Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ Διαδικασία χορήγησης παροχής στο πλαίσιο των προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης στα ΑμεΑ


Επιτέλους, μετά από επίμονες και κοπιαστικές προσπάθειες της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, λήγει με την επισυναπτόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση η ακατανόητη και απαράδεκτη κατάσταση, άτομα με αναπηρία με γνωμάτευση από ΑΣΥΕ να χρειάζεται να περάσουν και από ΚΕΠΑ.
Ανακοίνωση 30.12.2014

Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ Διαδικασία χορήγησης παροχής στο πλαίσιο των προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης στα ΑμεΑ

Διαβάστε παρακάτω το κείμενο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης «30.12.2014: Διαδικασία χορήγησης παροχής στο πλαίσιο των προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης στα ΑμεΑ».


30.12.2014: Διαδικασία χορήγησης παροχής στο πλαίσιο των προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης στα ΑμεΑ

Δημοσιεύθηκε η Κ.Υ.Α. αριθμ. Π3α/Γ.Π.οικ. 49361/1253/22.12.2014 Διαδικασία χορήγησης παροχής στο πλαίσιο των προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης στα ΑμεΑ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Αρ. Φύλλου 3483

24 Δεκεμβρίου 2014

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Αριθμ. Π3α/Γ.Π.οικ. 49361/1253

Διαδικασία χορήγησης παροχής στο πλαίσιο των προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης στα ΑμεΑ.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ − ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ − ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Το άρθρο 90 του «Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» που κυρώθηκε με το πρώτο άρθρο του Π.Δ. 63/2005.

2. Τις διατάξεις του άρθρου 29 Α΄ του Ν. 1558/1985 (ΦΕΚ 137/Α΄) «Κυβέρνηση και Κυβερνητικά όργανα» όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 27 του Ν. 2081/1992 (ΦΕΚ 154/Α΄) περί ελέγχου των δαπανών που προκαλούν οι κανονιστικές πράξεις.

3. Τις διατάξεις του άρθρου 22 του Ν. 2646/1998 «Ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 236/Α΄).

4. Τις διατάξεις του αρ. 94 του Κεφαλαίου ΣΤ΄ του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ 67/Α΄).

5. Τις διατάξεις των άρθρων 6 § 7 και άρθρο 7 του Ν. 3863/2010 «Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις» (ΦΕΚ 115/Α΄).

6. Τις διατάξεις του άρθρου 46 του Ν. 4025/2011 «Ανασυγκρότηση Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης, Αναδιάρθρωση ΕΣΥ και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 228/Α΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

7. Τις διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 1 Ν. 4141/2013 «Επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 81/Α΄).

8. Τις διατάξεις του άρθρου 9 του Ν. 4052/2012 (ΦΕΚ 41/Α΄) «Νόμος αρμοδιότητας Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για εφαρμογή του νόμου «Έγκριση των Σχεδίων Συμβάσεων Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος, του Σχεδίου του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλες επείγουσες διατάξεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους και τη διάσωση της εθνικής οικονομίας» και άλλες διατάξεις».

9. Το Π.Δ. 113/2014 «Οργανισμός Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας» (ΦΕΚ 180/Α΄).

10. Το άρθρο 4 του Π.Δ. 85/2012 «Ίδρυση και μετονομασία Υπουργείων, μεταφορά και κατάργηση υπηρεσιών» (ΦΕΚ 141/Α΄).

11. Το Π.Δ. 86/2012 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (ΦΕΚ 141/Α΄).

12. Το Π.Δ. 119/2013 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (ΦΕΚ 153/Α΄).

13. Την υπ’ αριθμ. οικ.20894/61/20−6−2014 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας «Καθορισμός αρμοδιοτήτων των Υφυπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Βασιλείου Κεγκέρογλου, Αντωνίου Μπέζα και Ιωάννη Πλακιωτάκη» (ΦΕΚ 1634/Β΄).

14. Την υπ’ αριθμ. 4062/25.7.2014 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εσωτερικών «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Εσωτερικών Γεώργιο Ντόλιο» (ΦΕΚ 2110/Β΄).

15. Την επιτάχυνση του διοικητικού έργου, τη μείωση του διοικητικού κόστους και την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών.

16. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:


Άρθρο 1
Προϋποθέσεις χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης ή άλλης προνομιακής παροχής

Οι ενδιαφερόμενοι προς ένταξη στα προνομιακά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης Ατόμων με Αναπηρία καθώς και οι δικαιούχοι των οποίων η ισχύς των γνωματεύσεων ή πιστοποιητικών αναπηρίας έχει λήξει, εξετάζονται υποχρεωτικά από 1/9/2011 για την πιστοποίηση του βαθμού αναπηρίας τους από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές του Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.), του Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.), της Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.) και της Ελληνικής Αστυνομίας, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση ή την παράταση οικονομικής ενίσχυσης ή άλλης προνομιακής παροχής.


Άρθρο 2
Διαδικασία παράτασης

Από 1/2/2015 η διαδικασία παράτασης των προνομιακών παροχών καθορίζεται ως εξής:

α) Η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης στα Άτομα με Αναπηρία διακόπτεται αυτοδίκαια από την επομένη της ημερομηνίας λήξης της ισχύουσας γνωμάτευσης.

β) Η αρμόδια υπηρεσία χορήγησης των προνομιακών παροχών ενημερώνει εγγράφως τους δικαιούχους τρεις μήνες πριν από τη λήξη της ισχύουσας γνωμάτευσης για την άμεση υποβολή αίτησης παράτασης του σχετικού δικαιώματός τους.

γ) Μετά την υποβολή της αίτησης παράτασης από τον δικαιούχο στην αρμόδια υπηρεσία ακολουθείται η προβλεπόμενη από τα εδάφια γ΄, δ΄, ε΄ και στ΄ του άρθρου 2 διαδικασία.

δ) Σε περίπτωση παραπομπής και υποβολής αίτησης στα ΚΕ.Π.Α. ή στις Υγειονομικές Επιτροπές του άρθρου 1 εντός του τριμήνου πριν από τη λήξη ισχύος της προηγούμενης γνωμάτευσης και εφόσον κριθεί από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή ότι ο αιτών εξακολουθεί να πληροί τις απαιτούμενες από τις ισχύουσες διατάξεις ιατρικές προϋποθέσεις για τη συνέχιση καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης, τα οικονομικά αποτελέσματα αυτής αρχίζουν από την επομένη της ημερομηνίας λήξης της προηγούμενης γνωμάτευσης.

ε) Σε περίπτωση υποβολής της σχετικής αίτησης στα ΚΕ.Π.Α. ή στις Υγειονομικές Επιτροπές του άρθρου 1 εντός προθεσμίας έξι μηνών από την ημερομηνία λήξης της προηγούμενης γνωμάτευσης και εφόσον εξακολουθούν να συντρέχουν στο πρόσωπο του αιτούντα οι προϋποθέσεις για την επαναχορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης, ως ημερομηνία έναρξης των οικονομικών αποτελεσμάτων προσδιορίζεται η ημερομηνία υποβολής της αίτησης επανεξέτασης του από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή.

στ) Τυχόν υποβολή αίτησης για παράταση του σχετικού δικαιώματος μετά την παρέλευση απράκτου της ανωτέρω εξάμηνης προθεσμίας αυτή δεν θα γίνεται δεκτή από την αρμόδια υπηρεσία ως αίτηση παράτασης αλλά θα λαμβάνεται υπόψη ως νέα αίτηση ένταξης του ενδιαφερόμενου στο ίδιο ή σε κάποιο άλλο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης. Στην περίπτωση αυτή θα ακολουθείται εξαρχής η διαδικασία του άρθρου 1 της παρούσας.


Άρθρο 3
Μεταβατική διάταξη

Για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την έναρξη ισχύος των διατάξεων του παρόντος άρθρου, ως ημερομηνία έναρξης των οικονομικών αποτελεσμάτων ορίζεται η ημερομηνία έναρξης ισχύος της γνωμάτευσης των ΚΕ.Π.Α. ή των Υγειονομικών Επιτροπών του άρθρου 1.


Άρθρο 4
Έναρξη ισχύος

1. Ως ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, από την οποία γίνονται δεκτές οι γνωματεύσεις των Υγειονομικών Επιτροπών του άρθρου 1, οι οποίες βρίσκονται σε ισχύ, ανεξάρτητα από την ημερομηνία έκδοσής τους και μέχρι τη λήξη τους.

2. Κάθε κανονιστική πράξη ή διάταξη που προσκρούει στην παρούσα παύει να ισχύει από την έναρξη ισχύος των διατάξεων αυτής.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2014


ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ

ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ


Πηγή: http://www.esamea.gr/