Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. προς τον κ. Π. Δουφεξή, Διοικητή e-ΕΦΚΑ με θέμα: «Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητάει την επαναφορά του επιδόματος απολύτου αναπηρίας στις επικουρικές συντάξεις παλαιών συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας»

Επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. προς τον κ. Π. Δουφεξή, Διοικητή e-ΕΦΚΑ με θέμα: «Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητάει την επαναφορά του επιδόματος απολύτου αναπηρίας στις επικουρικές συντάξεις παλαιών συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας»

Πληροφορίες: Χριστίνα Σαμαρά

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα: 03.02.2023

Αρ. Πρωτ.: 145

ΠΡΟΣ:   κ. Π. Δουφεξή, Διοικητή e-ΕΦΚΑ

ΚΟΙΝ:    «Πίνακας Αποδεκτών»

ΘΕΜΑ: «Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητάει την επαναφορά του επιδόματος απολύτου αναπηρίας στις επικουρικές συντάξεις παλαιών συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας»

Κύριε Διοικητή,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) όπως γνωρίζετε, αποτελεί την τριτοβάθμια Οργάνωση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα και αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας.

Κύρια αποστολή της είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και η προώθηση, προστασία και απόλαυση των ανθρωπίνων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους. Όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αυτά κατοχυρώνονται με τη Σύμβαση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, που η χώρα μας μαζί με το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο επικύρωσε με τον Ν. 4074/2012.

 

Με την παρούσα επιστολή μας, σας μεταφέρουμε τη διαμαρτυρία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για την αναίτια περικοπή του επιδόματος απολύτου αναπηρίας από τις επικουρικές συντάξεις παλαιών συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων Εθνικής Τραπέζης.

Όπως επισημαίνουν και στην υπ’ αριθ. πρωτ. 142/91/30.01.2023 επιστολή τους, η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.) και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Π.Σ.Τ.)», διαπιστώθηκε ότι σε συνταξιούχους με αναπηρία όρασης (πρώην υπαλλήλους Εθνικής Τράπεζας) δεν συμπεριλήφθηκε στις επικουρικές συντάξεις που έλαβαν για τον μήνα Φεβρουάριο 2023, το επίδομα απολύτου αναπηρίας, το οποίο λάμβαναν αδιάκοπα από της συνταξιοδοτήσεώς τους και μέχρι σήμερα, ως συνταξιούχοι του ν.612/77 και του ν.3232/04.

Τη στιγμή που οι συνταξιούχοι της χώρας ανέμεναν έστω και την πενιχρή αύξηση στις συντάξεις τους, εν τούτοις οι συνταξιούχοι με αναπηρία όρασης, πρώην υπάλληλοι Εθνικής Τράπεζας, λαμβάνουν μειωμένη την επικουρική τους σύνταξη, λόγω του ότι έχει περικοπεί από αυτή, το επίδομα απολύτου αναπηρίας.

Ως εκ τούτου απευθυνόμαστε σε εσάς και ζητάμε να εξετάσετε το προαναφερόμενο ζήτημα και να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες για την άμεση αποκατάσταση αυτής της αδικίας.

Ευελπιστώντας πως θα εξετάσετε άμεσα το προαναφερόμενο αίτημα και θα ανταποκριθείτε θετικά, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Συνημμένα σας αποστέλλουμε την υπ’ αριθ. πρωτ. 142/91/30.01.2023 επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών (Ε.Ο.Τ.) και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (Π.Σ.Τ.)», η οποία αναφέρεται στο εν λόγω ζήτημα.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Β. Κούτσιανος

Πηγή: Ε.Σ.Α.μεΑ.