Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Να παρθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζόμενων με αναπηρία και γονιών των ΑμεΑ

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Να παρθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζόμενων με αναπηρία και γονιών των ΑμεΑ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Να παρθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζόμενων με αναπηρία και γονιών των ΑμεΑ

Ο ανταγωνισμός, το κυνηγητό του κέρδους, η πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων για το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων έχει τραγικές επιπτώσεις στο δικαίωμα των ΑμεΑ στην εργασία.

Οι επιχειρήσεις δεν προσλαμβάνουν ΑμεΑ, ακόμη και με βάση τον νόμο 2643/1998 που προβλέπει συγκεκριμένο ποσοστό ΑμεΑ για τις επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους, έχει να γίνει προκήρυξη από το 2005, κατ’ απαίτηση των εργοδοτικών ενώσεων. Άλλωστε το ίδιο το κράτος, τον δικό του νόμο, που τον είχε χαρακτηρίσει επαναστατικό, τον έχει καταστήσει ουσιαστικά ανενεργό. Χιλιάδες θέσεις αναπήρων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχουν ουσιαστικά καταργηθεί.

Είμαστε στην 3η δεκαετία του 21ου αιώνα, η παραγωγικότητα, η επιστήμη, η τεχνολογία έχουν κάνει άλματα και οι νέες τεχνολογίες δίνουν τεράστιες δυνατότητες για την ένταξη ακόμη και σε άτομα με βαριές αναπηρίες στην παραγωγή.

Το τελευταίο διάστημα οι επιχειρήσεις, αξιοποιώντας τα βάρβαρα αντιλαϊκά, αντιαναπηρικά μέτρα της κυβέρνησης, αποχαλινώνονται μόλις διαπιστωθεί ότι κάποιος εργαζόμενος έχει πρόβλημα υγείας. Αν δεν τον απολύσουν, ασκούν πιέσεις και εκβιασμούς για να τον εξαναγκάσουν σε παραίτηση. Γιατί ο ανάπηρος, αυτός που έχει πρόβλημα υγείας, δύσκολα μπορεί να ανταποκριθεί στις υπερωρίες, στα συνεχόμενα 13ώρα, στη δουλειά χωρίς διάλειμμα ή στη δουλειά από εργοδότη σε εργοδότη. Έχουν δει το φως της δημοσιότητας και έχουν καταγγελθεί στα σωματεία η άσκηση πίεσης από τις τράπεζες για παραίτηση, ακόμη και σε αυτούς που είχαν προσληφθεί με τον Ν.2643/1998.

Τελευταία, από την PDS, θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς, απολύθηκε εργαζόμενη μετά από 7 χρόνια προϋπηρεσίας, επειδή διαγνώστηκε με χρόνια πάθηση, ενώ ήταν και δραστήριο μέλος του σωματείου της.

Προκαλεί ιδιαίτερα η περίπτωση εργαζόμενου στην εταιρεία Φ. Νάκας, που απολύθηκε μετά την επιστροφή του από αναρρωτική άδεια, όταν διαγνώστηκε με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας τον Δεκέμβριο 2022. Όταν η εταιρεία αναγκάστηκε να τον προσλάβει εκ νέου μετά και από τις αντιδράσεις των συναδέλφων του, τον μετακίνησε με δυσμενή μετάθεση σε άλλο κατάστημα, και συγκεκριμένα από την Γλυφάδα στο Αιγάλεω, δυσκολεύοντας έτσι τη μετακίνησή του, αφού χρειάζεται να αλλάξει τρία μέσα μαζικής μεταφοράς, και εκβιάζοντας στην ουσία την παραίτησή του.

Ακόμα χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της απόλυσης 10 εργαζομένων με πολυετή προϋπηρεσία από την First-Data, επειδή κάποια στιγμή εμφάνισαν πρόβλημα υγείας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, προτίθεται να λάβει ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζόμενων με αναπηρία και γονιών των ΑμεΑ, όπως:

– Να απαγορευθούν οι απολύσεις αναπήρων και χρονίως πασχόντων εργαζομένων καθώς και γονέων ή δικαστικών συμπαραστατών παιδιού με αναπηρία ή χρόνια πάθηση,

– Να υποχρεωθούν οι εργοδότες να πάρουν τα ανάλογα μέτρα, να κάνουν τις αναγκαίες εργονομικές παρεμβάσεις και να εξασφαλίσουν εκείνες τις βάρδιες για την προστασία των ΑμεΑ, την καλύτερή τους ένταξη στην παραγωγή και την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών δουλειάς,

– Να εξασφαλιστεί πενθήμερο 7ωρο για όλα τα ΑμΕΑ εργαζόμενους και γονείς και κηδεμόνες στον ιδιωτικό τομέα, όπως ισχύει και στο δημόσιο και με τα αντίστοιχες ειδικές άδειες,

– Να πραγματοποιηθούν μαζικές προσλήψεις όλων των ικανών προς εργασία αναπήρων με πλήρη εργασιακά δικαιώματα με την ευθύνη του κράτους.

Οι Βουλευτές

Δάγκα Βιβή

Έξαρχος Νίκος

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κατσώτης Χρήστος

Κομνηνάκα Μαρία

Κτενά Αφροδίτη

Λαμπρούλης Γιώργος

Μαρίνος Γιώργος

Μεταξάς Βασίλης

Παπαναστάσης Νίκος

Στολτίδης Λεωνίδας

Συντυχάκης Μανώλης

Τσοκάνης Χρήστος

Πηγή: www.kke.gr