Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

Ερώτηση του ΚΚΕ προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και Δικαιοσύνης με θέμα: «Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ με βαριές αναπηρίες- νοητική στέρηση, ως προς τις παροχές, μετά το θάνατο των γονέων τους»

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και Δικαιοσύνης

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ με βαριές αναπηρίες- νοητική στέρηση, ως προς τις παροχές, μετά το θάνατο των γονέων τους

Για χρόνια παλαιότερα το ΙΚΑ και σε συνέχεια ο ΕΦΚΑ αναγνώριζε στους άμεσους συγγενείς (αδέλφια κλπ) την ιδιότητα του προσωρινού συμπαραστάτη, σε περίπτωση θανάτου του γονέα παιδιού με βαριά αναπηρία, νοητική στέρηση, αυτισμό κλπ.

Ο προσωρινός συμπαραστάτης μπορούσε να διεκπεραιώσει στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ τις διαδικασίες για να μπορεί να πάρει ο ανάπηρος τη σύνταξη του θανόντα γονιού του, το επίδομα παραπληγίας ή άλλες παροχές από τον ΕΦΚΑ. Ήταν ιδιότητα υπό τον έλεγχο ειδικής επιτροπής του ΕΦΚΑ και των παλαιών διευθυντών του ΙΚΑ και στη συνέχεια του ΕΦΚΑ.

Το τελευταίο διάστημα, δεν έχει συγκροτηθεί η παραπάνω επιτροπή με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να σταματούν να καταβάλλουν τις συντάξεις που δικαιούνται τα παιδιά των θανόντων με βαριές αναπηρίες ή άλλες παροχές. Με αποτέλεσμα, σήμερα να βρίσκονται σε δεινή θέση οι άνθρωποι με αναπηρία και οι συγγενείς τους που έχουν αναλάβει -έστω και προσωρινά- την ευθύνη της φροντίδας τους. Ένας θάνατος δεν προγραμματίζεται ούτε και μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα το ποιος θα αναλάβει σε μόνιμη βάση τη δικαστική επιμέλεια, αφού υπάρχουν ποικίλοι και σύνθετοι κοινωνικοί και οικονομικοί λόγοι (αδέλφια μπορεί να μένουν στο εξωτερικό, στην επαρχία, συγγενείς που πιθανά να μην είναι έτοιμοι να αναλάβουν τη μόνιμη δικαστική επιμέλεια κλπ). Χρειάζονται λοιπόν πολύ συγκεκριμένα, πρακτικά μέτρα με την ευελιξία που πρέπει να χαρακτηρίζει τις υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με ζωτικές κοινωνικές ανάγκες.

Με βάση αυτά χρειάζεται να συγκροτηθεί άμεσα αυτή η επιτροπή και με ευθύνη των διευθυντών, των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΦΚΑ να εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη καταβολή των συντάξεων και των άλλων παροχών.

Επειδή η διαδικασία του δικαστικού συμπαραστάτη- δικαστικής επιμέλειας συνεπάγεται και μεγάλο χρόνο αναμονής για την ολοκλήρωση της αλλά και σοβαρή οικονομική επιβάρυνση των ενδιαφερομένων, είναι ανάγκη άμεσα να παρθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφασιστική συρρίκνωση του χρόνου ολοκλήρωσης της δικαστικής διαδικασίας του συμπαραστάτη, αλλά και με απόφαση της κυβέρνησης να γίνει δωρεάν , χωρίς καμία επιβάρυνση των γονιών εκπροσώπων αυτή η διαδικασία. Είναι διαδικασία που πρέπει να διεκπεραιώνεται με ευθύνη του κράτους που θα επιβαρύνεται και το όποιο κόστος νομικής αρωγής, συμβολαιογραφικών πράξεων, δικαστικών εξόδων κλπ.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι άμεσα μέτρα θα πάρουν ώστε:

– Να ξεμπλοκάρει σε επίπεδο ΕΦΚΑ η διαδικασία του προσωρινού συμπαραστάτη και να καταβληθούν άμεσα οι καθυστερούμενες οφειλές του ΕΦΚΑ προς τους ασφαλισμένους (συντάξεις κλπ).

– Να διεκπεραιώνεται δωρεάν, χωρίς καμία επιβάρυνση στις οικογένειες των βαριά αναπήρων η διαδικασία του μόνιμου ή του προσωρινού δικαστικού συμπαραστάτη.

– Να στελεχωθούν αποφασιστικά με επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων αλλά και να συγκροτηθούν τέτοιες μέσα στα σχολεία και στα ιδρύματα, που να μπορούν να παρακολουθούν, να επιτηρούν και να στηρίζουν τέτοιες ειδικές περιπτώσεις.

Οι Βουλευτές

Κανέλλη Λιάνα

Γκιόκας Γιάννης

Δάγκα Βιβή

Κατσώτης Χρήστος

Κομνηνάκα Μαρία

Πηγή: www.kke.g