Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κο Κ. Χατζηδάκη με θέμα: Αίτημα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για άμεσο ορισμό συνάντησης για συζήτηση θεμάτων που άπτονται της αρμοδιότητάς σας.

 

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κο Κ. Χατζηδάκη με θέμα: Αίτημα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για άμεσο ορισμό συνάντησης για συζήτηση θεμάτων που άπτονται της αρμοδιότητάς σας.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210-5229968

e-mail: eoty@otenet.gr

www.eoty.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ΑΡΙΘΜ. 9977/12-12-1932 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ &

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΜΕΛΟΣ  ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ & ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑNΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ: 210-5245001,210-5228333,210-5228365,210-5245578

e-mail: pab@otenet.gr                          web site:  www.pst.gr

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 2201/702

Αθήνα, 09/11/2023

ΤΟΜΕΑΣ: Γραμματείας

Προς: Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,   κο Κ. Χατζηδάκη

Κοιν.:    1) Πρωθυπουργό της Χώρας, κο Κ. Μητσοτάκη

2) Υπουργό Επικρατείας, κο Σ. Παπασταύρου

3) Ε.Σ.Α.μεΑ.

4) Σωματεία – μέλη Ε.Ο.Τ.

 

Θέμα: Αίτημα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για άμεσο ορισμό συνάντησης για συζήτηση θεμάτων που άπτονται της αρμοδιότητάς σας.

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και το σωματείο-μέλος της Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Π.Σ.Τ.) ζητούν άμεσο ορισμό συνάντησης μαζί σας για τη συζήτηση σειράς επειγόντων αλλά και χρονιζόντων θεμάτων που άπτονται της αρμοδιότητάς σας και αφορούν τα άτομα με οπτική αναπηρία, όπως παρατίθενται κατωτέρω:

• Σχετικά με την καταβολή των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ θεωρούσαμε ότι το θέμα λογίζεται ως λήξαν μετά τις διαβεβαιώσεις της αρμόδιας Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κας Σ. Ζαχαράκη κατά τη συνάντησή της με την Ε.Σ.Α.μεΑ. στις 24 Αυγούστου 2023. Στο σχετικό Δελτίο Τύπου της Ε.Σ.Α.μεΑ. διαβάζουμε: «Τέλος, στο ζήτημα των επιδομάτων και της προπληρωμένης κάρτας επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι ΔΕΝ θα ισχύσει για τα επιδόματα αναπηρίας». Επιπλέον σε συνάντηση των φορέων μας με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κο Α. Γεωργιάδη, στις 19/10/2023 υπήρξε η ίδια δέσμευση ως προς τα επιδόματα που υπάγονται στην αρμοδιότητά του, π.χ. επίδομα παιδιού κλπ. Με μεγάλη έκπληξη ωστόσο παρακολουθήσαμε σχετική συνέντευξή σας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ στις 4/11/2023, στην οποία αναφέρατε πως το ποσό του επιδόματος θα είναι ολόκληρο μέσα στην κάρτα για τους ΑμεΑ, αλλά θα υπάρξει και μια σχετική ευελιξία δεδομένου ότι το θέμα αποτελεί συναρμοδιότητα και με το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Σας καλούμε να λάβετε μια εντελώς ξεκάθαρη θέση επί του θέματος, όπως και η συναρμόδια Υπουργός κα Ζαχαράκη κατά τη συνάντησή της με την Ε.Σ.Α.μεΑ. Οι λόγοι για τους οποίους τα άτομα με οπτική αναπηρία δεν μπορούν να λαμβάνουν κανενός είδους προνοιακό επίδομα, αναπηρικό, παιδιού κλπ. μέσω προπληρωμένης κάρτας είναι πολλοί, αφενός μεν στην πλειονότητά τους τα POS είναι αφής και δεν έχει προσαρμοστεί σε αυτά λογισμικό ανάγνωσης οθόνης ώστε να μπορούν να τα χειρίζονται άτομα με οπτική αναπηρία και αφετέρου το ποσό του αναπηρικού προνοιακού επιδόματος προορίζεται να καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες που δημιουργεί η αναπηρία στον άνθρωπο, οι οποίες κατά κανόνα δεν είναι η αγορά καταναλωτικών προϊόντων, αλλά συνήθως η παροχή βοήθειας ετέρου προσώπου κλπ., οι οποίες δεν μπορούν να πληρωθούν με ψηφιακές, προπληρωμένες κάρτες.

 

 

• Σε Δελτίο Τύπου της 3ης Νοεμβρίου 2023 που εξέδωσε ο Δήμος Αμαρουσίου πληροφορηθήκαμε με οργή και αγανάκτηση ότι ο Δήμαρχος σας έθεσε τα ζητήματα του κληροδοτήματος του «Οίκου Τυφλών» όπως και του κτιρίου του Κέντρου Ελληνικής Κεραμικής, δύο διαφορετικές υποθέσεις που όμως απαιτούν της προσοχής του Υπουργείου, δεδομένου ότι ζητείται από τον Δήμο η διάθεση προς αυτόν και εκμετάλλευσή τους αφενός για το πρώτο για κοινωνικούς σκοπούς και για το δεύτερο η απρόσκοπτη συνέχιση της αρχέγονης Μαρουσιώτικης παράδοσης της Κεραμικής Τέχνης.

Φυσικά η μήνις δεν απευθύνεται σε εσάς, αλλά στον Δήμαρχο Αμαρουσίου κο Αμπατζόγλου, ο οποίος είναι απόλυτα ενημερωμένος εκ μέρους μας εδώ και χρόνια ότι ο «Οίκος Τυφλών», όπως λανθασμένα αναφέρει, ήτοι η Λασκαρίδειος Στέγη η οποία βρίσκεται επί της οδού Βασιλέως Αλεξάνδρου 14 στο Μαρούσι, σε οικόπεδο τριών περίπου στρεμμάτων στο οποίο βρίσκεται κτίσμα 1.200 τ.μ. ούτε νομικά ούτε ηθικά μπορεί να παραδοθεί στον Δήμο Αμαρουσίου, δεδομένου ότι η βούληση της διαθέτιδος ήταν να στεγάζονται εκεί τυφλές άπορες γυναίκες και επιδίωξη των φορέων μας είναι μετά την 10ετή «εξαφάνιση» του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος να υπαχθεί στο Κέντρο Εκπαίδευσης κι Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.) με σκοπό τη δημιουργία γηροκομείου για άτομα με οπτική αναπηρία. Κάθε άλλη ενέργεια εκφεύγει της βούλησης της διαθέτιδος και θα αντιταχθούμε σθεναρά σε αυτή με κάθε νόμιμο τρόπο. Προς τούτο σας επισυνάπτουμε σειρά εγγράφων, τα οποία αποδεικνύουν ότι ο Δήμος Αμαρουσίου είναι ενήμερος εδώ και χρόνια για τις απόψεις μας και ενεργεί εν κρυπτώ ενάντια στη θέληση των πραγματικών δικαιούχων του κληροδοτήματος, την οποία εκφράζει η Ε.Ο.Τ. και ο Π.Σ.Τ.

 

• Με αφορμή την κατάθεση νέου φορολογικού νομοσχεδίου ζητάμε να απαλλαγούν οι ελάχιστοι τυφλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι κάτω από εξαιρετικά αντίξοες και ανταγωνιστικές συνθήκες, μη θέλοντας να βαδίσουν την πεπατημένη άσκησης του επαγγέλματος του τηλεφωνητή, που άλλωστε οδηγείται σε πλήρη εξαφάνιση, προσπαθούν να ανοίξουν νέους επαγγελματικούς ορίζοντες, από τη φορολόγηση τουλάχιστον μέχρι 10.920€, αφενός γιατί το δημοσιονομικό κόστος είναι ελάχιστο και αφετέρου για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας με τους εργαζόμενους τυφλούς και συνταξιούχους. Επίσης για τυφλούς που είναι άνεργοι και ως μόνη πηγή εισοδήματος έχουν ενοίκια, των οποίων το ύψος μπορεί να καθοριστεί στο κατώτατο αφορολόγητο, να απαλλάσσονται από τον φόρο ενοικίου.

• Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στα άτομα με οπτική αναπηρία χωρίς το συνυπολογισμό του προνοιακού επιδόματος στο εισόδημα, καθώς και αύξηση 50% του ατομικού ή οικογενειακού ορίου εισοδήματος κατά περίπτωση. Επίσης, το επίδομα παιδιού να χορηγείται στα άτομα με οπτική αναπηρία χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, δεδομένου ότι οι δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνεργοι, χαμηλόμισθοι ή χαμηλοσυνταξιούχοι.

• Ζητάμε την πλήρη απαλλαγή από την επιβολή του ΕΝ.Φ.Ι.Α. της πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τ.μ., προσαυξανόμενη κατά 20 τ.μ. ανά προστατευόμενο μέλος, εφόσον αυτή ιδιοκατοικείται ή της μοναδικής κατοικίας η οποία ανήκει κατά ψιλή κυριότητα, επικαρπία ή και τα δύο σε άτομο με οπτική αναπηρία 80% και άνω και τη φορολόγηση της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας μέχρι του ύψους των 250.000 ευρώ, προσαυξανόμενη κατά 50.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος, με το ποσό των 0,50 ευρώ ανά τετραγωνικό, όπως κατά τη διάρκεια ισχύος του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. Επίσης,

 

ζητάμε απαλλαγή από την επιβολή φόρου σε ακαλλιέργητα αγροτεμάχια και μειωμένο φόρο στις καλλιεργούμενες εκτάσεις οι οποίες αποφέρουν εισόδημα σε άτομα με οπτική αναπηρία που καλύπτονται ασφαλιστικά από τον Ο.Γ.Α. ή είναι άνεργοι.

• Ουσιαστική εφαρμογή της εγκυκλίου Ε. 043/15-02-2021 που αφορά την εφαρμογή από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΚΕΠΑ κλπ) της διάταξης του άρθρου 74 του Ν.4764/2020 για την απόκτηση αφορολόγητου αυτοκινήτου από άτομα με οπτική αναπηρία με ποσοστό 80% και άνω, προκειμένου να σταματήσει η απίστευτη ταλαιπωρία που υφίστανται οι συνάδελφοι δικαιούχοι απόκτησης αναπηρικού αυτοκινήτου και απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας. Περαιτέρω επιβάλλεται να δοθεί εντολή προς τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας να κάνουν αποδεκτές τις παλαιές γνωματεύσεις ΚΕΠΑ (πριν από το 2013) των δικαιούχων με οπτική αναπηρία των ανωτέρω παροχών (απαλλαγή από το Τέλος Ταξινόμησης και τα Τέλη Κυκλοφορίας) οι οποίοι αιτούνται αντιστοίχιση της γνωμάτευσης τους με την υπ’ αριθμ. πρωτ. Δ18Α5038263 (ΦΕΚ 2710/Τ.Β’ /24-10-2013) Κ.Υ.Α. και να μην τους παραπέμπουν σε εκ νέου εξέταση από επιτροπή ΚΕΠΑ.

• Να απαλλαγούν από τον ΦΠΑ τα κάτωθι είδη για άτομα με οπτική αναπηρία:

DAISY players (μηχάνημα που χρησιμοποιείται για την ακρόαση ακουστικών βιβλίων –audiobooks- από άτομα με οπτική αναπηρία, για ανάγνωση λογοτεχνικών έργων αλλά και συγγραμμάτων, καθώς και για μελέτη, δεδομένου ότι διαθέτει πολλές δυνατότητες, όπως η κράτηση σημειώσεων, η πλοήγηση σε κεφάλαια, σελίδες, παραγράφους, λέξεις κλπ.), μηχανές Braille, εκτυπωτές Braille, λευκά μπαστούνια, μεγεθυντές οθόνης κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (CCTV), ομιλούντα θερμόμετρα απολύτως απαραίτητα για μετρήσεις, ομιλούντα πιεσόμετρα, ομιλούντα οξύμετρα, μεγεθυντικούς φακούς για την υποβοήθηση ατόμων με χαμηλή όραση φορητούς ή επιτραπέζιους, γυαλιά για άτομα με μειωμένη όραση, ρολόγια χειρός με ομιλία, ρολόγια επιτραπέζια με ομιλία, συσκευές PIAF για το σχεδιασμό ανάγλυφων παραστάσεων σε μικροκαψουλικό χαρτί, λογισμικό Duxbury απαραίτητο για την μετατροπή και εκτύπωση βιβλίων από την γραφή των βλεπόντων στο σύστημα Braille, επιτραπέζια παιχνίδια κατασκευασμένα ειδικά ώστε να μπορούν να παίξουν με αυτά άτομα με οπτική αναπηρία, κυβαριθμικό αριθμητικό κιτ (Cubarithm arithmetic kit) που βοηθάει στην εκμάθηση μαθηματικών διατάξεων, γεωμετρικό τάπητα που βοηθάει στην χάραξη και εκμάθηση γεωμετρικών σχημάτων, καθώς και ειδικούς διαβήτες. Γενικώς θεωρούμε ότι επειδή το εύρος, ιδίως των συσκευών παραγωγής ανάγλυφων και εκμάθησης μαθηματικών και γεωμετρίας, ποικίλλει και ανανεώνεται συνεχώς, ενώ είναι εμφανές ότι τα ως άνω είδη προορίζονται για τυφλούς ή με χαμηλή όραση μαθητές, θα πρέπει να ενταχθούν όχι ως είδη ένα προς ένα, αλλά ως κατηγορία ειδών που προορίζονται για συγκεκριμένο σκοπό.

• Απαλλαγή των ατόμων με οπτική αναπηρία, καθώς και των συνοδών τους, από το φόρο αεροδρομίων, ως επαναφορά εν μέρει του μισού εισιτηρίου που απέλαβαν επί δημόσιας Ολυμπιακής Αεροπορίας.

• Αυξήσεις στα επιδόματα που δικαιούνται τα άτομα με οπτική αναπηρία, όπως άλλωστε έχει προτείνει και η Ε.Σ.Α.μεΑ., καθώς και στις συντάξεις των τυφλών χαμηλοσυνταξιούχων, τουλάχιστον κατά 100 ευρώ από την 01/01/2024 και σύνδεσή τους με την ετήσια αύξηση που λαμβάνουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.

• Επαναφορά των μισθών, καθώς και των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας, των 120 περίπου εναπομεινάντων εργαζομένων ατόμων με οπτική αναπηρία στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2009, όπως και έχει αναγνωριστεί στους ένστολους και άλλες κατηγορίες ή επικουρικά, μέχρις ότου η οικονομία της χώρας επιτρέψει την ολική του αποκατάσταση, χορήγηση επιδόματος ειδικών συνθηκών διαβίωσης ποσού ύψους 25% επί των πάσης φύσεως μεικτών αποδοχών τους, το οποίο και να συνυπολογίζεται στο συντάξιμο μέρος του μισθού ή μηνιαίου επιδόματος οδοιπορικών, αίτημα επίσης δικαιολογημένο και σύμφωνο με τις καθημερινές ανάγκες μετακίνησης, οι οποίες είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένες για τους εργαζόμενους με οπτική αναπηρία. Προς αποφυγή αδικιών απέναντι στους συναδέλφους εργαζομένους, σημειώνουμε ότι η χορήγηση του ως άνω επιδόματος θα αφορά τυφλούς εργαζόμενους με οποιαδήποτε σχέση εργασίας κι αν έχουν προσληφθεί και ανεξαρτήτως του τρόπου πρόσληψης, πχ με τον Ν.2643/1998 ή μέσω Α.Σ.Ε.Π. ή με διορισμό μέσω κατάρτισης ειδικών πινάκων για ωρομίσθιους και αναπληρωτές ή με απλή πρόσληψη από ιδιώτη κ.λπ. Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά και αποσκοπούν στο να προλάβουν τυχόν εξαιρέσεις εργαζομένων με οπτική αναπηρία από το μέτρο. Επισημαίνουμε ότι το κόστος για τη χορήγηση του σχετικού επιδόματος στους εργαζόμενα άτομα με οπτική αναπηρία δεν υπερβαίνει όπως αποδεικνύεται τις 250.000 έως 300.000 ευρώ το χρόνο.

• Ζητάμε την προστασία από πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας που ανήκει σε άτομο με οπτική αναπηρία, εφόσον αυτή ιδιοκατοικείται ή της μοναδικής κατοικίας η οποία ανήκει κατά ψιλή κυριότητα, επικαρπία ή και τα δύο σε άτομα της ως άνω κατηγορίας, καθώς και τη μη πώληση στεγαστικού ή καταναλωτικού δανείου που ανήκει σε άτομο με οπτική αναπηρία σε ξένα funds.

• Ζητάμε την αύξηση του ακατάσχετου ποσού σε λογαριασμό μισθού ή σύνταξης ατόμων με οπτική αναπηρία στο ύψος των 3.000 ευρώ, λόγω αυξημένων αναγκών εξαιτίας της αναπηρίας.

• Απαλλαγή των ατόμων με οπτική αναπηρία από τα τεκμήρια του εισοδήματος. Να μην φορολογείται το τεκμαρτό εισόδημα των ως άνω ατόμων παρά μόνο το πραγματικό.

• Ζητάμε την εναρμόνιση με τον ιδιωτικό τομέα του ποσοστού αναπηρίας, ήτοι 80% και άνω, για όλες τις θετικές διακρίσεις που απολάβουν τα άτομα με βαριά αναπηρία (άτομα με οπτική αναπηρία, παραπληγικοί κ.λπ.), όπως φοροαπαλλαγές μισθών και συντάξεων, απαλλαγή από εισφορά αλληλεγγύης, αφορολόγητο αυτοκίνητο κ.λπ.

• Επαναφορά της διάταξης του Ν.3865/2010 αρθ. 6 περ. ββ που αφορά τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης εργαζομένων του δημοσίου που είναι σύζυγοι ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και τα οποία είναι ανίκανα για εργασία.

 

 

Με την ελπίδα ότι θα ανταποκριθείτε στο αίτημά μας για άμεσο ορισμό συνάντησης, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση

Για το Γ.Σ. της Ε.Ο.Τ.

Ο Πρόεδρος                                                                             Η Γενική Γραμματέας

Νικόλαος Γιαλλούρης                                                 Παρασκευή Τσαβαλιά

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ. του Π.Σ.Τ.

Ο Πρόεδρος                                                                Η Γενική Γραμματέας

Δημήτριος Σηφάκης                                                    Θεοδώρα Φαρδέλα