4807/2021 προηγήθηκε του Ν. 4808/2021 που ενσωμάτωσε την Οδηγία 2019/1158/ΕΚ. Σε αυτή τη βάση, θα πρέπει να γίνεται ειδική μνεία για τη δυνατότητα των γονέων και φροντιστών να ζητούν τηλεργασία, προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους.

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Για τη χορήγηση επιδόματος στέγασης σε μονογονεϊκές οικογένειες

Ο Συνήγορος πρότεινε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στον ορι- σμό του μονογονεϊκού νοικοκυριού, για τις ανάγκες χορήγησης επιδόματος στέ- γασης στην ΚΥΑ με αριθμό Δ13οικ.10747/256/ΦΕΚ Β΄ 792/06.03.2019:

α) η περίπτωση του νοικοκυριού, που απαρτίζεται από μονογονέα, που έχει ανα- λάβει με δικαστική απόφαση τη συμπαράσταση και επιμέλεια ατόμου με ανα- πηρία και εφόσον συνοικεί με αυτό

β) η περίπτωση του νοικοκυριού, που απαρτίζεται από ένα ενήλικο μέλος, το οποίο έχει αποδεδειγμένα αναλάβει τη δικαστική συμπαράσταση και την επι- μέλεια προσώπου με αναπηρία και συνοικεί μαζί του.

Υπουργείο Τουρισμού

Για την παροχή υπηρεσιών ξενάγησης στη νοηματική γλώσσα

Ο Συνήγορος επανέφερε προς το Υπουργείο Τουρισμού πρόταση να ληφθεί μέρι- μνα ώστε άτομα που χρησιμοποιούν τη νοηματική γλώσσα, όταν περιηγούνται ή επισκέπτονται μουσεία, μνημεία κ.λπ., να μπορούν να απολαμβάνουν υπηρεσιών ξενάγησης σε ίση βάση με τους άλλους επισκέπτες, όπως επιβάλλει η ΣΔΑμεΑ.

(…)