Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Το Άρθρο 26 του νόμου 5023 και οι εκθέσεις αυτού Καταβολή εξόδων μετακίνησης και διαμονής για την κάλυψη των αναγκών της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας- Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 2 υποπαρ. Δ.9 παρ. Δ άρθρου 2 ν. 4336/2015

Το Άρθρο 26 του νόμου 5023 και οι εκθέσεις αυτού Καταβολή εξόδων μετακίνησης και διαμονής για την κάλυψη των αναγκών της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας- Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 2 υποπαρ. Δ.9 παρ. Δ άρθρου 2 ν.

4336/2015


ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «Αρχή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, επικαιροποίηση της ορολογίας του Αστικού Κώδικα, του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, του Κώδικα Συμβολαιογράφων και του ν. 4478/2017, για την εναρμόνισή της

με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που κυρώθηκε με τον ν. 4074/2012 και λοιπές διατάξεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη των

ατόμων με αναπηρία»

Άρθρο μόνο

Καταβολή εξόδων μετακίνησης και διαμονής για την κάλυψη των αναγκών της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας- Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 2 υποπαρ. Δ.9 παρ. Δ άρθρου 2 ν.

4336/2015

Στο άρθρο 2 της υποπαρ. Δ.9 της παρ. Δ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α'94) προστίθεται παρ. 4, ως εξής:

ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

«4. Στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου εμπίπτουν α) ο Πρόεδρος, οι Αντιπρόεδροι και τα μέλη της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας ως προς τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής που λαμβάνουν από την Προεδρία της Κυβέρνησης, στην περίπτωση που διαμένουν μόνιμα εκτός της έδρας της Αρχής, για τη δια ζώσης συμμετοχή τους σε έως έξι (6) συνεδριάσεις της κατ' έτος και β) οι συνοδοί των ανωτέρω προσώπων, εφόσον αυτά είναι άτομα με αναπηρία, ως προς τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής που λαμβάνουν από την Προεδρία της Κυβέρνησης α) στην περίπτωση που διαμένουν μόνιμα εκτός της έδρας της Αρχής, νια τη δια ζώσης συμμετοχή των προσώπων του πρώτου εδαφίου σε έως έξι (6) συνεδριάσεις της κατ' έτος και β) στην περίπτωση που τα πρόσωπα αυτά εκπροσωπούν την Αρχή στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό.».

Α. Αιτιολογική έκθεση

Η «ταυτότητα» της αξιολογούμενης ρύθμισης

1. Ποιο ζήτημα αντιμετωπίζει η αξιολογούμενη ρύθμιση;

Με την παρ. 1 του άρθρου 2 της υποπαρ. Δ.9 της παρ. Δ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α'94) προβλέπεται ότι «στις διατάξεις του παρόντος νόμου υπάγονται οι μετακινούμενοι με οποιαδήποτε ιδιότητα, με εντολή φορέα του Δημοσίου, όπως αυτός ορίζεται στην παρ. στ" του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α' 143), συμπεριλαμβανομένων των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών (Α.Δ.Α.) με νομική προσωπικότητα». Επειδή, σύμφωνα με την ως άνω ρύθμιση γεννάται αμφιβολία ως προς το αν καλύπτονται οι δαπάνες μετακίνησης και διαμονής του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και των μελών της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, καθώς και των συνοδών των ανωτέρω προσώπων, εφόσον αυτά είναι άτομα με αναπηρία και διαμένουν μόνιμα εκτός της έδρας της Αρχής, για τη δια ζώσης συμμετοχής τους σε συνεδριάσεις αυτής, κρίνεται απαραίτητη η αξιολογούμενη ρύθμιση για την κατά το δυνατόν απρόσκοπτη εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

2. Γιατί αποτελεί πρόβλημα;

Με την υφιστάμενη ρύθμιση του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α'94) μπορεί να υποστηριχθεί ότι δεν υφίσταται δυνατότητα κάλυψης των εξόδων μετακίνησης και διαμονής του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και των μελών της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, καθώς και τον συνοδών τους όσον αφορά στη δια ζώσης συμμετοχή τους σε έως έξι (6) συνεδριάσεις της Αρχής κατ' έτος, στην περίπτωση που διαμένουν μόνιμα εκτός της έδρας της Αρχής, και στην περίπτωση που εκπροσωπούν την Αρχή στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων της Αρχής.

3. Ποιους φορείς ή πληθυσμιακές ομάδες αφορά;

Αφορά στον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, τα μέλη της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας καθώς επίσης και στους συνοδούς τους, εφόσον τα πρόσωπα αυτά είναι άτομα με αναπηρία.

Ποιοι είναι οι στόχοι της αξιολογούμενης ρύθμισης;

i) βραχυπρόθεσμοι:

Εξασφαλίζεται η εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας.

24. Συναφείς συνταγματικές διατάξεις

Αρθρα 5, 21 παρ. 3, 25 παρ. 1 Σ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ 

ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ 

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ 

Αριθμ. 37/2/2023

ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΕΚΘΕΣΗ

Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (άρθρο 75 παρ.2 του Συντάγματος)

Επί τροπολογίας στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Αρχή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, επικαιροποίηση της ορολογίας του Αστικού Κώδικα, του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, του Κώδικα Συμβολαιογράφων και του ν.4478/2017, για την εναρμόνισή της με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που κυρώθηκε με τον ν.4074/2012 και λοιπές διατάξεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη των ατόμων με αναπηρία»

Α. Με την υπόψη τροπολογία, προβλέπονται τα εξής:

Εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν.4336/2015, ο Πρόεδρος, οι Αντιπρόεδροι και τα μέλη της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας καθώς και οι συνοδοί αυτών, εφόσον πρόκειται για άτομα με αναπηρία, αναφορικά με τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής που λαμβάνουν από την Προεδρία της Κυβέρνησης, για την κάλυψη των αναγκών της Αρχής, στις μνημονευόμενες περιπτώσεις.

Β. Από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλείται, σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, δαπάνη από την καταβολή εξόδων μετακίνησης και διαμονής στα προαναφερόμενα πρόσωπα, το ύψος της οποίας εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα (αριθμός και διάρκεια μετακινήσεων κ.λπ.).

Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2023

Η Γενική Διευθύντρια

Ιουλία Γ. Αρμάγου