Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Δελτίο Τύπου της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη.

 

Δελτίο Τύπου της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210-5229968  FAX: 210-5229541

e-mail: eoty@otenet.gr

www.eoty.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ΑΡΙΘΜ. 9977/12-12-1932 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ &

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΜΕΛΟΣ  ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ & ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑNΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ: 210-5245001,210-5228333,210-5228365,210-5245578  FAX: 210-5222112

e-mail: pab@otenet.gr                        web site:  www.pst.gr

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 1941/663

ΤΟΜΕΑΣ: Γραμματείας                                                             Αθήνα, 08/11/2022

ΠΛΗΡ.: Βιβή Τσαβαλιά

Δελτίο Τύπου της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη.

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022 οι φορείς μας,  Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.) και Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Π.Σ.Τ.), πραγματοποίησαν μία πολύ εποικοδομητική  και γόνιμη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Αττικής κύριο Γ. Πατούλη, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών κου Ν. Πέππα και του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης κου Γ. Βλάχου.

Κατά τη συζήτηση εκτέθηκαν και αναλύθηκαν είκοσι περίπου αιτήματα αρμοδιότητάς του, που αφορούν τους τυφλούς και τα άτομα με προβλήματα όρασης. Συνοπτικά αναφέρουμε τις παρακάτω δεσμεύσεις του:

1)        Ενίσχυση της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών με υλικοτεχνικό εξοπλισμό για την ομαλή συνέχιση της διδασκαλίας του συστήματος γραφής και ανάγνωσης  τυφλών braille, καθώς και της λειτουργίας του αντίστοιχου τυπογραφείου.

2)        Διαμεσολάβηση για την πραγματοποίηση συνάντησης με τον Δήμαρχο Αμαρουσίου κύριο Αμπατζόγλου, ο οποίος μας αγνοεί προκλητικά παρά τα αλλεπάλληλα έγγραφά μας, προκειμένου να ενημερωθούμε για την τύχη της Λασκαριδείου Στέγης, η οποία έκλεισε αιφνίδια το 2013 και του κτιρίου της οποίας αποτρέψαμε στο παρά πέντε τον πλειστηριασμό για 26.000 ευρώ! Πρόκειται για κτίσμα 1.200 τ.μ. σε οικόπεδο έκτασης 3 στρεμμάτων σε περίοπτη θέση στο Μαρούσι.

3)        Διαμεσολάβηση στον Υπουργό Εσωτερικών κο Μ. Βορίδη για την ψήφιση τροπολογίας, σύμφωνα με την οποία οι ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού θα δύνανται να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με την Ε.Σ.Α.με.Α. ή τα σωματεία-μέλη της, που θα  αφορούν την εκτέλεση έργων ή την παροχή υπηρεσιών ή προμηθειών με σκοπό την προστασία και τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία. Η διάταξη αυτή θα λύσει το στεγαστικό πρόβλημα των φορέων μας, καθώς και των παρεχόμενων προς τους τυφλούς υπηρεσιών. Σημειώνουμε ότι ο ΠΣΤ διαθέτει ιδιόκτητο οικόπεδο στα Πετράλωνα στο οποίο θα μπορούσε να ανεγερθεί κτίριο 1.250 τ.μ. μέσω επιχορήγησης από την Περιφέρεια Αττικής. Το κτίριο θα στεγάζει την υπηρεσία κινητικότητας, προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης, τα στούντιο ηχογράφησης και την υπηρεσία ομιλούντων βιβλίων, τις αντίστοιχες κοινωνικές υπηρεσίες, τις αίθουσες διδασκαλίας του συστήματος braille,  το τυπογραφείο που λειτουργεί για την εκτύπωση βιβλίων και εντύπων στη γραφή braille, τις αίθουσες για την πραγματοποίηση τμημάτων εκμάθησης Η/Υ σε τυφλούς και άτομα με χαμηλή όραση, αμφιθέατρο πολλαπλών εκδηλώσεων, διοικητικές υπηρεσίες των φορέων και υπόγειους χώρους στάθμευσης.

4)        Ένταξη στον κατάλογο επιχορηγούμενων φορέων  από την Περιφέρεια Αττικής του κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος, με τη δέσμευση να παρέχει δωρεάν σκύλους οδηγούς σε τυφλούς πολίτες της Περιφέρειας Αττικής.

5)        Επιχορήγηση του 1ου και μοναδικού πανελλαδικά  ΚΔΑΠ-ΜΕΑ της Πρωτοπορίας για άτομα με προβλήματα όρασης «Μπέτυ Λεωτσάκου» το οποίο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα αναγκών των τυφλών μαθητών και φοιτητών, όπως ενισχυτική διδασκαλία, εκμάθηση ξένων γλωσσών και Η/Υ, μουσικών οργάνων, χορού, θεάτρου κλπ.

6)        Χρηματοδότηση επετειακής εκδήλωσης για τα 90 χρόνια από την ίδρυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, του πρώτου φορέα αυτοοργάνωσης αναπήρων στη χώρα.

7)        Οργάνωση σύσκεψης των διευθυντών των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας για το συντονισμό της εκπαίδευσης των στελεχών των υπηρεσιών τους από την Υπηρεσία Κινητικότητας του ΠΣΤ για την ορθότερη κατασκευή των οδηγών όδευσης και την τοποθέτηση κατάλληλων φωτεινών σηματοδοτών όπου χρειάζεται.

Με εκτίμηση,

Για το Γ.Σ. της Ε.Ο.Τ.

Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Γιαλλούρης

Η Γενική Γραμματέας

Παρασκευή Τσαβαλιά

Για το Δ.Σ. του Π.Σ.Τ.

Ο Πρόεδρος

Δημήτριος Σηφάκης

Η Γενική Γραμματέας

Θεοδώρα Φαρδέλ