Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Μιχαηλίδου: «Φέτος για πρώτη φορά τα επιδόματα συνδέονται με τη φοίτηση των παιδιών στο σχολείο»

Μιχαηλίδου: «Φέτος για πρώτη φορά τα επιδόματα συνδέονται με τη φοίτηση των παιδιών στο σχολείο»

Κωνσταντίνα Ντουντούμη

21/11

2023

09:15

 

Η Δόμνα Μιχαηλίδου σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη αναφέρθηκε στα θέματα της εκπαιδευτικής επικαιρότητας και τα περιστατικά bullying και βίας στα σχολεία.

Η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Δόμνα Μιχαηλίδου, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις συμμορίες ανηλίκων αλλά και γενικότερα για τα περιστατικά bullying στα σχολεία.

Για τις συμμορίες στα σχολεία                                    

«Όλοι προβληματιζόμαστε. Ιδιαίτερα μετά την πανδημία, δημιουργήθηκαν πιο έντονες αντιδράσεις στα παιδιά και καμία χώρα δεν έχει βρει λύση σε αυτό. Αυτό που κάνουμε είναι το να δούμε τι κάνει κάθε χώρα και το υιοθετούμε. Οι άξονες είναι δύο, η πρόληψη και η καταπολέμηση. Πρόληψη σημαίνει στήριξη. Η Γαλλία έχει ένα πολύ καλό μοντέλο, έχει κοινωνικούς λειτουργούς στο σχολείο, και έτσι διπλασιάσαμε τους κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους στα σχολεία. Οι κοινωνικοί λειτουργοί πηγαίνουν μία φορά την εβδομάδα και μία από τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζουμε είναι να βλέπουν όλα τα παιδιά, γιατί σήμερα βλέπουν ένα παιδί όταν θεωρούν πως κάποιος έχει παραβατική συμπεριφορά αφού πάρουν την έγκριση από τους γονείς», είπε αρχικά και πρόσθεσε:                                    

Ψυχολόγοι στα σχολεία και Εργαστήρια Δεξιοτήτων για την καλλιέργεια ενσυναίσθησης                                     

«Πρέπει να επιμορφώσουμε τους καθηγητές και πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένες επιμορφώσεις με το τι θα πρέπει να προσέξουν. Έχουμε ένα μάθημα που το λέμε ‘’Εργαστήριο Δεξιοτήτων’’, δίνοντας στον εκπαιδευτικό τη δυνατότητα να καλλιεργήσει την ενσυναίσθηση. Θέλουμε και οι κοινωνικοί λειτουργοί να βλέπουν όλα τα παιδιά. Πρέπει να είναι μία κανονική, οριζόντια διαδικασία. Σίγουρα το να είχαμε μόνιμους ψυχολόγους θα ήταν καλύτερο αλλά για αρχή προσπαθούμε να καταφέρουμε να μην ζητάμε την συναίνεση γονέα, γιατί πολλές φορές μπορεί ο γονέας να κακοποιεί και μπορεί να μην δώσει την άδεια».                                    

Για πρώτη φορά τα επιδόματα συνδέονται με τη φοίτηση των παιδιών στο σχολείο                                    

Όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός φέτος, άρχισε να εφαρμόζεται το να διασυνδέονται τα επιδόματα με τη σχολική φοίτηση, δηλαδή οι γονείς να στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο. «Θέλουμε σύνδεση επιδομάτων με σχολική βία. Από πέρσι ξεκίνησε το my school, όπου πιστεύουμε πως θα βοηθήσει και στην παραβατικότητα».                                    

Ουσιαστικά από φέτος ενεργοποιείται η διάταξη βάσει της οποίας συνδέεται η καταβολή ορισμένων επιδομάτων όπως παιδιού Α21 με την υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών των δικαιούχων στο σχολείο ενώ προϋπόθεση είναι και η «συνέπεια» του παιδιού-μαθητή στην υποχρεωτική εκπαίδευση, δηλαδή να μη μείνει από απουσίες. Έτσι από φέτος, απαραίτητη είναι όχι μόνο η υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών όσων οικογενειών λαμβάνουν το επίδομα αλλά και η εξέλιξή τους εκπαιδευτικά, ώστε να μην μένουν την ίδια τάξη.                                    

Για τα προβλήματα με την μεταφορά μαθητών στα ειδικά σχολεία                                     

Σε σχέση με τη μεταφορά των μαθητών ειδικών σχολείων, η οποία σε ορισμένες περιοχές αντιμετωπίζει προβλήματα, η Δόμνα Μιχαηλίδου είπε πως σε συνεργασία με την περιφέρεια, είναι ένα από τα προβλήματα που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν. «Τα σχολικά κτίρια είναι τους δήμους και η μεταφορά των μαθητών στην περιφέρεια. Η περιφέρεια κάνει κάθε χρόνο διαγωνισμούς. Το πρόβλημα είναι στην ανατολική Αττική και στην κεντρική Μακεδονία. Προσπαθούμε να βρούμε λύση και προσπαθούν και οι περιφέρειες».                                    

Mega Γεγονότα | Δόμνα Μιχαηλίδου: «Διπλασιάσαμε τους κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους στα σχολεία» | megatv.com