Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

Αλλάζει σε 20 μήνες ο τρόπος υπολογισμού των αυξήσεων στις συντάξεις

 

 

 

newsbomb.gr

 

Αλλάζει σε 20 μήνες ο τρόπος υπολογισμού των αυξήσεων στις συντάξεις

 

 

Από την 1η Ιανουαρίου του 2025 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των αυξήσεων στις συντάξεις και οι αυξήσεις θα γίνονται με βάση την πορεία των μισθών. Η εξέλιξη αυτή θα ενισχύσει αισθητά τις αποδοχές των συνταξιούχων, καθώς οι μισθοί θα αυξάνονται συνεχώς.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, από 1ης/1/2025 πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή και νέος τρόπος καθορισμού των συντάξιμων αποδοχών που θα λαμβάνονται υπόψη για την ανταποδοτική σύνταξη.

Η αλλαγή συνίσταται στο γεγονός ότι, βάσει νόμου, η τιμαριθμοποίηση των μισθών από το 2002 και μετά δεν θα γίνεται με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, που είναι η μέθοδος που θα ισχύει έως και το 2024, αλλά θα λαμβάνεται υπόψη ένας άλλος δείκτης, που είναι ο Δείκτης Μεταβολής Μισθών για το σύνολο της οικονομίας.

Ο δείκτης αυτός θα δείχνει πόση ήταν η αύξηση του μέσου μισθού για το σύνολο της οικονομίας κάθε χρόνο από το 2002 και μετά. Με την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Μισθών θα αναπροσαρμόζονται οι συντάξιμες αποδοχές των ασφαλισμένων που θα αποχωρούν από 1ης/1/2025 και μετά.

Τονίζεται ότι η αλλαγή του 2025 θα ωφελήσει με υψηλότερη ανταποδοτική σύνταξη τους νέους συνταξιούχους. Η σχετική διάταξη προβλέπει ότι «η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2024 διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2025 και εφεξής διενεργείται με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.