Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

ΕΡΩΤΗΣΗ της Αναστασίας – Αικατερίνης Αλεξοπούλου Βουλευτού Β1′ Βορείου Τομέα Αθηνών της Ελληνικής Λύσης προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα: «Κατ’ οίκον φροντίδα συνταξιούχων με αναπηρίες»

ΕΡΩΤΗΣΗ της Αναστασίας – Αικατερίνης Αλεξοπούλου Βουλευτού Β1′ Βορείου Τομέα Αθηνών της Ελληνικής Λύσης προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα: «Κατ’ οίκον φροντίδα συνταξιούχων με αναπηρίες»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 23/1/2023

Της: Αναστασίας – Αικατερίνης Αλεξοπούλου Βουλευτού Β1′ Βορείου Τομέα Αθηνών

ΠΡΟΣ:   Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ:  «Κατ’ οίκον φροντίδα συνταξιούχων με αναπηρίες»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με το υπ’ αριθ. Πρωτ. Φ.80000/8786/1078, της Απριλίου 2012, από τον τότε υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, και θέμα «Κριτήρια και διαδικασία επιλογής ωφελούμενων για την υλοποίηση προγράμματος κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων», και κατ’ εφαρμογήν του Ν. 4052/2012, «Νόμος αρμοδιότητας υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης… και άλλες διατάξεις» και Π.Δ. 63/2005, «Κώδικας Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα», τα κριτήρια υπαγωγής στο Πρόγραμμα Κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων, είναι τα εξής: α) Να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον το 78° έτος της ηλικίας τους ή να έχουν κριθεί ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, β) Να διαβιούν μόνοι τους ή με σύζυγο ή άλλο πρόσωπο που πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα, γ) Το συνολικό ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει αυτό της χαμηλότερης εισοδηματικής κλίμακας που προβλέπεται, κάθε φορά, για την παροχή του ΕΚΑΣ, δ) Η κατάσταση της υγείας τους, λόγω ασθένειας (χρόνιας ή πρόσκαιρης) να καθιστά αδύνατη την αυτοεξυπηρέτησή τους ή δυσχερή την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών, ε) Δεν λαμβάνουν επίδομα απολύτου αναπηρίας ή εξωϊδρυματικό επίδομα ή οποιοδήποτε άλλο επίδομα συμπαράστασης από τον ασφαλιστικό τους φορέα.

 

Είναι όμως φανερό ότι, το κριτήριο «ε», δηλαδή, το να μην λαμβάνουν αυτοί επίδομα απολύτου αναπηρίας ή εξωϊδρυματικό επίδομα ή οποιοδήποτε άλλο επίδομα συμπαράστασης από τον ασφαλιστικό τους φορέα δημιουργεί αντινομία, ως προς τις πραγματικές ανάγκες υπαγωγής συνταξιούχων με αναπηρίες στο εν λόγω Πρόγραμμα, διότι ιδίως οι παραπληγικοί και οι τετραπληγικοί συνταξιούχοι είναι εκείνοι, που κατ’ εξοχήν έχουν πραγματική ανάγκη την κατ’ οίκον βοήθεια και φροντίδα, ως οι πλέον μη δυνάμενοι να αυτοεξυπηρετηθούν ή να εξυπηρετηθούν άλλως, με οιονδήποτε ευπρεπή και αποτελεσματικό τρόπο. Γι’ αυτό και αποτελεί άμεση προτεραιότητα η αναθεώρηση του κριτηρίου αυτού, ώστε να συμπεριληφθούν οι έχοντες την απόλυτη ανάγκη συμπαράστασης στο σπίτι συνταξιούχοι με αναπηρίες στο πρόγραμμα κατ’ οίκον φροντίδας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεσθε να αναθεωρήσετε καταλλήλως το ως άνω υποδεικνυόμενο σημείο-κριτήριο «ε», προκειμένου να συμπεριληφθούν στο παραπάνω αναφερόμενο πρόγραμμα της κατ’ οίκον φροντίδας οι συνταξιούχοι (παραπληγικοί ή τετραπληγικοί), που ήδη λαμβάνουν επίδομα απολύτου αναπηρίας ή εξωϊδρυματικό επίδομα ή οποιοδήποτε άλλο επίδομα συμπαράστασης;

2. Προτίθεσθε. ακόμη, να ενισχύσετε, αριθμητικά και ποιοτικά, το παραπάνω αναφερόμενο πρόγραμμα κατ’ οίκον βοήθειας, διά της πρόσληψης επιπλέον εξειδικευμένου προσωπικού;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου

Πηγή: www.hellenicparliament.gr