Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών προς τον Πρωθυπουργό της Χώρας και τους αρμόδιους Υπουργούς με θέμα: Εντονότατη διαμαρτυρία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για τη μελετώμενη πληρωμή των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων μέσω ψηφιακής προπληρωμένης κάρτας.

 

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών προς τον Πρωθυπουργό της Χώρας και τους αρμόδιους Υπουργούς με θέμα: Εντονότατη διαμαρτυρία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για τη μελετώμενη πληρωμή των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων μέσω ψηφιακής προπληρωμένης κάρτας.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210-5229968  FAX: 210-5229541

e-mail: eoty@otenet.gr

www.eoty.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ΑΡΙΘΜ. 9977/12-12-1932 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ &

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΜΕΛΟΣ  ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ & ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑNΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ: 210-5245001,210-5228333,210-5228365,210-5245578  FAX: 210-5222112

e-mail: pab@otenet.gr                         web site:  www.pst.gr

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 1554/524

Αθήνα, 04/08/2023

ΤΟΜΕΑΣ: Γραμματείας

Προς: 1) Πρωθυπουργό της Χώρας κο Κ. Μητσοτάκη

2) Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα Σ. Ζαχαράκη

3) Υπουργό Οικονομικών, κο Κ. Χατζηδάκη

Κοιν.:  1) Ε.Σ.Α.μεΑ.

2) Σωματεία-μέλη Ε.Ο.Τ.

 

 

Θέμα: Εντονότατη διαμαρτυρία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για τη μελετώμενη πληρωμή των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων μέσω ψηφιακής προπληρωμένης κάρτας.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ) και το σωματείο- μέλος της Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Π.Σ.Τ.) διαμαρτύρονται εντονότατα και καλούν την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην αλλαγή του τρόπου πληρωμής των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων μέσω προπληρωμένης ψηφιακής κάρτας, όπως πληροφορήθηκαν τόσο από τις δηλώσεις  της αρμόδιας υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κας Σοφίας Ζαχαράκη  κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων του νέου υπουργείου, όσο και από τις δηλώσεις του εκπρόσωπου του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρου Τσάπαλου στο Πρώτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου την 1η Αυγούστου.

Τα άτομα με οπτική αναπηρία αφενός μεν δεν είναι εξοικειωμένα με την ψηφιακή τεχνολογία, για λόγους αντικειμενικούς και υποκειμενικούς, και αφετέρου είναι απαράδεκτο να αναγκάζονται να δαπανούν το σύνολο του επιδόματός τους για την αγορά προϊόντων, όπως προϋποθέτει ο νέος σχεδιαζόμενος τρόπος πληρωμής, ενώ τα POS στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αφής και ως εκ τούτου καθίσταται αδύνατο να τα χρησιμοποιήσουν τα άτομα με οπτική αναπηρία.

Το προνοιακό επίδομα, όπως είναι γνωστό, δε θεωρείται εισόδημα – και ορθώς– και χορηγείται στα άτομα με οπτική αναπηρία για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών που προκύπτουν από την αναπηρία. Αυτές μπορεί να είναι, εκτός των άλλων, η πληρωμή παροχής υπηρεσιών π.χ. συνοδείας, μετακίνησης με ταξί, υπηρεσιών κατ’ οίκον και λοιπά.

Εν πάση περιπτώσει, θεωρούμε ανοίκειο να οφείλουμε να επιχειρηματολογούμε για τον τρόπο ανάλωσης των πενιχρών πραγματικά προνοιακών επιδομάτων. Ενημερώνουμε τους αρμοδίους ότι επ’ ουδενί θα δεχθούμε νέο τρόπο πληρωμής πλην εκείνου της καταβολής στον τραπεζικό λογαριασμό. Δηλώνουμε δε ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τον τρόπο καταβολής των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

Με εκτίμηση

Για το Γ.Σ. της Ε.Ο.Τ.

Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Γιαλλούρης

Η Γενική Γραμματέας

Παρασκευή Τσαβαλιά

Για το Δ.Σ. του Π.Σ.Τ.

Ο Πρόεδρος

Δημήτριος Σηφάκης

Η Γενική Γραμματέας

Θεοδώρα Φαρδέλα