Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. προς τον κ. Κ. Χατζηδάκη, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα: «Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητάει τη διόρθωση του υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης στις συντάξεις συνταξιούχων με αναπηρία όρασης κατ΄εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας.»

Επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. προς τον κ. Κ. Χατζηδάκη, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα: «Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητάει τη διόρθωση του υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης στις συντάξεις συνταξιούχων με αναπηρία όρασης κατ΄εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας.»

Πληροφορίες: Χριστίνα Σαμαρά

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα: 06.02.2023

Αρ. Πρωτ.: 155

ΠΡΟΣ: κ. Κ. Χατζηδάκη, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΚΟΙΝ: «Πίνακας Αποδεκτών»

ΘΕΜΑ: «Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητάει τη διόρθωση του υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης στις συντάξεις συνταξιούχων με αναπηρία όρασης κατ΄εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας.»

Κύριε Υπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) όπως γνωρίζετε, αποτελεί την τριτοβάθμια Οργάνωση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα και αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας.

Κύρια αποστολή της είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και η προώθηση, προστασία και απόλαυση των ανθρωπίνων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους.

Όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αυτά κατοχυρώνονται με τη Σύμβαση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, που η χώρα μας μαζί με το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο επικύρωσε με τον Ν. 4074/2012.

Με την παρούσα επιστολή, σας μεταφέρουμε τη διαμαρτυρία του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών αναφορικά με τον υπολογισμό και την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων συνταξιούχων με αναπηρία όρασης, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται είτε με βάση τις διατάξεις του ν.612/77 για τον ιδιωτικό τομέα είτε με το Π.Δ.169 για το δημόσιο.

Όπως επισημαίνει και στην υπ’ αριθ. πρωτ. 57/20.01.2023 επιστολή του, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Π.Σ.Τ.), την οποία επισυνάπτουμε, έχει διαπιστωθεί ότι, ο υπολογισμός της ανταποδοτικής σύνταξης συνταξιούχων με αναπηρία όρασης, -οι οποίοι συνταξιοδοτούνται είτε με βάση τις διατάξεις του ν.612/77 για τον ιδιωτικό τομέα είτε με το Π.Δ.169 για το δημόσιο-, ενώ θα έπρεπε να γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 8 του 2 ν.4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) όπως έχει τροποποιηθεί με το άρθρο 24 του ν.4670/20 (νόμος Βρούτση), δυστυχώς γίνεται μόνο με βάση το άρθρο 8 του ν.4387/16, με αποτέλεσμα να υπολογίζεται λάθος το ύψος της ανταποδοτικής σύνταξης προκαλώντας ζημία στον συνταξιούχο.

Κύριε Υπουργέ,

Ως εκ τούτου απευθυνόμαστε σε εσάς και ζητάμε να εξετάσετε το εν λόγω ζήτημα και να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διορθωθεί άμεσα αυτή η κατάφορη αδικία που υφίστανται οι συνταξιούχοι με αναπηρία όρασης, ώστε αφενός να αποφευχθεί ο χρόνος καθυστέρησης σε όσους έχουν υποβάλει εμπρόθεσμη ένσταση κατά της αποφάσεως, αφετέρου να διορθωθούν τυχόν αδικίες σε συνταξιούχους, στους οποίους έχει παρέλθει ο χρόνος υποβολής της ένστασης και έχει οριστικοποιηθεί η απόφαση συνταξιοδότησης οδηγώντας τους σε δικαστική διαμάχη με τον ΕΦΚΑ.

Ευελπιστώντας πως θα εξετάσετε άμεσα το προαναφερόμενο αίτημα και θα ανταποκριθείτε θετικά, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Συνημμένα σας αποστέλλουμε την υπ’ αριθ. πρωτ. 57/20.01.2023 επιστολή του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (Π.Σ.Τ.)», η οποία αναφέρεται στο εν λόγω ζήτημα.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Β. Κούτσιανος

Πηγή: Ε.Σ.Α.μεΑ.